eten met een jaar

Discussion in 'Voeding' started by paars, Jan 29, 2010.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. paars

    paars Fanatiek lid

    Nov 27, 2008
    1,117
    18
    38
    hoi!

    hoe ziet een schema van een kindje van een jaar er ongeveer uit?
    ik ga nu over stappen op halfvolle melk en ben benieuwd hoe het schema er dan uit gaan zien ongeveer.. brood eten wou hier eerst nog niet zo goed maar dit gaat steeds beter.
    dit is mijn schema nu

    8.00 bambix dit wil ik vanaf morgen met halfvolle melk doen
    10.00 tussendoortje rozijntjes rijstwafel liga
    11.30 paar hapjes brood en wat korsten met nog een fles van 130 die ga ik nu ook vervangen door halfvolle melk.
    15.00 fruit
    17.30 warm eten en toetje
    rond 19.00 fles deze laat ik nog wel even staan met groeimelk.

    hoeveel melke moet ik hem nu tussende middag aan gaan bieden?
    en ik had begrepen dat hij nu ook we ei mag proberen hoe doe ik dat? gewoon gekookt eitje laten op eten bij het brood?

    en hoe zit het met de hoeveelheden warm eten bijvoorbeeld hoeveel moet hij hebben of mag hij hebben.
    en laten jullie je kindje met een jaar met alles gewoon mee eten?

    ben erg benieuwd..
    alvast bedankt!!:)
     
  2. Druif78

    Druif78 VIP lid

    Feb 11, 2008
    9,724
    1
    36
    Ik lees even mee. Onze kindjes hebben een beetje dezelfde leeftijd! Ik ben me ook aan het inlezen. Ik heb laatst van het CB een folder gekregen met hoeveelheden:

    Dagelijks op het menu (1-3 jaar)
    2-3 boterhammen
    50-100 gram aardappel, rijst, pasta of peulvruchten (= 1-2 opscheplepels)
    50-100 gram groenten (= 1-2 groentelepels)
    1,5 stuk fruit
    300cc melkprodukten
    1/2 plak kaas
    75 gram vleeswaren, kip, ei of vleesvervanger
    25-30 gram halvarine, boter, olie
    750cc drinken (incl melk)

    Mijn huidige schema is;
    7uur:200-240cc opvolgmelk met pap
    9 uur: 1,5 st fruit
    12:30: 1-2 boterhammen met 150 opvolgmelk
    15 uur: 180cc appelsap (diksap) of thee met tussendoortje
    18:00: warm eten ca 200-250 gram met 100cc toetje
    sinds kort weer ca 150cc melk voor de nacht ivm doorslapen

    Vanaf morgen gaan we de middagfles vervangen door halfvolle melk totdat het pak op is en daarna alle melk vervangen door halfvolle melk.
    Wanneer ons zoontje iets beter doorslaapt (is nu een periode flink pet!) dan wil ik m ook een boterham gaan aanbieden smorgens met 150 cc melk.
    Potjes van 12+ zijn ca 250 gram dus dit hou ik ook aan.
    Ik maak het altijd zelf.
    Ik ben nu al bezig om hem meer "hapklare brokken" te geven ipv licht geprakt/ gepureerd. Dus wat pasta of gebakken aardappeltjes in zn hand/ groenten enz.
    Ip mogen ze vanaf 1 jaar gewoon met de pot mee eten alleen uitkijken met zout (zit ook veel in sauzen en mixjes) en ik zelf ga ook voorzichtig zijn met spicy eten en uien, prei en andere dingen die gasvorming/ darmkrampjes kunnen veroorzaken. Met 10 maanden ging dit een keer fout namelijk dus ga het weer langzaam proberen.
    gekookt eitje kan idd op brood, maar denk ook aan een omelet of een hardgekookt ei door de spinaziestampot bijv.
     
  3. paars

    paars Fanatiek lid

    Nov 27, 2008
    1,117
    18
    38
    hee we komen elkaar steeds weer tegen ja!

    prei en zo eet hij al een hele tijd. heeft hier geen last van.
    ik prak het eten al heel lang en zo nu en dan wat stukken in zn hand. alleen het probleem is hier dat hij te snel en druk is en daarom vrij weinig kauwt.. met als gevolg er zowat in blijven hangen:$
    ikhoop dat dit straks beter gaat worden.

    als je 250 gram warm eten aanhoud doe je dan 125 aardappelen en 125 groente en dan nog vlees er bij?

    ik maak vlees nu nog apart maar mag hij straks ook gewoon met jus door de aardappelen? wij eten zelf altijd wat gemengd gekruid gehakt mag hij dit dan ook al wel?
    en een schitsel mag dit ook al?

    ik laat de bambix in de ochtend nog maar even omdat het brood nog niet zo goed gaat.
    en ik denk dat ik langzaamaan de fles in de avond afbouw.

    hoe bied je de melk tussen de middag aan dan? in zijn fles of beker? mn zoontje is nog niet echt een goede drinker wat betreft de fles zelf vast houden. dat moet ik dus nog doen.

    en let je nu ook nog op de tijden qua schema of gewoon eten wanneer jullie ook eten en ontbijten wanneer hij wakker is? ik voel me altijd gelijk zo schuldig als hij een half uur later eten krijgt omdat we weg zijn geweest.. klinkt dom ik weet het maar dan denk ik dat hij honger heeft:)

    pff wat een vragen he.. tis allemaal weer even nieuw en weer zo´n mijlpaal he.. gaat veel te snel!
     
