Salami!

Discussie in 'Gezondheid' gestart door Melanne, 12 apr 2011.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Rosado

    Rosado Niet meer actief

    Als ik erop google zie ik dat de meningen er nogal over zijn verdeeld. Sommige zeggen "niet doen, kan de listeriabacterie bevatten" andere zeggen "salami kan je gewoon eten, de worst is bewerkt en listeria dus niet aanwezig"...
     
  2. angel229

    angel229 Niet meer actief

    Heb er in het verleden ook wel eens naar gegoogled en daar kwam ik ook uit dat de meningen verdeeld zijn.
    Er zijn vleessoorten das gewoon duidelijk dat je die niet moet eten (filet amercain, carpaccio etc.), maar salami is erg vaag.
     
  3. Marieke1983

    Marieke1983 Niet meer actief

    Mee eens. Nog even en we mogen alleen water en zelfgebakken brood hebben!
     
  4. Elisje

    Elisje Fanatiek lid

    18 jun 2006
    3.930
    933
    113
    Als ik zo lees en ook bij navraag hoor dat salami inderdaad ook gekookt wordt dan kan het best. Volgens mij gewoon de ambachtelijke salami vermijden en steeds even op de verpakking kijken.
     
  5. ccbloom

    ccbloom Lid

    12 nov 2010
    92
    0
    0
    NULL
    NULL
    Wat raar van het voedingscentrum dat ze zo'n mailtje aan je sturen. Want op hun website staat niets hierover. Volgens mij hebben ze zelfs pas hun website veranderd, want eerder heb ik de info over salami hierop wel gezien....
     
  6. Yotsuba

    Yotsuba Fanatiek lid

    22 jul 2009
    1.980
    0
    0
    Dispuutbehandelaar
    Omgeving Utrecht
    Wat ik vermoed is dat voedingscentrum het er op zit omdat de kans er is dat je inderdaad bij een ambachtelijk gemaakte salami er listeria in kan zitten.
    En als ze erop zitten dat het wel mag en iemand wordt ziek kan degene naar voedingscentrum wijzen ;)

    Zelfde verhaal met kaneel, gewoon eens een keer een appelflap of stukje appeltaart kan echt geen kwaad.
    Kaneel is pas schadelijk voor het ongeboren kind op het moment dat je een heel potje wegkaant ofzo ;)
    Toch zet voedingscentrum dit op de site.. dusja..

    Nog even en je mag niets meer, ik werd laatst nog geschockeerd aangekeken omdat ik een kopje koffie dronk.
    Zit heus niet de hele dag aan de koffie en eens een keertje een bakkie kan geen kwaad ;)
     
  7. Tooske

    Tooske Fanatiek lid

    7 aug 2010
    1.678
    0
    0
    NULL
    NULL
    Gewoon uit de supermarkt kun je echt salami, rauwe hammen ed eten. Dat is allemaal zo bewerkt, daar zit echt geen levende listeriabacterie (meer) in! Mijn vlos zegt inderdaad ook dat je het allemaal gewoon mag! Een ander verhaal is inderdaad als het echt vers van een boer ofzo komt. Toen ik laats in Spanje was heb ik het niet gegeten.
     
  8. Gravid

    Gravid Niet meer actief

    Ik eet me de hele zwangerschap al lam aan salami, en niks geen last gehad, dus zal wel goed zijn ;)
     
  9. Elisje

    Elisje Fanatiek lid

    18 jun 2006
    3.930
    933
    113
    In de supermarkt kan je ook ambachtelijke salami vinden maar dat merk je meestal ook wel aan de prijs. En bij twijfel even op de verpakking kijken.
     
  10. NooNoo

    NooNoo VIP lid

    18 jul 2010
    5.422
    1
    0
    Maar geen leidingwater nemen hoor!
     
  11. Madelon84

    Madelon84 Niet meer actief

    het gaat hier idd echt niet om vleeswaren-salami van de supermarkt.
    ik eet het ook gewoon, maar...
    ik koop het wel van de versafdeling met de verpakkingsdatum van die dag, dus niet die voorverpakte pakjes die 2 maanden houdbaar zijn.
    daar zit wel een listeria-risico in, juist omdat het zo lang houdbaar is. maar dat geldt niet alleen voor salami, maar ook voor kipfilet, ham etc.
     
