Wie heeft er wel eens echte ouderwetse erwtensoep gemaakt? Dus met zo een beenham met zwoerd. Ik moest dit dus echt lang koken van de slager wel 3 uur. Maar dan?? Zet ik me erwten los opzetten zeiden ze die moeten namelijk maar 1 uurtje koken itt het vlees. Doe ik die daarna bij het water waar het vlees in zat?? Of ga ik verder met het losse gesneden vlees na 3 uur en doe ik bij de erwten?? Waar ben ik aan begonnen....
mijn gedacht is idd, waar ben je aan begonnen??? maar er zullen ongetwijfeld meiden hier zijn die het wel weten..
Ik doe het altijd zo spliterwten in de pan winterwortels,prei,aardappel,selderie,knolselderie allemaal fijn snijden ongeveer 2,5 liter water erbij. 750gram vleesribben 2 pakjes spekjes en 1,5uur tot 2 uur zachtjes laten pruttelen daarna rookworst in stukjes erbij en eet smakelijk. vleesribben maak ik schoon als de soep klaar is en dan doe ik het vlees er terug in.
ik dnek dat je je erwten in de pan moet doen waar je het vlees in gekookt heb ! de erwten koken en dan de groenten koken en als laatste het klein gemaakte vlees erbij... werk zelf in een slagerij en zo doen we het bij ons op het werk maak het zelf niet koop hem kant en klaar...
varkenshiel opzetten +/- 2 uur met een laurierblad. na 2 uur aardappelen, spliterwten, 2 runderbouillonblokken, selderie, wortel, prei mee laten koken. 1 uur laten koken, daarna op een schuimspaan alles prakken, en het vlees aan de varkenshiel klein maken. naar smaak zout, peper, nootmuskaat toevoegen. eventueel schijfjes rookworst erin doen
dus toch in het water van het vlees. Het vlees was namelijk diepgevroren misschien dat ik daarom het 3 uur moest koken.
Volgens mij moeten spliterwten langer koken als een uur hoor. Heb altijd een pak spliterwten (zo'n groen pak). Als ik die volg lukt het bij mij altijd. Ik gooi altijd de erwten en het vlees tegelijk in de pan. Smaakt altijd prima. Spliterwten wel goed afspoelen van te voren en tijdens het koken schuim afscheppen en weggooien. Als het nog een half uurtje moet doe ik de prei, wortel, aardappel, enz. erbij. Succes!
volgens mij alles samen en dan haal je later het vlees eruit met een tang en ga je dat in kleine stukjes snijden en weer terug in de soep.
oke ik zal als het na een uur gekookt heeft de erwten erbij doen. en dan de groente. Vlees eruit halen na 3 uur totaal en lossnijden en naar smaak rookworst erbij doen. ben benieuwd. deed dit namelijk altijd eerst met spek maar die moest ik bij de erwten altijd doen.
ik doe de erwten apart, die laat ik op een laag pitje wellen, zeker wel een paar uur , niet vergeten water bij te doen het vlees zet ik apart op met een paar soeptabletten erbij, als de erwten geweld zijn , dan doe ik de bouillion van het vlees bij de erwten de worst kook ik ook apart, en die snijd ik in stukjes, en doe ik dan ook bij de soep. Dan het vlees in stukjes er ook bij en als laatste doe ik de wortel knolselder ui en prei erbij.. en laat het lekker nog een uurtje of wat pruttelen
ik zet alltijd de erwten en de spliterwten al in het water als ik het vlees in de bouilon kook.. ik heb meestal hipsse pot of hamschijf.. dan nog ongeveer 400 gr varkensvlees.. en een rookworst.. 500 gr soepgroenten voor snert (kant en klaar) vlees zet ik op in naturel bouilonblokjes.. als het vlees gaar is gooi ik in de bouilon de erwten en het water van de erwten bewaar ik.. soepgroenten er in.. vlees snijen dat er bij in.. en dan uit eindelijk de rookworst er bij in.. regelmatig roeren.. eetsmakelijk.. het is zo lekker..!!
zo doe ik het hier ook ,alleen ik gebruik geen soeptabletten en geen wortel.En de worst kook ik ook niet apart.
hier doe ik eerst de bovenpoot/hamschijf. in het water na een uurtje die ik de split erwten erbij en de rest na een 2 uurtjes. de laatste 20 min doe ik de rookworst er bij in zodat hij kan wellen in de soep (rooksmaak in de soep) dan haal ik het vlees en de worst eruit en dan snij ik dat klein voordat ik dat terug gooi gat ik eerst even tekeer met een schuimspaan