onregelmatig drinken, weer nachtvoedingen

Discussion in 'Stel je vraag aan de lactatiekundige' started by juultjeT, Sep 11, 2012.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. juultjeT

    juultjeT Fanatiek lid

    May 23, 2011
    2,026
    1
    0
    ambulant hulpverlener
    Drenthe
    Hoi,

    Mijn zoontje is overmorgen 6 maand oud. Toen hij 2,5 maand oud was sliep hij de nachten door. Dat feest mocht duren tot hij 4 maand oud was, toen begon hij 's nachts weer te spoken. Hij dronk overdag nog 6 keer bij me, volgens het CB was dat teveel en we moesten maar gaan bijvoeden om te kijken of we de tijd tussen de voedingen konden rekken om zo de frequentie van de voedingen terug te brengen naar 5 keer per dag. Ik werd daar onzeker van, ik voed op verzoek en nu moest ik ineens op de klok gaan kijken en rekken? Maar aangezien ons zoontje wel belangstelling had voor alles wat in onze mond verdween en zelf ook alles in zijn mond stopte dacht ik dat hij er misschien toch wel aan toe was. Dus zo nu en dan toch eens wat fruit gegeven. Helaas... in plaats van dat het aantal voedingen minderde wilde hij ineens vaker drinken. 8-9 keer per dag.

    Bij 5,5 maand werd het aantal voedingen weer iets rustiger, maar nu met 6 maand varieert het nog van 6-7 keer per dag. Op zich kan ik me er niet zo druk om maken hoe vaak hij drinkt, maar ik ben zo vreselijk zat van die nachtvoeding die hij nog steeds wil. Meneer heeft 1,5 maand de nachten doorgeslapen, hij kan het dus wel. Waarom dan nu ineens weer nachtvoeding? Van de week heb ik het geprobeerd te rekken 's nachts door hem bij me in bed te leggen. Hij sliep toen wel, maar heel onrustig. Uiteindelijk weer teruggelegd en in eigen bed. Al met al heb ik de voeding kunnen uitstellen van 3:00 naar 6:00. Geen echte nachtvoeding meer dus. Maar de volgende nacht weer hetzelfde gedonder.

    Daar komt bij dat wanneer mijn zoontje een nachtvoeding heeft gehad, hij ineens 'smorgens een voeding over gaat slaan. Als hij om 2:00 of 3:00 een voeding neemt, kan hij daarna rustig door zonder tot een uur of 11 en zelfs dan weigert hij nog wel eens. Vooral de borst weigert hij, met de fles gaat het makkelijker, maar ook daar gaat hij mee lopen spelen. Soms gebeurt het dat hij de hele dag mijn borst niet wil, pas 'savonds als hij naar bed gaat.

    Ik heb even gedacht dat het aan zijn ritme lag. zoontje is een hele poos ingebakerd geweest, toen we daarmee begonnen zijn we, volgens het boek van Ria Blom, meteen strenge regelmaat begonnen. Dat werkte toen erg goed. Wakker worden = ontbakeren - voeden - samen spelen - alleen spelen - inbakeren=slapen- enz. Dus ik dacht, we pakken datzelfde ritme nu weer op. Maar dat zorgde alleen maar voor ellende. Als viggo wakker werd wilde hij niet drinken, pas tegen de tijd dat hij moe was en naar bed moest schreeuwde hij om een voeding, maar dan viel hij al drinkend in slaap en leerde dus niet zelfstandig inslapen (met als gevolg dat hij dus niet zonder borst of fles wilde gaan slapen).

    Ik weet even niet meer hoe we dit verder aan moeten pakken. Ik heb er zelf erg veel behoefte aan om wat structuur in de dag te krijgen, zodat ik weet wanneer viggo een voeding moet/wil en zodat hij misschien de nachten ook weer door gaat slapen, want dit is echt slopend (ik werk ook, dus kan overdag niet bijtanken, bovendien slaapt viggo overdag ook niet veel, dus dan is echt bijtanken er ook niet bij als het huishouden wacht).

    Kortgezegd zijn mijn vragen:

    1. hoe zou het kunnen komen dat mijn zoontje ineens weer nachtvoedingen wilde (sprong?) en daarin zo lang blijft hangen? Het duurt nu al 2 maanden.
    2. kunnen we het aantal voedingen stabiliseren op wat voor manier dan ook of moet ik dat niet willen (borstvoeding onplanbaar?)
    3. wat zouden oorzaken kunnen zijn dat mijn zoontje mijn borst het ene moment weigert en het andere moment ineens wel wil? Hij mekkert dan wel (en sabbelt op zijn vuistjes en maakt smakgeluiden), hapt naar mijn borst, maar draait vervolgens zijn hoofd weg)

    En nog een vraag die los staat van dit verhaal (nou ja niet helemaal). Ik ben het kolven vreselijk zat. Ik werk als ambulant hulpverlener en heb daardoor geen rustige plek om te kolven (ja, achterin mijn auto met de zonneschermpjes omhoog). Het kolven is me tegen gaan staan en ik vind het een vreselijk lastig gedoe om mijn hele werkdag om het kolven heen te moeten plannen. Ik heb besloten dat ik wel borstvoeding wil blijven geven, maar dan in combinatie met kunstvoeding. Ik zou er naartoe willen werken dat ik de eerste ochtendvoeding en de avondvoeding zelf geef en dat mijn zoontje de rest van de dag bijvoeding en kunstvoeding krijgt. Ik moet het kolven dus gaan afbouwen, maar hoe kan ik dat het beste doen om te voorkomen dat mijn productie helemaal stopt en zonder een borstontsteking uit te lokken?

    Een heel verhaal, ik hoop dat je me kunt helpen!

    Groetjes,
    JuultjeT
     
  2. Mirjam

    Mirjam Verloskundige

    Dec 2, 2005
    11,590
    2
    0
    verloskundige en lactatiekundige IBCLC
    hoi

    het is een heel verhaal, maar dat. is wel fijn, want nu snap ik je situatie.
    het drinkgedrag van jouw kindje is heel normaal op deze leeftijd.
    Borstvoeden doe je het liefst op verzoek en het is niet gek dat je kindje dan nog 8 of meer voedingen wil.Ik snap dat dat niet altijd even makkelijk is voor jou, zeker als hij een periode minder heeft gevraagd. Maar een kind is heel goed in staat aan te geven wanneer en hoe lang en hoevaak het wil drinken. Het ene kind is hier heel wisselend in, de ander heeft meer regelmaat.

    Als je het kolven wilt afbouwen, dan ga je kijken of je de tijd tussen de kolfbeurten kunt rekken. Zodra je merkt dat je borsten gespannen raken kolf je dan weer. Kolf dan alleen de spanning eraf. Zo kun je al vrij snel een kolfbeurt laten vallen. Op de dagen dat je thuis bent vervang je deze voeding ook door een fles.
    Als je een voeding/kolfbeurt eraf hebt dan ga je het aanpakken om de volgende eraf te halen.
    Meestal duurt het 4-7 dagen voor je 1 voeding eraf hebt.
    Hoelang je dan nog kunt doorvoeden met een ochtend en avondvoeding kan ik niet zeggen, de een voedt dan nog maanden zo door, bij de ander daalt de productie en is het vrij snel afgelopen. Afwachten maar!
    Ik hoop dat ik zo je vragen heb beantwoord, bij meer vragen hoor ik het graag weer.

    Mirjam
     

Share This Page