  4. Druif78

    Druif78 VIP lid

    Feb 11, 2008
    9,724
    1
    36
    Gaat zeker snel allemaal! PPpfff jaartje gelden waren ze nogeens eens geboren en kijk ons nu puzzelen, haha!

    Dat met die hoeveelheid grammen dat doe ik altijd een beetje op de gok, want ik heb geen keukenweegschaal dus doe altijd maar wat. Ongeveer de verhouding: 125 gram groenten, 75 gram aardappels/ pasta of rijst en 50 gram vlees. Vlees gaf ik nog niet dagelijks, maar ga ik nu uitbreiden.
    Ik zou zelf voor hem nog geen jus doen of iig heel weinig. Jus is erg zout en daar moet je voorzichtig mee blijven.
    in gemengd gekruide gehakt idem dito. Je kan ook zelf gehakt kopen en het zelf kruiden met kruiden zonder dat het uit een potje kruidenmix komt. Dan weet je zeker dat er geen zout in zit.
    Schnitzel mag denk ik wel. ik heb het zelf nog niet gegeven omdat hij het nog niet weg krijgt. Ik geef zelf alleen nog maar gehakt of kip en vis. denk dat alle soorten vlees wel mag alleen vraag ik me wel af hoe mensen dit geven? mn zoontje heeft nog maar 3 tandjes dus moet je het vlees dan toch nog pureren?

    Papfles 's morgens doe ik nu ook nog geregeld hoor. Zeker op KDV dagen en nu hij steeds vroeg wakker is ga ik ook niet met hem aan de ontbijttafel zitten. Wil ik wel gaan doen als hij weer om 7 uur of later wakker wordt.

    Ik bied eigenlijk al zn drinken aan in een tuitbeker. Het kostte denk ik zo'n maand voor hij er echt goed uit kon drinken. Alleen de pap geef ik nog in een fles met 1,2,3 speen. Zou denk ik ook wel door een tuitbeker passen, maar vindt t nog zo gezellig als ik m bij me kan houden.

    Ik ben trouwens ook erg aan schema's gehecht hoor, maar ik word er makkelijker in. Ik laat hem zoveel mogelijk met onze tijden mee eten. Ik moet er alleen op letten dat ik zn tussendoortjes niet vergeet ;). Als mn zoontje honger heeft laat hij zich wel horen! Maar meestal redt hij het wel op onze tijden. Alleen avondeten kunnen we echt niet flexibel mee zijn. Soms in een weekend als we weg zijn geweest en we laat thuis komen geven we hem alvast wat, want als hij dan nog moet wachten wordt hij echt heel chagerijnig. Ze geven het zelf wel aan hoor! (Of niet, maar dan is het ook niet zo erg als het ietsje later wordt:))!
     
  5. Laure80

    Laure80 Fanatiek lid

    Aug 26, 2008
    1,036
    0
    36
    Druif78, jouw schema is bijna gelijk aan dat van mij (behalve de tijden). Ik geef alleen 's avonds nog een fles van 200 ml.
    Mijn zoontje is ook bijna 1 jaar.

    Paars, waarom zou je de laatste fles af willen bouwen? Als ik hierboven lees dat ze ca 750 ml drinken nodig hebben, dan heeft mijn zoontje die laatste fles alleen al nodig om aan deze hoeveel heid te komen (200 pap, 150 melk bij brood, ca 150 diksap en 100 yoghurt is per dag totaal 600 ml zonder de laatste fles).

    's Morgens blijf ik voorlopig pap geven. Hij vindt het lekker en ik vind het makkelijk. Volgens mij maakt het ook niet uit of je 's morgens pap of brood geeft. (ik zie geen voordelen in brood geven, dus ik blijf makkelijk bij pap).

    Met warm eten weeg ik vaak 'ongeveer' af op 200 gram, maar als ik wat over heb wordt het bijvoorbeeld 220 gram. De verhouding aardappels:groente verschilt vaak.
    Ik merk dat een potje van 200 gr zonder problemen op gaat, maar dat met zelfgemaakt eten hij bij 200 gram echt wel vol is, dit terwijl hij verder een hele grote eter is.
    Maak ik wat meer dan komt het meestal dan ook niet op. Heeft volgens mij te maken met het feit dat er in potjes meer water zit.

