Koken zonder pakjes

Discussion in 'De lounge' started by leutjj, Aug 5, 2015.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. leutjj

    leutjj Niet meer actief

    Lees regelmatig hier dat jullie zonder pakjes koken.
    Nu heb ik dat voorgenomen om ook zonde pakjes te koken.
    Spagettie saus maak ik eigenlijk altijd al zoner pakjes. Maar de rest...

    Graag zou ik van jullie resepten willen van sausen. Bijvoorbeeld; kip tandori, kerrie, goulash, hachee enzovoort.
     
  2. Pepijnn

    Pepijnn Fanatiek lid

    Jul 8, 2015
    1,835
    368
    83
    Female
    Ik kook ook zonder pakjes, moet zeggen dat ik de gerechten die jij post eigenlijk nooit maak. Dus daar heb ik geen recepten voor, maar ik denk dat kokenmetkarin je al een deel op weg kan helpen met recepten :)
     
  3. Jemima

    Jemima Bekend lid

    Mar 7, 2015
    783
    5
    18
    Utrecht
    Als je een roux kan maken kan je bijna alle roomsausjes makrn als je de juiste kruiden toevoegt.

    Roux maak je door boter te laten smelten in een pan en dan ongeveer in de verhouding 1:1 bloem toe te voegen. Snel roeren met een garde tot er ern papje ontstaat. Indien te vloribaar beetje extra bloem toevoegen maar je wil niet dat het gaat korrelen.
    Daarna voeg je melk en/of boullion toe (weer snel roeren met de garde) en blijf je roeren tot het indikt.

    Vanaf hier kan je alle kanten op! Bij mij is kurkuma heel belangrijk in mijn kerrie saus en goede rode peper
     
  4. nelta

    nelta VIP lid

    Apr 28, 2009
    18,625
    9,137
    113
    Female
    Rotterdam
  5. owly

    owly VIP lid

    Aug 19, 2013
    22,336
    10,295
    113
    Uitpaulineskeuken is een super website.kun je voorlopig van alles uitproberen.
     
  6. Mitsy1983

    Mitsy1983 VIP lid

    Jun 25, 2014
    5,359
    3
    36
    Zuid Limburg
    Mocht iemand nog een specifiek recept nodig hebben, pb me maar! M'n man is souschef in de keuken en heeft klappers en klappers vol met recepten. (Ook voor extra's zoals sausjes, crèmes, deeg enz)
     
  7. nelta

    nelta VIP lid

    Apr 28, 2009
    18,625
    9,137
    113
    Female
    Rotterdam
    De "viscousine" uit haar boek is echt super!
     
  8. nelta

    nelta VIP lid

    Apr 28, 2009
    18,625
    9,137
    113
    Female
    Rotterdam
    Weet er iemand trouwens een goede vervanger voor bouillonblokjes? Die gebruik ik namelijk best vaak.
     
  9. taliaa

    taliaa VIP lid

    Mar 2, 2007
    16,059
    2,201
    113
    Brabant
    Nelta. Ik heb blokje uit de reformwinkel zonder e nummers en zonder gistextract. Iss dat een optie??
     
  10. Sifra

    Sifra Niet meer actief

    Kijk eens op Smakelijck.nl, een site met alles over e-nummers en goede e- nummervrije recepten.
    Ook heeft zij 3 kookboeken met e-nummervrije recepten ( Boeken heten allemaal Smakelijck met als toevoeigng o.a. gezond en gevarieerd, groenten voor elk moment van de dag en zoet )
     
  11. Alizee

    Alizee Bekend lid

    Feb 3, 2011
    685
    0
    16
    NULL
    NULL
    Dat zou ik ook willen weten, ik kook ook zonder pakjes maar ik gebruik nog bouillonblokjes voor soepen, zonder smaakt de soep werkelijks nergens naar...
     
  12. yenolah

    yenolah Fanatiek lid

    Dec 12, 2008
    4,038
    83
    48
    Female
    fysiotherapeut
    Caldas da Rainha
    Al die recepten kun je makkelijk op internet vinden. Ik kijk zelf regelmatig op Pinterest en Foodgawker.
     
