Hallo, Ik vroeg me af waarom doodgeboren kindjes vlindertjes worden genoemd. Weet iemand misschien hier de reden / verklaring voor? Alvast bedankt groetjes Ilse
Is mij niet geheel duidelijk, en ik vind het ook niet zo prettig eigenlijk. Ik noem mijn kindje ook niet zo, tis gewoon ook mijn kindje ook al was ik nog maar 8 weken.
Mischien omdat een vlinder vaak als symbool gezien wordt voor iets moois en je kind iets moois is. Vaak worden vlinders ook gebruikt als symbool voor een overleden kindje. Waarschijnlijk gebruiken vele ouders van een overleden kindje daarom de term "vlinderkindje". Zelf gebruik ik die term niet voor onze dochter, maar de vlinder staat ook bij ons symbool voor onze dochter. Verder voel ik me "aangesproken" als het over "vlinderouders" gaat . Groetjes Patatje
Ik weet het ook niet, maar als ik moet gokken denk ik dat het afgeleid is van het gelijk wegvliegen van de vlinder uit zijn / haar cocoon. ( gelijk weggevlogen uit de buik). Ik vind het op zich geen vervelende vergelijking, vlinders zijn mooi en speciaal. Van het crematorium kregen we een mooie vlinderkaars, in de tuin hangt een grote vlinder. Het staat toch allemaal symbool voor ons kleintje. Maar in eerste instantie is het natuurlijk gewoon Chris en geen vlinder..
Goh ja, klinkt mooi als ik die site zo lees . Zal inderdaad daar wel uit voort komen. Let maar is op rouwkaarten ed, daar staan ook vaak vlinders op. Op ons urntje en kaartje, de laatste was oorspronkelijk als geboortekaartje bedoeld. Dus ook voor nieuw laven staat de vlinder symbool. Afijn, het blijft een mooi, sierlijk en liefelijk beestje .
Zo had ik er nog niet over nagedacht!! Ik ben zelf geen 'fan' van de term vlinderkindje, het is mij iets te zoet. Net als de term engeltje vs bengeltje. Dat gebruik ik zelf ook nooit, maar dat is voor iedereen natuurlijk anders!
Een vlinder is het symbool van transformatie, omdat hij eerst een rups is en zich dan verpopt tot vlinder. De rups is dan volledig veranderd. In veel religies staat dit symbool voor de transformatie die de ziel van de mens maakt tijdens/na het overlijden. Intuïtief voelen veel mensen dit aan.
Overleden mensen worden sterretje genoemd (als aanduiding naar bijv. kinderen). Ik ken veel kinderen waarvan opa's en oma's sterretjes zijn. Ze zwaaien ernaa voor ze gaan slapen (in de winter...). Waar het vandaan komt weet ik niet. Sterretje omdat dit in de hemel is, gok ik.
Bedankt voor jullie uitleg. Het woord vlinderkindje snap ik op zich wel, maar snap(te) niet waarom een vlinder ermee gesymboliseerd wordt. Net als de vraag over het sterretje. Het is allemaal heel normaal en logisch (de benamingen dan), maar waarom is zoiets onstaan, waar is het van afgeleid.
Volgens mij heeft dat ermee te maken dat 'naar de hemel gaan' voor veel kinderen (en volwassenen) te abstract is. En als je naar de hemel kijkt, zie je sterretjes. Dus volgens mij is dat de link naar sterretjes!