Nu wij een prachtig zoontje hebben ben ik me veel bewuster van ons eten en vooral ook zijn eten. Nu is hij bijna een jaar en dat betekent dat hij bijna met de pot mee mag eten. Wij eten zelf veel wereldgerechten van Knorr en soms Hollandse pot. Nu zoek ik sites, blogs of recepten oid waar ik recepten kan vinden zonder pakjes en zakjes. Een beetje in de trant van wereldgerechten, omdat mijn man niet veel groenten lust. Wie heeft er goede tips??
De Hello Fresh Box is wellicht wat te gedurfd wanneer hij weinig groenten lust? Of de Beebox, biologische producten uit eigen land inclusief recepten.
Wellicht dat je eens kunt kijken in de kookboeken van Jamie Olivier. Hij heeft Lekkere recepten staan in zijn Jamie's reizen kookboek. Verder de site van 24kitchen heeft veel de recepten en kun je ook zoeken op een bepaald soort keuken. Sowieso is 24kitchen leuk om te kijken, of andere kookprogramma's. Ook uit allerhande/boodschappen of wat voor tijdschrift dan ook haal ik vaak recepten. En hier op de zp is een dame (eylem dacht ik zo uit mijn hoofd) die een heel erg leuk blog heeft met lekkere recepten!! Ik houd zelf ook niet zo van groenten, maar door ze anders klaar te maken vind ik het vaak wel lekker!! Vooral voor groenten die ik niet zo lekker vind probeer ik vaak een recept te vinden waarin de groenten anders wordt gebruikt dan alleen maar gekookt
Je kunt bijvoorbeeld zelf pastasaus maken met veel groente en de saus dan pureren, zodat hij niet door heeft dat hij veel groente eet. Ik gebruik in mijn recept wel een blikje tomatenblokjes en een pak gezeefde tomaten, maar dat kun je vervangen door verse tomaten. Mijn recept: Pastasaus Ingrediënten: 1/2 a 1 ui 3 teentjes knoflook 500 gr. rundergehakt Italiaanse kruiden (basilicum, oregano, majoraan, peterselie, paprikapoeder) 4 laurierblaadje 3 kleine blikjes tomatenpuree 1 blik gepelde tomaten in stukjes 1 pakje gezeefde tomaten peper en zout 1 peen 2 á 3 paprikas 1 prei 1 courgette Bereidingswijze: Alle groentes fijnsnijden. De ui snipperen en in een grote koekenpan met wat olijfolie fruiten, halverwege de fijngesneden knoflook toevoegen. In de kleine braadpan de tomatenpuree hard verwarmen (blijf roeren, anders brandt ze aan),tot deze niet zurig meer ruikt. Het ui/knoflook/olie mengsel toevoegen. In de grote koekenpan weer wat olijfolie verwarmen en het gehakt met de kruiden, zout en peper rul bakken. Dan de fijngemaakte groente toevoegen en even op hoog vuur roerbakken. Hierna het tomatenpureemengsel, gepelde tomaten en gezeefde tomaten toevoegen en op smaak brengen met peper en zout en evt. nog wat kruiden en een laurierblaadje toevoegen. ½ uur tot 1 ½ uur op laag vuur laten sudderen met deksel op de pan, af en toe roeren. Als je wilt pureren, dan moet je het recept bereiden zonder het gehakt en dat later toevoegen. Ik heb ook nog een lekker recept voor een Surinaamse schotel als hij van sperziebonen en doperwtjes houdt. (Dit recept is vegetarisch, maar dat kun je vervangen door bieflapjes en eventueel spekjes toevoegen) Surinaamse schotel Ingrediënten: 2 uien 2 teentjes knoflook 900 gram sperziebonen (origineel werd kouseband gebruikt) 450 gram diepvries doperwten 1 blikje gepelde tomaten 1 zak krieltjes 4 eetlepels olie 2 bouillontabletten zout en peper 2 pakjes vegetarische wokreepjes licht gekruid Bereidingswijze: Gesnipperde uien fruiten in de olie. Knoflook toevoegen en de wokreepjes even meebakken. Gepelde tomaten (incl. sap) en1 bouillontablet toevoegen. Kopje water toevoegen en op laag vuurtje met deksel half op de pan lekker gaar laten pruttelen. Eventueel water bijvoegen tussendoor. Ondertussen in een koekenpan de krieltjes bakken. In een pan de sperziebonen in water met het andere bouillonblokje gaar koken en in een andere pan de doperwtjes met wat zout gaar koken Het vegetarische vleesmengsel lekker wat in laten koken, gebakken krieltjes erdoor en afgegoten sperziebonen en doperwtjes erdoor. Eventueel nog op smaak brengen met peper en zout. Wat ook lekker is zijn groentepannenkoeken. Zijn favoriete groente wokken en dit door het pannenkoekenbeslag mengen. Ook een boerenomelet met veel groente is niet ongezond, zolang je deze maakt zonder een zakje (zit heel veel zout in) Je kunt geraspte kaas als smaakmaker toevoegen.
