We wonen nu in een 3-kamerflat, huur. Ik wilde al een tijdje weg, mijn vriend nog niet. Maar goed, plannen voor een kleine, weinig ruimte, 3 katten.. We hadden een huurwoning gezien, 4 kamers, zolder. Ideaal. Maar toch even verder gekeken. Zijn we een woning tegen gekomen die precies voldoet aan onze eisen! Ruime tuin, schitterend grote keuken, ruime huiskamer, open haard, de vloer waar ik zo verliefd op ben en zelfs de muren zijn zoals ik ze had willen doen. Ideaal dus. En ruim binnen ons budget. Als alles is zoals het lijkt, zeker het huis waar we in oud willen worden. Maandag ga ik dus een afspraak maken met de makelaar, en vragen of we de woning kunnen bezichtigen. Maar hoe gaat dit verder in zijn werk? Vind t aan de andere kant wel erg spannend, kopen..
Spannend zeg! Je kunt een eigen makelaar inschakelen, die kan jou vertegenwoordigen. Die kan je ook helpen met alles (bieden etc). Mijn tips zijn de volgende: bij het bezichtigen, bekijk ALLES! Je hebt als koper een onderzoeksplicht, dus bekijk de dingen die achterblijven, stel vragen over eventuele gebreken etc. ik zou zeker nu niet te hard van stapel lopen, weet niet hoe lang het huis al te koop staat (zeker een vraag waard ) maar wellicht kan er nog een leuke som van de vraagprijs af. Vooral als je in een huurhuis zit ben je erg veel waard voor verkopers omdat je meer vrijheid hebt over wanneer je in het huis kan. Als je het huis leuk vindt, ga dan zeker nog een keer kijken. Liefst op een niet zo mooie dag (in de zon ziet alles er veel mooier uit). Bekijk de buurt, is die zoals je wilt wonen. Ga ook zo snel mogelijk om de tafel zitten met een bank, hypotheker oid. Dan weet je zeker hoe je zit met financien (bedenk ook of je misschien BKR noteringen hebt, lopende leningen, heb je een vast contract of een jaarcontract) al die dingen die tussen haakjes staan kunnen invloed hebben op het bedrag dat je kunt lenen en of je wel een lening kunt krijgen. Als je een eigen makelaar hebt die ook financieringen doet, ga dan goed na of dat echt het aanbod voor jou is. Er staan vaak hoge provisies voor hypotheken die ze bij een bepaalde financierder afsluiten. Ga eens kijken op de website www.veh.nl (vereniging eigen huis). Daar kun je veel tips vinden en zij kunnen je eventueel ook helpen met financiering of makelaartaken. Als je het huis leuk vindt en je wilt een bod doen, doe dat dan altijd onder voorbehoud van financiering (daar kan een makelaar je bij helpen). En als je bepaalde dingen niet wilt die achterblijven, dan kun je daar natuurlijk ook over onderhandelen. Net zoals je over de datum van overdracht kunt onderhandelen (dat zij er bijvoorbeeld later uit gaan, maar dan wil jij wel minder betalen). Ok, nu weet ik niets meer Ik hoop dat het huis leuk is Oh ja, nog wel: zorg dat het huis op allebei jullie namen staat en neem een samenlevingscontract en testamenten om alles goed te regelen. Dat kun je vaak bij de notaris doen die de overdracht van het huis doet. Jij als koper mag die notaris kiezen, en het loont de moeite om rond te shoppen vooral als je meerdere dingen gedaan wilt hebben.
Laat het huis ook taxeren (door een onafhankelijk taxateur) voordat je een bod doet, dat hebben ze ons toen ook aangeraden.
