Kerstmenu tijdens je zangerschap?

Discussion in 'Gezondheid' started by Daaniejelleke, Nov 9, 2010.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Daaniejelleke

    Daaniejelleke Actief lid

    Jun 14, 2010
    256
    0
    0
    Ik werk in de zorg
    Het Brabantse Land
    Nou daar gaat-ie dan, mijn eerste eigen forum..

    Dames, ik heb jullie hulp nodig!

    Dit jaar op 2e Kerstdag komen mijn ouders en mijn schoonouders bij ons eten. Na vele jaren die ik heb gewerkt met Kerst wil ik nu een memorabel etentje organiseren om deze Kerst een speciaal tintje te geven..


    Nu ben ik met de Kerst 18 weken zwanger, en bij mijn "standaard"-Kerstmenu denk ik aan carpaccio, hertenbiefstuk en tiramisu... Vergezeld door lekkere wijntjes...
    Allemaal heel erg lekker, maar een echt no-go in de zwangerschap!:x

    Kortom, ik wil een lekker en indrukwekkend 3 of 4 gangen Kerstmenu maken, waarbij ik voor de (schoon)ouders natuurlijk lekkere wijn kan serveren, maar waar ook de gerechten erg lekker en een tikkie hoogstaand zullen zijn.. het mogen best wat ingewikkelde gerechten zijn, ik kan best een beetje koken :D


    Wie oh wie kan mij helpen aan inspiratie en goede ideeën?

    Alle ideeën en recepten zijn van harte welkom!!!

    Liefs Daan
     
  2. siepie

    siepie Fanatiek lid

    Apr 28, 2010
    3,424
    3
    38
    Hey,
    Leuk he zo'n kerstmenu!
    Hou je van vis???
    Anders kun je vooraf garnalen met mosselen doen.
    Hoofdgerecht zalm op verschillende manier klaar maken bijv. gerookt/in de oven/gebakken/etc.
    Na; uitgelekte yoghurt met banaan (mijn favo!) of een lekkere taart!

    Varkenshaas met brie uit de oven. Doorbakken en brie van de supermarkt.
    Kip in de hoed.
    Zoveel lekkere dingen! Kan alleen zelf niet zo goed koken haha.
    Groetjes
     
  3. torrach le

    torrach le Fanatiek lid

    Oct 30, 2008
    4,435
    1
    0
    ik heb alleen een idee voor de wijn: bij de supercoop verkopen ze alcoholvrije wijn :D volgens mijn vriendin smaakt deze hetzelfde als gewone wijn!!
    (weet niet of deze ook in andere supermarkten word verkocht!)
     
  4. umpalumpa

    umpalumpa Lid

    Aug 24, 2010
    58
    0
    0
    Standaard kerstmenu bij mijn ouders:
    voorgerecht:
    slaatje van gestoomde zalm (afgkoeld) met pompelmoes en granaatappel en advocado puree.

    hoofdgerecht:
    hele gebraden kalkoen gevuld met gehakt en sinaasappelschil (spek om de poten en vleugels) met daarbij veenbessensaus, kastanje puree en kroketjes.

    Dessert:
    chocolade kerststronk
    of x-mass pudding (wordt geflambeerd) met ijs
    (X-mass pudding zou je wel nu al moeten beginnen maken zodat ze kan rijpen)
     
  5. Daaniejelleke

    Daaniejelleke Actief lid

    Jun 14, 2010
    256
    0
    0
    Ik werk in de zorg
    Het Brabantse Land
    Bedankt voor de reacties!!
    Klinkt allemaal lekker: Dat wordt nog een moeilijke keuze!!

    Zelf een beetje ge-googled (schrijf je dat zo?) En het volgende gevonden:

    Wildbouillion met gerookte eendenborst
    Hertenrugfilet met cranberrysaus
    chocolade-sinaasappeltrifle

    Krijg er honger van!!!!

    Meer ideeën zijn welkom hoor!!
     
  6. Omelet

    Omelet VIP lid

    Nov 14, 2008
    14,874
    2
    0
    Eendenborst is wel altijd rood (of taai ;)) dus let daar wel even op.

