Duur ziektewet icm zwangerschapsverlof

Discussion in 'Stel je vraag aan het UWV webcareteam' started by tupp, Sep 3, 2012.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. tupp

    tupp VIP lid

    Jun 13, 2009
    22,833
    19,170
    113
    Female
    lerares basisonderwijs
    Op dit moment ben ik 9 weken zwanger en ik ben werkzaam in het primair onderwijs.

    Ik heb flink wat zwangerschapskwaaltjes waardoor ik de afgelopen week niet heb gewerkt. Ook vandaag ben ik halverwege de dag naar huis gegaan. Het is in basisonderwijs erg lastig als een leerkracht zich halverwege de dag ziekmeldt, in verband met vervanging. Het is dan moeilijk om nog iemand te krijgen. (Gelukkig hadden we vorige week en vandaag iemand beschikbaar om mijn klas over te nemen.)
    Nu wil mijn directeur mij dus het liefst gelijk voor langere tijd ziekmelden, zodat er continuïteit is voor de kinderen. Ik zou dan gewoon werken wanneer ik kan en als het niet gaat is er iemand beschikbaar. Ik word dan -indien mogelijk- op 'arbeidtherapeutische basis' ingezet.

    In het belang van mijn leerlingen ben ik hier wel voor! Maar ik maak me een beetje zorgen om mijn eigen rechtspositie.
    Ik verwacht een tweeling en daardoor is er een wat verhoogde kans op complicaties tijdens en na de zwangerschap. Ik lees her en der dat vrouwen die een tweeling verwachten geadviseerd wordt om eerder te stoppen met werken.

    Maar wat als ik me nu ziek laat melden en niet volledig terug kan komen voor het verlof en ik mogelijk ook na de het einde van mijn zwangerschapsverlof nog niet zou kunnen werken? Dan zijn er dus al flink wat maanden voorbij en loop ik het risico dan na een jaar mijn inkomen keldert. Of begint de teller na het zwangerschapsverlof opnieuw?
     
  2. UWV

    UWV VIP lid
    Staff Member

    Beste Tupp,

    Je suggereert dat je inkomen na een jaar keldert? Bedoel je hiermee dat je volgens je CAO in het tweede jaar van ziekte maar 70% van je salaris betaald krijgt? Hiervoor hoef je je geen zorgen te maken. Wanneer je door zwangerschapsgerelateerde klachten niet meer kunt of mag werken, wordt de zieketwet-uitkering door UWV betaald. In dat geval is de uitkering altijd 100% van je dagloon (datgene wat je gemiddeld per werkdag verdiende in de 12 maanden voordat je ziek werd).

    Of er na je verlof een nieuwe ziekteperiode begint, hangt af van je klachten. Wanneer je klachten voor en na het verlof hetzelfde zijn, worden de ziekteperioden bij elkaar geteld. De ziektewet duurt maximaal 104 weken (onderbroken door 16 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof).

    Actuele informatie vind je hier en hier.


    Ik wens je een goede zwangerschap.

    Met vriendelijke groet,

    Robert
    UWV Webcare Team

    www.uwv.nl/webcare
     
  3. tupp

    tupp VIP lid

    Jun 13, 2009
    22,833
    19,170
    113
    Female
    lerares basisonderwijs
    Oké, bedankt. Na een jaar gaat ons inkomen inderdaad naar 70%. de klachten die ik nu heb, zullen er na de zwangschap niet meer zijn, het is echt gerelateerd aan de hormonen. Dus ik hoef me daar denk ik geen zorgen om te maken.

    Bedankt voor jullie antwoord! Dan kan ik afspraken gaan maken met de directie. Ik hoop dat het nie lang nodig zal zijn om mijn werkzaamheden aan te passen!
     

Share This Page