Beste (aanstaande) vaders en moeders, Mijn vriendin heeft een zoon van 9 uit een eerdere relatie en is nu weer 3,5 maand zwanger van onze aanstaande zoon of dochter. We kijken hier erg naar uit en zijn nu bezig om alles in orde te krijgen voor als de kleine er straks is. Nu werken we beide fulltime en daar wij niet in de luxe zitten om minder te gaan werken bij onze werkgevers zullen we ook fulltime moeten blijven werken of een van ons thuis blijven. Nu zijn wij aan het kijken naar de kosten van de kinderopvang en zijn hier nogal van geschrokken. Onze situatie is als volgd. Mijn vriendin verdient 1500 netto p/m en ik 1350 netto p/m Onze gezamelijke kosten voor het totale huishouden is 2360,-netto, dit is zonder vakanties, extras of onkosten bij een kapot apparaat of i.d. Dit houd in dat we netto 2850-2360 = 490 overhouden om de opvang van te betalen voor beide kinderen. Onze zoon gaat nu 79 uur naar buitenschoolse opvang (dagdelen) wat ons 535,- p/m kost en de opvang van de baby gaat volgens de berekening 1403,- kosten. Hiervan krijgen we 1420 euro terug. We moeten nu dus 1938 - 1420 = 518 euro zelf betalen. Wat meer is dan wij Netto overhouden... Helaas hebben wij geen familie of vrienden die opvang kunnen overnemen, dit brengt een hoop stress met zich mee. Heeft iemand ervaring met dergelijke situaties en tips waar we wat mee kunnen.
Als het goed is, is de opvang voor een 2e kindje toch goedkoper? (voor 1 kind betaal je een bepaald bedrag, voor de 2e is die bedrag dan lager) En heb je evt flexiebel opvang heb, kan je dan mischien minder uren opnemen (dus echt alleen de hoognodige uren) dit kan vaak via een gastouder. Dan hoef je allen per uur ipv per dagdeel te betalen.
Kunnen jullie geen ouderschapsverlof opnemen? Of 1 van jullie? Je zou kunnen overwegen om de oudste niet meer te laten opvangen, maar zelf naar huis laten gaan. En anders zul je toch echt ergens op moeten bezuinigen. Evt. stoppen met roken? Goedkoper gaan wonen? Of een loonsverhoging regelen. Of een betere baan.
@Loes, is wat jij zegt niet alleen als je twee kinderen hebt in dezelfde opvangsoort? @ts: waar je nog naar kunt kijken is naar het uurtarief van de huidige gekozen opvang. Als die veel hoger is dan het bedrag wat je terug krijgt dan betaal je dus relatief veel zelf. Je kunt dan kijken naar opvang met een lager uurtarief. Andere optie is ouderschapsverlof, misschien dat bij 1 van jullie er een gunstige regeling is? En anders kan het zijn dat je met de vergoeding van de belastingdienst ook al verder komt. Dan zou je even moeten plussen en minnen wat het je kost aan salaris en wat het je oplevert aan kosten van de belastingdienst. Heb je verder ook al gekeken naar kindgebonden budget? Dat is ook een vorm van toeslag van de belastingdienst. En heb je in je berekeningen ook de combinatiekorting Inkomensafhankelijke combinatiekorting meegenomen die je krijgt omdat jullie allebei werken? Dat is voor jullie vermoedelijk iets van 170 euro per maand.
Kindgebonden budget zal je waarschijnlijk recht op krijgen zodra jullie 2e kindje is geboren. Wat betreft die combinatiekorting, die wordt automatisch berekend bij je belastingaangifte, dus daar schiet je maandelijks niet zoveel mee op lijkt me. Misschien dat jullie op basis vd aanslag van 2011 wel een voorlopige aanslag 2012 kunnen aanvragen? Krijgt je partner trouwens geen kinderalimentatie van haar ex voor haar zoontje? Als jullie kindje is geboren, kun je desnoods naar de rechter om de alimentatie te laten verhogen.
