Thuis/Ziekenhuis: 1 op 100 baby's overlijdt rond geboorte?

Discussie in 'De bevalling' gestart door allie, 5 mei 2011.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Bri

    Bri Niet meer actief

    Ik voelde me prima en veilig met het beleid van mijn vk en ziekenhuis. Voorwaarde is wel dat je zelf meldt hoe het gaat en het niet te veel voor je houdt.
    Toen ik maar even zei dat ik het idee had dat ik de baby minder voelde (en ik me niet eens zorgen maakte), werd het juist helemaal niet weggewimpeld maar werd ik meteen naar het zkh gestuurd voor een ctg en echo. Had van mij niet gehoeven, maar ze namen geen enkel risico. Ik was toen 39+beetje zwanger. Daarbij zagen ze dat er volop vruchtwater was, dat de placenta er goed uit zag en dat er heel veel activiteit was, ook op momenten dat ik haar niet voelde. Dit, en mijn eerdere ongecompliceerde bevalling op 40+6, maakte dat ik het aandurfde om iets over tijd te lopen.
     
  2. Bri

    Bri Niet meer actief


    Geen paniek!
    Vertel gewoon waar je je zorgen over maakt, dan word je veel sneller serieus genomen dan iemand die meteen op haar achterste benen staat en die van alles gaat eisen. En luister ook goed naar wat degene tegen je zegt, aan wie je je zorgen vertelt. Laat je ook weer niet met een kluitje in het riet sturen, dus zorg dat je zorgen serieus besproken worden.

    Iedere zwangerschap en bevalling brengen risico's met zich mee. Inleiden is ook niet alles, kan ook weer complicaties veroorzaken. Het blijft dus altijd een afweging van de risico's, wat in een specifieke situatie het beste is. Ik zou die afweging niet zelf willen maken, maar in overleg met verloskundige en/of gynaecoloog.
     
  3. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Het huidige advies waar veel vk's zich no steeds niet aan houden is laten lopen tot 41 weken.
     
  4. ecl

    ecl Niet meer actief

    Hanis niet bang worden hoor meis!!!
    Je kan de eerst volgende x dat je bij je verloskundige bent aangeven dat je niet te ver over de uitgerekenden datum heen wilt gaan (mijn advies max. 41wken). Wees daar duidelijk in en laat je niet om praten! Je kan het eventueel nog een paar keer noemen als je weer naar de verloskundige gaat.

    Geniet lekker van je zwangerschap meis! Er is echt geen rede tot paniek!

    Heb je andere wensen bij de bevalling of in de kraamweek, geef dit dan ook door aan je verloskundige en eventueel ook aan de kraamorganisatie. De rede dat ik dit aangeef is, omdat er heel veel mensen niet weten dat zij hun wensen kenbaar kunnen maken en dat de verloskundige(eventueel ziekenhuispersoneel) en kraamverzorgende dit zoveel mogenlijk, mits verantwoord, op volgen.
    Geef gewoon aan wat je liever wel of niet wilt, bijv. doormiddel van een bevalplan (klinkt misschien overdreven, maar dat wordt wel zoveel mogelijk opgevolgt).

    liefs ecl
     
  5. Sila24

    Sila24 Niet meer actief

    wat bedoel je hiermee?? ik snap het nie sorry:)
     
  6. Sila24

    Sila24 Niet meer actief

    @bri ik ga woensdag voor controle dan zal ik het tegen haar zeggen

    @ecl in mijn omgeving zijn er nu zelfs 2 zwangeren die allang hadden moeten bevallen 41+ weken maar die lopen nog door das toch heel gevaarlijk?? ja we gaan sowieso bevallplan maken en ik ga echt iedere keer gewoon zeggen dat ik met max 41 bevallen moet zijn
     
  7. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Het advies van gynaecologen is om de zwangere in te leiden bij max. 41 weken zwangerschapsduur, het liefst willen ze de baby geboren zien bij 41 weken (dus nog eerder inleiden, dat kan enkele dagen duren). Na 41 weken gaat de conditie van de baarmoeder snel achteruit. Veel verloskundigen houden zich hier echter niet aan en vertellen dit ook niet aan hun client. Punt is dan namelijk dat je in het ziekenhuis moet bevallen en het lijkt wel of de verloskundigen daar niks van willen weten.
    Ik heb het zelf meegemaakt in het ziekenhuis; de slechte communicatie tussen de vk's en de gyns. Ze zouden hetzelfde doel na moeten streven; namelijk het beste voor moeder en kind!
    In de docu van Zembla komt dit ook aan bod.
     
