kaas

Discussion in 'Stel je vraag aan de verloskundige' started by barba11, Aug 11, 2015.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. barba11

    barba11 Nieuw lid

    Aug 11, 2015
    1
    0
    0
    NULL
    NULL
    Hallo op dit moment ben ik 23 weken zwanger en ik kok er net achter dat ik per ongeluk rauw melkse kaas heb gegeten.
    In hoeverre kan dit kwaad ?

    Vriendelijke groet, bar
     
  2. Brigitte

    Brigitte VIP lid

    Sep 25, 2006
    6,432
    5
    38
    Hoi Barba11,

    de incubatietijd is 2-4 weken. Dat wil zeggen dat je dan klachten kunt krijgen die op een infectie met Listeria kunnen duiden (milde griepverschijnselen). Maar een infectie kan ook zonder symptomen verlopen. Eigenlijk zou het mooi zijn als je op één of andere manier zou kunnen achterhalen of dat specifieke stuk kaas besmet is. Want niet alle rauwmelkse kazen bevat uiteraard deze bacterie. Maar dat is vaak haast onmogelijk.
    Meld het bij je verloskundige. Toch wordt er vaak geen actie op ondernomen als alles verder goed blijft gaan. Bij koorts kan zij (via de HA) een aanvraag doen voor antistoffen. Maar ook die uitkomst zegt niet altijd alles.
    Het is een onzeker gebied waarbij er over het algemeen wordt uitgegaan dat het niet erg is dat je een stuk van deze kaas hebt gegeten, zolang je geen klachten hebt.
    De kans dat je het hebt opgelopen is uiterst klein, maar ik kan je nooit garanties geven. Maar dat kan ik bij geen enkele zwanger, want je kunt het ook krijgen zonder dat je er zelf ooit erg in hebt gehad. Dan gaan we ook af op symptomen. En we kunnen niet iedereen screenen helaas.
    Dus houdt het maar goed in de gaten en bij twijfel trek je aan de bel.

    Groetjes Brigitte
     

Share This Page