Ik ben me al een poosje aan het verdiepen in de Rapley methode en ben eens benieuwd naar meningen. Wie van de mama's hier doet (of heeft gedaan) aan de rapley methode en hoe is dat bevallen?
Wij doen het en het bevalt heel goed! Sowieso konden we dankzij de Rapley methode helemaal de leiding aan onze dochter geven over of ze echt klaar was voor bijvoeding of niet. Als je bijvoorbeeld gaat voeren heb je al snel dat ze sowieso uit reflex hun mond zullen openen plus het van een lepeltje gewoon naar binnen zuigen en dus niet echt eten. Zo kun je niet goed zien of ze er echt klaar voor zijn en blijft het eigenlijk gokken. Wij hebben onze dochter bij ons op schoot aan tafel genomen en hebben haar nooit iets aangeboden maar gewoon gewacht tot ze het zelf ging pakken en opeten. Dus helemaal in haar tempo, niets geforceerd en pas op het moment dat ze er zelf klaar voor was. Dat vind ik het mooiste aan Rapley. En daarnaast ook het plezier dat ze heeft in eten omdat ze het zelf mogen doen. Baby's ontdekken van nature door van alles op te pakken en in hun mond te stoppen dus dat ook met eten doen vinden ze helemaal geweldig natuurlijk .
Ik heb beide kinderen rapley bijgevoed en ben hier een groot voorstander van. Geen suf gepureerd voedsel maar gelijk smaak en structuur leren. De eerste paar dagen denk je echt dat er nooit iets in het mondje gaat komen, maar dat valt reuze mee. Na 2 weken werden door beide kinderen al hele stukken weggeknabbeld. En je zit nooit met hrt gezeur: mijn kind eet geen stukjes, want als je dit van begin af aan consequent blijft doen dan kan elk kind het, want ze weten niet beter. Om de kinderen te zien eten is echt een feestje
Ik heb het geprobeerd, maar beviel mij totaal niet! Hij stopte te grote stukken in zijn mond of te snel achter elkaar waardoor ik hem zo vaak op de op moest houden omdat hij bijna stikte.... Of alles er weer uit kwam omdat het gewoon nog niet werkte... Hij krijgt alles vers en wel gemalen niet mega fijn maar wel met kleine stukjes... Nu hij 9 maanden is is hij veel meer toe aan de grote stukken en eet hij zelf liga, beschuit, banaan enz... Maar echt zijn tempo, bij de 2e begin ik er niet eens meer aan....vind het echt niks....
Ik heb het ook niet gedaan,heb ook geen problemen met stukjes. Vind de opmerking van kleinesara niet helemaal terecht. Mijn dochter had geen automatische reflex en daardoor overvoerde ik haar ook niet. Als ze vol zit, draait ze haar hoofd om, of haar mond gaat niet ver genoeg open. Mensen moeten niet bang zijn dat ze hun kind gaan volproppen door geen rapley te doen. Dat is zo'n onzin! Ik ben met 4 maanden gaan bijvoeden door verborgen reflux (plots sneller tevreden want de hapjes kwamen niet omhoog). Heb alles vers gegeven en vanaf 6 maanden geprakt. Vanaf 9 maanden stukjes. Nooit geen last gehad!
Hier een combi van (grof) geprakt en rapley (wist toen eigenlijk niet van het officiele bestaan ervan!)... We hebben een dame die zich gewoon niet graag liet voeren met een lepel en zo zijn we automatisch gewoon stukken gaan geven die lekker naar binnen gingen. Afhankelijk van wat we aten en zeker in het begin voerde ik haar nog wel bij van de geprakte hap terwijl zij met het stuk bezig was. Hier ook nauwelijks verslikt... wel natuurlijk regelmatig een keer kokhalzen en dan kwam het (te grote) stuk er gewoon weer uit om bekeken te worden en vervolgens weer opgegeten! Nu wil ik ook graag via Rapley gaan bijvoeden als onze kleine man 6 maanden is. Maar eerst even afwachten of hij het daar ook mee eens is. Vindt het een prima methode voor kindjes om zelf te leren eten, in stukken en hierbij ook zelf de grens aan te geven wanneer het genoeg is. Hier een dame die gelukkig nog steeds goed aan kan geven wanneer ze genoeg heeft en dan laat ze zelfs haar toetje staan als de buik vol zit! (wil niet zeggen dat dit met andere hapjes niet kan, maar dit is ons wel positief bevallen!) En nooit problemen natuurlijk met overstap van gepureerd naar stukken of met de pot mee eten!
Wij zijn begonnen met 5,5 maand. In eerste instantie dacht ik dat het niets voor onze dochter was omdat ze weinig interesse toonde. Ik heb toen met lepeltje geprobeerd en gepureerd maar dat wilde dl ook echt niet. Uiteindelijk het was tijd gegeven en bij 6,5 maand at ze ineens alles wat voor haar neerlegden. Ze heeft zich nog nooit verslikt. Ze krijgt alles prima weg of ze hoest even 1 keer en dan is het stukje alweer uit haar mond. Ze heeft nu echt plezier in het eten en met het lepeltje was het alleen maar huilen. Ik vind het zelf fijn dat ze echt pure smaken leert kennen. Met potjes zijn de smaken niet zoals ze echt zijn en met pureren is de structuur volledig anders. Voor mijn gevoel is structuur ook een onderdeel van smaak. Ik lust bijv wel bananen smaak maar ik vind de structuur echt vies voelen dus ik "lust" het niet. Daarnaast ziet het rapley er echt heel natuurlijk uit. Lekker voelen aan het eten, spelen, ruiken, likken en HAAAAAAP.... Een echte ontdekkingsreis die we samen maken en het is zo ontzettend leuk. Ik moet trouwens zeggen dat ze is gaan eten sinds we een blad voor haar kinderstoel hebben gekocht. Het pakt makkelijker voor haar volgens mij. En daarnaast was ons meisje gewoon nog niet toe aan het eten met 5,5 maand. Ik ben toen eigenlijk ook deels begonnen omdat iedereen hier al met 4 maanden begon en ik toch wel beetje druk voelde... Mijn gevoel zei namelijk al dat ze er niet aan toe was...