    Ik vind dit inderdaad wel de gelegenheid om voor een klassiek kerstmenu te gaan met een giga kalkoen, lekker gevuld met paddenstoelen en gehakt, cranberrysaus erbij, pompoen-aardappelpuree enz enz. Of anders vis inderdaad, ik houd zelf niet van doorbakken vlees dus alles wat je normaal rosé zou braden kies ik niet voor. Vind ik toch een soort van verpesten ;) Dan zou ik gaan voor een héle grote zalmfilet uit te oven (leuk, allemaal van hetzelfde stuk vis eten), of tong picasso (hier een favoriet).

    Als voorgerecht: frisse cocktailsalade, gevulde portabello's (yum), of allerlei tapa's (kun je ook dingen gebruiken die je niet mag). Wat ik ook altijd erg leuk vind: drie kleine soepjes (bijv. paprikasoepje, wildbouillon, vissoepje) per persoon, oogt zo feestelijk als ze naast elkaar staan.

    Als toetje: grand dessert ;) Chocoladetaartje, chocolademousse (geen rauw ei), bolletje ijs, en een fruitig frisje erbij.

    Zo daar krijg ik trek van zeg :D
     
  7. pijman

    pijman Niet meer actief

    Als je vind dat carpaccio erbij hoort met kerst kun je dat natuurlijk ook maken van tomaat en mozzarella. Zelf kies ik voor lam of kalfsvlees voor het hoofdgerecht, vooral lamsrack vind ik super. Na alles met chocolade, vanille ijs en slagroom in welke combi dan ook :)
     
  8. Annedore

    Annedore VIP lid

    Feb 17, 2010
    7,338
    836
    113
    Female
    Flevoland
    Zal je ook even van wat ideetjes voorzien:

    Zelfgerookt gevolgelte, zoals eend, fazant, parelhoen. Kun je een leuke trio van maken met sinaasappelsaus en rucolasalade. (viel hier goed in de smaak vorig jaar).

    Zelfgemaakte ragout onder een afdakje van bladerdeeg is ook lekker.

    Een soepje is altijd fijn!

    Een groot braadstuk dat je doorbakken serveert. Varkensvlees wordt vaak ondergewaardeerd, maar kan heerlijk zijn met gebakken appel.

    Een heerlijke pan met stoofvlees vind ik ook wel gezellig. Met een goddelijk romige aardappelpuree erbij en lekkere gegrilde hollandse groenten.

    Een gevulde kalkoen is ook een feestje! Wel op tijd bestellen bij de poelier :)

    Als dessert....hmmmmzzzz....
    Chocoladesoufleetjes. Het ei wordt dan tenslotte gaar in de oven. Met sinaasappelsorbetijs en chocoladekrullen.

    Iemand schreef Christmas Pudding. Dat is wel heel lekker en feestelijk. Je kunt hem zelfs met whiskey in de hens steken, want de alcohol verdampt dan. Ik vond het heeeeeeel leuk vorig jaar :)

    Chocoladefondue is ook wel leuk, maar machtig. Weet niet of jullie grote eters zijn. Wij hebben het een keer gedaan met kerst, maar vonden het wat too much.

    Leuk om hier alvast over na te denken :D Krijg zelf ook al genoeg inspiratie. Maar nu moet ik weg! Succes ermee!
     
  9. lovelyengeltje

    lovelyengeltje Fanatiek lid

    Jul 8, 2008
    2,561
    0
    0
    Friesland
    ik en mn vriend maken het hoofdgerecht.
    mn zusje het voorgerecht en mn broertje en vriendin het nagerecht.
    dus ik wil ook iets aparts maken wat niet super veel kost.

    nog ideetjes?
     
  10. blackeyedgirl

    blackeyedgirl VIP lid

    Nov 12, 2008
    17,671
    2
    0
    Zuid-Holland
    bij de jumbo ook
     
  11. babyhope

    babyhope VIP lid

    Jun 23, 2009
    16,199
    1,082
    113
    Female
    Mama
    somewhere
    hey dani hier is het standaart paardenvlees dus hachee maar op de ouderwetse manier klaargemaakt met paprika champions uien zure uitjes ontbijtkoek laurier zwarte peper bolletjes enzo.. heerlijk met stokbrood en kruidenboter..
    haha ben het nu ook aan het maken..

    en oh ja paardenvees word zelfs aangeraden in frankrijk voor zwangere vrouwen het is dus een bron van ijzer..

    succes meiss
     
  12. Violetriot

    Violetriot Fanatiek lid

    Apr 25, 2010
    2,998
    0
    0
    woonbegeleider
    Gelderland
    Dat klinkt lekker babyhope!

