gaan angst (onzekerheid) voor alles wat komen gaat dus geen sociale of specifieke angst masr generalistische angst altijd gepaard met negatief zelfbeeld vraag ik me af?
Nee hoor dat is niet zo... Je kunt een prima zelfbeeld hebben, maar toch ontzettend angstig zijn voor alles wat komen gaat Wel kan een gegeneraliseerde angststoornis een helpende factor voor een negatief zelfbeeld zijn.
Ik heb een gegeneraliseerde angstoornis maar geen negatief zelfbeeld. Wel onzekere gevoelens vaak maar niet over mezelf.
Hier een gegeneraliseerde angststoornis en een heel laag zelfbeeld. Maar vroeger zonder de angst al een heel laag zelf beeld.
Mijn ervaring is van niet. Ik heb heel lang een laag zelfbeeld gehad en er jaren hard aan gewerkt om dat te overwinnen. Juist op het moment dat ik het gevoel kreeg dat het was gelukt en ik blij was met wie ik was, ben ik in een gat gevallen omdat ik mijn doel had bereikt en niet meer wist wat ik verder wilde doen in mijn leven. Zolang ik actief bezig was met aan mijn zelfbeeld te werken had ik een richting en een gevoel van controle, de routine daarin was bekend en vertrouwd, en die viel ineens weg. Toen bleek de wereld en vooral de vrijheid van de toekomst toch best eng en overweldigend te zijn.. Daarnaast merk ik ook dat juist omdat mijn zelfbeeld sterker is ik makkelijker kan accepteren dat ik die angststoornis heb, terwijl ik dat vroeger opgepakt zou hebben als falen. Nu heb ik er ook meer vertrouwen in dat met de juiste begeleiding ik er wel overheen kan komen. Ik vraag makkelijker om hulp en ben niet bang voor veroordeling, omdat ik weet dat het iedereen kan overkomen en het niks zegt over wie ik ben als persoon.
ok, helder meiden, dank jullie wel! merendeel zegt dat het niet perse samen hoeft te gaan.. dan een tweede vraag: kan je een gegeneraliseerde angststoornis hebben zonder veelvuldig te piekeren? of is piekeren een voorwaarde? of kan het ook gewoon enkel onzeker gevoel zijn zonder piekeren?
Volgens mij is het wel een 'symptoom' van een gegeneraliseerde angststoornis. Tijdens mijn onzekerheden pieker ik me wel suf. Angst dat ik iets fout doe. Hoe het anders kon. Iets over het hoofd gezien etc. Terwijl het gewoon goed is. Zeer vermoeiend.
Nee piekeren op het moment van angst is denk ik geen vereiste. Ik ga blanco en word traag. Dan kom ik heel dom over. Wat dan ook weer de angst versterkt. Achteraf kan ik er wel over piekeren. Ik moet mijn gedachten nagaan om te zien wat de angst opwekt. Maar bij mij lijkt het geconditioneerd te zijn. Mijn lichaam reageerd vooral.
https://www.thuisarts.nl/angststoornis/ik-heb-angststoornis Op deze site staat het duidelijk vermeldt. http://hulpgids.nl/informatie/ziektebeelden/angstoornissen/gegeneraliseerde-angststoornis-(gas)/ Kijk dan vooral bij het gedeelte DSM-IV-TR dat zijn de criteria die in de psychologie gebruikt worden.
Bij mij ook, alleen uit het zich in andere symptomen. Ik heb heel lang niet geweten dat ik een angststoornis had, omdat ik me vooral richtte op lichamelijke onderzoeken om te verklaren wat er gebeurde. Ik voel wel dat er iets is wat niet klopt en mijn lichaam wil dat afstoten, dus ik ga braken. Dit kon weken aan een stuk duren dat ik (vooral s'avonds) ziek was, dus ik (en de huisarts) heb de link niet gelegd met angst. Sinds de paniekaanvallen erbij zijn gekomen gaat het vrijwel meteen, er is geen sprake van opbouw van gedachten zoals bij 'normaal' piekeren wel het geval is. De stappen daarin zijn veel groter en volgen zich sneller op en de angst neemt de controle. Bij piekeren ben ik me er nog van bewust dat ik de controle heb om afleiding te zoeken en dat gaat me redelijk goed af, maar de paniekaanvallen overvallen me. Alsof je wordt meegesleurd in een stroming of er een trein op je af komt. Tegelijkertijd geven de paniekaanvallen veel stress en overprikkeling, waardoor ik tussendoor weer erg onrustig en angstig ben.
