IJs succesrecepten

Discussion in 'De lounge' started by artie, Jun 9, 2023.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Adje

    Adje VIP lid

    Aug 21, 2015
    16,272
    25,744
    113
    Leuk! Moet goed komen dan!
     
  2. Adje

    Adje VIP lid

    Aug 21, 2015
    16,272
    25,744
    113
    Ik maak het ijsmengsel altijd een dag vantevoren. En omdat in de meeste roomijs recepten eidooiers gaan, moet je het heel voorzichtig voorgaren. Mag niet warmer worden dan 85 graden. En dan moet je blijven roeren en de temperatuur in de gaten houden. Dat duurt meestal zo’n 20 minuten.
    Nou ben ik een luie kok en heb daar (inmiddels) een apparaat voor :D, die roert en verwarmt tot exact de juiste tijd. Dus ik mik alles daarin, giet het daarna in een grote kom die in koud water staat om het zsm terug te koelen. En daarna gaat het een nacht in de koelkast.
    Ik maak het dus altijd een dag vantevoren. Als het goed gekoeld is, is het beter te verwerken.

    Voor lavendelijs kan je prima een recept voor vanille ijs gebruiken. Normaal laat je dan vanillestokjes even trekken in warme melk en die kan je dan vervangen door gedroogde lavendel. Moet je wel uitkijken dat het niet te sterk wordt. Maar het is ook weer zo dat iets van de smaken wegvallen zodra het mengsel kouder wordt. Dus is even uitproberen hoeveel lavendel je dan moet laten trekken in de melk.
     
    mamabri likes this.
  3. mamabri

    mamabri Fanatiek lid

    Aug 15, 2021
    3,242
    4,204
    113
    Female
    Het klinkt voor mij als heel veel werk …of tenminste als veel wachttijd. Geduld is niet mijn beste kant, haha.
    Of valt dat wel mee?
    Ik ben het type: ik wil nu ijs maken en over 2/3 uur opeten.
    Maar dat lukt dus niet?

    eigenlijk bedoel ik meer: is een ijsmachine geen apparaat waar je alle ingrediënten in doet, en 6 uur later heb je ijs?
    Zoals bij een broodbakmachine? Die kneed en bakt alles in 1?
     
  4. Cin85

    Cin85 VIP lid

    Jan 12, 2010
    12,492
    13,946
    113
    Female
    Ik heb 2 zelfvriezende ijsmachines, daar gooi je je ingrediënten in en een uur later heb je ijs. Dus dat kan prima hoor.
    Moet er wel bijzeggen dat ik dus geen eierdooiers gebruik. Maar de structuur is ook altijd goed.
    Mijn kinderen maken ook wel eens zelfstandig oreo ijs bijvoorbeeld, zo moeilijk is dat niet en het resultaat is erg lekker.
     
    mamabri likes this.
  5. mamabri

    mamabri Fanatiek lid

    Aug 15, 2021
    3,242
    4,204
    113
    Female
    Welke heb jij? Zit er nog verschil in merken? En als jij geen eierdooiers gebruik, heb je dan andere recepten of laat je de dooiers er gewoon uit?
     
  6. Vogelinnetje

    Vogelinnetje VIP lid

    Nov 3, 2009
    7,182
    6,580
    113
    In het begin vond ik het even zoeken en kostte de voorbereiding daardoor veel tijd. Nu is het zo gedaan, je moet er alleen aan denken. Maar ik heb nooit standaard bijv slagroom in huis, dus ik moet toch voorbereiden.

    Ik verhit de eierdooiers niet. Ik maak het mengsel zonder eierdooiers en dag van tevoren en op de dag zelf voeg ik ze toe.
     
  7. MamavanLieverd

    MamavanLieverd VIP lid

    Dec 1, 2014
    7,394
    5,298
    113
    Ik ben ook benieuwd naar goede zelfvriezende machines. Ooit, 15-20 jaar geleden, had ik er een met zo’n bak, die je in moest vriezen, en hoewel het ijs wel lekker was, vond ik het best onhandig dat deze zo nauw kwam qua temperatuur van de ingredienten en je het ook heel erg in de gaten moest houden qua tijd. Zeker als het binnen heel warm werd in de zomer (bij ons huidige huis geen probleem, maar toen wel), dan warmde de boel te snel weer op. Zo’n zelfvriezende lijkt me dan wel erg leuk en handig. Ik hoef niet een hele grote inhoud, maar makkelijk schoon te maken, is wel fijn.
     
  8. Adje

    Adje VIP lid

    Aug 21, 2015
    16,272
    25,744
    113
    Ik had eerst een domo. Kostte geloof ik zo’n €200. Nu heb ik een Magimix gelato expert en die is wel een stuk duurder, maar ook een stuk beter. Zo kan je veel gemakkelijker ingredienten toevoegen (denk aan cookie dough, nootjes, gesmolten chocolade voor stracciatella.
    Hij heeft een extra kom, waardoor je meteen achter elkaar een tweede ijsmengsel kan maken. Hij heeft meerdere functies, zoals softijs, granita, e.d. Ook houdt hij het ijs nog een paar uur op temperatuur, zodat je het niet a la minute uit de kom hoeft te verwijderen.
    Ik vind hem zijn geld meer dan waard!
     
