graag mening/advies

Discussion in 'De bevalling' started by ecl, Sep 20, 2011.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. ecl

    ecl Niet meer actief

    Hallo dames,

    Ik heb een geboorteplan gemaakt en heb het idee dat hij zo wel compleet is.
    Zouden jullie even met me mee willen kijken of er iets mist?

    Geboorteplan
    Van ……….. en ………..

    Algemeen
    · Alle ingrepen in overleg met .......... en mij.
    · Mocht ik niet kunnen beslissen dan beslist ...........
    · Een zo natuurlijk mogelijke bevalling.
    · Geen vacuüm of tang verlossing!
    · .......... blijft ten alle tijden bij ons kind.
    · Mocht ons kind onderzocht moeten worden zonder onze aanwezigheid, dan willen wij zo snel mogelijk en met regelmaat op de hoogte gehouden worden.
    · De verzorging van ons kind doen we zo veel mogelijk zelf.
    · Ons kind wordt nooit zonder toestemming bij ons of uit de kamer weg gehaald!

    Begeleiding
    Familie
    Alleen ...........
    Deskundige
    Thuis: verloskundige en eventueel stagiaire, kraamverzorgende en eventueel stagiaire. Mocht ik het toch te veel vinden dan geef ik of .......... dat aan door ze even naar een andere kamer te sturen.
    Ziekenhuis: Iedereen die aanwezig moet zijn, de rest bijv. stagiaires en artsen in opleiding eerst vragen.

    Waar bevallen
    Plek
    Thuis en bij eventuele (mogelijke) complicaties zo snel mogelijk ingrijpen door naar het ziekenhuis te gaan.
    Sfeer
    Vooral veel stilte en mij zoveel mogelijk alleen laten met .......... tijdens de ontsluitingsfase. Mocht ik dit toch anders willen dan zal ik of .......... dat aangeven.

    Weeën en persen
    Weeën opvangen
    Thuis: Dat doe ik waarschijnlijk op allerlei plekken in het huis. Bijv. op mijn (skippy) bal, onder de douche, bed, bank. Waar ik op dat moment behoefte aan heb.
    Ziekenhuis: zoveel mogelijk vrij, zonder belemmering van apparatuur. Op (skippy) bal, deze wil ik meenemen om op te wiegen/ wiebelen.
    Omgang met pijn
    Zoals ik het prettig vindt, ademhaling zoals ik geleerd heb op yogacursus. Daarnaast waarschijnlijk vooral veel wiegen/wiebelen bijv. op de (skippy) bal.
    Pijnbestrijding
    Geen, mocht dit veranderen dan iets waar de baby het minst last van heeft, laatste optie: epidural.
    Persen
    Thuis: Zolang mogelijk zonder ingrijpen zoals episiotomie.
    Ziekenhuis: Zolang mogelijk zonder ingrijpen! Mocht het niet anders kunnen, dan sectio in plaats van vacuüm. Wil geen vacuüm of tang verlossing!
    Geboren
    Na de nageboorte willen we graag alleen zijn met z’n 3tjes totdat de onderzoeken plaats vinden.
    Ons kind (thuis)
    Direct na geboorte
    Op mijn buik. Mochten er complicaties zijn, dan wil ik bij ons kind blijven of dat .......... in ieder geval bij ons kind blijft.
    Navelstreng en placenta
    De navelstreng wordt door .......... doorgeknipt en we willen de placenta graag zien.
    Aanleggen
    Ik wil binnen het uur aanleggen, maar wil dit zo natuurlijk mogelijk laten gebeuren. Dus dat ons kind zelf naar te tepel gaat en deze in zijn mond probeert te nemen. Eventueel helpen hierbij wil ik zelf doen!
    Geen ingrijpen van anderen!
    Onderzoeken en aankleden
    Onderzoeken willen wij zien. Aankleden willen we zelf doen, net zoals de temperatuur opmeten.

