Hallo! Ik heb even jullie advies / ervaring nodig. Ik werk nu nog fultime (5 dagen) en wil na het verlof het liefst 3 dagen werken. Nu werk ik op nogal een klein kantoor en ben ik de enige die dit werk doet (veel klantencontact). Dus eigenlijk willen ze het liefs dat ik minimaal 4 dagen kom werken. Maar als voorstel hebben ze nu het volgende bedacht: 4 dagen werken -> 75% uitbetaald (ipv 80%) 3 dagen werken -> 55% uitbetaald (ipv 60%) Hun redenatie is dat zij voor de overige tijd iemand in moeten huren die minimaal een halve dag moet overlappen met mij om alles over te dragen. Graag wil ik jullie mening hierover, ben benieuwd! Natuurlijk ben ik vooral benieuwd hoe dat bij andere mensen ging in deze situatie. Groetjes, Merry
Nou dag hoor, daar zou ik echt niet mee akkoord gaan. Dan zou je dus o.b.v. fulltime minder gaan verdienen. Gewoon 3 dagen en dan 60% salaris krijgen. Als zij een jonge vrouw aannemen kunnen ze verwachten dat die op een gegeven moment kinderen wil/krijgt en ja, dan moeten ze nog iemand erbij aannemen. Niet jou probleem zou ik denken....
Nee, dat is gek-aanstekerij van je werkgever. Het is hun risico hoor dat ze er iemand bij aan moeten nemen. Heb je trouwens ook nog gedacht aan het opnemen van Ouderschapsverlof? Dan heb je nl over de opgenomen uren recht op een vergoeding van de belastingdienst.
Nee, ik vind het echt een belachelijk voorstel van je werkgever. Als jij gewoon 3 dagen werkt, heb je recht op 60% salaris. Ze kunnen dan voor de 40% die ze "besparen" iemand aannemen voor 2 dagen.
Nou als mijn baas met dit voorstel zou komen zou ik hem in zijn gezicht kei hard uitlachen!! Als ze jou echt zo graag op die plek willen, dan kunnen ze gewoon volgens CAO onderhandelen met jou. Zo niet, zeg je toch dat je dan genoodzaakt bent om elders te gaan solliciteren. Heb ik ook gedaan, en mag nu gewoon blijven voor de uren die IK wil.
Ik sluit me aan bij bovenstaande reacties. Wat een vreemde constructie! En hoezo zou je iedere week een halve dag moeten 'overdragen' naar je andere collega. Daar is best een mouw aan te passen toch? Je kunt toch een schriftelijke overdracht schrijven voor je collega of zoiets? Hiermee zou ik niet akkoord gaan hoor.
Nou, wat een onzin! Ik zou er echt niet mee akkoord gaan hoor, ze zoeken maar een andere oplossing. En een halve dag overlap, een half uur lijkt me voldoende toch, of gewoon een schriftelijke overdracht.
Heel creatief van je werkgever, maar natuurlijk moet je daar niet mee akkoord gaan. Er zijn zó veel onderzoeken waaruit blijkt dat parttimers efficiënter werken dan fulltimers, dat hij je eigenlijk nog meer dan die 60% zou moeten betalen.
Dank jullie voor de reacties! En dat was ook precies mijn reactie. Hij vroeg mij nog wat ik had gedacht, nou in ieder geval niet dat ik in verhouding minder zou verdienen. Het erge is dat ik er ook al 10 jaar werk, lekker veel credits opgebouwd! Ik moet over 2 weken laten weten wat ik wil dus dat wordt een leuk gesprek!
Heb je niemand in je omgeving, die toevallig voor 2 dagen een baan zoekt? Want je kan natuurlijk de komende twee weken gebruiken om wel mee te denken naar een oplossing die voor je baas ook fijn is.
Even gewoon mijn gedachte, maar mag dat?? Hij mag jou toch niet weigeren om minder te werken. En dat doet hij natuurlijk ook niet, maar kan hij dan je lon zomaar verlagen. Ik vind dat raar. Zou eens uitzoeken of dat uberhaupt mag!!
Het klinkt allemaal leuk van je werkgever maar het is verder zijn probleem en niet dat van jou! Ik zou er dan ook niet mee akkoord gaan! Wat wel zo is met minder werken dat je in een ander belastingtarief komt. Dit houdt in dat je als je 1 dag per week bijv. minder werk bijna geen verschil merk in je salaris. Je salaris zou je hier uit kunnen rekenen: http://www.salaris-informatie.nl/index.php/lhttp://rechtenforum.nl/forum/thread/p/150494?sid=537288ee6629f0c96848fe14eb7fb143/oonberekening/fulltime-parttime Kijk ook eens wat die 5% op jaarbasis is... edit// volgens mij werkt de calculator niet echt naar behoren... Maar je heb wel vergelijkingsmateriaal...
Volgens mij mag dit helemaal niet!!!! Ik meen zelfs dat een werkgever het verzoek om part-time te gaan werken niet eens mag weigeren, tenzij hij aan kan tonen dat het om bedrijfstechnische redenen totaal niet haalbaar is (maar goed, krijg dat maar eens voor elkaar...). En je salaris meer dan naar rato verlagen is eveneens totale onzin. Bel anders een juridisch loket of iets dergelijks... Ze proberen je wat dat betreft dus gewoon te neppen!!!! (voor je eigen informatie: ik ben van 100% naar 80% gegaan. Mijn bruto-inkomen is naar rato aangepast, maar je netto-inkomen daalt minder; je af te dragen belasting is geloof ik minder waardoor je dus geen 20% in netto-inkomen daalt maar bijvoorbeeld maar iets van 17% ofzo). Succes!!!!!!!!
