Zout in Kruidvatpotjes groente?!

Discussie in 'Voeding' gestart door maria80, 13 mrt 2011.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Snowtje

    Snowtje Fanatiek lid

    6 dec 2009
    1.409
    0
    0
    NULL
    NULL
    Aha, nou dat wist ik dus niet. om de een of andere reden zegt mijn gevoel wat anders :)
     
  2. Cygnet2

    Cygnet2 Niet meer actief

    Dat is opzich wel logisch.. want het is ook niet waar. Er is wel degelijk een verschil tussen snelle suikers (afbraak tot glucose) en langzame suikers. Geraffineerde suikers zijn snelle en het is beter om langzame tot je te nemen (bijvoorbeeld fruit)

    Daarnaast bevat een appel naast suiker nog een heleboel positieve eigenschappen en een koekje nauwelijks (misschien een paar vezels)

    http://www.lucdekervel.be/lucdekervel/view/nl/1034-Glycemie+index++en+suikergehalte+van+voeding.html
     
  3. dirksmama

    dirksmama VIP lid

    29 aug 2007
    22.170
    34
    48
    mens
    Meestal in de wolken
    En een appel is gezonder dan een beker diksap, omdat een appel veel meer bevat dan diksap. In diksap heb je alleen de smaak, suikers en zuren van een appel, terwijl een appel veel 'completer' is. Er is geen echt verschil qua gezondheid tussen diksap of andere aanlenglimo's. De fructose in diksap is ook gewoon een snelle suiker. Handig als je snel even energie moet hebben.
     
  4. Snowtje

    Snowtje Fanatiek lid

    6 dec 2009
    1.409
    0
    0
    NULL
    NULL
    Aha kijk, een onderbouwing van mijn gevoel :)
    Dank je!
     
  5. Cygnet2

    Cygnet2 Niet meer actief


    Diksap bevat zelfs meer suiker als je het in de verhouding 1:10 klaar maakt maar ik geloof dat ik nauwelijks iemand ken die dat doe. Het enige verschil is dat er in diksap nog een beetje voedingsvezel zit (erg klein beetje). Daarnaast zitten er nog wat mineralen (zit in limonadesiroop ook) en vooral vitamine C in.
     
  6. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Er kunnen hier wel commerciele personen gaan vertellen hoe gezond suiker wel niet is en dat het net zo gezond is als natuurlijke suikers, maar dat is niet zo.

    Natuurlijke suikers zijn ook zoet en bevatten ook kalorieen en zijn ook slecht voor je gebit, maar: natuurlijke suikers zijn wel een stuk gezonder dan geraffineerde suiker (ook wel witte suiker, kristalsuiker of tafelsuiker genoemd). Dat is ook de suiker waarover wordt gesproken in geval van "toegevoegd suiker", dan hebben ze het niet over appelsap of honing hoor! Maar als er staat: "geen suiker toegevoegd" betekent dat vaak dat er kunstmatige zoetstoffen in het product zitten zoals daar zijn een aspartaam of acesultaat-K en die zijn ronduit slecht voor je gezondheid en al helemaal voor een kind.

    Geraffineerde suiker is zwaar chemisch bewerkt en bevat geen vitamines, mineralen, vezels en vitamines meer. Laat je vooral niet wijsmaken dat je lichaam geen onderscheid maakt tussen natuurlijke suikers en geraffineerde suiker, want dat doet het wel degelijk. Geraffineerde suiker bevat geen voedingsstoffen en levert alleen maar even snelle energie.
    Natuurlijke suikers zijn een goede energiebron en maken deel uit van een gezond menu.

    Hier kan je er alles over lezen:
    Geraffineerde suiker | SuikerWijzer
     
  7. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Dat vraag ik mij ook af. En ik vraag me tevens af of ze voor haar reacties betaald wordt, want i zie opeens overal, veelal dezelfde reacties, verschijnen in posts die over suiker gaan.

    Dit forum is bedoeld voor vrouwen met een kinderwens, zwangeren en moeders (incidenteel kom je ook weleens een man tegen).

    Ik zou het prettig vinden als Kathelijne zich op dit forum zou roeren als privepersoon en niet als dietiste werkzaam bij de Suikerstichting.

    De deskundigen die hier werkzaam zijn, roeren zich alleen in de "vraag het de ...deskundige"-sectie. Misschien kan je daar een baantje vragen, Kathelijne?
     
  8. Miepie74

    Miepie74 Fanatiek lid

    10 okt 2008
    4.062
    8
    0
    Hihi.....
     
