Je mag 2 keer een tijdelijke huur doen. Dus wij doen van 2 contracten van een jaar. Zo voorkom je ook dat iemand met huurbescherming er niet meer uit gaat. Maar je mag wel huur opzeggen als je de woning wilt laten bewonen door familie dus in jullie geval zou het geen probleem zijn.
In onze huurcontracten staat dat de makelaar twee keer per jaar met een minimale vooraankondiging een inspectie van de woning mag gaan doen. Juist om te kijken of er geen illegale activiteiten zijn en of het niet uitgewoond wordt. Zoals ik hierboven aangaf: als je je woning nodig hebt voor je eigen kinderen is dat een geldige reden om zelfs een huurcontract met huurbescherming op te zeggen. Maar ik doe meestal 2 jaarcontracten. Geen huurbescherming en toch een lekkere lange periode met huurinkomsten. Onze
Mag dat ten Alle tijden? Ook bijvoorbeeld na 10 jaar? En mag je met vaste huurders bijvoorbeeld ook altijd nog verkopen om ze eruit te krijgen? dus in mijn situatie bijvoorbeeld verkopen aan de kinderen zelf? In die situatie word het al simpeler dan is juist iemand die lang wil huren wel fijner.
Tijdelijke verhuur mag altijd. Na een eerste tijdelijk contract mag je ook over gaan naar een onbeperkt contract. Maar ik doe altijd eerst een tijdelijk contract, een soort van proefperiode zeg maar. Maar je mag niet meer dan twee tijdelijke contracten met een maximale duur van 1 jaar per contract een na die 2 tijdelijke mag je ook niet overgaan naar een onbepaalde tijd. Dus eerst 1 tijdelijk en dan onbepaalde tijd, of twee tijdelijke en dan er uit.
Ik zou het in Amsterdam niet doen. Officieel is het zo dat je dan de woning zelf moet gaan bewonen, daar is vaak geen controle op maar in een stad met zo'n grote woningnood als Amsterdam kan ik me voorstellen dat een huurder die er uit moet erg moeilijk gaat doen. Dus ik zou het houden bij alleen tijdelijke contracten. Bij verkoop hoeft een huurder er niet uit. Je mag het huis wel verkopen maar het is dan 'verzwaard met huur', het huurcontract gaat dan gewoon over naar de nieuwe eigenaar.
Regel jij alles zelf met de huurders of juist helemaal niets en doet de makelaar dat voor je. Ook huur innen, controleren en waar nodig herinneringen sturen?
De makelaar is de tussenpersoon en handelt alles af behalve de huur, die komt direct bij ons binnen. Maar als die achterstallig is reclameert de makelaar. Maar dat is nog nooit gebeurd. Altijd goede huurders gehad.
Laatste vraag, hoe lang voordat het huurcontract afloopt ga je weer op zoek naar nieuwe huurders zodat het pand niet te lang leeg staat tussen de huurders in? En verhuur je gemeubileerd? En laat je tussen de oude en nieuwe huurder in een schoonmaakploeg komen en knap je dan telkens op wat nodig is? Bijvoorbeeld likje verf of losse deurklink (noem maar wat). En als er in de huurperiode wat stuk gaat in huis melden ze dat bij de makelaar en zet die de “klacht” door naar jou om actie te ondernemen?
Meestal twee maanden van tevoren gaat de makelaar op zoek. Ik verhuur niets gemeubileerd, is veel meer werk want alles wat je verhuurt moet je ook vervangen als het kapot is. Ik maak niet schoon tussendoor en knap alleen op wat als verhuurder moet. Verven binnen is voor de huurder dus dat doe ik niet. De huurders melden bij de makelaar, die kijkt of het echt wel door ons gedaan moet worden en zet het dan door naar ons.
@GossipGirlxoxo ik denk dat het voor jullie situatie beter is om met tijdelijke huurcontracten te werken. Zoals eerder aangegeven 2 van 1 jaar. Wij laten na wisseling van huurders wel een inspectie uitvoeren in de woningen. Ik wil dat de woning in goede staat (blijft) verkeren.
Bij einde huur doet onze makelaar ook altijd een inspectie. Ook in verband met borg en schade die daar uit betaald moet worden maar ook om onze lange termijn plan voor vervanging en reparatie uit te voeren of te herzien.
Er is vaak een verschil tussen het traject van verhuren en financieel / technisch beheer. Financieel beheer heeft betrekking op het incasseren van de huur, regelen van huurverhogingen en bij het niet tijdig betalen dit doorzetten naar een deurwaarder. Technisch beheer heeft betrekking op reparatieverzoeken tijdens de huurperiode en periodieke inspecties. Voor bovenstaand wordt vaak een percentage van de huur gevraagd.
Nou ik moet zeggen, we hebben ook een woning gezien waar de koelkast en oven gewoon vies waren, en de douche vol met kalkaanslag en zwart uitgeslagen kitranden. Formeel was hij nog verhuurd maar die huurders waren er wel al uit. Dat vond ik echt een enorme afknapper.
Ligt er aan. Die van ons krijgt een vast bedrag voor de huizen maar ik zie ze meestal met een percentage van de huur. Maar dat vind ik weer te veel geld voor wat de makelaar er feitelijk voor moet doen aangezien wij niet vaak huurders wissels hebben en nette huurders, dus wij hebben met de makelaar onderhandeld over zijn tarief.
Dit kan lastig worden. Mijn ouders hebben ook zoiets gedaan. Huis gekocht toen ik een jaar of 2 was en verhuurd. Toen ik op mezelf ging, zat dezelfde huurder er nog in. Die konden ze er niet zomaar uit zetten. Ik ben nu 40 (!) en heb een tijdje geleden het huis in verhuurde staat van mijn ouders gekocht. Dezelfde huurder zit er nog altijd in. Tegen een fluthuurtje, want ooit begonnen en jarenlang steeds maar een paar gulden/euro geïndexeerd. Ik kan er net de box 3 belasting van betalen, zeg maar. Als ze er ooit uitgaat (tussen 6 plankjes vermoed ik) ga ik het opknappen en kan ik het voor minstens het dubbele verhuren en dan zit het nog onder de huurtoeslaggrens. Misschien kan er dan ooit een kind van mezelf in.
Dit is zo erg dat ik er gewoon om moet lachen. Denk je als ouders ook goed gedaan te hebben. Zit die trut al 38 jaar in jouw starterswoning met een hele lage huur.
Oh wat erg zeg! Daarom inderdaad alleen maar tijdelijke contracten doen. Een huurder mag er uit als je het gehuurde zelf nodig hebt voor bewoning maar is wel een lastig traject. Ik zou in ieder geval de volledig toegestane jaarlijkse indexatie altijd doen