Doorgaan met krachtraining?

Discussion in 'Zwangerschap' started by Sannie86, Jul 29, 2015.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Sannie86

    Sannie86 Actief lid

    Mar 29, 2015
    179
    0
    0
    NULL
    NULL
    Hallo Dames,

    Ik deed voordat ik zwanger werd 4x in de week aan crossfit (krachttraining/hoge intensiviteit/olympisch liften) nu zegt de vk dat ik daarmee door mag gaan omdat ik het gewend ben. Nu vraag ik me af of ze wel begreep dat ik met gewichten van 50 tot 60 kilo trainde/tilde.

    Iedereen in mijn omgeving raadt het af en ik heb het op een laag pitje gezet maar ik mis het zo. Zijn er dames hier die soortgelijke sporten deden en hiermee zijn doorgegaan tijdens zwangerschap ?

    Groetjes
     
  2. Mylo03

    Mylo03 Actief lid

    Jan 4, 2011
    100
    0
    16
    behalve moeder zijn werken en sporten, en leuke di
    noord holland
    Yep Ik!! en we zijn ongeveer even ver!
    Ik train ook nog steeds. Alleen sommige dagen moet ik scalen zeg maar dus minder gewicht nemen omdat ik voel dat mijn lichaam dat aangeeft maar ook van de week nog heerlijk 80 kilo deadlift gedaan! Wat in mijn box wordt afgeraden is de rechte buikspieren trainen. En verder is het een kwestie van heel goed naar je eigen lijf luisteren. Top dag is top trainen mindere dag is scalen en ook lekker trainen.
    Ik trainde al tijdje met hartslag meter dus weet wel wat mijn max is en voel dat ook prima probeer daar nu wat onder te blijven dus niet helemaal tot het gaatje te gaan zeg maar. Maar ook van de week nog heel fijn 2km op de roeier gezeten!
    Ik zou zeggen als je al tijdje traint ken je je eigen lichaam het beste en luister daar vooral naar!
     
  3. Lycos

    Lycos Fanatiek lid

    Jan 23, 2015
    1,302
    26
    48
    K ben na 4 maanden gestopt! Jammer, maar het voelde niet meer goed voor me!
    Na de bevalling begin ik wel weer.. :D
     
  4. Micera

    Micera Fanatiek lid

    Jun 23, 2013
    3,296
    547
    113
    Het algemene advies bij sporten is dat je door kan gaan met dat wat je gewend bent. Maar in jouw situatie gaat het wel over een bijzondere sport. Ik zou het niet doen. Er is onderzoek gedaan naar tillen in de zwangerschap. Daaruit blijkt een verhoogde kans op miskramen bij te zwaar tillen.

    Niet voor niets moet je als zwangere aangepast werk krijgen wanneer je lichamelijk werk hebt. Al vanaf het begin. En deze vrouwen zijn het lichamelijke werk ook gewend.

    De richtlijn van de rijksoverheid is:Tijdens de zwangerschap en tot 3 maanden na de bevalling moet u handmatig tillen van gewichten zo veel mogelijk beperken.
    Is tillen toch nodig, dan moet het in 1 handeling te tillen gewicht minder zijn dan 10 kilo.
    Vanaf de 20ste week van de zwangerschap mag u niet vaker dan 10 keer per dag maximaal 5 kilo tillen.
    Vanaf de 30ste zwangerschapsweek mag u niet vaker dan 5 keer per dag maximaal 5 kilo tillen.Waar moet ik op letten als ik zwanger ben en werk? | Vraag en antwoord | Rijksoverheid.nl

    Jouw situatie is heel specifiek. Mij lijkt de kans klein dat daar speciaal onderzoek naar gedaan is omdat de groep vrouwen die het treft zo klein is.
    Maar het algemene advies om maar beperkt te tillen is er niet voor niets. Ik zou het risico zelf niet aangaan.
     
  5. Ikdus

    Ikdus VIP lid

    Aug 1, 2008
    10,695
    15
    38

    Whaha dus ik mag mijn dochter niet meer tillen ? Wat een onzin !

    Ts gewoon naar je lichaam luisteren inderdaad rechte buikspieren niet. Maar verder kan het wel hoor !
     
  6. Micera

    Micera Fanatiek lid

    Jun 23, 2013
    3,296
    547
    113
    Onzin? Ik basseer me liever op wetenschappelijk onderzoek. Recent is een groot onderzoek afgerond in Denemarken waar meer dan 90.000 vrouwen aan mee gedaan hebben.

    Daaruit komt naar voren dat 25% van de miskramen voorkomen kan worden als de leefstijl wordt aangepast. Dagelijks meer dan 20 kilo tillen tijdens de zwangerschap is één van de risicofactoren.


    Voor wie het wil lezen: Risk factors for miscarriage from a prevention perspective: a nationwide follow-up study - Feodor Nilsson - 2014 - BJOG: An International Journal of Obstetrics & Gynaecology - Wiley Online Library

    Het betekent niet dat je nooit iets mag tillen, of dat het meteen een groot risico is als je je kindje optilt. Maar het is wel een sterke aanwijzing dat er reeele risico's aan structureel zwaar tillen verbonden zijn.

    Het lijkt me op zijn minst belangrijk dat zwangere vrouwen een afgewogen keuze maken in plaats van het direct af te doen als "onzin".
     
