He he Amen!! Borstvoeding was bij mij niet gelukt. Maar ik ben daar absoluut niet rouwig om geweest. Ik heb echt gewoon niets met borstvoeding. Vind het wel raar hoor van mezelf omdat ik om mij heen alleen maar vriendinnen heb die keihard voor de borstvoeding gaan. Voel me daar dan wel alleen in en durf het ook niet te zeggen omdat ik bang ben voor de onbegrijpende blikken!
nou..ik.geef.nu.anderhalf.jaar.BV.en.ik.vind.de.band.echt.sterk.. ze.snapt.het.zelf.ook.beter.nu. hangt.er.ook.vanaf.hoe.lang.je.BV.geeft. (excuus...spatie.kapot.grrr)
Het onderzoek gaat alleen over de eerste paar maanden van een baby. Jammer dat ze niet hebben onderzocht hoe het zit met wat oudere baby's en peuters/dreumesen.
Absoluut amen. Ik heb een fijne band met mijn dochter. Daar komt niemand tussen. Ze weet waar ze moet zijn als ze verdriet heeft, zich niet lekker voelt of overloopt van liefde. Overigens weet ze ook waar ze moet zijn als ze iets doet wat niet mag hihi. "mama, nee" Datzelfde geldt voor mijn man en dochter. En ik ben er van overtuigd dat dat voor alle mama's geldt ongeacht fv of bv
hehe iemand die t helemaal goed verwoord voor mij! wat een gezeur blijft dit onderwerp toch altijd zeg..
Hoewel ik zelf wel fan was van borstvoeding (wel na 5,5 maand gestopt) ben ik echt de laatste die zal beweren dat het beter is voor de band met je kind, goed dus dat deze conclusie uit dit onderzoek komt. Volgens mij maakt het echt geen snars uit, met een fles heb je je kindje ook lekker tegen je aan op vrijwel dezelfde afstand. Laat de bv maffia maar lekker lullen hoor! Wat ik het fijnste vond aan zelf voeden was dat ik altijd iets te bieden had en je er zo weinig voor nodig hebt en het geen gedoe was met flessen en poeder e,d. Vooral 's nachts, hop-flop kind eraan, drinken en daarna weer verder slapen, ideaal. Voordeel van geen borstvoeding, geen onzekerheid meer of ze wel genoeg had gedronken, eindelijk begon ik af te vallen en steeg de hormoon-mist op. Werd pas echt weer mezelf toen mijn lichaam ook echt niet meer in dienst stond van mijn baby.
bv/fv zal altijd een discussiepunt blijven in de media. wat boeit het als het kind maar te eten krijgt. wat maakt het kind het nou uit of het uit een fles of borst komt.... Bovendien heeft het in mijn ogen niets te maken met een betere band ofzo... die krijg je met je kind door ermee te knuffelen/troosten/spelen enzovoorts... niet door een voeding... Maar goed CherryAden zei hetzelfde maar dan beter verwoordt!!!!!
Maar heb je het wel gelezen? Het onderzoek onderstreept wat jij verwoord. Je bent het dus feitelijk met ze eens. En de reden van het onderzoek? Aangeven dat FV moeders zich tov BV moeders die niet langer dan 6 maanden BV geven zich niet schuldig hoeven te voelen mbt het moeder-kindband. Dat is toch mooi dat ze dat onderstrepen? Ik zou het juist een kwalijke zaak vinden als we alleen maar de studies PRO borstvoeding publiceren (wat ook goed is om te onderzoeken tenslotte), maar de studies die het tegendeel laten zien negeren. Zo hou je onjuistheden in stand en dat lijkt me ook niet de bedoeling. Op websites als borstvoeding.com wordt graag aangestipt hoe geweldig borstvoeding is, en mensen nemen het klakkeloos over. Terwijl een aantal beweringen dus nogal rammelen en wellicht helemaal niet waar zijn. Ik vind het dus goed dat er onderzoekers zijn die dergelijke studies/reviews publiceren en verkondigen in de media. Dat vrouwen vervolgens elkaar aanvallen om welke reden dan ook, is het probleem van ons geslacht. Niet van de onderzoekers
Hier een wat langer stuk op de website van het Radboud Universiteit: Radboud Universiteit - Geen verband tussen moederzorg en stressrespons bij jonge baby Jarno Jansen baseert zijn hypothese op: "'In de westerse wereld geven vrouwen heel kort borstvoeding, hooguit een paar maanden en vaak volgens het schema van flesvoeding. Dat is niet beter voor de ontwikkeling van een goede moeder-kind relatie dan flesvoeding geven.' " Met zijn onderzoek vergelijkt hij dus het stressniveau van baby's die op schema worden gevoed, met kunstvoeding of borstvoeding. In de tekst vind ik niets over baby's die op verzoek worden gevoed, dit gebeurt vooral met borstvoeding maar kan ook met kunstvoeding als je het maximum per dag aanhoudt. Ik vind dat je de band met je baby opbouwt door aan zijn/haar behoeften te voldoen, borstvoeding is een middel hierbij: het geeft voeding, voldoet aan zuigbehoefte en biedt troost. Een fles geeft voeding, maar voldoet echter tot een zekere hoogte aan zuigbehoefte en biedt tot een zekere hoogte troost: namelijk de maximum toegestane hoeveelheid kunstvoeding per dag.