    Ziekenhuis en Sectio
    Onderzoeken
    Hartbewaking, infuusprikken, bloedprikken zijn geen probleem. Inwendige onderzoeken zo min mogelijk!
    Verblijf
    Ik wil dat ons kind bij mij blijft! behalve als het echt niet anders kan, maar dan wil ik ons kind zo snel mogelijk zien of weer bij me hebben. Overal waar het kind heen gaat, gaat .......... mee!
    Sectio
    .......... blijft bij mij tijdens sectio en zodra ons kind geboren is blijft hij bij ons kind. Ik wil ons kind zo snel mogelijk bij me hebben na de sectio. Ik wil binnen het eerst uur zelf aanleggen zonder ingrijpen/hulp van verpleegkundige.


    Ik ga ervan uit dat alles genoteerd in dit geboorteplan opgevolgd wordt en er aangegeven wordt als dit niet mogelijk is en waarom.
     
  2. Kimmeding

    Kimmeding VIP lid

    Mar 13, 2008
    6,167
    1
    38
    begeleidster verstandelijk gehandicapten
    lelystad
    misschien een stomme vraag hoor...

    Jij wil perse geen tang of vacuum verlossing maar kiest dan voor een sectio...
    Denk je niet dat het ziekenhuis hierin niet mee kan? gaan want een secio is nogal wat.
     
  3. EdN

    EdN VIP lid

    May 27, 2011
    8,836
    3,630
    113
    Mag ik vragen waarom je absoluut geen vacuüm- of tangverlossing wilt? Niemand staat daar om te springen, maar als het nodig is, dan is het toch niet anders? Doordat de navelstreng om de nek van mijn zoontje zat gewikkeld viel zijn hartslag tijdens het persen weg, waardoor hij er met spoed uit moest worden gehaald, hetgeen is gebeurd met een vacuümpomp. Is jammer, maar hij heeft er gelukkig weinig last van gehad, en een keizersnede lijkt me veel ingrijpender (en wellicht ook niet snel genoeg in dergelijke situaties). Volgens mij is een keizersnede als de baby al voorbij een bepaald punt is ingedaald trouwens ook niet meer mogelijk.

    Verder schrijf je dat je in geval van pijnbestrijding iets wilt dat het minst belastend is voor de baby, maar in laatste instantie een ruggeprik. Volgens mij zijn de andere vormen van pijnbestrijding belastender voor de baby, aangezien het hier gaat om verdovingen op morfine-basis, die rechtstreeks via jouw bloedsomloop de baby bereiken.

    Je plan ziet er overigens erg volledig uit, ik zie niet echt iets dat ontbreekt.
     
  4. dds

    dds Fanatiek lid

    Jan 1, 2009
    3,936
    752
    113
    Leerkracht
    Drenthe
    Ik wil ook geen tang- of pompverlossing, maar de vk. of gyn. maakt de beslissing. (dit is mij verteld.)
     
  5. Bri

    Bri Niet meer actief

    Dat van die vacuum of tangverlossing zou ik bespreken met je vk. Er zijn sowieso situaties waarin een sectio niet meer kan en je kind er met de vacuum uit MOET. Dat is niet leuk, dat wil niemand, maar anders gaat het kind dood. Klinkt hard, maar soms is het niet mooier dan dat.
    Je zult je redenen hebben waarom je liever een sectio dan een vacuumverlossing wilt. Die redenen zou ik goed bespreken met je vk.

    Het enige wat ik nog mis, is of je na de geboorte van je kind wel of geen oxytocineprik wilt om de placenta sneller te laten komen, of alleen als dit medisch noodzakelijk is. En of je wilt dat je baby wel of geen vitamine K krijgt na de geboorte.

    Zelf heb ik er nooit behoefte aan gehad om dit allemaal van te voren op te schrijven, maar als het jou rust geeft om dit wel te doen is dit natuurlijk prima. Het ziet er oke uit, volgens mij.
    Lijkt me het beste om dit hele plan door te nemen met je vk, dan kan zij nog beter dan wij zeggen wat wel kan en wat niet, of je dingen gemist hebt, of dat er dingen onduidelijk zijn.
    (Voor mij is niet helemaal duidelijk wat je nu wilt qua pijnbestrijding. Ik had gekozen voor niets, maar áls ik iets nodig zou hebben dan een epidurale. Géén morfine-achtige stoffen.)
     