  9. Suikerstichting

    Suikerstichting Nieuw lid

    29 mrt 2011
    4
    0
    0
    Diëtist, Kenniscentrum Suiker & Gezondheid
    @Adi
    Ik ben diëtiste en namens Suikerstichting Nederland, kenniscentrum suiker en voeding, aanwezig op diverse fora om vragen over suiker te beantwoorden. Onderzoek en voorlichting over de effecten van suiker op de gezondheid zijn de kerntaken van Suikerstichting. In mijn antwoorden maak ik gebruik van wetenschappelijk onderzoek en de wetenschappelijke adviezen van de Gezondheidsraad. (De Gezondheidsraad is het wetenschappelijk advies college van het ministerie van volksgezondheid.) Ik hoop dat dit een antwoord op je vraag is.


    @cygnet2
    De voedingskundige samenstelling van een appel is inderdaad iets heel anders dan een suikerklontje. Het is echter een misverstand dat de suikers (sacharose, fructose) die voorkomen in een appel anders zouden zijn dan de suiker (sacharose) uit de suikerbiet. Sacharose bestaat namelijk voor de helft uit glucose en voor de helft uit fructose. Alle suikers worden uiteindelijk in ons lichaam omgezet in glucose en leveren allemaal 4 kcal per gram.


    Voor wat betreft je reactie over de snelle en langzame suikers. Eten in het algemeen en dus niet alleen suiker zorgt inderdaad voor een piek in je bloedglucose en daarna weer voor een daling. Dit is een volkomen natuurlijk proces. Na het eten stijgt bij gezonde mensen het bloedglucose peil altijd. Daardoor komt het hormoon insuline in actie, dat zorgt dat het bloedglucose in de lichaamscellen komt en het glucosegehalte in het bloed dus weer daalt. In de lichaamscellen is glucose weer nodig als energiebron. Die schommelingen zijn dus volkomen natuurlijk. Voedingsmiddelen met veel glucose worden sneller opgenomen dan voedingsmiddelen met veel fructose. Dit wordt soms wel aangegeven als snelle en langzame suikers. Wit brood en witte rijst bestaan voornamelijk uit glucose en fruit bevat meer fructose en wordt dus langzamer opgenomen. Bij de opname spelen ook nog andere factoren een rol (denk aan vezels, bereidingswijze, hoeveelheid vet e.d.). Kristalsuiker bestaat voor de helft uit glucose en voor de helft uit fructose en wordt dus gemiddeld snel opgenomen. Raffinage (schoonmaken) heeft met dit proces niks te maken, het gaat echt om de samenstelling van de suikers.


    Groet,
    Kathelijne
     
  10. Cygnet2

    Cygnet2 Niet meer actief

    Hi,

    Allemaal bekend hoor maar je schreef dat het lichaam precies hetzelfde reageert op alle suikers en dat is natuurlijk niet helemaal waar. Ik heb het trouwens niet over raffinage hoor (persoonlijk vind ik niets mis met geraffineerde suikers).

    Hoewel ik het een goeie zaak vind dat mensen meer kennis opdoen van de positieve eigenschappen van suikers en dat mensen zich meer zouden moeten realiseren wat er eigenlijk allemaal in voeding zit, vind het persoonlijk toch wat vreemd dat zich op een forum als deze een 'professional' zich bevindt. Zeker wanneer er een commercieel belang mee speelt. Laten we wel wezen... de angst voor suiker slaat door een daar moet men wat mee.. Dit is volgens mij niet de plaats!
     
  11. dirksmama

    dirksmama VIP lid

    29 aug 2007
    22.170
    34
    48
    mens
    Meestal in de wolken
    Ach wat ik vooral belangrijk vind is dat niet alles altijd ZOET hoeft te zijn. Of dat nou met suiker of iets anders is. Alles zoet willen is ook een kwestie van gewenning volgens mij.
    Ik ben niet tegen suiker en volgens mij maakt het een cariesbacterie of een vetcel echt niet uit of het een geraffineerde of natuurlijke suiker is. Voordeel van suiker boven allerlei andere zoetstoffen is dat er al eeuwen ervaring is met suiker. We weten zo langzamerhand wel wat het in een lichaam doet en dat je er verstandig mee om moet gaan. Gewoon een kwestie van 'alles waar TE voor staat is niet goed'.

    Ben trouwens net in een erg interessant boek begonnen over de invloed van suiker op de wereldgeschiedenis en op de industriele revolutie. Boeiend. Maar heeft verder niets met de rest hier te maken natuurlijk.
     

Deel Deze Pagina