Na veel op internet erover gelezen te hebben ben ik vandaag gestart met mijn 10maanden oude zoontje. Het lijkt me geweldig dat hij de mogelijkheid krijgt eea aan te geven zonder woorden. Het lijkt me leuk wat ervaringen te delen: wie is er ook mee bezig? En met hoeveel woordjes zijn jullie begonnen? En welke? Ik zoek de gebaren op op nederlandsgebarencentrum.nl, daar worden ze mooi uitgebeeld. Ik denk dat ik ga beginnen met 'eten, drinken, slapen, meer, klaar en poes.' Of zou dat teveel zijn?
een vriendin van mij heeft heel fanatiek babygebaren gedaan met haar kindje. Toen hij 2 was kletste hij de oren van je hoofd in prachtige volzinnen en nu hij bijna 3 is praat hij gewoon als een volwassene. Haar zoontje ligt qua taalontwikkeling echt voor, alleen de vraag is natuurlijk of het ligt aan de babygebaren... Ik heb van haar boekjes geleend, ik wou het ook gaan doen.. maar mijn hersens zijn nog te sterk verweekt door de zwangerschapshormonen.. ik kan die stomme gebaren niet onthouden! Ik weet nu alleen nog maar het gebaar voor "op" en "poep"
ik ´praat´ met gebaren met mijn kindje en gebruik het als ondersteuning. heb nu niet veel tijd, maar wil er later wel iets over vertellen
Ik leer mijn dochter babygebaren. Ze kent nu: op, klaar, poes, meer, eten, licht aan/uit, konijn, kip, eend, vogel en luier, hoor/luister en slapen. Ik vind het leuk om met haar te doen al ben ik er niet zo consequent in. De ene week oefenen we veel de andere minder. Ze had dus al meer gebaren kunnen kennen denk ik. Wij zijn begonnen met op, klaar en eten/drinken
Ik heb alleen gebaren gedaan die een beetje logisch langskomen, dus klaar (handen omgedraaid omhoog), eten (iets in je mond stoppen), slapen (handen onder je hoofd). Ze heeft ze zelf ook wel een beetje gedaan, maar na 1 jaar begon ze erg veel te praten en inmiddels maakt ze 2-3 woordzinnen en kletst ze de oren van mijn hoofd Volgens mij is het wel goed voor het leren communiceren, maar het is niet bewezen dat het een kind helpt om eerder te gaan praten. Mijn neefje deed het heel veel, maar die praatte gewoon gemiddeld.
Hier is het iig geen bewijs dat ze eerder gaat praten. De enige woordjes die ze zegt zijn: papa/mama, ja/nee, die en ohoh. Extra handig zijn die gebaren dus wel. Ik begrijp haar veel meer nu.
Wat leuk, jullie reacties! Merk dat ik wel echt de aandacht moet trekken voor ik een gebaar maak, anders ziet hij het niet das nog wel eens lastig. Op welk moment doen jullie het gebaar voor slapen? Als jullie naar boven gaan, of als kleine in bed ligt? En met eten?
Ik weet niet of je kindje al in een kinderstoel zit, dat is de uitgelezen manier om bijv. het gevaar voor eten te maken (of lekker/appel, banaan, warm/koud, noem maar op). Het gebaar voor slapen maakte ik destijds als ze op de commode zat en we haar pyjama gingen aantrekken. Nu heeft ze wat vastere tijden voor het slapen en vraag ik: "Noor, wil je slapen?" (of: "Ben je moe?") En dan maakt ze het gebaar voor slapen, pakt haar knuffel en loopt naar de deur. We lezen heel veel aanwijs boekjes met dieren of fruit bijv. en dan maak ik het gebaar erbij. Ik zit dan tegenover haar.
Nog nooit van gehoord! Maar het lijkt me wel leuk... kan ik ergens meer en goede informatie vinden? Bijvoorbeeld wanneer starten etc?
Als je zoekt op babygebaren dan kom je veel site's tegen. Of kijk eens op Stichting Nederlands Gebarencentrum daar vind je heel veel gangbare gebaren. Vanaf 6 maanden pikken baby's het motorisch 'makkelijker' op, maar je kan al eerder beginnen. Ik ben me wel eerder begonnen met inlezen en oefenen, want voor ik het een beetje in de smiezen had.....
ok, dat is voor vanavond mijn googlewerk Lijkt me wel leuk, al is het inderdaad wel weer wat werk bij , haha. Ga even kijken of ik het wat vind!
