Oke, daar kan ik inkomen. Maar je kan toch wel een klein beetje boven je eigen situatie uitstijgen, HELEMAAL als het over algemene uitspraken (over kinderen in dit geval) gaat? Iedereen snapt toch dat als je zegt dat de meeste kinderen bruin haar hebben, mijn kind toch nog steeds een kind is, ook al is ie blond? Overigens heb ik het onderzoek van deze mevrouw even bekeken en ik kwam er - na even snel googlen - achter dat het haar niet per se te doen was om kinderen op het kdv, maar dat het samenspel tussen kinderen met name positief is. Dus ook op de psz, en ook bij gastouders e.d.
Ik begrijp het, maar je kunt ook bedenken wat er nou echt fout kan gaan. Als je kinderen het echt niks aan vinden, dan haal je ze weer eraf.
Als je de hele topic had doorglezen, was je ook achter gekomen dat meerdere mensen hier dat al door hadden, en niet alleen maar bezig waren met dom reageren op wetenschappelijke onderzoeken:
Ik ben niet gefrustreerd. Was het maar waar. Het is ook alleen maar mijn werk. Maar soms vraag ik me wel af waar ik mee bezig ben als ik ontzettend mijn best doe om goed onderzoek te doen en uitspraken te doen over de maatschappij waar wij in leven, en dan vervolgens te horen krijg: 'dat kan jij wel vinden, maar uit mijn omgeving blijkt dat helemaal niet'. Waarom ik misschien geirriteerd overkom, is omdat ik dus wel een onderzoek zie dat aansluit bij mijn ervaringen (ik heb namelijk allemaal slimme en sociale crechekinderen om mij heen) en dan wordt dat vervolgens hier 'tenietgedaan' door allemaal persoonlijke ervaringen die er blijkbaar meer toe doen dan de vele gevallen die deze onderzoekster bekeken heeft.
KLinkt mij in de oren alsof iemand anders hier vooral gefrustreerd is . Sorry, maar ik had even geen tijd om het hele topic door te lezen.
Tja, hier precies dezelfde ervaringen, dus dit begrijp ik volkomen. Maar op deze forum is dat wel gebruikelijk, maakt niet uit waar het onderzoek over gaat.
Als onderzoek - dat waarschijnlijk gedegen is uitgevoerd, en als het in Ad staat, geloof ik dat wel - het uitwijst, dan zal het wel zo zijn. Maar dat neemt toch niet weg dat je als ouder het recht hebt om hierin je eigen keuze te maken? Ofwel: als je je niet aangesproken voelt door de uitspraken van het onderzoek, leg ze dan naast je neer. En als je kind wel naar het KDV gaat, neem deze conclusie dan over. Zolang niemand oordeelt over de keuze van een ouder, maken wat mij betreft de gevolgen voor die keuze echt niet meer uit hoor. Mensen kiezen bewust voor wel of niet werken en wel of niet KDV/creche/PSZ. En daar houdt het voor mij bij op. Vraag me soms dus wel af waarom dit soort onderzoek wordt gedaan. Hoewel ik me wel kan voorstellen dat dit natuurlijk belangrijke info is voor pedagogen. Ach, tis een onderzoek en ik vertrouw op de uitslag. Maar aan de keuze voor thuisblijven én aan de keuze voor werken en KDV kleven allebei voor- en nadelen...
Haha @ nikita: ik snap je angst! En ik herken het ook, met name ivm de verhuizing. Ik vind het al zenuwslopend dat mijn zoontjes straks moeten wisselen van KDV, bang dat het 1 groot drama wordt (mijn oudste kan nogal gevoelig reageren op veranderingen). En dan zijn ze dus het KDV an sich al gewend. Maar komt vast goed
je vind jezelf heel wat of niet lindaangel? ik ben zo'n thuisblijfmoeder waar jij zo op neerkijkt. en waarvor jij dingen invult. mijn kind is thuis en daar heb ik voor gekozen. ik werk niet meer en vind dat prima. ik zie veel meer meerwaarde in een creche boven een kdv en daar gaat onze jongste dan ook vanaf zijn 2 ook 3 maal per week heen. ik vind dit nog steeds een open deur onderzoek. want iedereen weet dat samenspel belangrijk is voor de ontwikkeling. daar is echt geen onderzoek voor nodig, dat is een feit.
