Wat weten jullie van cognitieve testen op peuterleeftijd? We zijn vandaag bij de psychologe geweest en zij stelde voor een test af te nemen om inzicht te krijgen in zijn profiel. D. is erg gevoelig en zit veel "in zijn hoofd", wel vrolijk en sociaal maar tevens een piekeraar tot en met. Er lijkt een verschil te zijn tussen 'mondje en koppie' maar misschien ook op verschillende cognitieve vlakken. Ik merk dat het mij rust zou geven om duidelijkheid te krijgen. Aan de ene kant voel ik dat ik hem niet wil problematiseren, aan de andere kant is D. feitelijk een risicokind. De pysch vertelde namelijk ook nog dat er qua hersenontwikkeling een groot "gat" zit tussen prematuren voor de 27 weken en degenen die daarna geboren worden. Dat maakte D.'s 2-jaarscore op de Bayleytest (2 maanden boven kalenderleeftijd) verwonderlijk. Ik kan totaal geen hoogte krijgen van zijn verschillende ontwikkelingsniveaus maar blijf het gevoel houden dat mijn kind "anders" is.Hij zal 31okt. getest worden, op mijn verzoek ook naar taalontwikkeling, evaluatie volgt dan 2 weken later. Men was er nog niet uit of er een verbale of non-verbale test afgenomen moet worden, voor de verbale zit hij immers aan de ondergrens qua leeftijd (2j 6m, D. is nu 2j.9m ongecorrigeerd) Wie heeft er ervaring met dergelijke testen en wat kunnen we verwachten?
Meestal doen ze de test heel spelenderwijs. Ik zou aan je kind vertellen dat hij met iemand gaat spelen en verder niet teveel uitleggen denk ik. succes!
Onze dochter heeft pas de Son test gehad. Een niet talige test, waaruit een performaal en een redenerings intelligentiescore word gegeven. Dat vormt gezamelijk het iq. Je mag me pb sturen als je wilt!
de test zelf is heel leuk hoor!! Ze maken het echt giga leuk voor de kids. Hier waren ze met zn tweeen. Een mevr, die nam de test af, de tweede mevr. die observeerde en schreef alles op wat ze zag. Ik mocht er zelf ook bij zijn. Owen is best moeilijk in dit soort dingen maar ze hebben echt heel snel door hoe je kindje is en passen zich aan aan het tempo van je kindje. Owen raakte snel overprikkelt en had veel moeite met overgangen van het ene taakje naar het andere, en dus gaven ze hem meer tijd, deden rustig aan, spraken rustiger en zachter ( omdat ie gevoelig is van geluid ) Owen moest blokjes stapelen, blokjes nastapelen, plaatjes aanwijzen en benoemen in zover dat kon, vormen plaatsen, kleuren herkennen, hij kreeg plaatjes te zien die niet helemaal af waren en dan zien of hij wel herkent wat het eigenlijk moet zijn, ze deden een verstopspelletje met een balletje. Ik weet niet of dit alle onderwerpen zijn...omdat Owen nog maar amper praat konden ze niet alles doen en ook zo ver was ie nog niet in de ontwikkeling dat ie alles kon. Om frustraties te voorkomen zijn ze niet verder gegaan omdat duidelijk was dat Owen dat niet zou snappen. Als Owen geen zin had in het volgende taakje dat aan de beurt was dan deden ze gewoon de volgorde veranderen en zo kwam alles wel aan de beurt. Ondertussen kijkt degene die observeert ook naar het oogcontact, het contact met de onderzoeker, hoe het kind reageerd op de dingen ( angstig, nieuwsgierig etc )
Mijn zoontje is afgelopen augustus getest, om zijn cognitieve vaardigheden in kaart te brengen. Hij heeft een v/p-kloof. Performaal een stuk hoger dan redenerend. Hij wordt nu nog weer getest door de logopedist, want zijn TBQ lag een jaar geleden rond de 80. Die zal waarschijnlijk inmiddels wel hoger liggen, maar noglang niet op het gemiddelde. Wij weten nu in elk geval welk onderwijs waarschijnlijk het best bij hem past.
Tijs is getest toen hij 3 was op non verbale intelligentie, spraak taal ontwikkeling en gehoor. De testen mocht ik zelf niet bij zijn, maar Tijs vond het leuk om te doen , dus dat is een goed teken. Op dit moment wordt hij weer getest op spraak taal ontwikkeling, eerste twee testen zijn afgerond en dinsdag volgt de laatste. Daar ben ik wel bij geweest. Bij Tijs waas het wel fijn dat we die testen gedaan hebben, we hebben in kunnen zetten op het juiste en zijn achterstand is nu al bijgetrokken. Tijs zijn non verbale intelligentie was 127 en zijn spraak taal 67, dit grote verschil maakte Tijs erg gefrustreerd. Hij moet nog twee onderdelen maar hij komt nu al met taalbegrip op 105 en woordenschat op 95, dus hij is in een half jaar enorm gegroeid, doordat we op het goede ingezet hebben
D. heeft eerder een bayleytest gedaan en vond dat erg leuk. In zo'n rustige omgeving kan hij zich prima concentreren en geniet ook van de 1 op 1 aandacht. Hij is toen op grove en fijne motoriek getest bij ongecorrigeerd 32 maanden en scoorde voor fijne motoriek op 34 maanden, grove ca. 27. De fysio merkte op dat ze zijn taalbegrip hoog inschatte en vermoedde dat de actieve taalbeheersing wat achterblijft t.o.v. van de rest. Die indruk hebben wij ook hoewel hij lang niet slecht praat (5+ woordzinnen, meervouden en vervoegingen ook aardig onder de knie) Ik ben benieuwd of ik erbij mag/moet zijn, D. heeft namelijk nogal de neiging op mij te leunen en zal niet snel iets nieuws proberen als ik erbij ben, zeker als hij vermoedt dat hij het niet kan. Dat zagen ze bij de test in maart al ("als hij denkt dat hij iets niet kan of als hij de opdracht niet begrijpt dan zal hij het ook niet proberen he?) Thuis is dat bijzonder irritant, hij doet niks, observeert alleen hoe jij het doet en als hij het gesnapt heeft doet hij het 1x en daarna is het niet interessant meer. Hij doet het niet of hij doet het goed. Bevestigde de test jullie vermoedens?
Als je zoontje zo op je leunt en dan eigenlijk slecht gaat presteren dan zou ik het aangeven voordat de test begint en dus zeggen dat het jouw beter lijkt als je er niet bij bent. Of we deze uitslag verwacht hadden.... ja min of meer wel. Het kdc vermoedde ook deze uitslag. Maar we pinnen ons nergens op vast, we hebben echt geen idee hoe ie zich gaat ontwikkelen. Niemand kan er een zinnig woord over zeggen. Dat is eigenlijk best wel rottig. Je wilt toch wel iets vantevoren plannen voor je kind. Hij kan iig wel een vorm van onderwijs gaan doen verwachten ze. En dat zal hoogst waarschijnlijk zmlk onderwijs worden. Maar als ze de syndroom aan kunnen tonen wat ze denken dat ie heeft dan word ie later blind en zal dan een hele andere vorm van onderwijs moeten hebben. Voor kids die zowel blind zijn als verstandelijk beperkt.
Nee, de uitslag was voor ons best verrassend, maar achteraf maakte het wel een boel duidelijk. Mijn zoontje zit performaal ook hog, maar blijft achter met taal. Hoewel ik best in de gaten had dat hij bepaalde dingen wel heel goed kon, twijfelde ik wel eens aan zijn leervermogen. Dat doe ik nu niet meer.