zelf hapjes maken en invriezen maar nog wat vragen?????

Discussie in 'Voeding' gestart door anica, 10 mei 2011.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. anica

    anica Fanatiek lid

    3 dec 2009
    4.528
    240
    63
    Taarten bakken
    zwolle
    hej dames

    onze meid krijgt alleen zelf gemaakte hapjes maar nu wil ik met rijst/aardappelen en vlees beginnen maar hoe moet ik het invriezen?
    en hoe maken jullie het klaar....... prakken of met de staafmixer????
    moet ik porties maken met groente/vlees/aardappels???
    nu is het nog lekker makkelijk, het is bijna allemaal 1 soort.
    welke soorten vlees gebruiken jullie???


    en brood wat smeren jullie er op?

    ik vind het zo verschrikkelijk moeilijk met wat ze mogen eten wat niet en hoe!

    zo als peren en appels tot welke leeftijd koken jullie het nog?
     
  2. adi

    adi Niet meer actief

    waarom kook je peren en appels? Het gaat er toch om dat ze die pure smaken leert kennen? Ik eet zelf geen gekookte appels en peren, en de kinderen dus ook niet.

    Maar voor de rest: je kunt per week een aantal maaltijden bereiden, prakken in invriezen.
    Wij hebben dat niet gedaan, ik maakte gewoon naast ons avondeten een klein panntje met wat gekookte groente en af en toe kookte ik daarmee een stukje kipfilet. En aardappel ook. Binnen 10min heb je een hele maaltijd klaar.


    Brood: in het begin kun je gewoon puur brood eten, zodat ze went aan de smaak van brood. Daarna wat boter erop smeren is voldoende de eerste periode.
     
  3. naomi123

    naomi123 VIP lid

    22 mrt 2009
    8.840
    0
    0
    gastouder en verkoopster dierenspeciaalzaak
    ik wil het allemaal apart in gaan vriezen, dus de aardappels apart, de groenten apart en het vlees apart zo kan ik het lekker gaan variëren.

    peren en appels koken?? Isabel krijgt nu al gewoon gepureerde fruitsoorten.

    kwa vlees kun je aan kip, rund, varkensvlees denken.
    gehakt kan ook goed.

    brood krijgt isabel nog niet maar ik zou het ook gewoon eerst zo geven en later inderdaad alleen wat boter en daarna wat smeerkaas of smeerworst ofzo.
     
  4. Bri

    Bri Niet meer actief

    Ik heb ook nooit fruit gekookt. Ik gaf of vers fruit (al dan niet geprakt/gepureerd) of een bakje FrisFruitje of iets dergelijks. Puur fruit, niets anders.
    Maar het kan geen kwaad hoor, om het wel te koken. Wordt toch zachter en makkelijker weg te krijgen. Zeker een appel, dat duurde best lang voordat ze het konden kauwen.

    Eten maken en invriezen: in het begin alleen één groente, later ook met aardappel of rijst en wat vlees. Kindje kreeg er een bordje van en wat over was (in de pan, niet van het bord) liet ik afkoelen. Daarna in Avent bakjes in de vriezer, met een stickertje erop wat het is en van wanneer het is.

    Vlees: ik ben geloof ik begonnen met kip en daarna wat rundergehakt, pas bij een maand of 8 of 9, geloof ik (weet het niet meer precies). Andere soorten nog later pas.
    Zoonlief had er best lang moeite mee, maar dochterlief is een enorme vleeseter. En zij heeft nog geen kiezen, maar eet nu (14 mnd) met gemak kipfilet, speklapjes en varkenshaas..

    Brood ben ik met 7 mnd gaan geven. Eerst niks erop. Later een beetje halvarine. Dochter had eerst moeite met stukjes brood, zij heeft de eerste maand broodpap gekregen: brood geweekt in haar opvolgmelk. Broer at het veel makkelijker. Echt beleg heb ik nog wat langer mee gewacht. Eerst appelstroop, hartig beleg nog wat later en met mate; het is allemaal zo zout, vond ik.

    Ik kan me nog goed herinneren dat ik het bij m'n oudste ook allemaal heel moeilijk en ingewikkeld vond. En uiteindelijk krijg je er vanzelf gevoel voor, wat je wel en niet geeft en hoe dan. Is ook een kwestie van uitproberen, het ene kind is het andere niet.
     
  5. anica

    anica Fanatiek lid

    3 dec 2009
    4.528
    240
    63
    Taarten bakken
    zwolle
    ik heb een kinder kookboek en daar staat in dat je appels enzo moet koken, maar dan ga ik dat mooi niet meer doe hihi
    Lise eet om half 5 en wij om 6 uur, niet echt handig om eerst voor haar te koken en daarbij heb ik er weinig tijd voor met de honden, vaak oppassen op de 3 buur kinderen.

    de kipfilet koken jullie dat of braden? en wat gebruiken jullie om te braden?
     
  6. Bri

    Bri Niet meer actief

    Van koken wordt het erg taai, vind ik. Braden dus. Ik doe dat in vloeibare bakboter, maar dat lijkt me voor zo'n heel kleintje niet zo geschikt. In olijfolie dan?
     
  7. adi

    adi Niet meer actief

    Ik begrijp het wel, alleen zou ik wel naar toe werken dat je dochter gewoon met jullie eet. Je kookt toch ook voor jullie zelf?