Nergens in dit onderzoek of in de krantartikelen wordt gezegd dat het nou beter of slechter is om een kind naar kdv-psz of wat dan ook te brengen. Er wordt alleen geconcludeerd dat het voor een peuter goed is om met andere kinderen in contact te komen. De laatste zin lijkt mij vrij logisch, dat kan iedereen zich wel bedenken. daarom snap ik dan niet dat mensen daar heftig op kunnen reageren. Waarom dit onderzoek? Om aan te tonen of deze hypothese inderdaad waar is. Stel je voor dat uit onderzoek het tegenovergestelde gebleken was? Dat het veel beter is om peuters niet met elkaar te laten spelen. Laat kinderen niet met elkaar in contact komen vóór hun 5de. Dan zou de conclusie shockeren en enorm maatschappelijke discussie veroorzaken. Deze uitkomst is dus positief naar de maatschappij toe, en wellicht daarom vanzelfsprekend. (gelukkig maar)
Ik val dit onderzoek niet aan hoor. Helemaal niet zelfs en de uitkomst ook niet. Ik concludeer zelf ook niet dat wel/niet sturen naar een KDV/creche ed beter of slechter is. Ik wilde alleen weten waarom in dit topic er zo heftig op gereageerd wordt. Ik wilde aangeven dat ik bij de uitkomsten van dit soort onderzoeken altijd denk: ja, goed voor de mensen voor wie dit onderzoek directe meerwaarde heeft (pedagogen bijvoorbeeld), maar als ouder ga je door dit onderzoek niet meteen een andere beslissing nemen. Daarom juist, begrijp ik ook niet dat mensen op dit onderzoek zo heftig reageren, net als jij.
Het spijt me als het zo overkwam, maar ik kijk helemaal niet neer op thuisblijmama's. Mensen moeten lekker doen waar ze zelf zin in hebben en als dat betekent dat jij als moeder thuis wilt blijven, dan moet je dat doen. En nee, ik vind mezelf niet 'heel wat'. Ik ben een beetje melig vanavond, vandaar die duffe opmerkingen hierboven. Heb een zware dag achter de rug, dus dan ga ik me even lekker ontspannen op zp. En door de hormonen raak ik dan soms iets te fanatiek op dreef. Excuus als dat bij iemand in het verkeerde keelgat geschoten is. Ik trek me maar terug uit dit topic, want dit dreigt een Kdv/thuisblijfdiscussie te worden waar ik mijn vingers niet aan wil branden. Daar kom je nl toch niet. Zoals al werd gezegd: iedereen maakt z'n eigen afweging en het heeft weinig zin daar dan over te discussiëren.
eens, en daarbij komt ook nog gewoon de intelligentie van het kind zelf...de 1 is leergierig en de ander heel passief...ONDANKS de kindje serom heen... Maar het belangerijkst van dit onderzoek...vraag ik me af...in hoeverre heeft dit alles nog effect op latere leeftijd!? Gaan kindjes die op een bepaald moment die betere sociale vaardigheden hebben, een betere cito toets maken op de basisshcool vervolgens!? Of zijn thuisblijfkinderen uiteindelijk langzamer in vrienden maken op school!? kindjes wle of niet goed kunnen delen...is toch wel een punt dat je als ouder-zijn aanleert...dnek ik zo
Hoort "is van mij" niet gewoon bij de leeftijd? Hoort toch gewoon bij het besef dat zij zelf een individu zijn met bezit? Heeft volgens mij niks met een kdv/psz te maken....
Ik lees helaas zeer zeer regelmatig conclusies uit onderzoeken waar zogenaamde wetenschappers idd niet aan dat soort dingen gedacht hebben. Dan loopt iedereen de conclusie na te balken, terwijl die nergens op gebaseerd is. Dus volgens mij was het niet zo'n rare opmerking.
En is dat zo slecht dan dat ze die "van mij!" fase doorlopen? Zou het niet zo kunnen zijn dat kinderen hierdoor leren voor zichzelf op te komen, op een veilige manier in discussie te gaan met leeftijdsgenootjes en zodoende te leren wat de gevolgen zijn van dingen afpakken ed? Wat nou als een kind het nooit erg zal vinden dat iets van hem/haar wordt afgepakt, ontwikkelt zo'n kind dan niet een persoonlijkheid waarbij het over zich heen laat lopen? Bijvoorbeeld? Naja, ik speculeer maar wat, maar ik kan me voorstellen dat het gewoon een ontwikkelingsfase is die juist belangrijk is.
Vooralsnog snapt de meerderheid echt wel waar het mee bezig is en zijn ze echt niet minder snugger dan jij. Ik weet dat er onderzoekers tussen zitten die met name bezig zijn onderzoeksresultaten naar eigen hand te zetten en het daardoor niet zo nauw nemen met methodiek. Maar lees dan eerst gewoon het onderzoek voordat je alles bij voorbaat in twijfel gaat trekken door gewoon standaard methodologische regeltjes op te dreunen.