Zo rosao een heleboel tips, dankje! Wat is t voordeel van een eigen makelaar ten opzichte van de makelaar die het huis te koop heeft staan? Wij hebben vorig jaar een hypotheek laten berekenen en dit huis ligt een ton onder wat we konden betalen (voor toen nog minder salaris) dus we spelen het wel bewust op safe. We hebben wel een kleine lening maar ik vermoed dat een familielid deze zeker zal willen afbetalen in een keer zodat we diegene in termijnen kunnen terugbetalen. Dat scheelt weer met de hypotheek. Samenlevingscontract etc. gaan we zeker doen, dit wilden we al doen voor we gingen kopen met t oog op een kleine. Maar ik geloof dat we ipv een samenlevingscontract ook voor bijv. geregistreerd partnerschap kunnen gaan? Het huis staat volgens funda overigens 4 maanden te koop. Taxatie laten we doen als het huis echt precies is wat we zoeken. Weet iemand hoe het zit met extra hypotheek voor bijv. een bankstel? Is geen must aangezien we alles wel hebben, maar allemaal oud en aan vervanging toe. Ik weet niet of dat nu geheel onmogelijk is, of wel mogelijk maar niet belasting aftrekbaar.
Een makelaar die het huis te koop heeft staan, behartigt de belangen van de verkoper en niet van de koper. Je zou dus kunnen overwegen om een aankoopmakelaar in de arm te nemen. Die lening waar je het over hebt, staat dat geregistreerd bij het BKR te Tiel? Want in de huidige marktsituatie (kredietcrisis) doen hypotheekverstrekkers zeer moeilijk als je een BKR-codering hebt! Ookal wordt die lening direct afbetaald, je registratie bij het BKR is helaas niet zo maar ongedaan. En je kunt wel een extra hypotheek nemen voor iets wat het huis in waarde doet stijgen (voorbeeld nieuwe keuken, nieuwe badkamer), maar volgens mij niet voor een bankstel. Volgens mij moet je tegenwoordig dmv offertes kunnen aantonen waar je de extra hypotheekverhoging voor wenst te gebruiken. En als je dan met een offerte voor een bankstel komt aanzetten.... Dan zou je al een gewone lening moeten aangaan voor nieuwe meubels. Maar als je dat vooraf gaat doen (voordat de hypotheek rond is) zit je volgens mij weer met die rottige BKR te Tiel. Loop eens binnen bij een hypotheekadviseur, bijvoorbeeld De Hypotheker.
Een geregistreerd partnerschap is eigenlijk gewoon trouwen, dus als jullie in de toekomst 'echt' willen trouwen, kun je beter voor een samenlevingscontract gaan. Taxatie zou ik ook niet doen voordat je het huis koopt want dat kost ook zo een paar honderd euro. Je zou als je een bod uitbrengt ook kunnen aangeven dat het ovb van financiering en een goed taxatierapport is. Hoe het zit met extra hypotheek is van zoveel factoren afhankelijk maar violgens mij is dat alleen van de belasting aftrekbaar als het voor woningverbetering is en niet voor de inrichting. Je zou een afspraak kunnen maken met HypotheekVisie. Daar hebben wij hele goede ervaringen mee, die man heeft een jaar na de koop zelfs nog gratis onze belastingaangifte gedaan. Daar kun je dan kijken wat voor hypotheek het beste bij jullie situatie en wensen past.
tnx BH zal eens gaan informeren. Geloof dat wegens t bedrag mijn vriend wel bij de bkr staat. En dat blijft 5 jaar staan. Een 2e lening afsluiten na koop ben ik niet zo weg van.. Maar we zien wel wat we kunnen regelen verder. Zie tegenstrijdige berichten op internet staan. Meeste wat ik vind is dat iets waardeverhogends aftrekbaar is. Of iets anders niet zou mogen kan ik niet vinden. Alleen dat 'consumptieve goederen NIET aftrekbaar zijn'. Maar het heeft geen nood, we kunnen altijd nog sparen, de bank en alles is nog goed bruikbaar We willen eventueel wel trouwen, maar de omzetting is geen probleem en het gaat mij meer om het feestje achteraf. Gaan we nog overleggen. Op zich is een GP voldoende maar met t oog op een kleine wat omslachtig. Maar goed, als we waren blijven huren was er niets veranderd en moeten we alsnog apart de erkenning en gezag regelen. Wat ik nu heb begrepen is dat voor een GP de kosten 10% zijn van een samenlevingscontract (op een gratis ochtend bijv.)