  7. itakepictures

    itakepictures Niet meer actief

    Yes, ik doe ook krachttraining met een PT en hoewel ik in het begin dacht dat ik zo lang mogelijk lekker zwaar door zou trainen (en dat ging ook prima, heb bij 10 weken volgens mij nog met 65 kg gesquat) merk ik nu sinds een week of 2 dat het écht pittig word. Buikspieren trainen ben ik meteen mee gestopt, en omdat ik helaas wat bekkenklachten hebben zijn squats, deadlifts, lunges, legpress etc ook te pijnlijk geworden inmiddels. Maar bankdrukken gaat nog steeds prima ;) en een paar andere dingen ook. Ik train nu gewoon om in beweging te zijn, niet meer om te verbeteren, en bekijk per keer wat kan. Het is niet heel leuk omdat ik het echt tof vond om voor verbetering te gaan en elke week meer te kunnen/vragen van mezelf, maar mezelf compleet leegtrainen mag/kan gewoon niet meer en wil ik ook niet.
     
  8. Tigra

    Tigra Bekend lid

    Dec 15, 2014
    706
    0
    16
    NULL
    NULL
    Ikzelf heb geen ervaring. Maar mijn zus heeft tot 30 weken nog wekelijks 10 km hardgelopen en deed fanatiek aan fitnessen.
    Je mag je conditie niet opbouwen, maar wel je conditie behouden zolang je je daar goed bij voelt. Dus lekker doorgaan. Houdt wel rekening met afkeurende blikken van je omgeving, veel mensen snappen het niet was de ervaring van mijn zus.
    Ze had een vlotte bevalling en was super snel hersteld.
     
  9. Sjubidoe

    Sjubidoe Actief lid

    May 12, 2012
    361
    1
    16
    Hier een fanatieke bodypumper!

    Bij mn vorige zwangerschap lekker doorgegaan tot ik bedrust kreeg met 31 weken geloof ik. Ik merkte wel dat ik met steeds minder gewicht ging trainen. Het is idd een kwestie van goed je lichaam in de gaten houden!

    Nu met deze (prille) zwangerschap ook van plan om lekker door te trainen zolang het kan!!
     
  10. MoniekJ

    MoniekJ Fanatiek lid

    May 12, 2015
    1,719
    0
    0
    HBO-B biomedisch laboratoriumonderzoek.
    Tilburg
    Ik zou zeggen gewoon doorgaan met wat je gewend bent. Je lichaam geeft vanzelf aan wanneer het te zwaar wordt. De buikspieren niet meer trainen, anders heft de baby geen ruimte om te groeien.

    Lijkt mij dat het juist erger is om te stoppen omdat je dan afkickverschijnselen krijgt zeg maar.

    Sporten doe je in de zwangerschap vooral om je kracht en conditie op peil te houden en niet te verbeteren.
     
  11. DDara

    DDara Bekend lid

    Mar 20, 2015
    511
    53
    28
    Den haag
    Wat een onzin hier allemaal ik deed voor heen 6 dagen per week krachttraining (nu 3 dagen kracht 3 dagen cardio met hartslag tot max 140) ik train voornamelijk buik benen billen en rug (armen vind ik niet mooi)
    Voor mijn zwangerschap trainde ik mijn benen bijvoorbeeld met 200 kilo nu ik zwanger ben heb ik het wel iets beperkt train niet meer zwaarder dan 120 kilo.

    Mijn verloskundige zegt juist dat het erg goed is om te blijven trainen. Vooral krachttraining, omdat dit in tegenstelling toe cardio wel voor een verhoogde hartslag zorgt maar de hartslag niet over de zwangerschap max (van 140 a 150 slagen p/m) heen gaat. Mocht je hartslag dus flink om hoog gaan dan moet je gewoon wat langer of vaker rust nemen.
    Daarbij zorgt krachttraining voor een goede doorbloeding waardoor de afvalstoffen van de baby goed worden afgevoerd, zonder dat de hartslag te hoog wordt waardoor de baby minder zuurstof krijgt.
    De hoeveelheid vetcellen van jou kindje worden in de baarmoeder al aangelegd door goed te sporten en zelf in goede lichamelijke conditie te zijn zorg je er dus ook voor dat jou kindje in de toekomst veel minder kans heeft op overgewicht en alle gevolgen van dien!
    Ook zorgt dit er voor dat jou lichaam fit blijft dit is zeer belangrijk voor een goede bevalling.

    LEKKER BLIJVEN TRAINEN...... als je maar naar je lichaam luister harden buiken betekend stapje terug, en rechte buikspieren is een "no go"!
     
  12. Nova1984

    Nova1984 Actief lid

    Jul 31, 2015
    402
    0
    0
    NULL
    NULL
    Gister nog bodypump les gedaan (morgen 22 weken zwanger) Ik doe wel minder gewicht als voorheen,het gaat ook allemaal moeilijker. Ik doe nog zo'n 3 x per week een groeples..soms zumba,soms XCO enz. Je moet wel zorgen dat je hartslag niet te hoog wordt,dus de les fat attack die ik normaal al erg zwaar vind,sla ik sinds kort maar even over.Ik heb een zittend beroep en blijf toch graag zolang het kan nog in beweging. Er zit ook een zwembad bij de sportschool,dus misschien is het straks alleen nog maar zwemmen maar we zullen zien. Heb normaal nooit blessures,maar elke keer als ik nu bodypump heb ik wel steeds last van mijn nek.
     
  13. StrayCat

    StrayCat Fanatiek lid

    Jul 2, 2014
    1,298
    4
    38
    Ja ik liep 13 tot 14 kilometer hard en deed 3 keer in de week workout. De VK zei dat je best kon hardlopen. Maar het voelt niet goed als ik dat doe. Nu ben ik gaan wandelen maar dat gaat zo traag. Mis het ook.
     
  14. Rory

    Rory Lid

    May 20, 2015
    16
    0
    0
    NULL
    NULL
    Ik ga ook gewoon door met mijn personal trainer. De gewichten zijn niet zo zwaar meer als voorheen echter. De verloskundige maakte hier geen probleem van. Tot nu toe alles prima.
     

Share This Page