    Met vlees heb ik tot nu toe nog niet zo veel ervaring. Als wij iets aten dat hij voorheen niet hebben mocht gaf ik altijd een potje met vlees. Zo kreeg hij keer of 3 in de week vlees.
    Maar jullie hebben het dus al los gegeven ipv door de groente geprakt?

    Een gekookt ei in kleine stukjes door de spinazie gaat hier goed, een gebakken ei op brood vindt hij alleen niks, volgens mij door de 'vreemde structuur'.
     
  6. Druif78

    Druif78 VIP lid

    Feb 11, 2008
    9,724
    1
    36
    @ laure: heeft jouw zoontje zn avondfles ook echt nodig om door te slapen? Hier heeft mn zoontje het maanden lang zonder gekund, maar nu 'ineens" werd hij weer vroeger wakker...
    750cc is richtlijn maar 500cc is het minimum dus met 600cc zit je gewoon goed hoor qua vochtintake!

    Voordelen van brood: vlgs mij vult t wel meer dan pap. Of je moet pap in een kommetje geven, maar dat vind ik nog meer werk dan een boterham ;)
    Ik geef nu een papfles, maar dat is natuurlijk veel minder dik.
    Los vlees eb ik nog niet gegeven omdat je daar meestal echt goed voor moet kunnen kauwen denk ik. Jullie wel???
     
  7. paars

    paars Fanatiek lid

    Nov 27, 2008
    1,117
    18
    38
    ik heb ook al eens vlees zo geprobeerd maar dat wil inderdaad niet goed weg kauwen dus zorg er voor dat het goed door de aardappelen geprakt word.

    Opzich heeft een kind van een jaar geen avond fles meer nodig.. maar omdat ik het nog zo gezellig vind en mijn zoon het heel erg lekkker vind nog ga ik deze nog niet helemaal weg laten.

    qua vocht let ik er niet zo op wat hij binnen krijgt ik bied hem genoeg aan en ik zie wel wat hij op krijgt.. heb dus geen idee hoeveel vocht hij binnen krijgt op de melk flessen na dan..

    Mijn ventje heeft vandaag 1 hele boterham zonder korst gegeten.. wat was ik toch trots! ben blij dat dit nu goed gaat komen want ik zat er toch wel over in.. hij weigerde namelijk altijd al een hele tijd lang
    ik blijf pap in de ochtend geven wij doen dit uit een bordje en mijn zoontje vind het heerlijk!
     
  8. EmyD

    EmyD Niet meer actief

    @Paars; Volgens mij zijn onze kindjes even oud..!!

    Van de week ook over gegaan op gewone melk. Eerste keren gemengd met opvolgmelk en vanochtend pap gegeven van alleen gewone melk. Heb zelfs het idee dat ze dat lekkerder vindt dan opvolgmelk!

    Ons schema;
    8.30; bordje pap van 180 melk+bambix granenpap
    12.30; boterham 1-1,5 met water
    18.00; avondeten, potje, vers, zoveel ze wilt
    20.00; fles 150 cc

    Tussendoor diksap, soms soepstengel ofzo. Ook nog ergens fruit, maar dat vindt ze niet zo. Als toetje geven we soms dan ook fruit, of een danoontje ofzo. Ze wil geen melk bij de boterham, vandaar het water. Brood gaat heel wisselend. Op het moment gaat het erg goed. Maar als het minder goed gaat geven we een tijdje tussen de middag ook pap. Na een weekje ofzo eet ze dan ook weer brood.
    's Avonds eet ze in principe tegelijk met ons. 's Ochtends als ze wakker wordt en tussen de middag net hoe het uit komt..

    Stukjes vlees krijgt ze over het algemeen niet. Maar vorige week had ze een kipnugget te pakken en die stopte ze helemaal in d'r mond. Het duurde effe, en de helft duwde ze uit haar mond. Maar ze kreeg het wel weg. Ondanks dat ze maar 4 halve tandjes heeft.
    En verse groente vult idd beter dan potjes. Want daar zitten ook andere dingen bij, zoals water en rijstebloem. Kijk maar eens op een potje, bestaat vaak maar 60-70% uit groente!
     
  9. deepfreeze

    deepfreeze VIP lid

    Nov 29, 2007
    11,895
    42
    48
    Met een jaar hadden we niet echt een schema meer. Gewoon met ons ritme mee.
    ontbijt : pap of boterham met melk
    tussendoor: fruit met sap/thee
    lunch: boterham met melk/thee/sap/water
    tussendoor: thee/sap met koekje/rozijn
    avondeten: met de pot mee + toetje
    voor het slapen: warme melk, of thee met melk.

    De tijden hingen af van zijn slaapje(s), en wat we die dag deden.

    Er wordt vanaf een jaar 300cc aan zuivel geadviseerd, daar zit je al snel aan heb ik gemerkt. 500cc is eigenlijk de max, want in melk zitten vrij veel suikers en eiwitten en teveel daarvan is niet goed. Het vult dan ook teveel, zodat ze het gewone eten niet meer hoeven.
     

Share This Page