Wij hebben ook wat extra geld bij de hypotheek opgekregen en kregen dat gewoon op onze rekening gestort. Wat je in je huis investeert is belastingaftrekbaar maar wij hebben onze bruiloft er bijv. ook voor een deel mee betaald. Deze kosten zijn dan natuurlijk niet aftrekbaar. Wij hadden een financieel adviseur die alles voor ons heeft geregeld.
Elke lening staat geregistreerd bij het BKR. Een BKR registratie blijft nog 5 jaar staan nadat hij is afbetaald. Daar moet je dus goed op letten. Het door iemand af laten betalen heb je nu dus niks aan. Een hypotheek kan je krijgen met een bkr registratie, maar dan moet je nu wel echt geluk hebben in deze tijd. Ook neem ik aan dat dat niet onder dezelfde voorwaarde is als zonder bkr. (denk aan hogere rente ofzo). Verder heb ik alleen de tip om heel kritisch te kijken. Desnoods iemand mee te nemen die niet in het huis komt te wonen, die kijken vaak kritischer. En zo kom je dingen tegen die je anders misschien wel over het hoofd zou zien omdat je het huis zo geweldig vind (al voor dat je gaat kijken).
De makelaar die het huis verkoopt vertegenwoordigd de belangen van de verkopers en dus niet jouw belangen. Dat doet een kopend makelaar. Als je het vorig jaar hebt laten berekenen, zou ik het zeker nog een keer laten doen. Banken enzo zijn nu veel voorzichtiger. Dan zou ik ook gelijk naar die lening en de bkr laten kijken. Dan kom je tenminste niet voor verrassingen te staan. Voor dingen als banken, zou ik niet de hypotheek gebruiken. Dan betaal je je echt helemaal wezeloos. Een uitbreiding van de hypotheek is meestal bedoeld voor verbouwingen aan het huis (onroerende goederen, dingen die aan het huis vastzitten, bijvoorbeeld een keuken, badkamer, parket etc). Financiering van roerende goederen (dingen die je meeneemt) kun je vaak beter of voor sparen of een persoonlijke lening oid nemen. En bij zo'n lening moet je ook uitkijken dat je niet nog aan het af betalen bent als de spullen al 'op' zijn.
Meestal is het zo dat als je nog een lopende lening hebt, deze bedrag in mindering worden gebracht op je maximale hypotheek. En dan wordt er niet alleen gekeken naar het totale geleende bedrag, maar meer naar wat je maandlasten zijn om die lening af te lossen. Als er iemand is die voor jou die lening wil inlossen, zodat de registratie wordt aangepast naar "afgeloste lening", dan scheelt dat inderdaad op je hypotheekmogelijkheden. Het is dus niet zo dat je met een BKR-registratie per definitie geen lening krijgt. Het ligt aan meerdere zaken: - loopt de lening nog? - wanneer is de lening evt afgelost (tot 5 jaar na aflossing blijft dit dus bekend staan, als afgeloste schuld - heb je een negatieve registratie? dus als je bijvoorbeeld achterloopt met aflossingen etc Kijk ook eens op: www.bkr.nl Hier staat meer info over de registraties.
Dan heb ik nu een andere vraag. Mijn vriend en ik zitten een beetje te twijfelen of we het nu wel of niet moeten doen. We wonen nu een kleine twee jaar in een koophuis. Nu wordt er in de buurt een nieuwe woonwijk gebouwd, waar ik helemaal weg van ben. Nu is mijn vraag is het wel verstandig om in deze tijd een ander huis te kopen? Ze zijn ook al een hele tijd aan het bouwen en van de 70 huizen zijn er pas een kleine 30 verkocht. De huizen prijzen liggen ook best hoog, misschien dat dat er ook wel iets mee te maken heeft? Help!
