tja als we nu enorm inkomen hadden, maar je betaal of heel veel of je betaal heel weinig. Tja bij ons zijn er veel die niet gaan, alleen lage inkomens maken hier gebruik van de peuterspeelzaal. Maar voor ons is 80 euro heel veel geld. Bij de kinderopvang ben ik met teruggave goedkoper uit. gr brenda
Wij hebben het ook niet slecht maar om nu 80 op tafel te gaan leggen voor de peuterspeelzaal en daarnaast nog 100 voor KDV. Ook voor ons zijn er grenzen natuurlijk. Ik ga van de week eens bellen wat het hier kost maar ik ga echt geen kapitalen op tafel leggen voor PSZ
Onze kindjes gaan naar een kdv, maar anders hebben we hier alleen de voorschool De kosten voor de voorschool bedragen per peuter 47,50 per maand. In de zomervakantie hoeft u een maand niet te betalen. VOORSCHOOLTIJDEN van 09.00 uur tot 11.30 uur.
Hier maken ook bijna alleen mensen voor wie het zowat gratis is er gebruik van. Als je werkt moet je al heel snel d hoofdprijs betalen. Daarbij als je kind al naar een kdv gaat en nederlandstalig wordt opgevoed zie ik ook weinig meerwaarde van een speelzaal. Hier zijn ze op de speelzaal vooral bezig basic omgangsvormen en vooral taal inhalen. Maar dat verschilt natuurlijk per psz.
Ik denk dat jij een totaal verkeerd beeld hebt van een psz. Een kdv is geen psz en dat is ook niet de opzet ervan. Het is een plek waar kindjes verzorgd worden waarvan de ouders werken. Bij een kdv worden kindjes voorbereid op de basisschool. Sociale omgangsvormen is een belangrijk punt. Taal minder, maar de taalachterstand van een kind kan zo wel eerder gesignaleerd worden dan als het kind thuisblijft.
Wij hebben laatst overwogen om straks psz en kdv te combineren, omdat een psz andere insteek zou hebben. Toen zijn we ons gaan orienteren en vergelijken en dit kwam eruit: - va 2,5jaar valt er niet zoveel te verzorgen op t kdv. Naast het eten en de luier verschonen wordt de dag ingevuld met allerlei thema activiteiten, met verschillende leerdoelen. Er is een pedagoog in huis; - formeel is er een andere insteek, echter is in de praktijk bar weinig verschil tussen de activiteiten; - de begeleiders op een kdv en psz hebben dezelfde vooropleiding. Daarbij is voor een kdv-mw een diploma vereist, bij psz is dat niet zo; - in onze gemeente is de gemiddelde leeftijd van de begeleiders 50jaar, en 40% zijn het vrijwilligers, dus zonder juiste achtergrond en vooropleiding (bron: jaarverslag psz). - de combinatie vinden wij too much voor onze kinderen, en na diverse bezoeken bij psz-en hier, zie ik weinig voordelen.
Het zal allemaal wel per instelling/per gemeente verschillen. Hier op het kdv waar wij zijn wezen kijken hebben ze dat zelf duidelijk verteld; dat ze hoofdzakelijk een verzorgende taak hebben. 12 kinderen op een verticale groep, dus veel tijd kwijt met luiers, flesjes, hapjes etc. Hier pedagogisch goed opgeleide psz-medewerker tussen de 30 en de 45 jaar, ik kreeg er een goed gevoel bij. Andere psz hier om de hoek is echt bagger, letterlijk een speelzaal.