    MamavanLieverd and mamabri like this.
  9. MamavanLieverd

    MamavanLieverd VIP lid

    Dec 1, 2014
    7,394
    5,298
    113
    Als ik zeker zou weten dat ik hem heel veel ga gebruiken, dan zou ik er wel voor gaan, maar aangezien ik dat niet zeker weet, vind ik 600 euro wel wat veel, ik neig nu denk ik toch naar iets betaalbaarder. Ik zie ook nog wel merken, die er meer tussenin zitten qua prijs, dus ik ga nog even rustig ernaar kijken.

    Ook al vind je de magimix beter en fijner, had dat ook gevolgen voor de ijskwaliteit of was dat ook gewoon goed bij de domo? En was die stuk gegaan of wilde je gewoon graag een fijnere machine?
     
    Adje likes this.
  10. Adje

    Adje VIP lid

    Aug 21, 2015
    16,272
    25,744
    113
    Was verder een prima apparaat. Ijs is wel nog iets beter uit de magimix, maar de domo was echt wel goed genoeg. Ik heb hem weggedaan omdat ik wel vaak ijs maak en een upgrade wilde. Hem mijn domo nog voor €50 op marktplaats verkocht
     
    MamavanLieverd likes this.
  11. MamavanLieverd

    MamavanLieverd VIP lid

    Dec 1, 2014
    7,394
    5,298
    113
    Ik neig inderdaad toch naar een domo, ik zie dat hij wel nog een uur navriest, dat is wel heel fijn. Als ik hem dan inderdaad veel gebruik, heb ik hem ook vlot terug verdiend (er gaan hier best veel pints ben & jerry en haagendasz doorheen ;)) en kan ik altijd over 2 jaar (of sneller, ik kan er zeker wel mijn nichtje mee blij maken namelijk) voor zo’n zelfde upgrade gaan.
     
    Adje likes this.
  12. Elisje

    Elisje Fanatiek lid

    Jun 18, 2006
    3,930
    933
    113
    @Adje wat is de temperatuur van jouw vriezer? Ik heb 1 op -20, de andere heeft geen thermometer maar kan er wel een losse indoen om zo eventueel de beste temperatuur te hebben.
     
  13. owly

    owly VIP lid

    Aug 19, 2013
    22,328
    10,294
    113
    Wij hebben een domo ijsmachine en die is super! Werkt fantastisch.

    Zal morgen even kijken hoe ons ijs boek heet die is ook fijn.

    Krijg gelijk zin om ijs te maken. ( helaas niet voldoende eieren als slagroom)
     
    Adje and MamavanLieverd like this.
  14. Adje

    Adje VIP lid

    Aug 21, 2015
    16,272
    25,744
    113
    Geen idee eigenlijk, ik geloof gewoon de standaard temperatuur van zo’n -18°C
     
    Elisje likes this.
  15. Mythique

    Mythique Fanatiek lid

    Apr 3, 2015
    4,778
    3,907
    113
    Ik heb gister 500 ml slagroom wat opgeklopt, 2 bananen en 1 blikje gecondenseerde melk met de staafmixer, dan in m'n KitchenAid vrieskom en het ijs is vandaag nog steeds perfect romig! Zit geen kristal in!

    De verhouding slagroom/melk is alleen te veel om in één keer in de kom te gooien, dus gister de helft met achteraf pecannoten, werters en pure chocola in kleine stukjes gehakt erdoor. Vandaag door het restant 250 gram aardbeien gepureerd.

    Ben helemaal blij. Volgende keer ga ik de Griekse yoghurt proberen!
     
  16. missle

    missle Fanatiek lid

    Mar 4, 2010
    1,526
    1,073
    113
    Ik heb dit recept uitgeprobeerd in de ooit eens gekregen ijsmaker, met zo een klein bakje wat je eerst in de vriezer moet zettten. Die kwam niet echt verder dan een milkshake achtig prutje, maar het was wel lekker! (misschien te warm in huis nu)

    Een zelfvriezende ijsmaker vind ik een te grote investering, in verhouding tot die paar keer dat we normaal in het seizoen bij de ijssalon halen. Dan wint toch het gemak van iedereen zelf de smaken kiezen bij de lekkere ijssalon die praktisch om de hoek zit. :o:
     
  17. owly

    owly VIP lid

    Aug 19, 2013
    22,328
    10,294
    113
    Oeps zou nog de titel van het boek plaatsen:oops:

    Bij deze:D
     

    Attached Files:

  18. Vogelinnetje

    Vogelinnetje VIP lid

    Nov 3, 2009
    7,182
    6,580
    113
    Ja dat boek heb ik ook! Goede recepten die ook basis bieden om zelf te experimenteren.

    @missie, mijn bak zorgt voor ijs die net wat dikker is als softijs. Je kunt het scheppen, maar niet goed met een ijslepel. Daarvoor stop ik het nog ca 1 uur in de vriezer.
     

Share This Page