Hm naja, ik snap het nog steeds niet helemaal Kan iemand het me uitleggen? Want die belastingschijven gaan dus over jaarsalarissen. Hoe zit het dan met een eenmalig extra hoog maandsalaris? En waarom houdt nou precies de 1 "meer" over dan de ander (in verhouding met het gebruikelijke maandsalaris)?
het vakantie geld word berekend over je gehele jaar salaris. dus ook over uren etc. hierdoor kan het zijn dat je een hoger vakantie geld bedrag hebt als bijvoordbeeld je collega.die geen overuren maakt. hier bij vriend gaat het zelf om de maand april maakt hij in de maand maart heel erg veel over uren dat krijgt hij in de maand april een hoog loon dit netto bedrag wordan x 12 gedaan en daar word 8% van genomen en dat ik zijn vakantie geld. dus is zijn normale loon even hoog als zijn vakantie geld
Vakantiegeld bouw je als het goed is op. Dus per maand wordt er 8 procent vakantiegeld bijgeteld. Dit vind je terug op je salarisstrook. Dus dat van je vriend en de maand april lijkt me stug, tenzij zijn bedrijf een hele andere methode hanteert. Maar goed, dit is volgens mij niet de juiste uitleg. Bijna iedereen ontvangt zo'n 8 procent over het jaarsalaris. Maar de 1 houdt dus netto tov het gebruikelijke netto maandsalaris meer over dan de ander (begrijp ik uit dit topic).
Ik weet niet of het wel zo belachelijk is... Want weet je wat je er allemaal voor terug krijgt? Zorg, onderwijs, onderhouden wegen, milieu, recreatie en cultuur (denk aan sportverenigingen, parken, museums, etc), veiligheid (politie, brandweer, etc), nutsvoorzieningen, waterschappen, natuurbehoud, rechtspraak, sociale zekerheid niet te vergeten... Je moest eens weten wat dat allemaal kost...
Afhankelijk van de CAo en arbeidsvoorwaarden binnen een bedrijf wordt het vakantiegeld berekend. De meeste schrijven voor dat je elke maand 8% reserveert van je bruto jaarsalaris (dit kan ook inclusief meeruren zijn). Er zijn CAO's die uitgaan van 8,33% of 8,25%, maar ook CAO's die uitbetalen over het gehele boekjaar (dus 2011) je krijgt dus een voorschot, als je voor het einde van het jaar uit dienst gaat zou je dus een deel terug moeten betalen. Verder zijn er ook CAO's die de 8% berekenen over het mei of april salaris. Niet lekker eenduidig dus. Het vakantiegeld wordt uitbetaald tegen Bijzonder tarief. Dit wordt vastgesteld aan de hand van je jaarsalaris van vorig jaar (op je jaaropgaaf staat dit onder loon voor de loonheffingen). Dus als je vakantiegeld 1000 euro is en je in de 42% tarief valt hou je 580 euro over aan je vakantiegeld. Maar dan heb je ook nog de voordeelregel, die voorschrijft dat je hem ook tegen normaal tarief kan verlonen. Dit houdt in dat je je vakantiegeld optelt bij de andere brutoloonbestanddelen en dan volgens de witte maandtabel gaat kijken hoeveel belasting je dient te betalen. De voordeelregel schrijft voor dat je werkgever de voordeligste mag hanteren. Het kan dus voor iedereen anders uitvallen.
@ flipske: ah alweer een stuk duidelijker Hoe zit dat met die voordeelregel? Wanneer val je daar onder? Want als het een voordeel is, dan wil iedereen die toch?
8%? ik vind dat best gek.. F. krijgt altijd MEER dan zijn loon.. tussen de 4000 / 5000 .. ik krijg wel altijd een beetje toch maar eens uit laten zoeken vanF.
Heeft hij wel eens meer uren? soms vallen sommige toeslagen ook onder de grondslag voor de vakantietoeslag.
Pff hier is t ook tegen gevallen, mn mannetje verdiend 1300 netto en we hebben 800 vakantiegeld gekregen...
Dat het tegenvalt komt door het hoge(re) belasting tarief Wat erover wordt geheven. Bruto is het misschien een extra Maandsalaris maar netto niet.
Mijn vakantiegeld is nog steeds niet binnen, hopelijk morgen... Maar dat van ml is net gestort en is dus bijna (op 100 euro na) net zoveel als zijn netto maandsalaris!!! Mooie meevaller want had gerekend op ong. 2/3... Hij werkt overigens fulltime, krijgt 8% opbouw per maand en zit in belastingschijf 42%
netto was het hier zon 400 minder dan netto salaris van man die fulltime werkt ik 300 minder op partime