  12. Amfy

    Amfy Niet meer actief

    #32 Amfy, 25 apr 2011
    Laatst bewerkt door een moderator: 25 apr 2011
    sorry ik vind het echt bull shit. ik kan er niets aan doen 2 jaar geleden mocht het wel en nu in een keer niet meer?

    net als metworst mag gewoon maar blijkbaar nu niet meer.

    nog even en je mag niets maar op brood achterlijk iets.

    nou ik eet gewoon mijn broodje rauwe ham of rookvlees hoor.

    ik zal morgen "de roller" (vleeswaren leverancier) eens bellen over dit alles kijken wat hun zeggen


    wat er trouwens hierboven word gezegd klopt niet.

    de verpakkings datum in niet de datum dat de vleeswaren open zijn gemaakt.veel "verse"vleesaren ook in de super markt zijn al dagen open voor dat deze geprijst worden en dus verpakt!
    (riep zij als slagerskind)
     
  13. Elisje

    Elisje Fanatiek lid

    18 jun 2006
    3.930
    933
    113
    Wat er gezegd wordt over die pakjes die zo lang houdbaar zijn, dat daar wel meer risico op listeria inzit klinkt me nu ook alles behalve logisch hoor.

    De vleeswaren worden op een bepaalde manier bereid en het is de bereidingswijze waar het om gaat of er risico is op listeria of niet.

    En wat Amfy zegt over de verpakkingsdatum klopt. Supermarkten die zelf verpakken krijgen ook grote blokken ham enzo binnen. Zij snijden en verpakken ze echter zelf naar behoefte. Maar die hele blokken gaan ook niet in 1 dag op hoor.

    Wij hadden vroeger een kruidenier in de straat en die had een koeltoog met kaas en vleeswaren. Als je daar dan vleeswaren ging kopen en je was de eerste die dag die om iets vroeg dan ging de eerste snede die eraf ging altijd de vuilbak in omdat die wat verkleurd of hard geworden was. Om de 'versheid' hoef je het dus niet te doen.

    Wij vonden het gewoon handig omdat je dan zelf je hoeveelheid bepaalt die je wil hebben. Dingen die niet zoveel gegeten werden vooral. Mijn moeder at wel eens paardenvlees op de boterham. Maar ze ging dat nu ook niet elke dag gaan eten dus dan komt het wel handig uit dat je gewoon kan zeggen doe mij maar x aantal sneetjes.
    Of zoals ik wel eens hamblokjes gebruikte, dan vroeg ik gewoon 1 snee ham van 1 cm dik of dikker dat hing er dan vanaf.
     
  14. Madelon84

    Madelon84 Niet meer actief

    klinkt misschien niet logisch maar het is echt wel waar hoor!
    geldt ook voor slaatjes ed.
    het gaat niet alleen om de bereidingswijze. je mag ook geen kliekjes te lang bewaren en dan weer opwarmen en opeten om deze reden.

    en over die hompen vlees in de supermarkt. tja, ik weet ook wel dat die niet in één dag op gaan. maar als het vers afgesneden is heb ik er een beter gevoel bij dan als het al een maand gesneden in de verpakking zit.
    maar iedereen moet lekker doen wat hij zelf wil:p
     
  15. Elisje

    Elisje Fanatiek lid

    18 jun 2006
    3.930
    933
    113
    Ik heb het even opgezocht en die bewaarmiddelen die gebruikt worden zijn er net om de vorming van listeria tegen te gaan. Ik vond wel iets over listeriabesmetting door kaas, maar daar waren net de bewaarmiddelen die listeria vorming moesten tegengaan per ongeluk vervangen door iets anders.
     
  16. Yotsuba

    Yotsuba Fanatiek lid

    22 jul 2009
    1.980
    0
    0
    Dispuutbehandelaar
    Omgeving Utrecht
    Misschien is dit een leuk en interesant onderwerp voor de keuringsdienst van waarde :D
    Zou ik zeker een leuke uitzending vinden in elk geval.. hmmm *denkt er aan om ze te gaan mailen*
     
  17. Amfy

    Amfy Niet meer actief


    heb het toch even nagevraagd haha.

    wat je zegd klopt niet. die vleeswaren en de verpakkingen zijn zo behandeld dat de listeria word tegen gegaan.

    de hompen vlees daarin tegen worden verder niet behandeld en alleen gevacumeerd dit zou dus een grotere kans kunnen hebben omdat het daarna nog open ligt voor dat het gesneden word.
     
  18. Laris

    Laris Fanatiek lid

    27 jun 2008
    1.917
    2
    0
    Het is echt onzin, deze discussie is al eerder geweest :D. Je mag de salami uit de supermarkt (stegeman ed) gewoon eten, kan geen kwaad.

    De salami waar ze het over hebben is de salami die je bijv. veel in Italië kan krijgen. Die is rauw en niet bewerkt, dus kan je beter laten staan.
     

Deel Deze Pagina