  8. Sila24

    Sila24 Niet meer actief

    @zogelukkig thnx voor de info maar ik ga sowieso in ziekenhuis bevallen .heb oensdag controle ik ga gelijk dit bespreken met verloskundige!
     
  9. Bri

    Bri Niet meer actief

    Het klopt wel dat de risico's toenemen na 41 weken, maar als ik dit allemaal lees lijkt het net of bijna alle kinderen dan in problemen komen. Verreweg de meeste kinderen die na 41 weken geboren worden, zijn prima in orde en mankeren helemaal niets.
    Het is wel waar dat er dan extra goed gekeken moet worden of alles nog in goede conditie is. Maar om nou te zeggen dat het héél gevaarlijk is, dat roept volgens mij een verkeerd beeld op.
     
  10. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Weet je at het is Bri? Dat verloskundigen niet aan de buitenkant kunnen zien hoe het gaat met de baby daarbinnen. Hoe is de toestand van de placenta, hoeveel vruchtwater is er nog.
    In buurland Belgie zijn geen verloskundigen en is het sterftecijfer veel lager.
    Daar worden moeders aan het eind van hun zwangerschap standaard gecontroleerd op vanalles en nog wat. Ik weet niet mee rin welke week, dan moet je de docu van Zembla maar kijken.

    Als ik onder begeleiding was geweest van een gyn was er wsl eerder achtergekomen dat ik zwangerschapsvergiftiging had/kreeg. Ik heb de vk gebeld met plotselinge ernstige hoofdpijnklachten, duizeligheid en vocht vasthouden, maar volgens haar hoorde dat er allemaal bij en kon ik gewoon op de controle-afspraak na een week komen. Als ik een week eerder was doorgestuurd naar het zh had ik bloeddrukverlagers kunnen krijgen en had ik wsl geen pre-eclampsie en een helse bevalling gekregen. Als, als, als....
     
  11. charity2010

    charity2010 Fanatiek lid

    29 mrt 2011
    4.322
    0
    36
    Fulltime huismama :D.
    Overijssel.
    Hoi,

    Ik heb zonder twijfel gekozen voor een thuisbevalling bij mijn eerste en heb deze uiteindelijk ook gehad. Heel erg relaxed! Kon tot het moment dat mn vliezen werden gebroken mn eigen ding doen, lopen door het huis, naar buiten, zitten, staan, liggen etc etc. Bij deze zwangerschap kies ik dan ook echt weer zonder twijfel voor een thuisbevalling!

    Je moet er wel rekening meehouden dat je bij een thuisbevalling geen medicatie tegen de pijn kan krijgen. Persoonlijk wou ik het ook echt graag op eigen kracht doen en met een bevalling van in tottaal 5 uurtjes was dat dan ook niet echt een probleem, hoewel ik wel moet zeggen dat ik van de eerste tot de laatste wee alleen maar rugweeën had en die vondt ik wel erg moeilijk om op te vangen...
     
  12. Juudje81

    Juudje81 Fanatiek lid

    14 mei 2010
    1.216
    0
    36
    NULL
    NULL
    ik liep onder controle van een gyn (en zelfs in een ziekenhuis waar dit beleid geldt), maar mij hebben ze toch door laten lopen tot ruim over de 40 weken heen. Afspraak om in te leiden stond gepland met exact 42 weken, gelukkig ben ik toch nog spontaan zelf bevallen met 41+5 weken.

    Máár: ik heb de laatste 2 weken elke 2 á 3 dagen controle gehad! Elke keer aan de CTG, elke keer echo en elke keer echt goed doorvragen hoe het met mij ging en of ik de baby goed voelde. Bij elke kleine twijfel die ik had, moest ik aan de bel trekken.
    Bij elke controle bleek maar weer: zowel met mij als de kleine ging het super en ben dan ook héél blij dat ik een spontane bevalling heb mogen afwachten.