Ik moet wel zeggen idd dat het piekeren kan leiden tot een paniekaanval. Inderdaad gaat in stapjes. Bij mij is het zodanig dat ik gelukkig nog het piekeren weet te relativeren, alleen kost dat zo ontzettend veel energie!!!! Bij mij resulteert dat in spierspanning. Mijn rug schouders, handen, armen, kuiten, echt alles staat strak en mn rug vól met knopen. Hoofdpijn en hartkloppingen maar nog geen hyperventilatie bijvoorbeeld. En ben gigantisch uitgeput nadat ik mij uit de angst heb weten te ' redden'.
Er is een verschil tussen een gegeneraliseerde angststoornis en een paniekstoornis. Volgens mij worden er nu twee dingen door elkaar gehaald. Gegeneraliseerde angststoornis: A. Buitensporige angst en bezorgdheid (bange voorgevoelens), gedurende zes maanden vaker wel dan niet voorkomend, over een aantal gebeurtenissen of activiteiten (zoals werk of schoolprestaties). B. Betrokkene vindt het moeilijk de bezorgdheid in de hand te houden. C. De angst en bezorgdheid gaan samen met drie (of meer) van de volgende zes symptomen (waarvan ten minste enkele symptomen in de laatste zes maanden vaker wel dan niet aanwezig). N.B.: Bij kinderen is slechts één item nodig. (1) rusteloosheid, opgewonden of geïrriteerd zijn (2) snel vermoeid zijn (3) zich moeilijk kunnen concentreren of zich niets herinneren (4) prikkelbaarheid (5) spierspanning (6) slaapstoornis (moeilijkheden in slaap vallen of door te slapen, of rusteloze, niet verkwikkende slaap) D. Het onderwerp van de angst en bezorgdheid is niet beperkt tot de kenmerken van een As I stoornis, bijvoorbeeld de angst of bezorgdheid gaat niet over het hebben van een paniekaanval (zoals bij een paniekstoornis), het in gezelschap voor schut staan (zoals bij een sociale fobie), het besmet worden (zoals bij een obsessieve-compulsieve stoornis), het van huis of naaste familie weg zijn (zoals bij de separatie-angststoornis), het in gewicht toenemen (zoals bij anorexia nervosa), het hebben van veel verschillende lichamelijke klachten (zoals bij een somatisatiestoornis) of een ernstige ziekte hebben (zoals bij hypochondrie) en de angst en bezorgdheid komt niet uitsluitend voor tijdens een posttraumatische stress-stoornis. E. De angst, bezorgdheid of lichamelijke klachten veroorzaken in significante mate lijden of beperkingen in sociaal of beroepsmatig functioneren of het functioneren op andere terreinen. F. De stoornis is niet het gevolg van de directe fysiologische effecten van een middel (bijvoorbeeld drug, geneesmiddel) of een somatische aandoening (bijvoorbeeld hyperthyreoïdie) en komt niet uitsluitend voor tijdens een stemmingsstoornis, psychotische stoornis of een pervasieve ontwikkelingsstoornis.
Paniekstoornis: A. Zowel (1) als (2): (1) recidiverende onverwachte paniekaanvallen (2) na ten minste één van de aanvallen was er één maand (of langer) met een (of meer) van de volgende: (a) voortdurende ongerustheid over het krijgen van een volgende aanval (b) bezorgdheid over de verwikkelingen of de consequenties van de aanval (bijvoorbeeld het verliezen van de zelfbeheersing, een hartaanval krijgen, 'gek worden') (c) een belangrijke gedragsverandering in samenhang met de aanvallen B. Aan- of afwezigheid van agorafobie C. De paniekaanvallen zijn niet het gevolg van de directe fysiologische effecten van een middel (bijvoorbeeld drug, geneesmiddel) of een somatische aandoening (bijvoorbeeld hyperthyroïdie) D. De paniekaanvallen zijn niet eerder toe te schrijven aan een psychische stoornis, zoals sociale fobie (bijvoorbeeld voorkomend bij blootstelling aan gevreesde sociale situaties), specifieke fobie (bijvoorbeeld bij blootstelling aan een specifieke fobische situatie), obsessieve-compulsieve stoornis (bijvoorbeeld bij blootstelling aan vuil bij iemand met een smetvrees), posttraumatische stressstoornis (bijvoorbeeld in reacties op prikkels die samenhangen met een ernstige stressfactor) of separatieangststoornis (bijvoorbeeld vermijding om huis of verwanten te verlaten).