Inderdaad wel een hele vreemde instelling van de school om ouders te verplichten een taal te spreken die ze niet goed beheersen. Zo help je echt correcte taalverwerving van een kind om zeep. Bovendien hoeft een school mij echt niet te vertellen dat ik mijn moedertaal (of beter gezegd, mijn man zijn moedertaal, we voeden tweetalig op) niet tegen mijn kind zou mogen spreken Onze kinderen gaan tzt waarschijnlijk ook naar een zwarte school omdat wij gaan verhuizen naar een multiculti buurt, maar dat doen we expres, dus met een zwarte school heb ik an sich absoluut geen problemen. Maar het moet natuurlijk wel een school zijn die ons in de basis aanspreekt.
In een wijk met een heel groot stadion TV is inderdaad 24/24 volgens mij...zou al een heel stuk schelen als ze naar de Nederlandse Sesamstraat keken (dat programma is uitgevonden voor kinderren in achterstandssituaties), en nog meer schelen als ouders of grootouders of grote broers/zussen samen met de kleutertjes keken!
Ik heb een hekel aan de termen 'zwart' en 'wit', daarom gebruikik liever 'blond'. De assimilatiepolitiek in Australie: in de jaren 40 en 50 toen heel veel nederlanders naar Australie emigreerden kregen ze zowel vanuit nederland als in australie te horen dat ze nu weg waren uit Holland en dat ze daarom Engels moesten gaan praten. En eigenlijk hun eigen identiteit moesten weggooien. De Nederlanders werden in die tijd als modelemigranten beschouwd, ze spraken geen woord nederlands meer, maar thuis alleen nog maar steenkolenengels. Nu, drie, vier generaties verder, zie je dat sociaal gezien de nakomelingen van die hollanders het stukken minder geod doen dan nakomelingen van groepen die wel hun eigen taal en cultuur meer vasthielden. Ze hebben een generatie extra nodig om hetzelfde opleidings- en inkomensniveau te halen. gemiddeld. Al jaren zijn de meeste deskundigen het erover eens dat je je kind het beste kunt toespreken en opvoeden in de taal die je zelf het beste spreekt. Alleen dan leert je kind alle subtiliteiten en nuances en registers van die taal zo goed mogelijk aan. Je kunt natuurlijk naast je moedertaal nog wel een andere taal gebruiken, en als je in een anderstalig land woont is dat wel handig. Ik woon zelf een groot deel van het jaar in een Engelstalige omgeving, spreek die taal verder prima, mijn kinderen zitten op een Engelstalige shool. Maar geen haar, werkelijk gaan haar op mijn hoofd die er ook maar over peinst om thuis Engels met ze te praten.
bij mij bij de voorlichtig gaf een "zwarte school" aan dat er inderdaad heel veel tijd aan taal en nederlandse algemene omgangvormen en ontwikkeling (hand geven, wat is een bibliotheek, belang tandenpoetsen/wat is gezond eten etc) wordt besteed. Aan de andere kant krijgen zij ook gemiddeld veel meer budget dan een blanke school waardoor de klassen aanmerkelijk kleiner kunnen zijn en remedial teachers beschikbaar zijn.
Dirksmama heeft gewoon helemaal gelijk. Ik woon ook in het buitenland en wij voeden drietalig op. Toen ik bij de Kinderarzt kwam met in oudste zoon voor de 3-jaar controle, vertelde hij mij dat ik vanaf nu toch echt wel Duits met mijn zoon moest gaan praten. En ook al beheers ik het Duits prima (heb Duits gestudeerd) geen haar op mijn hoofd die daar aan denkt. Needless to say, ik ben nu op zoek naar een nieuwe Kinderarzt. Duits leert mijn zoon spelenderwijs in Kindergarten. Ik volg zijn taalontwikkeling echter wel op de voet. Het kind dat nu een achterstand heeft in de Nederlandse taal en op een zwarte school zit, kan straks zomaar een zeer goede arts zijn.
Dan is het geen goede school.En dat heeft dan niets te maken met die 'zwarte' kindjes. Op de school waar ik voor de klas stond vorig jaar, was er voor de NT2 (Nederlands als tweede taal) kindjes een apart programma. Met een leerkracht die bevoegd was deden zij de taalles al een keer eerder en deden hem later met de hele klas op het 'gewone niveau' mee. Er zijn special kleuterlesprogramma's voor dit soort scholen. Het is echt niet zo dat ze de hele dag alleen maar bezig zijn met die NT2kinderen. Integendeel, er is juist gewoon voor iedereen iets. Er wordt adaptief gewerkt in zo'n klas. En natuurlijk wordt er in kleuterklassen veel tijd besteed aan taal, maar ik hoop toch dat dat op de school waar je kindje nu heen gaat ook zo is. In de jonge jaren pikken ze namelijk de meeste woorden, je staat er nog van te kijken wat de aantallen daarvan zijn! Oh...en er zijn zelfs hele voorschoolse (peuter) programma's voor kinderen die een taalachterstand hebben. Die kinderen kunnen vaak al beter in een groep functioneren dan kindjes die geen taalachterstand hebben en lekker bij mama zijn geweest. Zouden dan de ouders van die NT2kindjes ook zeggen dat ze last hebben van de Nederlandse kinderen, omdat ze nog niet meteen goed functioneren binnen een klas? @debby...Dat een zwarte school anders op schoolreis gaat is ook echt onzin! Dat ligt dan aan de school, niet aan die kinderen. Als het blanke kinderen waren geweest op die school, had het er net zo aan toe gegaan. Het gaat op de structuur en regels op school. Niet om een huidskleur of taal!
