Ik denk dat het hier en daar wel een beetje kan helpen als een school goede methodes heeft. Maar resultaten hangen van meer dingen af dan alleen de methodes. Op de montessori waar mijn zoontje heen gaat (en veel andere ook) is de gemiddelde opleiding van de ouders ook iets hoger. Toch meer HBO/universitair geschoolde ouders. Die kinderen hebben dus van huis uit al wat voorsprong. Dan is het ook logisch dat de resulaten hoger zijn. Dat vertekend de vergelijking hier in ieder geval tegenover de buurtschool. Maar als je de inspecties leest, hebben allebei de scholen maar een paar opmerkingen. Inhoudelijk zit daar waarschijnlijk niet zoveel verschil tussen. Ik denk dat de buurtschool ook wel het beste uit de kinderen haalt. En allebei de scholen zonder echte leerfabrieken te zijn..
wij krijgen binnenkort een adviesgesprek over onze dochter die dan 3 is.... we zullen daar dan te horen krijgen welk onderwijs bij haar past... zelf zien we al wel dat ze thuis is op de montessori... vind het een erg fijn schooltje en het spreekt ons aan dat de kinderen vrijheid hebben maar wel duidelijke afspraken moeten maken voordat ze ergens aan beginnen.... zo kan mijn dochter zich ontwikkelen op haar eigen niveau en interesses.... we zullen zien wat het gesprek ons brengt... we gaan nog wel op scholenjacht natuurlijk om eens ergens anders te kijken dit jaar... maar mijn voorkeur ligt nu bij deze school waar ze nu in de peuterklas zit....
Ik heb zelf op montessori gezeten en mijn oudste kinderen zitten ook op een montessorischool. Dat ik er zelf heb gezeten was niet de reden dat mijn kinderen er ook heen gaan overigens. Wij wilden ze eerst naar een Dalton school doen, maar de Dalton hier in de wijk sprak ons helemaal niet aan. En de vader van mijn kids en ik hadden beide niet zoveel met 'gewoon' onderwijs. Wat ik heel goed vind van montessori is dat elk kind zijn eigen ontwikkeling kan doormaken. Kinderen zijn nou eenmaal niet allemaal op hetzelfde moment toe aan, om maar iets te noemen, staartdelingen. Je maakt namelijk de beste ontwikkeling door als je er ook aan toe bent en er dus voor open staat. Dat geldt al als baby en peuter. Sommige kleintjes maken al puzzels als ze 1 zijn, een ander is er pas aan toe als hij 2 of 3 is. Mijn zoon heeft ADD, Dyslectie en DCD, hierdoor liep hij erg achter op school, maar omdat hij niet hoefde te wedijveren met klasgenoten kon hij zijn problemen zelf wegwerken en hoefde hij niet steeds te zien dat hij de langzaamste of de slechtste was. Hij heeft zijn achterstanden heel goed ingehaald. En scoort nu op alles A-scores behalve op spelling maar dat is met zijn dyslectie ook niet te verwachten. Ik werk zelf in het VO en merk dat kinderen van scholen met montessori en jenaplan veel socialere kinderen zijn dan kinderen die in het reguliere onderwijs hebben gezeten. Wat ik ook erg sterk vind van montessori is het werken met materialen. Hiermee bedoel ik dat bijv rekenen inzichtelijk wordt gemaakt. Op internet kan je hier wel veel over vinden. Ook taal werkt met taaldozen, waarin opdrachten zitten die je eerst moet doen, en dan pas opschrijven. Zo leer je eerst nadenken voor je doet. Montessori staat en valt trouwens wel met de leraar die voor de klas staat! En verder denk ik, ik principe past elk kind op elke school, dus je dochtertje zal zich overal wel aanpassen aan het schoolsysteem.
Ik heb zelf op een montessori basisschool gezeten en ik vond het er super. Geen klassikale lessen maar je kreeg je eigen boekje waarin je samen met de juf eens per dag of eens per twee dagen opschreef wat jouw taken voor die periode waren. Dat kon zijn 4 oefeningen uit een taalboek, 3 breuken oefeningen en 2 aardrijkskunde oefeningen. Zo iets. Ieder kind had dus zijn eigen takenpakket en dat werkte bij ons in de klas heel goed. Ook zaten bij ons de onderbouw en bovenbouw door elkaar. Dus ik heb weleens in groep 8 iemand van groep 5 iets moeten uitleggen. Dat lijkt vreemd maar voor ons was dat normaal. Ik ben VWO gaan doen op het Montessori Lyceum. Dat was zo'n beetje het stomste wat ik kon doen, want op het voortgezet onderwijs wordt de vrijheid erg vergroot ten opzichte van het basisonderwijs (tel daarbij de 'moeilijke' leeftijd op...). Ik ben dus erg te spreken over het montessori basisonderwijs en absoluut NIET te spreken over de middelbare school. Daarentegen zijn mijn ex-klasgenoten van het Montessori Lyceum erg tevreden over hun middelbare school. Ik blijf erbij dat een klassikale middelbare school (waar ik uiteindelijk ook heen ging na de tweede) veel beter bij mij past. Het ligt er dus echt helemaal aan hoe je kind het doet. Als het aan mij ligt, proberen we over 3,5 jaar, als mijn zoontje 4 wordt, een montessorischool, als het bestuur en de leraren e.d. leuk en gemotiveerd zijn. Proberen kan altijd, toch?
Ik heb gisteren een telefoontje gehad van de directeur dat onze oudste na de zomer vakantie ook naar de montesorrie school toe kan!!! Ik ben zo blij dan kunnen mijn oudste jongens samen op school beginnen na de zomer vakantie. Ewout gaat in groep 2 beginnen en Marijn in groep 1! Ben zo benieuwd hoe ze het gaan vinden