    En als jullie gaan eten, je dochter erbij zetten, en dan 1 hap zelf nemen, 1 hap dochter geven. (of zelf laten pakken)
    Zo wordt voor haar eten een maaltijd en een gezinsmoment, en geen 'voer' wat ze naar binnen gewerkt krijgt.
     
  8. kwebbelsnoes

    kwebbelsnoes VIP lid

    29 okt 2009
    5.925
    2.093
    113
    Vrouw
    Kraamverzorgende
    Tiel
    harde appels kook ik ook altijd even kort. Had vandaag voor het eerst appel ongekookt gegeven, maar dat was toch wel wat lastig wegwerken nog.

    mijn zoontje van 7 maanden heeft een paar keer kip en vis gehad (kabeljauwfilet), wel gewoon gebraden. en dan gecombineerd met aardappels rijst of pasta. In principe eet hij zoveel mogelijk met de pot mee, tenzij we echt iets gekruids of aparts eten, dan heb ik altijd wat in de vriezer zitten. Ik kook altijd wat extra, zodat wat overblijft in de vriezer kan.
     
  9. silly88

    silly88 Fanatiek lid

    11 jan 2010
    1.429
    0
    0
    hier zeiden ze vandaag bij het CB tegen mij met beginnen van vlees, dat ik kipfilet het best kon koken en dan stukjes geven
     
  10. mejosje

    mejosje Fanatiek lid

    26 jan 2009
    2.846
    0
    0
    Ik denk dat ik appels heb gekookt tot 9 maanden ofzo. Peren als je ze in de staafmixer doet zijn ze sowieso al wel zacht.

    Verschillende manieren om zelfgemaakte dingen in te vriezen: in aventmoedermelkbewaarbakjes, kan alles samen in.
    In ijsblokjesbakjes of zakjes, makkelijk voor het doseren en kan je makkelijk afwisselen. Rijst, aardappels en pasta kookte ik altijd even vers.
     
  11. Suusjeuh

    Suusjeuh VIP lid

    4 jul 2010
    13.212
    13
    38
    Verpleegkundige/gastouder
    Ohja, wat betreft invriezen; aardappels koken en invriezen is echt heel erg vies vind ik! Ik vries vaak voor mij of mn man iets in ivm avond/nachtdiensten maar aardappels, bleeeh! Je kan opzich toch ook makkelijk het eten van gisteren voor je dochter geven? Dus als je vandaag rijst met boontjes en kip eet, geef je dat morgen aan je dochter aangezien zij vroeger eet als jullie?
     
  12. Poemi

    Poemi Fanatiek lid

    2 feb 2011
    2.367
    0
    36
    Zuid-Holland
    Je kunt wel aardappel invriezen, maar dit moet dan wel gemengd zijn met groente. Zelf vries ik ook wel eens boerenkool stamppot in en dat is echt prima te eten.

    In het begin was ik ook een halve dag per week bezig met koken, en dit vroor ik in porties in. Dan had ik 3 of 4 verschillende soorten groenten, aardappel, soms rijst of pasta, en dan meestal kip en magere runderlappen o.i.d.. De hapjes vroor ik wel kant en klaar in, dus al wel gemend met elkaar. Om niet elke dag vlees te geven, schijnt niet zo gezond te zijn, deed ik de hapjes met bonen (sperziebonen, bruine bonen, snijbonen e.d.) zonder vlees omdat peulvruchten vleesvervangers zijn (volgens mijn babykookboek dan).
     
  13. adi

    adi Niet meer actief

    Inderdaad! Daarnaast wordt gekookte aardappel bitter na het invriezen/dooien/opwarmen enz

    Hetzelfde eigenlijk met groente: gekookte gepureerde broccoli/bloemkool is al waterig. Als je dat dan invriest en daarna ontdooit in de magnetron, dan krijg je toch een soort soep?

    Gemengde maaltijden kan nog wel, maar apart? Ik weet niet of jullie het dan zelf zo lekker vinden?
     
  14. anica

    anica Fanatiek lid

    3 dec 2009
    4.528
    240
    63
    Taarten bakken
    zwolle
    ow dat met bloemkool en broccoli valt heel erg mee.
    ik heb vandaag voor het eerst aardappel gegeven en het ging super, jaf nog wortel en ff een aardappel er bij gekookt

    ze zit net in een nieuw ritme en slaat haar laatst slaapje over, het is natuurlijk wel de bedoeling dat ze strax met ons mee eet maar nu nog niet.
     
  15. mejosje

    mejosje Fanatiek lid

    26 jan 2009
    2.846
    0
    0
    vond bloemkool en broccoli wel mee vallen hoor als soep! Bleef toch best wel bestendig in mijn geval. Ik ontdooide ook niet in de magnetron. Misschien dat daar een verschil zit?
     
  16. DJ Momo

    DJ Momo Fanatiek lid

    23 apr 2010
    4.523
    0
    0
    NULL
    NULL
    ik vind ontdooide broccoli juist beter te doen dan vers gekookt. vers gekookt is het juist erg droog, mijn mening.

    ik kook alles van te voren, prak het door elkaar, en vries dan porties in. zet het avond te voren in de koelkast om te ontdooien, en warm het op in de magnetron. kleine vent zit met smaak te eten!
     

Deel Deze Pagina