    Het blijkt dus ook maar dat niet alle ziekenhuizen hun eigen beleid strikt hanteren. Ik ben het absoluut eens met een aantal mensen dat overtijd lopen niet aan te raden is, maar met juiste controle's kan dit op zich prima. Met VK's heb ik geen ervaring, maar ik hoop dat zij cliënten gewoon op tijd doorsturen naar het zkh's. Natuurlijk is het zuur als je thuis had willen bevallen, maar denk dat uiteindelijk de gezondheid van jouzelf en je kindje voorop staat.
     
  13. ecl

    ecl Niet meer actief

    Hallo dames,

    Bri, ik vindt het niet overdreven om het gevaarlijk te noemen. Waarom ik dat niet vindt is omdat er gewoon niet goed gecotroleert wordt als je overtijd gaat! Van de 1 op de andere dag kan het omslaan. Dus er is minimaal elke 2á3 dagen een uitgebreide controlle nodig en zelfs dat is eigenlijk in mijn ogen niet genoeg!
    Tuurlijk worden er genoeg gezonde baby's geboren, zelfs met ruim 42 of 43 weken zwangerschap. Maar als je naar procenten zou kijken, dan zal het sterfte percentage zeker veel hoger liggen.

    Er wordt ook gezegd dat het overdreven is, dat je niet moet drinken, roken, drugs gebruiken tijdens je zwangerschap. Dat wordt overdreven genoemd, omdat er vele kinderen gezond geboren worden. Maar er wordt vaak genegeerd hoeveel kinderen hieraan overlijden of (ernstige) schade overhouden. en zo kan ik nog wel even doorgaan. Toch is het allemaal zeer zeker gevaarlijk!
    Je weet van te voren niet of jij (eigenlijk vooral je kind) 1 van de gelukkige of niet.

    Maargoed het is niet mijn bedoeling om mensen bang te maken, maar om mensen te wijzen op de gevaren en vooral op het feit dat je zelf echt wat in te brengen hebt! Uit eigen ervaringen (op een ander vlak) weet ik dat je nooit blindelings op deskundige moet vertrouwen en dat je echt gebruik moet maken van je eigen beslissingsrecht. Denk en kijk ook mee, door op internet te kijken naar ervaringverhalen maar ook goed naar je gevoel te luisteren.
    deskundige zijn ook mensen en die weten niet alles, die kunnen niet altijd in alle situaties de juiste diagnose stellen/juist oordelen of het juiste behandelplan opzetten. Hiermee wil ik niet zeggen dat alles altijd in twijfel moet trekken of dat ze niet te vertrouwen zijn. Het gaat in de meeste gevallen gewoon goed. In de gevallen waar het niet goed ging zeggen mensen vaak 'ik had een gevoel dat het niet klopte' 'ik had gehoort/gelezen dat het misschien iets anders was' 'ik voelde dit en dat, maar er werdt niet naar geluisterd' enz.

    Doe ermee wat je wilt en nogmaals raak niet in paniek en wordt niet een en al wantrouwen, maar houd het in je achterhoofd. Je hebt het recht om alle ins en outs te weten en input te geven op een behandeling.

    liefs ecl
     
  14. Sila24

    Sila24 Niet meer actief

    @ecl bedankt dat je dit hebt geschreven anders dan wist ik het niet !!
     
  15. sunnybaby

    sunnybaby Bekend lid

    19 jan 2009
    599
    0
    0
    #55 sunnybaby, 10 mei 2011
    Laatst bewerkt: 10 mei 2011
    Ik heb niet alle reacties kunnen lezen, maar terugkomend op de vraag van TS vind je op In vrijheid bevallen: Babysterfte na 41 weken volgens mij goede antwoorden.

    De paniekzaaierij die ik in verschillende topics lees over na 40 weken bevallen is volgens deze brief onterecht. Er is na 41 weken juist een daling in babysterfte, nl. van 3/1000 naar 2/1000. Sowieso is zoals eerder al gezegd de kans dat een voldragen baby overlijdt dus lang geen 1/100.

    Wat wel oorzaken zijn die het sterftecijfer deels verklaren, zijn o.a. de gemiddeld hogere leeftijd waarop we kinderen krijgen, minder prenatale screening willen door moeders en het niet behandelen van extreem vroeg geboren baby's om die koste wat kost desnoods zwaar gehandicapt in leven te houden.

    In een ander artikel wordt ook gesproken over de reistijd naar het ziekenhuis. Wanneer die meer dan 20 minuten is, is dat een risicofactor.
     