ik denk eerlijk gezegd dat jij een verkeerd beeld van een kdv hebt. Een kdv is al lang niet meer alleen een plek waar kinderen verzorgd worden wanneer de ouders werken. Deze taak is er natuurlijk nog steeds, maar er is zoveel meer bijgekomen. De voorbereiding die jij bedoelt is VVE (voor en vroegschoolse educatie) Daar zijn verschillende programma's voor (kaleidoscoop, piramide, puk en co en ik vergeet er vast nog). Er is een nieuwe wet aangenomen waarin staat dat (ik meen voor 2012, maar kan ook in de loop van 2012) elk kdv een keuze gemaakt moet hebben uit 1 van deze programma's, zij zijn verplicht 1 van deze programma's aan te bieden. Dat zijn dezelfde programma's die de psz hanteren. Ook wij toetsen de kindjes. Dezelfde voorbereiding op de basisschool. Nu is dat dus nog niet overal zo, maar over 1 tot 1 1/2 jaar dus wel. Wij hebben daar een 2 jarige opleiding voor moeten volgen. Ik weet niet of alle programma's zo lang zijn, maar piramide wel. Elk kdv kiest een programma dat het beste bij hen past. Elk programma richt zich nl op een bepaald ontwikkelingsaspect. De algemene dingen komen in alle programma's voor, maar piramide (die ik gedaan heb bv) richt zich vooral op de taalontwikkeling. De beste keuze voor ons omdat wij met een hoog percentage allochtone kinderen zitten. Er is dus in de voorbereiding op de basisschool geen verschil tussen een kdv en psz. Het enige verschil is dat er op een kdv de mogelijkheid is om een gehele dag te komen en dus middageten en slapen tussen de middag aan te bieden. Ook zijn deze langer en eerder open en de meeste sluiten ook niet tijdens schoolvakanties. Dat verschilt dus ook niet per instelling of gemeente, dit zijn ze wettelijk verplicht in heel NL, anders kunnen ze de tent sluiten. Het is dus wel de opzet van een kdv. De leidsters die je op het kdv hebt gesproken zijn niet goed geinformeerd of op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen.
het is al wel algemeen bekend dat dit gaat gebeuren hoor. Heeft a; op verschillende manieren het nieuws gehaald. Ouders bij ons wisten het ook al een flinke tijd, voordat wij hen geinformeerd hadden.
Goh, wat kan je lang studeren op een kdv of psz. Ik heb alleen gekeken of het veilig, gezellig, schoon etc was. Ik wilde een lekker gevoel hebben bij de jufjes en de omgeving. Leren? Dat komt met 4 jaar wel.. spelen dus alleen een speelplek zou voor mij voldoende zijn (hoewel ik wel weet dat het wat meer is dan dat). Ik wil gewoon dat mijn kindje op een prettige manier wordt opgevangen gedurende de tijd dat ik dat niet zelf kan doen.
er zijn vast wel meer ouders die er zo overdenken, maar deze wet is er toch. Nu zijn deze programma's natuurlijk ook spelenderwijs he. De kinderen merken echt niet dat ze "geschoold" worden. De taalaspecten komen naar voren tijdens een opbouw in de activiteiten, dus tijdens het knutselen, vrij spelen, kringspel, lezen e.d.
Nou, ik ben blij dat het bestaat... ik denk er dus (te ?) weinig over na.. soms toch fijn als anderen het voor me doen
whaha, zo heeft ieder zn vakgebied toch??? Ik hoop dat er wanneer het echt overal zo ver is dat er ook wat meer ruchtbaarheid aan gegeven wordt en dat zo het beeld verdwijnt dat leidsters alleen "zo lekker met kindjes kunnen spelen". Ik ben serieus wel eens ouders tegengekomen die heel langzaam of in kindertaal tegen je praten omdat ze echt denken dat je verstandelijk beperkt ben ofzo als je dit werk doet.
hahahahah! Dat lijkt me inderdaad wel vreselijk.. Al moet ik zeggen dat er bij ons KDV wel een paar ganzen rondlopen. Superlief en ik vertrouw ze 100% maar normaal spellen is er bijvoorbeeld niet bij.. De schriftjes van mijn kinderen zijn werkelijk soms te grappig!
Gwahaha, sorry, maar je schrijft het zo grappig! Op het kdv dat wij het interessantst vonden hbo-geschoolde leidsters, dat was hun beleid. Maar ach, ik kom hier hoger geschoolden tegen die belabberd spellen.
tuurlijk, maar die heb je er in iedere beroepsgroep wel bij. Maar sommige ouders denken dat het standaard is voor een kdv leidster. En dat vind ik wel eens jammer.
Ik kan me voorstellen dat als je geen opvang nodig hebt, dan je voor psz kiest! Qua prijzen, en qua tijdens (je hoeft niet een hele ochtend of dag weg te brengen). Maar heb je ook nog eens opvang nodig, dan zou ik er ook zeker naar kijken (kdv). En natuurlijk is dat ook inkomensafhankelijk. Wij zijn namelijk voor 1,5 dag 120 euro kwijt. En dat zijn natuurlijk langere dagen dan een halve ochtend psz. En wat Adi zegt: combineren zou ik ook niet snel doen: lijkt me veel te veel afwisseling/onduidelijkheid voor een kind. Maar dat is mijn mening!
Jammer is het zeker, maar als er mensen opmerkingen maken over: ga je weer lekker knutselen/spelen met de kinderen... Dan ben ik snel uitgepraat..!