Is turks brood qua samenstelling 'hetzelfde' als Nederlands wit brood?

Discussion in 'Voeding' started by adi, Apr 18, 2011.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. adi

    adi Niet meer actief

    Mijn kinderen zijn helemaal dol op Turks brood. Ze peuzelen zo een heel homp brood naar binnen, als 'tussendoortje' ;).
    We kwamen er eigenlijk per ongeluk achter. Mijn zoontje ging laatst met zijn opa naar de Turkse bakker om brood voor bij de bbq te halen. En hij kreeg van de bakker een lekkerw stuk verse warme brood. En heeft die onderweg naar huis helemaal opgepeuzeld :D, thuis wou die persé méér :D.

    Maar nu vraag ik me af of het verantwoord is om af en toe turks brood te geven bij de lunch. Die is natuurlijk niet volkoren, maar de hele volksstammen worden er groot mee :D. Ik vind het zelf ook zo lekker.
    Maar van andere kant, het blijft wel wit brood.

    Wat denken jullie?
     
  2. fafje

    fafje Niet meer actief

    persoonlijk vind ik turks brood wel heel lekker, maar niks meer dan deeg...volgende dag is het al hard en taai...geowon wit brood blijft nog wel een aantal dagen 'goed"...
    ik heb ook altijd nog honger na turksbrood, mss is het ene btj hetzelfde als stokbrood..
    maar je hebt geloof ik ook bruin turks brood of volkoren marokkaans brood
     
  3. Babel44

    Babel44 Niet meer actief

    Maar dit zegt volgens mij juist dat het puurder zou zijn, met minder hulpstoffen dan "gewoon" wit brood, en daarom is het wellicht gezonder. Weten doe ik dat overigens niet.

    Maar idd blijft volkoren/bruin natuurlijk beter.
     
  4. adi

    adi Niet meer actief

    Ja, mijn moeder zei dat ook inderdaad. Zij bakt ook vaak brood (zonder broodbakmachine, gewoon met de hand en in de oven), en die is na 1 of 2 dagen ook 'oud'.

    Maar het blijft wit brood. Ach, leuk voor soms, het is ook zo lekker!
     
  5. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Wij lopen ook door de stad met zo'n homp in onze handen hoor!:D

    Je kan ze ook leuk vullen, is weer eens iets anders dan pitabroodjes.

    't Is alleen wel errug zout (proef maar eens goed). Onze bakker maakt het van tarwebloem overigens.
     
  6. adi

    adi Niet meer actief

    Maar is die dan ook zo wit? Hier heeft de turkse bakker wit brood en wat 'grijzer' brood, misschien is die dan van tarwebloem?
     
  7. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Wij hebben die grijze, vind ik lekkerder ook. Ik weet trouwens niet of het Turks of Marrokaans brood is. Het is een Turkse bakker en verkoopt beiden. Ik wijs altijd maar wat en betaal dan 50 cent, is echt belachelijk goedkoop die bakker!
     
  8. adi

    adi Niet meer actief

    Dat doe ik dus ook, want onze bakker praat geen Nederlands, dus kan me ook geen uitleg geven. De kassajuvrouw praat wel gelukkig Nederlands, maar die weet niet zoveel van die broden af :p
     
  9. adi

    adi Niet meer actief

    Maar ik ga een keer die 'grijze' halen, heb ik nog niet geproefd,. thnx voor de tip!
     
  10. Cygnet2

    Cygnet2 Niet meer actief

    Turks brood (Algemeen recept)
    Ingredienten:
    500 g bloem van harde tarwe
    350 g water
    10 g zout
    15 g gist
    olijfolie max 8 ml
    sesamzaad
    ei

    Wittebrood (algemeen recept)
    Ingrediënten
    500 gr patentbloem
    125 ml water
    1 zakje gist
    8 gr witte basterdsuiker
    20 gr boter of margarine
    10 gr zout

    Verschillen:
    witte brood zit suiker en harde vetten (boter / margarine)
    Turksbrood bevat oliën en geen suiker maar wel ei

    Turksbrood kan je eigenlijk niet bewaren en kan het beste gegeten worden op de dag van bereiding.
     
  11. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Hier doet de bakker er geen ei in, dat heb ik wel even gecheckt!
     
  12. lieve sophie

    lieve sophie Actief lid

    Mar 3, 2009
    299
    0
    0
    Turksbrood is inderdaad heerlijk maar alleen lekker op dag zelf. Misschien niet het gezonds om als lunch te geven. Af en toe moet kunnen en een keer als tussendoortje is ook lekker en ik denk gezonder dan koekje ofzo. Ik haalde het ook vaak bij de turkse bakker vlak bij mijn werk. Nu al lang niet gedaan omdat ik nog steeds thuis zit met Bi. Ik mis het wel en onze kleine druif ook;).
     
  13. adi

    adi Niet meer actief

    Maar volgens mij kan er geen ei IN zitten? Dan rijst het nooit zo mooi? Deeg met ei wordt 'romiger' maar wel harder.
    Misschien worden ei en sesamzaad gebruikt om de korst mee te besmeren? (voor die mooie goudbruine kleur)

    - zijn er hier turkse dames die wat uitleg kunnen geven? Met 'onze' bakker kom ik niet ver ;).
     
  14. lieve sophie

    lieve sophie Actief lid

    Mar 3, 2009
    299
    0
    0
    Ik zal trouwens als ik er weer kom (duurt denk nog wel even) ook eens vragen wat erin gaat. Heb ik eigenlijk nooit bij stil gestaan.
     
  15. fafje

    fafje Niet meer actief

    aha! vandaar....ik eet nooit wit brood maar vind idd wel turks, marokkaans, surinaamse broodjes op zn tijd wle lekker..

    als we bij mn schoonouders eten, eten we wel altijd dat buine marokkaanse brood erbij, daar zit meer korst als deeg in...

    Vroeger at ik het bij een vriendinnetje elke zondag met zo'n uitgebreid ontbijt, dat is ook leuk..maak je er zo'n dag van, lekkere broodjes beleg etc
     
  16. Babel44

    Babel44 Niet meer actief

    Idd lekker vullen met feta, sla, tomaatjes, beetje humus, citroensap, mmm!! Of nog lekkerder: wat gegrilde aubergine ertussen. En/of tomatensalsa voor bij de tortillachips erin :);)

    Tarwebloem is toch gewoon standaard ingredient van (wit-)brood? Gemalen tarwe, dus meel, maar dan waarbij vezeltjes etc zijn verwijderd.

    Of bedoel je hier iets anders mee?
     
  17. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Je hebt gelijk; ik had tarweBLOEM moeten schrijven.
    Tarwe is een lichte graansoort.
     
  18. mejosje

    mejosje Fanatiek lid

    Jan 26, 2009
    2,846
    0
    0
    afwisselen lijkt mij geen probleem. Tuurlijk is volkoren beter, maar afwisseling van spijs doet eten toch? En turks brood is gewoon lekker om weg te knagen :)
     
  19. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Doe ik het weer verkeerd: tarweMEEL dus!
     
  20. Cygnet2

    Cygnet2 Niet meer actief

    ik denk dat ei gebruikt wordt voor het laten glanzen van het brood (dus niet onderdeel van het deeg maar er bovenop)
     

Share This Page