  6. deepfreeze

    deepfreeze VIP lid

    Nov 29, 2007
    11,895
    42
    48
    Ik zou het in ieder geval even doornemen met je VK.. Die kent de protocollen beter dan wij. Zeker omdat het ook per regio/ziekenhuis verschilt..

    Ik denk dat je wensen verder wel kunnen, maar je moet in je hoofd wel rekening houden dat dingen gewoon anders lopen dan je in je plan kunt zetten. Dus zie het als een wensenlijst, maar ga niet te hard panieken als iets anders loopt. Dat kan gebeuren, en verzet daartegen helpt je niet altijd..



    Nog even over die kunstverlossing: Mijn jochie lag al te diep om nog met sectio geboren te worden. En de tijd was er ook niet, omdat de hartslag van mijn jochie wegviel tijdens de weeen. Het persen zelf ging niet snel genoeg om af te wachten. Een vacuumpomp is dus ingezet, om te zorgen dat mijn jochie zo snel mogelijk uit die beknelde positie kwam.. En oke, het was een gedoe voor allebei achteraf: hij hoofdpijn/misselijk/geelzien en niet aan de borst te krijgen, en ik een totaalruptuur. Maar ik had wel mijn kindje.. En na 2 weken waren alle zorgen wel voorbij ;)
     
  7. Foxter

    Foxter Niet meer actief

    Ik snap ook niet helemaal waarom je geen tang of vacuum wil.
    Zeker omdat ik begrijp dat je zoveel mogelijk zelf wil doen.

    Ook inwendige onderzoeken, die gebeuren al zo min mogelijk, ze gaan niet voor de lol steeds voelen.

    Ik bedoel het niet rot, maar probeer het een beetje los te laten. Je lichaam neemt het over, je merkt echt pas tijdens de bevalling wat je fijn vindt en wat niet. Tijdens de bevalling kun je gewoon praten, en er gebeuren dan echt geen dingen zomaar die je niet wil. De artsen en ouders willen over het algemeen hetzelfde, een gezonde baby en moeder :)
     
  8. ecl

    ecl Niet meer actief

    Bedankt voor de reacties :D!

    Ten eerste wil ik even duidelijk maken, dat een geboorteplan een leidraad is waarin je je wensen en bezwaren kan uitspreken. Er zijn altijd situaties waarin er niet in je wensen of bezwaren meegegaan kan worden.
    Dit is precies wat ik heb gedaan, mijn wensen en bezwaren neerzetten. Met mijn werkervaring en kennis meegenomen.

    Door mijn werk weet ik heeeeeel erg goed wat wel en niet kan, alleen het puntje pijnbestrijding was/ben ik even kwijt. Wat wel en niet belastend is voor een kindje enz. Heb het plan net gemaakt en meteen hier neer gezet, maar was nog van plan om dat punt uit te zoeken en te veranderen.
    Ik weet precies hoe ze in veel ziekenhuizen werken en heb op basis van mijn ervaringen gekozen om duidelijk te vermelden dat ik geen vacuüm of tang verlossing wil! Dat er situaties zijn waarin het niet anders kan, weet ik. Net zoals ik boven al aangeef, is een geboorteplan om je wensen en bezwaren te noteren. En ik weet dat niet alles opgevolgd kan worden, door omstandigheden.
    Ik bedoel hoe ik weeën op wil vangen staat ook niet vast, dat hangt helemaal af van de situatie en wat ik dan fijn vindt. Ik ben nog nooit bevallen dus weet ik veel wat ik dan fijn vindt......:( Om nog maar even duidelijk te maken dat helemaal niets wat in een geboorteplan staat ook precies zo gaat gebeuren.

    Dat een sectio ook zwaar is, dat weet ik. Ik weet ook dat er zeker situaties zijn waarin er een keus gemaakt kan worden(door verloskundige, gynaecoloog) om voor een vacuüm of sectio te gaan. Waarbij ze natuurlijk eerder een vacuüm kiezen. Maar ik wil liever een sectio! Dat is zwaarder voor mij en ik weet door mijn werk heel goed hoe zwaar het kan zijn. Maar dat liever dan dat mijn kind een vacuüm verlossing moet doorstaan en alles wat daarna volgt. Ook daarvan weet ik genoeg.
    Daar kunnen we een discussie over voeren, maar dat is mijn mening en wens ;). Iedereen heeft een andere en sommigen hebben er in dit geval geen.