Ik ben het zeker met jou eens dat een baby troost vindt aan de borst, maar volgens mij komt het door de volgende factoren: - geur en de nabijheid van de moeder; - warmte van de huid en armen van de moeder; - zuigen aan de tepel en drinken van moedermelk In mijn ogen zijn de twee dikgedrukte gedeeltes de grootste verschillen tussen bv en kv, en ze zijn inderdaad grote voordelen van de borstvoeding. Maar alle andere troostonderdelen ervaart ook een baby die de fles krijgt. Ik heb de indruk dat veel bv-moeders maar vanuit gaan dat kinderen die geen borstvoeding krijgen, ergens op een kleed liggen en iemand van een grote afstand de fles met melk boven ze vasthoudt of zo Ik word soms zo verdrietig van als ik stukken lees van: Ja, maar mijn kind ligt heerlijk tegen mama's borst en kijkt me verliefd aan met de hand op mijn borst/gezicht/haar.. Ja, mijn kind ook! Ik troost ook mijn kind door die vast te houden tegen mijn blote huid (als nasleep van het buidelen in zkh), en DAT is een hele grote factor bij het opbouwen van de band tussen moeder en kind.
Ach, er bestaat ook nog zoiets als een fopspeentje, daar kunnen ze ook op sabbelen. Ik gaf naast bv gewoon een speentje tussendoor als troost of ze daar nu op sabbelen of op je tepel, ze kunnen in beide gevallen toch tegen je aan liggen.
@ bammetjebam: in het artikel heeft de onderzoeker het wel over voeden op verzoek, dat dat mogelijk beter bijdraagt aan de band tussen de moeder en het kind omdat er dan meer een bepaald hormoon vrij komt die daaraan zou kunnen bijdragen. Bij voeden volgens een schema zijn er vaak te weinig voedingsmomenten waardoor dat hormoon niet voldoende vrij komt. Feit blijft wel dat de onderzoeken hiernaar vrij summier zijn en volgens hem niet op de juiste manier zijn uitgevoerd.
Maar aan de andere kant: Ik heb voeden nooit gezien als middel om te troosten. Troosten heb ik altijd gedaan door mijn kindje gewoon bij me te dragen, te wiegen, kusjes te geven en te laten weten dat mama er is. Daar bouw je toch een band door op? Ik vind dat voeden er niet voor is om te troosten, maar puur om te overleven. Eten is een basisbehoefte. Ow ja, en ik heb ook borstvoeding gegeven en inderdaad NIET op verzoek! Dat wil dus niet zeggen dat ik niet genoten heb van de intieme momenten die we hadden. Het was inderdaad intiemer dan het geven van de fles, maar dan puur alleen om dat het MIJN melk was en Ik de ENIGE was die het kon. En het een sluit het andere niet uit, want van de fles werd mama veel relaxter...dus dat lijkt me ook een stuk beter voor de band....
dat idee heb ik dus ook, wat ik al eerder zei, ik vind het voeden van een baby toch iets intiems en dan doet het er verder niet toe wat en hoe je het geeft.
mee eens, ik voed mijn kind op beide manieren...en in het begin is het wel anders voeden, maar kwestie van wennen...met het flesje zijn we ook gezichten bij elkaar en speelt ie met mn haar... Borst is gewoon net iets lichamelijk, echt huid huid...en dat is zeker intiem...en ik ervaar het wel als intiemER maar zeker niet als NIET intiem
Highlights vond ik: Jansen keek naar zeer jonge baby's en ontdekte dat sensitief moedergedrag de eerste maanden geen invloed heeft op de stressrespons bij baby's. Hij ontdekte ook dat een populaire maat voor stressreactiviteit bij baby's, speekselcortisol, alleen toeneemt in reactie op pijn of milde lichamelijke stress. Acute psychologische stress leidt op die leeftijd niet tot een cortisolreactie. In de westerse wereld geven vrouwen heel kort borstvoeding, hooguit een paar maanden en vaak volgens het schema van flesvoeding. Dat is niet beter voor de ontwikkeling van een goede moeder-kind relatie dan flesvoeding geven. Er zijn dus een stuk of tien studies die geen effect van moedergedrag vinden, en maar één studie die het tegendeel suggereert. Gek genoeg beweren reviews juist dat laatste, zonder empirische humane studies te citeren. De ideeën over het verband tussen goede moederzorg en de cortisolreactie komen voort uit uitgebreide studies met ratten en zijn kritiekloos overgenomen, net zoals dat het fabeltje over borstvoeding en de moeder-kindrelatie voortkomt uit onderzoek met schapen en geiten. Jansen is dier-bioloog en heeft onderzoek gedaan naar bestaande onderzoeken en heeft zelf geen nieuw onderzoek gehouden.
Ja, individueel gezien misschien niet nee. Maar zo interpreteer je dat ook niet. Gemiddeld genomen is het dus schijnbaar zo dat als je niet voedt op verzoek, het aantal voedingsmomenten ook lager is. En natuurlijk zit daar variatie in.