@sarah: op het kdv bleek toch dat de extra woordschat die ze op deed nav "puk en ko" wat speciaal ontwikkeld is voor scholen/psz/kdv met veel taalachterstanden voor mijn dochter toegevoegde waarde 0 was. Daarentegen heeft ze wel voordeel gehad van de juffen die opgeleid waren mbt voorschoolse educatie. Maar dat was een duidelijk ander niveau dan puk&ko. En wat chebu zegt.. Zo'n kindje dat nu een taalachterstand heeft kan prima arts worden... Het zegt niets over intelligentie wat dat betreft. Maar toch vind ik het prettig dat mijn dochter naar een school gaat met echt adaptief onderwijs want dat is niet bij alle scholen even goed uitgewerkt als dat het in de schoolgids staat. Nu wordt erkent dat ze een ruime voorsprong heeft met taal en dat ze ook met rekenen in ieder geval ruim op schema zit. Met een juf die tijd heeft/krijgt om de aandacht in mijn dochter te steken die ze blijkbaar echt heel hard nodig heeft.
hoi, Het is zo dat ik idd een beetje bang ben van het onderwijsniveau. Er wordt altijd gezegd dat kansrijke kindjes de kansarme helpen, maar ik wil wel dat MIJN kind ook goed onderwijs krijgt. Verder ben ik ook bang voor de thuiscultuur van de andere kindjes. Hij gaat nu 1 dag per week om te wennen (de andere 4 gaat hij nog naar zijn oude schooltje). Vorige week zette ik hem af, hij begon te huilen en kroop achter mijn rok van schrik. Een GOKkindje had hem de week daarvoor geslagen en was op dat eigenste moment ook bezig om een ander kindje een pak slaag te geven. En dat zijn kleuters van 4 jaar hé, geen hooligans van 16. De juf kende hem en hij was altijd zo (WTF en MIJN kind dan). Daar heb ik schrik voor: ik voed mijn kind op met waarden zoals "praten over een probleem, niet slaan"/"luisteren naar de juf"/"je mag als jongen huilen, je mag je emoties tonen". Maar wat ben je daarmee als je kind de punchbag van de klas GOKkindjes wordt. Ik heb hem nu ook gezegd dat hij mag terugslaan als het niet anders kan, wat moet ik anders. Hem laten pesten en laten slaan, omdat andere ouders hun kind niet opvoeden.
@heleentje: tj wat ik dan niet snap is waarom juf daar niks mee doet? het is toch niet normaal als kleuters regelmatig slaan of iets dergelijks dat ligt niet aan de kleur school... daar zou een juf/meester gewoon korte metten mee moeten (kunnen) maken. zelfs een onopgevoede kleuter kan leren dat hij niet mag slaan als juf/meester haar best doet.
@Saskia 78 Tja ze heeft er hem op aan gesproken, dat hij de anere kinderen niet bang mag maken; maar het was zo'n reactie van het jongetje van "bang van mij? waarom?" en dan met zo'n smile erachter. Tja, ik heb gewoon geen goed gevoel bij deze school. Deze school is sinds een jaar of 2 een methodeschool geworden, de directeur zei mij dat dit was omdat het frappant is dat als een school een methodeschool wordt (steiner, dalton, freinet, montesori) de GOKkinderen weg trekken en de kansrijke kinderen in de plaats komen. Ze hebben de methode dus niet gekozen vanuit een overtuiging, maar om zelf van hun GOKkinderen af te geraken. Daarom doen ze gewoon verder met hun oude systeem en is hun methode-onderwijs erg miniem. Ik zie het verschil duidelijk, want nu zit hij op een school met dezelfde methode; maar de omgang met kinderen is compleet anders.
Gewoon een vraagje tussendoor omdat ik het raar vind, echtgenoot vind van niet. 's ochtends duurt de voorschoolse opvang tot8u, de lessen starten om 8u15. Er is dus een kwartier "speeltijd" zogezegd. Maar de kinderen moeten die 15 min allemaal op een bank stilzitten en niet van die bank komen. Als de bel gaat komen de kleuterjuffen ze halen van die banken en dan gaan ze naar de klasjes. Ik vind dit raar: kinderen zouden dat kwartier toch moeten spelen. Er zijn opvangjuffen dus het is niet dat er geen begeleiding is. Mijn man vind dit een ouderwets gebruik, maar vind het niet raar. Ik heb het nog nooit gezien (en ik heb 2 jaar lerarenopleiding gevolgd). Iemand hier een idee over?