Ik heb het geprobeerd. In de bieb een boek geleend en die oefeningen gevolgd. maar mijn zoontje was er met 10 maand nog niet klaar voor. Hij was laat met zichzelf uitdrukken, babbelde weinig als baby. Hij wees pas naar dingen en zwaaide tegen de 18 maand. En toen kon hij net 5 woorden. Dus je kindje moet er wel klaar voor zijn. ik heb het dus opgegeven, en inmiddels loopt hij wel bij qua spraakontwikkeling (of wat klankproblemen na)
Ik doe het (nog) niet, maar het lijkt me wel leuk en ook handig! Maar dan wel alleen de basis dingen als eten, drinken, slapen/moe, klaar, meer. Hebben jullie de gebaren van Stichting Nederlands Gebarencentrum gebruikt? En welke boeken zijn leuk? En vanaf wanneer kun je dat gaan doen?
Ik weet niet welke boeken leuk/goed zijn. Volgens mij had Gentle wel een boek ervan, maar dat weet ik niet zeker. Je kan er nu al mee beginnen hoor, des te eerder pikt je kindje het op. (En heb jij het onder de knie). Ik wilde eerst ook alleen de basisdingen doen, maar ik vind zo leuk nu ze gebaart dat ik er mee doorga. Daarnaast heeft mijn vriendinnetje een dochtertje die slechthorend is en ben ik uitgenodigd om bij hun thuis gebarentaal te leren. Dat vind ik een 'mooie' (reden is natuurlijk niet zo leuk) aanvulling. Kijk ook eens op Youtube, daar vind je ook veel filmpjes. Bijv. deze: YouTube - Babygebaren Maar door onderstaand filmpje werd ik enthousiast: YouTube - cute signing baby!...baby sign language
Mijn vriend en ik hadden afgelopen zaterdag op een kraammarkt in onze woonplaats een lezing hierover bijgewoond. Wij vonden het reuze interessant. Degene die de lezing gaf, maakt voornamelijk gebruik van de boeken van Lotte en Max. Is voor ouders erg leuk, maar ook voor kinderen. Zie deze site: home Ik ga daar te zijner tijd ook een boek + DVD bestellen.
@Daan: wat leuk die filmpjes! Ik ga het ook proberen alvast! Ik heb net mijn zoontje naar bed gebracht en het gebaar 'moe' gedaan. Of kan ik beter slapen gebruiken of allebei?
Ik zou voor slapen echt slapen gebruiken. En bij vermoeidheids signalen, dus ervoor nog, het gebaar voor moe. Noor geeft nu zelf aan dat ze moe is, door het gebaar voor slapen te maken, dus dat kan ook hihi. Of ze gebaart dat ze melk wil, das meestal ook een goede indicatie hihi (ze krijgt nog een fles voor het slapen gaan)
Oke, bedankt voor de tips! Ik heb wel even gekeken op de site van lotte en max om zo'n dvd of boek te bestellen. Maar vind het nogal duur, aangezien je op internet ook vrij veel kunt vinden.
Jois, daar zit ik ook een beetje over te twijfelen: wat is de meerwaarde van een boek? Vind het nl wel heel leuk om te lezen, maar die gebaren zijn op de filmpjes nog het makkelijkst te begrijpen... wat raden mensen aan, wel of geen boekjes? MOet zeggen dat die gebaren best makkelijk te onthouden zijn zeg, de meeste zijn zo symbolisch...
Ik heb op die site gekeken en mijn vriend stond erbij het eerste wat hij zei was "goh is dat een site voor doven en slecht horende ? " Ik moet ook eerlijk zeggen dat ik dat idee ook kreeg! Ik vind de gebaren die ze uitbeelden soms ook helemaal niet overeen komen met hoe jezelf b.v dingen uit zou beelden goed de basis dingen wel... Maar zou je je kindje b.v ook echt leren om dankje te zeggen op de gebaren manier ? Of poepen ? :O Nee ik denk dat het voor mij niet echt is weggelegd... Ik doe de gebaren wel op mijn eigen manier en gebruik ook duidelijke woorden, heb het idee dat dat meer effect heeft! Ze zegt in ieder geval nu al meer dan dat ze zou "moeten" ze zegt nu; opa, oma, papa, mama, eten, poele poele (tegen de eendjes), aai, woef, kindje, hebben, die, en doet de koe, hond en de aap na! OKe ze doet het niet de hele dag of heel vaak maar ze zegt de bovenstaande woorden toch regelmatig en wijst ook naar dingen die ze dan bedoeld (dus opa wijst ze aan als ze opa zegt etc ) en het is natuurlijk nog niet zo duidelijk dan dat het moet worden bij kinderen maar je hoort wel wat ze zegt en weet wat ze bedoeld.. Maar als het voor sommige wel werkt vooral doen! Ik vraag me alleen af wat daar de meerwaarde dan van zou zijn ?