  13. nelta

    nelta VIP lid

    Apr 28, 2009
    18,625
    9,137
    113
    Female
    Rotterdam
    Ja idd, hetzelfde voor risotto, ook niet lekker zonder een blokje.
    Maar ik ga eens bij de reformwinkel kijken.
     
  14. happynienja

    happynienja Fanatiek lid

    Aug 8, 2007
    3,178
    0
    0
    Julianadorp
    Ik lees mee.
    ik wil ook graag zonder pakjes koken, zo natuurlijk mogelijk.
     
  15. Rosao

    Rosao VIP lid

    Nov 3, 2007
    12,893
    1,390
    113
    Goulash maak ik eigenlijk nooit met een pakje, wist zelfs niet dat je daar pakjes van hebt :)

    Even denken hoor... ik begin altijd met het bakken van uien en paprika (minstens 2 grote uien en 2 grote paprika's) en daarna bak ik het vlees (ik neem goulashvlees) even kort mee (ik haal het vlees altijd even door de bloem). Dan doe ik er wat zout bij en flink veel paprikapoeder (2 eetlepels oid) en een snufje komijn. Daarna een blikje tomatenblokjes en dan onderzetten met bouillon en rustig laten sudderen. Om een beetje dikkere saus te krijgen kun je bij het vlees bakken een eetlepel bloem extra doen.
     
  16. 2jees

    2jees Niet meer actief

    Hachee doe ik vlees bakken met ui en een lepel bloem, als ht mooi bruin is doe ik er een verkruimelde boterham bij en een laurierblaadje, wat zout en suiker (wijn kan ook, ben ik niet van) dat laat ik een paar uur op zacht opstaan.

    ik maak het met rode kool en aardappelpuree dus het is niet een enorme pan vol misschien werkt het dan niet :)
     
  17. leutjj

    leutjj Niet meer actief

    Het mogen ook andere resepten zijn. Ga even kijken op de sites! Bedankt voor de tips.
     
  18. HappyRabbits

    HappyRabbits Fanatiek lid

    Jan 20, 2014
    4,891
    4,387
    113
    Voor de dames die de bouillonblokjes zoeken:

    Ekoplaza verkoopt ze van Your Organic Nature, daar zitten alleen kruiden in: Groentebouillon zonder gist 66g Your Organic Nature - Ecomarkt

    Volgens mij verkopen ze deze ook in andere reformzaken en voor de mensen in de Randstad: Marqt heeft ook blokjes zonder smaakversterkers en gist.
     
  19. PenF

    PenF VIP lid

    Aug 20, 2009
    8,387
    2,241
    113
    Female
    Coach
    Dordrecht
    ik maak hachee zo:
    Rundvlees in blokjes snijden en aanbakken in 50 gram boter
    Dan 1,5- 2 kg uien erbij en meebakken tot ze zacht worden.
    Dan 50 gram bloem erbij en even goed meebakken
    twee eetlepels ongeveer balsamico azijn toevoegen en even goed dooroeren.
    Rundvleesbouillon totdat alles goed onderstaat, wel even goed roeren!
    5 kruidnagels, laurierblaadje en takje tijm erbij en dan laten pruttelen liefst 2-3 uur.
    Ik doe dit altijd in de oven op 150 graden dan is de temperatuur meer constant.
     
  20. Nacho

    Nacho Fanatiek lid

    Jun 3, 2015
    2,369
    9
    38
    Female
    Baby & Mama Coach
    Houten
    Ik weet niet wat er allemaal onder 'pakjes' valt, maar ik koop altijd een berg bio groenten, wat vlees, pasta, rijst en/of aardappelen en die combineer ik met elkaar (gewoon uitproberen) en met één smaakmaker. Dat kan pesto zijn, maar ook pijnboompitjes, passata met basilicum, appelmoes, pindasaus e.d. Valt dat ook onder koken zonder pakjes?
     

Share This Page