    Heb geen goede tips voor ts, wij doen dit jaar lekker makkelijk met fondue, maar dan met apart vlees (kangoroe, ree dat soort dingen)
    En dan lekkere sausjes en bijgerechten er bij
     
  13. Sukke

    Sukke VIP lid

    Jan 14, 2010
    5,538
    1
    0
    Ik heb zo 1,2,3 geen suggestie voor gerechten maar wil wel even "waarschuwen" voor de "alcohol vrije" wijn... Die zijn namelijk nooit helemaal alcohol vrij. Alle dranken die alcohol vrij genoemd worden hebben altijd nog sporen van alcohol. Is dan misschien wel maar 1% maar toch.
    Zelfs een blaastest kan positief uitslaan na het drinken van alcoholvrij bier/ wijn.

    Qua eten zal ik ook nog even mee denken.....
     
  14. Suusjeuh

    Suusjeuh VIP lid

    Jul 4, 2010
    13,212
    13
    38
    Verpleegkundige/gastouder
    Standaard ons kerst menu:

    Artesjokken bodems gevuld met gekruid gehakt en kaas erover, onder de grill.

    Rolade of kalkoen met cranberry saus, spruitjes met gepofte kastanje's, aardappel kroketjes

    Als desert een heerlijke baverois maar bij zwangerschap zijn er genoeg andere pudding, taart of ijs recepten te bedenken. Ik denk nu aan heerlijke meringue met slagroom en verse rode vruchten erover.
     
  15. Marlous

    Marlous Fanatiek lid

    Nov 19, 2010
    2,066
    0
    36
    Hoi,

    Ik ben er pas net achter dat ik zwanger ben, dus de planning voor kerst moet even omgegooid worden!
    Het voorgerecht is nu dus nog even onduidelijk, maar het hoofdgerecht wordt konijn. Lekker in de braadslee met een heerlijke saus. En die bouten mogen gaar, dus heb je toch lekker vlees, maar geen zeemleren lap.
    Als nagerecht maak ik tarte-tatin (klassieke met appel). Heerlijk warm uit de oven, mmm.
    We hadden eerst een voorgerecht met gerookte zalm, daar moet ik voor mezelf dus iets op verzinnen ;)

    Veel plezier met de voorbereiding!
     
  16. chaartje79

    chaartje79 Bekend lid

    Jan 4, 2008
    515
    60
    28
    Horeca medewerkster
    Assendelft
    ik krijg trek van jullie zeg

    hahahah

    ik wil voor de kerst ook een gevulde kalkoen maken als hoofdgerecht
    Voorgerecht word toch wel een soepje denk ik
    en na gerecht een 3 koningen frangipane taartje met kweeën en vanille room

    hopelijk gaat het ook allemaal lukken
     
  17. ratatosk

    ratatosk VIP lid

    Mar 16, 2010
    5,429
    5
    0
    Ik doe dit jaar makkelijk omdat ik tussen nu en 16 december zal bevallen. Twee jaar geleden was het Indisch voor 12 man, vorig jaar hadden we voor 10 personen zalm, biefstuk en verschillende soorten aardappelgerechten, groentengerechten en sauzen.

    Dit jaar is het weer voor 12 personen:
    Voorgerecht:
    Krab (surimi) salade.

    Hoofdgerecht:
    - Gevulde kipfilet (van te voren maken en een uur voor het hoofdgerecht in de oven zetten)
    - Halve krieltjes met kruiden (kant en klaar pakken voor in de magnetron)
    - Verse broccoli en sperzieboontjes uit pot.
    - Groentesaus en verschillende sauzen uit een fles welke we in een mooi bakje doen voor de show.

    Nagerecht:
    Vanilleijs met op tafel een schaal stoofpeertjes, een schaal warme kersenvlaaivulling en slagroom.
     

Share This Page