Bedankt meiden! Mijn zoontje eet op erwtjes na alles en wil het liefst nu al eten wat wij eten, maar met een wereldgerecht doe ik het niet, daar zit zoveel zout ed in. @kyra, bedankt voor je recepten! @ pasta, dat is nog wel een idee, de beebox spreekt me dan meer aan, alleen vind 25 euro best duur, en dan heb je ook nog niet veel, maar ik hou het gewoon in m'n achterhoofd, leuk om een x te proberen. Wij kopen bijna alleen aanbiedingen en aan de hand daarvan maken wij de maaltijden, en zo'n Knorr gerecht is gewoon een stuk goedkoper soms dan verse groenten enz, wij voegen ook niet alles toe wat op het pak staat @ frummeltje, van de blog van eylem heb ik idd wel eens wat gemaakt, was het vergeten,,bedankt voor de tip. En dan ga ik maar eens op zoek naar kookprogramma's. Wie heeft er nog meer tips?
Ik zeg ook Jamie Oliver! Zeker zijn boeken van 30 en 15 minutes staan boordevol gezonde, haalbare recepten. (Al is 30 of 15 minuten erg optimistisch, behalve als je Jamie zelf bent) gebruiken het vaak, zoontje eet er ook graag (groente) van mee.
Ik vind dit wel een leuke blog: Babyhapjes maak je natuurlijk zelf! | Koken voor mijn dochter Niet alleen baby hapjes overigens.
Of opperdepop van de ah... daar staan ook wel leuke simpele dingen in.. vaak ook nog voor pa en ma... zelf gruwel ik van de knor wereld gerechten. Maar goed ik heb makkelijk praten, wij lusten alles en ik ben een keukenprinses...
Kyra73 Anderhalf uur voor pastasaus? Ik doe niet veel anders, behalve dan geen laurier en cougette erin, maar met 10 minuten is mijn pastasaus klaar, hihi. De paprika, peen en courgette vervang ik voor witte kool, uit en pepers. Of ik snij zelf of ik haal een zak bij de appie. @Sarax, Je kan je man ook leren groenten eten? Heb je al heel wat meer variatie. En recepten, er zijn er zoveel.....Hou je van Hachee? helaas ben ik nu op werk, als ik er aan denk, zal ik je dat recept doorsturen, zodra ik thuis ben.
Ik koop gewoon bepaalde groente (of nu in de zomer haal ik ze uit eigen moestuin) en gaan de googlen wat voor recepten hier voor zijn. Voor mij geen pakjes en zakjes meer.
Ik varieer tussen de 30 minuten en anderhalf uur. Dan is de saus mooi ingedikt en zijn de smaken goed gemixt.
Groenten niet lusten....hmmm Ik denk dat je man misschien zich een beetje over het niet lusten heen moet zetten. Je moet toch het goede voorbeeld geven. Als je echt bewuster wilt gaan eten kun je ook kijken of eten volgens de voedselzandloper is voor jullie is. Dat hoeft niet helemaal natuurlijk...maar is wel een begin.. Op Facebook heb je een club met allemaal gezonde en heerlijke recepten.
Ik zat er laatst ook eens over te denken, en dit is het eerste recept dat ik normaal met een pakje zou maken maar toen maar gewoon zelf in elkaar gezet heb: Aardappelen koken voor puree Een bloemkool in roosjes snijden en 7 min koken 4 eieren, een beker slagroom, peper, zout en nootmuskaat mengen, hamblokjes en een beetje geraspte kaas erdoor Ovenschaal invetten, bloemkool erin, saus erover, aardappelen in puree omtoveren en dat over verspreiden. Dan nog een beetje kaas, en 40 minuten op 180 graden. Was erg lekker.
Goede koooboeken vind ik zelf die van Matt Preston. Voor Indonesisch eten heb ik die van Vuyk en voor Indiaas eten eentje van Pushpesh Pant. Verder gebruik ik veel recepten van de appie. Hier aten de kinderen met de pot mee met resp. 9 en 7 maanden trouwens.
Hij eet wel bepaalde groenten maar niet veel. En met die groenten probeer ik al te variëren door gewoon agv, of overschotel idd. Ons zoontje eet ook groenten die wij niet eten en zolang hij die blijft eten blijf ik hem dat aanbieden, ook al eten wij wat anders. Hij vind dat prima.
Bedankt! Leuke site! @ yenolah, die site had ik idd een paar maanden geleden gevonden, leuke site met handige tips. @saz667 als wij gewoon agv eten, eet hij ook met ons mee, alleen met de wereldgerechten dus niet ga dan toch ook maar eens op de ah site kijken. @mystiek, bedankt voor je recept. @noorderling, heerlijk een eigen moestuin! Dat is ook een idee ja. @bosi333, nog nooit van de voedselzandloper gehoord, zal dat eens googelen. En alle anderen, bedankt voor het reageren en de tips! Straks naar de markt en eens kijken wat ik allemaal ga halen