Wat een idioot voorstel! Je salaris wordt dus gewoon verlaagd en dan nog eens aangepast naar je nieuwe uren. Dat kan niet zomaar hoor, tenzij je er mee akkoord zou gaan en dat moet je echt niet doen. Hun risico, hun probleem. Ik zou het wel iets subtieler brengen in het gesprek. Dat je erover hebt gedacht, maar niet akkoord gaat omdat je niet inziet waarom je basissalaris verlaagd moet worden. Je bent toch niet opeens minder ervaren? Of weet ineens minder goed hoe je je werk moet doen? Bovendien, parttimers staan er inderdaad wel om bekend om in de dagen dat ze werken ook hard te werken, zeker vrouwen hebben toch vaak de neiging om alles goed te doen en af te maken Het enige is wel dat ze zouden kunnen weigeren op basis van bedrijfsbelang om je parttime te laten werken en dan zou het er op uit kunnen draaien dat je iets anders moet gaan zoeken. Zeker een klein kantoor kan bedrijfsbelang natuurlijk wel "uitspelen" zeker als jij de enige bent in een bepaalde functie. Maar ja, dan moeten ze gaan werven, iemand aannemen, inleren, schiet dat erg op voor ze?
Bedankt voor jullie reacties! Ik heb volgende week vrijdag een gesprek en dan zal ik inderdaad laten weten dat ik niet akkoord ga met het verlagen van mijn basissalaris. Het slaat natuurlijk ook nergens op. Ik heb ook contact opgenomen met mijn rechtbijstand en die belt mij nog terug, want volgens mij mag het ook niet.
zo en zo als je normaal 5 dagen (van 8 uur) werkt, heb je recht op 1040 uur ouderschapsverlof. (dit kan je in 1x opnemen of bijvoorbeeld elke week 1 of 2 dagen) Dit kost jouw werkgever niets, want dan hoeft hij jou niet te betalen ( kan hij dus iemand anders voor aannemen). Jij krijgt voor die uren ook geen loon, maar je krijgt voor elk uur dat je opneemt wel 4,11 euro van de belasting terug. Dus ga zeker niet accoord met die flauwekul van je werkgever. En eis anders ouderschapsverlof. Mogen ze namelijk wettelijk gezien niet weigeren. Ouderschapsverlof | Rijksoverheid.nl
Precies...dat is ook wat ik dacht: als jij er al 10 jaar werkt dan heb je recht op ouderschapsverlof. Je kunt deze uren eerst gebruiken om minder te hoeven werken én het salarisverschil te beperken. De Belastingdienst compenseert met de ouderschapsverlofkorting namelijk een deel van het verschil in salaris, maar daar heb je alléén recht op als je ouderschapsverlof opneemt (dus niet als je contract wijzigt naar minder uren). Eigenlijk snijd je jezelf dus (financieel) in de vingers door parttime te gaan werken, omdat je daarmee je recht op belastingteruggave opgeeft (en dus effectief minder inkomsten overhoudt). De 'standaard regeling' is volgens mij dat je met OV een jaar lang 50% kan gaan werken dus 2,5 dag minder in jouw geval. Standaard regeling omdat dit een recht is en dus niet kan worden geweigerd door de werkgever! Er zijn ook andere constructies (zoals 100% verlof opnemen of een lager % langer dan een jaar), maar die kan de werkgever vanuit 'bedrijfsbelang' wel weigeren geloof ik. Ik zou lekker eerst gebruik maken van je recht...na dat jaar zie je wel weer verder toch? Dan zou ik nog steeds niet akkoord gaan met zo'n belachelijk voorstel...60% werken is 60% salaris en niet minder! Maar dat is dan ieder geval een 'gevecht' voor later, waar je je nu nog niet druk om hoeft te maken. Tenzij je natuurlijk bewust kiest om nu geen OV op te nemen en dit wilt bewaren voor later...
Belachelijk voorstel, resoluut weigeren! Wettelijk mag het, denk ik, geeneens. Voor degene die menen dat parttime werken niet geweigerd mag worden, dit mag wel degelijk. Maar dan moeten ze wel aantonen dat de baan er ook niet voor geschikt is. Er zijn genoeg banen waarbij een minimum eis voor het aantal uren is. Hoop voor je dat je er met je baas uit komt.
Een werkgever kan idd weigeren bij aanvraag op ouderschapsverlof als je minder wilt werken, mits hij aannemelijk kan maken dat het niet anders kan omdat het bedrijfsbelang in het geding komt. Dus eigenlijk zal het erg moeilijk zijn voor een werkgever dit te weigeren maar het kan dus wel degelijk. En ook zou ik OV eerst opnemen alvorens een contractwijziging. Ik krijg nu best nog een leuk spaarcentje van de belasting terug. Je kunt dit tevens ook per maand laten uitkeren van de belasting(vooraftrek, bijtrek??) maar ik doe het eens per jaar. Het is echt de moeite waard om dit te doen.
Ouderschapsverlof: na de ouderschapsverlofperiode ben je verplicht om weer voor een bepaalde tijd het aantal uren van voor je verlof te werken. In geval van TS zou zij dus na die periode verplicht zijn weer een tijdlang fulltime te werken. Als je dat niet wilt, is ouderschapsverlof niet de manier om minder te kunnen werken. Het is écht bedoeld als mogelijkheid om tijdelijk minder te werken, en niet permanent.