wij gaan binnekort trouwen, maar hoe zit dat nu met instanties gemeente,cz,belastingdienst, enz enz en je rijbewijs,id,passpoort ivm je naamswijziging ? moet je dat nu nog zelf wijzigen of gaat dat automatisch ? en moet je nu ook een nieuw rijbewijs en id-kaart aanvragen ? iemand die dit toevallig weet, of is dit een hele stomme vraag ?
dat vraag ik me ook al even af (niet dat ik al gevraagd ben, maar gewoon om te weten) dus ik lees even mee
je geeft je naamskeuze door bij ondertrouw in het stadhuis/ deelgemeente dit wordt dus opgenomen door de gemeente, doorgegeven aan de belastingdienst verzekeringen moet je zelf aan doorgeven paspoort en rijbewijs pas als ze (bijna) verlopen zijn, nieuwe aanvragen met je getrouwde naam erbij komt alleen e.v. mans naam te staan, want je blijft je meisjesnaam altijd houden rest moet je allemaal zelf doorgeven trouwens: werk, bank etc etc
Je paspoort en rijbewijs hoeft niet perse direct, dat gebeurt tzt als je 'm gaat verlengen. De belastingdienst gaat automatisch, zij krijgen bericht van de gemeente dat je getrouwd bent. Bij de gemeente geef je met de ondertrouw aan wat je 'nieuwe' naam wordt, dus die weten dat ook al. CZ is een ziektekostenverzekering toch? Mijn zorgverzekering moest ik wel zelf inlichten.
Wij zijn nu inmiddels 1,5 jaar getrouwd en ik heb wel de naam van m'n man aangenomen met daarachter mijn eigen naam en ik gebruik eigenlijk zelden de naam van m'n man. De belastingdienst staat automatisch op m'n 'nieuwe' naam, maar ik had eigenlijk niet zoveel zin om het overal te gaan wijzigen en aan de telefoon e.d. gebruik ik ook nog steeds m'n eigen naam..
thnx meiden! had al even gegoogled maar kwam er niet echt uit, dus dacht vraag het is aan jullie! Moet morgen even bellen voor de ondertrouw, hier moet je 2 weken voor het huwelijk in ondertrouw, we trouwen 6-6-11 pas Maar dan weet ik wat me te wachten staat en wat ik zelf moet regelen!
@poemi, bij onofficele dingen gebruik ik eigenlijk de achternaam van mn ventje wel al regelmatig zijn nu bijna 8 jaar bij elkaar, en ik heb best een rot achternaam wat betreft de uitspraak het schrijven, veel instanties maken dan ook fouten met mijn eigen naam. en die van het ventje is gewoon simpel om te gebruiken. Dus hier was het ook de bedoeling zijn naam met mijn meisjes naam erachter.
Als je in ondertrouw gaat leggen ze het je ook uit. Tenminste, bij ons wel. Officiëel houd je altijd je eigen naam. Je kun alleen doorgeven aan allerlei instanties dat ze jou met een andere naam moeten aanschrijven / aanspreken. Maar voor de Nederlandse wet houd je altijd je meisjesnaam. Als je een vliegticket boekt moet je dus ook gewoon je meisjesnaam opgeven, want die is leidend in je paspoort. Als je dan de naam van je man doorgeeft, komen de naam op je ticket en in je paspoort niet overeen en dat accepteren ze niet. Ik gebruik zelf wel de naam van mijn man. Ik was daar ook heel snel aan gewend, want ik ging vlak na mijn trouwen in het voortgezet onderwijs werken en daar spreken alle lln je aan met mevrouw *naam van mijn man*... Als ik nu iets moet met mijn meisjesnaam moet ik echt even schakelen!
zo moeilijk is onze achternaam toch niet maaike nu ik getrouwd ben en naar mijn man heet maken mensen nog meer fouten
@lilmomo, hier maken ze flink fouten hoor met *onze* achternaam ze maken er de meest rare combinaties van, en overal staat het ook anders...best vervelend als ze je naam moeten weten... en met de naam van manlief worden niet zomaar fouten gemaakt is gewoon heel simpel
Wettelijke termijn is 1 jaar tot 2 weken voor de trouwdatum.. je kan dus ook op een andere dag in ondertrouw hoor!
ik zou ook het partner pensioen niet vergeten. ok erg belangrijk. stel dat jij of je man plotseling overlijd. je moet er niet aan denken dat het gebeurt maar je moet het wel regelen.
Toen wij gingen trouwen heb ik het bij de gemeente gevraagd en toen is me verteld dat het niet uit maakt omdat je officieel toch altijd je meisjesnaam houdt. In je pasoort komt ook 'meisjesnaam' e.v. 'achternaam man' te staan.
Pensioen gaat allemaal via de werkgever is een BE baas is allemaal al geregeld, zodra manlief de baas op de hoogte had gesteld is dat naar de boekhouder gegaan en die regelt dat weer met pensioen ook de accountant is al op de hoogte
Dit klopt, dit moet je zelf aangeven. Vergeet ook niet de pensioenen van evt. vorige banen die bij een andere persioenverz. hebt opgebouwd.
De werkgever die gaf aan dit allemaal te regelen, ik moest er zelf niet achteraan gaan...heb er zelf helemaal geen verstand van moet ik eerlijk zeggen dus vondt het wel makkenlijk dat zn baas het zou regelen(ik werk overigs niet ben thuis blijf mama en 100% afgekeurd zit dus in de Wia al 3,5jaar)
De belastingdienst weet wel dat je getrouwd bent maar veranderd niet automatisch de hoogte van bijv. je zorgtoeslag(als je dat ontvangt). Als je getrouwd bent krijg je nl minder en dat moet je wel zelf doorgeven.
waarom zou je minder krijgen als je getrouwd bent, dat hoeft niet hoor. Je kunt ook gewoon samenwonen en al fiscaal partner zijn, dan maakt het trouwen geen verschil.
wij zijn inderdaad al fiscaal partners sinds we samenwonen, en toeslagen krijgen we niet, manlief verdient te veel