    Ik wil jullie heel erg bedanken want er zijn genoeg mensen die jullie met jullie reacties aan het denken zullen zetten. Daar hoor ik een beetje bij, maar zoals ik al (meerdere keren :)) heb aangegeven weet ik door mijn werk(ervaring) heel goed waar ik het over heb en wat mogelijk is in bepaalde situaties.
    Je hebt veel meer in te brengen dan heel veel mensen weten/denken. Maar je hebt ook situaties waarin er gewoon gehandeld moet worden voor de gezondheid van je kind en jezelf.

    Oxytocine en vitamine k, daar heb ik geen problemen mee, maar zal het er nog even in zetten.

    Mijn vraag was trouwens niet wat wel of niet kan, want dat kunnen en hoeven jullie mij niet te vertellen;). Ik was alleen benieuwd of er nog punten zijn die ik vergeten ben.

    thanx dames :D
     
  9. ecl

    ecl Niet meer actief

    Oh Foxter, wat jij schrijft over de inwendige onderzoeken en dat die echt niet vaker dan nodig gebeuren..... dit is niet waar!
    In de meeste gevallen proberen ze het niet vaker dan nodig te doen. Maar ik heb vaak genoeg gezien dat het zo vaak gedaan wordt dat de boel opzet van binnen of dat de barende op een gegeven moment weigert!
    Dit gebeurt door zowel verloskundige als gynaecologen.

    Alles wat in mijn geboorteplan staat, staat er met een rede, door wat ik allemaal in mijn werk zie. En ik weet naar welk ziekenhuis ik zou moeten, mochten er thuis mogenlijke complicaties zijn.
    Zoals het er staat komt misschien heel uhm hoe moet ik het zeggen.....krampachtige?....over, maar ik maak me helemaal niet zo druk over de bevalling.
    Helemaal omdat de meeste (werk) ervaringen positief zijn en de artsen zowel als de ouders inderdaad het zelfde doel hebben.

    Bedankt voor je reactie!
     
  10. Mon

    Mon Fanatiek lid

    Jul 6, 2011
    1,135
    0
    0
    NULL
    NULL
    Even een domme vraag, maar doet een ziekenhuis uberhaupt wel iets met een geboorteplan? Ik kan me namelijk zo voorstellen dat ze in 'the heat of the moment' wel iets anders aan hun hoofd hebben. Vaak liggen er meerdere dames te bevallen en is het personeel al druk genoeg met hun normale werkzaamheden.

    En zoals andere dames ook al aangaven: probeer het wel een beetje los te laten en je over te geven aan het moment. Bedenk ook dat hoe strakker je dingen plant, hoe meer er uiteindelijk mis kan gaan.

    Hier overigens bij de eerste geen geboorteplan (mijn man wist wat wel en wat niet) en achteraf bezien had de bevalling ook niet bepaald in het plan gepast...

    Voor deze bevalling wel de nodige leerpunten meegepakt, maar vooral het leerpunt dat het nooit gaat zoals je verwacht... en zeker niet altijd zoals je hoopt.
     
  11. ecl

    ecl Niet meer actief

    Mon bedankt voor je reactie.

    Antwoord op je vraag uhm nee vaak niet! Ze proberen het vak wel, maar net zoals je zelf al zegt lukt dat door de drukte vaak niet.
    Ik wil graag thuis bevallen en zou dus eventueel met mijn verloskundige naar het ziekenhuis moeten. Verloskundige doen vaak wel hun best om rekening met je wensen te houden.

    Wat je verder schrijft is gelemaal waar, er zijn zoveel mogelijke verlopen van een bevalling dat je gewoon zo flexibel mogenlijk zou moeten zijn.
    Dat zal ik denk ik ook wel zijn tot een bepaalde hoogte!
     

Share This Page