  16. ecl

    ecl Niet meer actief

    Zo zie je maar weer dat er heeeel veeel verschillende gedachten en uitkomsten van verschillende onderzoeken zijn! Wel een interessante links sunnybaby!

    Paniekzaaierij, mmm nee vindt ik niet! maar dat is mijn mening en iedereen heeft een andere, wordt anders ook wel erg saai he.

    Ecl
     
  17. Laris

    Laris Fanatiek lid

    27 jun 2008
    1.917
    2
    0
    Ik zeg; ziekenhuis! Maar ik ben dan ook pro-ziekenhuisbevallingen, puur vanwege het feit dat daar direct alle hulp aanwezig is als het nodig mocht zijn.

    Wat betreft het argument dat het 'minder romantisch' is, ik vind bevallen zowiezo niet romantisch en 'minder intiem' vind ik het ook niet. Dat vind ik altijd onzin argumenten, maar dat is mijn persoonlijke mening hè :D.

    Feit is wel dat 1 op de 3 thuisbevallingen eindigt in het ziekenhuis door allerlei complicaties en dat vind ik een heel hoog percentage. Voor mij was het zowiezo nooit een issue om thuis te willen bevallen en maar goed ook want ik kreeg na een lange nacht alsnog een spoedks, dus had hoe dan ook naar het zh gemoeten. Erg blij dus dat ik er al was, scheelt een hoop stress.
     
  18. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Ja, zo kan ik het ook!

    Ze hebben 2 groepen gemaakt, nl.

    Van 37 tot 40 weken en 6 dagen, zeg 4 weken en:

    Van 40,6 tot 41 weken, dat is amper 1 week!

    Ik vind dit geen eerlijke opsplitsing.


    Graag zou ik de cijfers willen zien:

    Van week 38 tot 40

    En van 40 tot 42.

    Dan weet ik wel waar de klappen vallen!
     
  19. allie

    allie Lid

    4 feb 2011
    79
    0
    0
    NULL
    NULL
    bedankt voor al jullie reacties! ik lees het een beetje laat terug, maar ik vond dit heel goede verklarende info uit het NRC:
    Nederlandse moeders zijn gemiddeld ouder, er zijn meer fertiliteitsbehandelingen en er worden meer meerlingen geboren, wat een hogere kans op complicaties en sterfte geeft. Ook heeft Nederland mogelijk veel allochtone zwangeren, een groep die een hoge perinatale sterfte kent. Uit recent, nog niet gepubliceerd onderzoek in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid blijkt dat de thuisbevalling geen rol speelt bij de te hoge babysterfte: vrouwen bij wie de kans op complicaties klein is, kunnen even goed thuis bevallen als in het ziekenhuis.
    In 2003 was er discussie over de betrouwbaarheid van het onderzoek. CDA-staatssecretaris C. Ross van Volksgezondheid beweerde dat de gegevens niet vergelijkbaar zouden zijn en dat Nederland nu eenmaal beter registreert dan andere landen. Later werden de gegevens wel serieus genomen.
    Ook landen waarvan bekend is, dat ze hun data goed bijhouden scoren beter, zegt arts-epidemioloog Simone Buitendijk van TNO, die het internationale onderzoek leidde. „Bovendien kun je over mortaliteit moeilijk discussiëren: dood is dood.”
    In Nederland vindt minder prenataal onderzoek plaats dan in andere Europese landen. Aangeboren afwijkingen worden in andere landen eerder ontdekt, waarna abortus mogelijk is. Ook worden te vroeg geboren baby's in andere landen minder conservatief behandeld. Te vroeg geboren baby’s die later dan vier weken na de geboorte overlijden, komen niet in deze statistieken voor. Maar, zegt epidemioloog Ashna Mohangoo van TNO die de data verzamelde en analyseerde: ook als je de sterfte na 28 weken zwangerschap in de Europese landen met elkaar vergelijkt, scoort Nederland slecht.
     
  20. allie

    allie Lid

    4 feb 2011
    79
    0
    0
    NULL
    NULL
    ik heb nog niet overlegd wat voor mij het beste is met mijn VK, omdat ze alle info van mijn vorige VK nog moet aanvragen (ik ben verhuisd)

    ik zal het bij mijn volgende bezoek zeker aankaarten
     

Deel Deze Pagina