Combinatiekorting kun je maandelijks terugkrijgen bij de voorlopige aangifte net als met de teruggifte ivm de hypotheekrenteaftrek. Ik krijg maandelijks 180 euro hiervoor
Ik zou inderdaad gaan kijken naar een gastouder, dat is goedkoeper omdat je en per uur betaald i.p.v. dagdeel dus ook bij de oudste is het vanaf 15.00- ophalen en niet van 15.00-18.15. Ouderschapsverlof opnemen voor 1 dag in de week evt. afwisselend eerst je vriendin bijv. 2 jr en dan jij 2 jr. misschien kan 1 van jullie 4 x 9 uur gaan werken en dan een halve dag zodat s middags er geen oppas nodig is. als ik het bedrag van de ouste 535 : door 79 uur. Kom ik uit om een uurpijs van E 6,77 wat een hoge uurprijs is. dit is wat er vergoed word : de rest betaal je altijd zelf! Soort opvang /Maximumuurtarief Bij Kindercentrum Dagopvang 6,36 Buitenschoolse opvang(BSO) 5,93 Bij Gastouderopvang Dagopvang 5,09 Buitenschoolse opvang(BSO) 5,09 dus bij 6,77 voor bso van de oudste betalen jullie elk uur 0.84 cent zelf , dat lijkt niet veel maar x 79 uur p.m.= 66 euro puur omdat het uur bedrag te hoog is. dus andere opvang zou al heel wat schelen want voor de kleine hebben jullie veel meer uren nodig 6,77-6,36=0.41 cent per uur en dan zo"n 200 uur opvang per maand =82 euro dat is samen dus al 148,- wat jullie sowieso zelf betalen. heb je kgb (kindgebondenbudget) ook na berekend.. (heb ik net even gedaan klopte ong. zit 2 euro af van wij jij aangaf terug te krijgen..kindgebonden budget 65 per maand kinderopvangtoeslag 1.422 per maand Totaal 1.487 per maand dus dat is iets wat je terug krijgt , niet veel maar alles helpt lijkt , combinatie korting per maand laten storten, bezuinigen op boodschappen (al weet ik niet wat jullie daaraan uitgeven), nogmaals alle vaste lasten langs en evt. kijekn of het echt niet kan dat 1 van jullie of allebei parttime gaat werken want heel eerlijk denk ik dat je daarmee voordeliger uitkomt. parttimers zitten gunstiger in de belasting he en dan minder opvang nodig dus die kosten worden ook veel minder bij fulltime netto 1500- bruto 1915 netto 1350- bruto 1644 bij parttime 60% (24 uur) - ong. 1000 euro 80 % (32 uur)- ong 1288 euro bij parttime 60 % (24 uur)-ong 870 euro 80 % (32 uur)-ong 1130 euro Evt daarnaast een dag ouderschapsverlof opnemen(als dat redelijk betaald word) als 1 van jullie 4 dagen gaat werken en de ander ouderschapsverlof op kan nemen voor 1 dag hebben jullie 2 dagen in de week minder opvang nodig, misschien een optie.
Heb je rekening gehouden met de kinder bijslag? Dat is voor een kind t/m 5 jaar 188,57 per kwartaal en voor een kind van 6 t/m 11 jaar 228,98 per kwartaal. Dat is toch bijna 140 euro per maand. Ik denk niet dat jullie in aanmerking komen voor kindgebonden budget, omdat jullie niet extreem weinig verdienen. Op zich betalen jullie helemaal niet zo veel aan kinderopvang als je betaalt zo een 25 euro per dag voor 2 kinderen. Het zou dus best te doen moeten zijn. Misschien kunnen jullie nog snijden in jullie vaste lasten. Minder bellen, kijken of dingen goedkoper kunnen zoals tv, internet, gas en licht, goedkoper wonen. Het is een persoonlijke keuze, maar toen ik 10 was ging ik zelf (wel met mijn jongere broer van 8) naar huis op de fiets of met de bus. In amsterdam en ik woonde 20 minuten van school. Het is ook een periode van max 4 jaar dat je deze hoge kosten hebt, want dan gaat jullie oudste zoon naar de middelbare en jullie jongsten naar de basisschool.
Ten eerste wil ik jullie echt hartelijke danken voor alle tips die we krijgen!! Vooral de tip van het ouderschapsverlof was bij ons niet bekend. Echter weet ik niet in hoe verre dit financieel op te vangen is daar dit onbetaald verlof is. De bruto berekeningen kloppen wel ongeveer ja. Echter zijn de partime berekeningen Netto of Bruto bedragen? Verder zullen we zeker verder gaan kijken naar andere opvang dan de huidige. Betreffende gastouderopvang zijn we wat onzeker daar je tegenwoordig zowel verhalen hoort. Echter daar wij maar beperkte keuzes hebben zullen we dit ook in overweging gaan nemen, ook het verschil dat er dan per uur betaald word, zal een hoop schelen. Heeft iemand goede ervarigen met een gastouderbureau in Roosendaal of omgeving? Onze zoon van 9 jaar alleen naar huis laten gaan is nu nog geen optie, daar hij dan een heel stuk moet fietsen door druk verkeer en hij verder nog niet zelfstandig genoeg is om alleen thuis te zijn. De combinatiekorting is ook een goede optie, zeker als het mogelijk is dat we die maandelijks kunnen ontvangen. Betekend dit dat we dit over 2012 reeds aan kunnen vragen zodat we die na de zwangerschapsverlof in december kunnen ontvangen per maand in de vorm van een voorschot? Betreffende de korting op ons salaris, we hebben een schuld bij de belasting staan welke in termijnen loopt. Dit loopt echter tot media volgend jaar door, hierna hebben we 200-300 euro per maand extra ruimte. Daarnaast zullen we inderdaad kritische moeten kijken waar we over zouden kunnen stappen van aanbieders betreffende water, gas en elektro. Momenteel zitten we bij Nuon en voor internet en tv hebben we Ziggo. Verder hebben we een huurhuis (500,- p/m) onze boodschappen liggen nu tussen de 80 en 100 p/w Ik wil nogmaals benadrukken dat we erg blij zijn met alle reacties!!
Naast de al gegeven opties: Kan een van jullie geen baan zoeken op andere tijden zodat de ene bv ochtend deel middag werkt en de andere middag deel avond? zo kun je heel veel kosten voor de opvang uitsparen. Daarnaast levert het onregelmatig werken ook meer op.