Hmm tja.. bij ons is de BSO bij een andere organisatie dan de school.. De kinderen zitten dus tot 8.10 op de bso... vervolgens lopen ze naar school. Daar mogen de BSO-kinderen meteen naar binnen en de rest van de kinderen gebracht door ouders pas om 8.20. En hoe het met de oudere kinderen is weet ik niet.. maar in onze klas zitten ze dan in de kring en lezen een boekje. Ik kan me weinig voorstellen bij een kwartier zitten wachten op een bankje eerlijk gezegd Zeker bij kleuters.. nou weet ik niet precies hoe het in belgie normaal gaat maar het klinkt minimaal heel ouderwets inderdaad. Ik ken zelf in ieder geval geen scholen die het zo doen... (dus ja, ik zou het ook raar vinden... maar wellicht ging het bij je man vroeger op school wel zo?)
Ik heb het nog nooit meegemaakt, ook niet in al die scholen waar ik nu zo'n 10 jaar geleden stage deed. De kinderen kwamen uit de voorschoolse opvang en hadden dan een kwartier/halfuur speeltijd. Ze liepen gewoon op het schoolplein en speelden met elkaar. Ook toen ik klein was, heb ik dat nooit gezien. Wij speelden en er liep een juf/meester over het plein om toezicht te houden. Ik zal het toch aankaarten op het volgende ouderoverleg, vind het eerlijk gezegd niet kunnen. Die kindjes zitten daar echt een kwartier op een bank, zonder speelgoed of boekjes of dat er gezamelijk liedjes worden gezongen of zo.
@ heleentje, als je niet tevreden bent,dan doe je kind niet naar die school. Dan zou ik op zoek gaan naar een school verder weg!! Ik zal ze dan met alle plezier brengen en halen. Hier ook geen haar op m'n hoofd die mijn kind naar zo'n school laat gaan. Het heeft niks met discriminatie te maken. Het gaat om het leerniveau. Dit soort scholen presteren over het algemeen slechter.
wat sarah zegt over het onderwijs en de speciale programma's klopt helemaal. En ook voor peuters zijn die er al. Juist hoe zij het omschrijft, voor dat het groepsgebeuren begint krijgen die kindjes het "lesmateriaal" al te zien en kunnen ze ermee kennismaken. Zo, herkennen ze dat wanneer alles met de groep besproken wordt. Maar deze programma's zijn er ook voor de kindjes die juist wat verder zijn dan de rest. Een goed kdv of goede school kan dit in banen leiden zonder dat 1 van de 3 groepen (kindjes die moeite hebben, verder zijn dan de rest en de grote gemiddelde groep) daar minder van wordt. Ik sta dus ook zeker niet achter een school die bij voorbaat kindjes weigert die de taal niet of nauwelijks beheersen. Ik vind het een zwaktebod van de school, zij zijn dan naar mijn mening nl niet in staat om dit soort "problemen" aan te kunnen. Ik zou dan ook mijn twijfels hebben hoe ze met andere problemen omgaan die mijn kindje dan plotseling kan krijgen. Denk aan een kindje wat misschien wel ineens hoogbegaafd of zeer begaafd blijkt. Hebben ze dan ook geen "tijd" om die te begeleiden omdat ze bang zijn dat het ten koste gaat van de grote groep?? Zou wat zijn als alle scholen zo'n beleid erop na houden, leuk ook als ze ineens besluit naar het buitenland te verhuizen en je kindje al schoolgaand is en dus niet welkom. Ik vind dit een typisch voorbeeld van nederlandse bekrompenheid. We roepen dat iedereen maar nl moet kunnen maar die kinderen helpen ho maar, dan weigeren we ze gewoon het basisonderwijs. Bah bah, duidelijk is voor mij dat nl een hele nieuwe politiek klimaat $nodig heeft en ik mij steeds meer erger aan het huidige.
ts, sorry door mijn frustratie niet eens fatsoenlijk antwoord gegeven op jouw vraag. Ik zou er ook wel moeite mee hebben als de gemeente bepaalt naar welke school mijn kindje gaat. Als je echt geen keuze hebt zou ik heel nauw contact onderhouden met de directie en het onderwijzend personeel en ik zou ze zeker mijn zorgen vertellen.
Heleentje als ik dit zo allemaal lees is het gewoon geen goede school. Ik zou mijn kind daar niet met een gerust hart achterlaten. Jammer dan voor de gemeente en hun beleid, maar als het om miijnkind zou gaan zouik de strijd aangaan!