Kan me voorstellen dat je twijfelt. Ik denk wel dat je bijvoorbeeld nog niet echt veel overwaarde zult hebben op je huidige huis, dus dat je daarvan geen gebruik van kunt maken voor de financiering van het "nieuwe" huis. Kunnen jullie de lasten voor een dergelijk nieuwbouw huis opbrengen? Mocht dat wel zo zijn, dan zou je ook nog eens een taxatie van je woning kunnen vragen. Dan weet je wat je huis evt kan opleveren en of je bijvoorbeeld in een gunstige klasse zit qua verkoop.
We kunnen de prijs opbrengen, zal niet veel verschillen met ons oude huis. De makelaar zijn tegen ons toen dat huizen boven de 2 ton niet zo snel gingen. We hebben het helemaal verbouwd denk wel dat het iets meer waard zal zijn. Misschien dat ik het huis gewoon eens moet laten taxeren en een gesprek aangaan met de hypotheek adviseur.
mijn advies; niet doen! Het is zonde van je geld, want je krijgt er in deze tijd gegarandeerd minder geld voor terug. De tijd is er nu gewoon te onzeker naar. Als je intekent op een nieuwbouw huis moet je eerst maar afwachten of alles wel verkocht wordt, wat de bouw weer gaat vertragen. Je wilt dan gaan verkopen terwijl het wel een jaar kan duren tot je nieuwe huis klaar is. Een evt koper weet dat hij sterk staat en wil echt geen jaar wachten, dan zoekt hij wel verder. Daarnaast het risico dat je straks 2 huizen hebt. Als je perse weg wilt zou ik eerst mijn eigen huis verkopen en dan pas verder kijken. Tip voor TS; een vriend van mij (makelaar) zegt dat je aan de verkopende makelaar moet vragen "vertelt u mij eens alles wat ik van dit huis moet weten". Als een makelaar dan gebreken verzwijgt heeft hij een groot probleem. Wij hebben ons huis overigens zonder aankopend makelaar gekocht. Ik vond dat echt overbodig met zo'n nieuw huis. Je kunt ook zelf een boel informatie inwinnen en onderhandelen heeft mijn vader gedaan.
Thanks, ja dat idee had ik ook al. Ik durf het ook niet zo goed aan. op dat gebied ben ik echt een schijterd, maar het is natuurlijk ook geen pakje boter wat je wil kopen.
Wij hebben wel een aankoopmakelaar, en denk dat dat een hoop scheelt. Kost wel wat maar denk dat het wel uit kan. Deze heeft zo veel meer kijk op zaken. Je zou er voor kunnen kiezen om de makelaar alleen de onderhandelingen en eigenlijke koop te kunnen laten doen. Kostte ons iets van 800 euro. En ik zou wel een bouwkundig rapport van het huis laten maken als je zeker weet dat je het zou willen kopen.
@nu een nieuwbouwwoniing kopen: riskant maar je zou het kunnen doen als je wilt ik zou wel zorgen dat je huidige woning eerst verkocht is voor dat je een nieuwe woning koopt. Er worden nu bijna geen woningen meer verkocht (in verhouding met een jaar geleden). Ik werk met hypotheken en echt waar we hebben misschien 25% van het werk dat we vorig jaar om deze tijd hadden @bkr en hypotheek. Als een lening is afgelost staat hij nog wel in het bkr maar telt niet mee voor je hypotheek hoor. Maar als je een ton meer kon lenen is het waarschijnlijk niet nodig om hem af te lossen. Je mag best een lening hebben, je moet de lasten alleen goed kunnen dragen naast je hypotheek. Ik zou de lening gewoon laten. Zou de hypotheek alleen haalbaar zijn als de lening afgelost wordt dan wordt dat gewoon als voorwaarde in de offerte opgenomen! @consumpief lenen. Een bank is natuurlijk box 3 (consumptief en dus niet aftrekbaar van de belasting). Alleen verbeteringen aan de woning zijn box 1 en kan je dus aftrekken. Voor een gedeelte box 3 lening gelden iets strengere inkomenseisen (hij is duurder omdat je geen belasting terug krijgt en dus moet je iets meer verdienen). Maar als het maar een paar duizend euro is moet dat geen probleem zijn. Misschien kan je zelfs nog extra geld lenen om die lening mee af te lossen. Dat is een stuk voordeliger.