Hoi dames, Heeft er iemand verstand van de bouwdepot? Ik vond dit stukje namelijk op internet; Bouwdepot Bij de aankoop van een nieuwbouwwoning sluit u een hypotheek voor het volledige bedrag van de aankoop. De gelden worden in een depot gestald en uitgekeerd conform de afspraken met de aannemer. Over de bedragen die in depot staan, ontvangt u een rente die meestal lager is dan de rente die u over de hypotheek betaalt. Maar wat houdt dat laatste stukje in? Dat wij rente terug ontvangen? Ik snap het ff niet meer.
Volgens mij wordt de rente in je depot gestort. Als de bouw klaar is, en je hebt alles betaald, dan wordt dit potje leeg gemaakt (als er nog wat in zit!). Je krijgt het uitgekeerd en deze kan je besteden aan je huis (dan is het nog aftrekbaar). Vaak is het potje wel leeg hoor!
Wij hebben ook een bouwdepot (gehad). Als een huis koopt en je hebt nog verbouwplannen kan je een extra gedeelte in een bouwdepot laten zetten. In ons geval was dat 18500 euro. De rente voor dat stuk depot betaal je pas als je daadwerkelijk geld hebt opgenomen vanuit het depot. Dus zolang je nog niet hebt verbouwd en nog geen geld hebt opgebruikt, betaal je er geen rente over. Het geld uit depot kan je laten uitbetalen door rekeningen op te sturen naar je bank of hypotheekverstrekker. Geld uit bouwdepot kan je 2 jaar opnemen.
Hmm, nu een hele andere vraag.. we komen er namelijk niet echt uit. Iedereen zegt maar wat Wat is eigenlijk verstandig? Bouwrente zelf betalen en verbouwing mee financieren? Of verbouwing zelf betalen en bouwrente mee financieren? Wat is nou fiscaal rendabel? Weet iemand dat?
wij hebben alles mee laten financieren. We konden die dubbele lasten echt niet betalen uit onze eigen portomonnee (nu ook nog een koophuis) Want we wilden ook nog sparen voor het verhuizen, klussen enz. Dat kost ook zoveel geld. Tegen het einde moet je gewoon al bijna je hele maand bedrag betalen zeg maar.
Bouwrente zelf betalen ,verbouwing mee financieren. De rente over de meegefinancierde bouwrente is nl niet aftrekbaar, de rente over de meegefinancierde verbouwing wel!
wij hadden de bouwrente mee gefinacieerd, de rente per maand was ongeveer 600 euro dat konden wij per maand niet missen aangezien we de gewone vaste lasten ook nog hadden. De bouwrente werd elke maand netjes uit het depot gehaald en wij voelde daar niets van. Op het einde kregen wij de rente van het depot ook weer terug in het depot maar dat is inderdaad niets vergeleken met wat je aan bouwrente moet betalen. Het licht heel erg aan je eigen portomonee, als je het kan missen moet je het doen, wij konden dat niet ivm de vaste lasten die we al hadden.
Hoi Joycie, Wij hebben van onze huidige huis een flinke overwaarde. Deze willen wij in onze huis steken (dus daarmee verbouwen). Alleen kan dat niet omdat onze huis nog niet verkocht is. Daarom willen we tijdelijk onze verbouwingskosten elders lenen. Als we dat niet doen, moeten we een overbrugginshypotheek afsluiten en daar rente over betalen. Wat nergens voor nodig is. Dus dachten wij, bouwrente mee financieren en meerwerk niet. (tijdelijk elders lenen en wanneer huis is verkocht, schuld afbetalen en wat overblijft van onze hypotheek aflossen) We twijfelen dus heel erg. We zouden eerst bouwrente zelf betalen en meerwerk mee financieren + een overbruggingshypotheek met extra rentebetaling. Nu weten we niet meer wat goed is..