ik heb het gedaan bij mijn oudste. Op zich ging het wel goed, maar hij at heel weinig. In eerste instantie proefde hij wel overal van en nam hij overal een paar happen van. Toen mijn zoontje 9 maanden was kwam ineens het besef dat hij niet perse alles hoefde te eten wat mij hem voorschotelden Hij at toen alleen nog de broccoli, wortels en fruit. Later is hij nog tomaatjes gaan eten. Tot op de dag van vandaag zijn dat de enige groenten die hij eet! En hij at ook maar minimale hoeveelheden, pas rond zn tweede verjaardag lukte het om een hele boterham op te eten, daarvoor was het altijd met een paar hapjes klaar. In elk geval heb ik er moeite mee dat veel ouders roepen dat ze dankzij Rapley een makkelijke eter hebben die alles lust! Volgens mij staat het helemaal los van de methode of je een alleseter hebt of niet. Ik weet niet in hoeverre het nou echt door de Rapley komt dat mijn kindje zo weinig at. Het is in elk geval irritant dat hij nu nog steeds geen prakjes of 1 pans gerechten eet waar alles doorelkaar zit. Bij een tweede zou ik beginnen met Rapley en een prakje naastelkaar, zodat mijn kindje het beste van twee werelden krijgt
Zo hebben wij het dus ook gedaan en ze eet beiden... (los en door elkaar bedoel ik) Al heeft ze hier ook wel een periode gehad dat ze alles los op haar bord wilde hebben en inmiddels eet ze ook gewoon stamppot of andere gerechten waar alles door elkaar zit. Denk niet dat je persé een goede eter krijgt door Rapley. Ligt ook aan het kindje zelf denk ik zo. Hier zijn we gewoon alles blijven aanbieden en sinds ze inmiddels 3 jaar is moet ze sowieso alles proberen. Bord hoeft niet leeg. Maar ook hier is een hele weg aan vooraf gegaan hoor!
Wij deden/doen Rapley met beide kinderen: heerlijk! Niet apart koken (alleen uitkijken met zout e.d.), niet pureren, geen potjes, makkelijk eten meenemen of ergens anders laten eten Allebei zijn ze ook hele makkelijke eters, voor mijn gevoel heeft dat er zeker wel mee te maken. Het eten is nooit een strijd geweest, dus ze hebben er nooit een machtsstrijd van gemaakt. Then again, it might just be luck
Het staat naar mijn idee niet helemaal los van de methode. Met rapley leren ze juist gelijk pure smaken en structuur. Ik denk niet dat je van rapley betere eters krijgt, ik denk dat rapley beter eten stimuleert. Als je nl boontjes, aardappelen en gehakt helemaal suf prakt of pureert lijkt het in de verste verte niet meer op een boon. Ze weten dus nog niet hoe een boon eruit ziet en voelt. Zie het bij heel veel kindjes dat ze groenten in stukken niet "lusten" maar als het geprakt/gepureerd is wel. Maar boterhammen en koekjes eten ze wel....haha daar trap ik dus echt niet in. Wie stukken brood en koekjes kan eten kan ook stukken fruit en groente eten.
+1. Idem. Ik geef hem nu stukjes nu hij wat ouder is, maar op 6 maanden was het echt niet te doen. Hij stikte bijna, raakte gefrustreerd omdat hij niet kon eten. Mijn pediater heeft het ook afgeraden wegens te eenzijdig eten.
Hoe bedoel je eenzijdig eten? In principe eten kinderen toch hetzelfde alleen dan niet gepureerd? Tenminste voor mijn gevoel wel... Ik kan me trouwens goed voorstellen hoor dat men voor voor iets anders kiest hoor, zeker als je kindje er niet goed op reageert zoals frustraties e.d.
Hier gedaan vanaf 6md. Bevalt prima. Ze zat rechtop eerst deed ze weinig behalve voelen en spelen. Later echt eten. Nog nooit verslikt in vast voedsel. Wel kokhalzen uiteraard als ze wat te enthousiast eea in dr mond stopt maar dat hoort er bij. Krijgt ze er zelf prima weer uit. Heb nooit noodzaak gezien haar op de kop te houden. Ik ben groot voorstander en sluit me aan bij Tuc. Ik denk dat het voor je kindje voordeel heeft om al vroeg te leren hoe eten voelt, smaakt en eruit ziet.
Of iemand rapley doet moet tie zelf weten, maar een kinderartd die rapley eenzijdig eten vindt zou ik absoluut geen vertrouwen meer in hebben en niet meer heen gaan met mn kind. Die heeft duidelijk geen kennis van zaken. mijn kind eet losse groenten, aardappelen, vlees,vis, alle soorten rauwkost die er maar zijn, stamppotten, ovenschotels, pasta's, brood enz enz.....hoezo eenzijdig??
Hier naar volle tevredenheid begonnen! Boek van Stefan Kleintjes gelezen, veel achtergrond info en vooral de filosofie achter het zelf eten, en dat eten "neutraal" is sprak ons erg aan! Hier was DL ook echt klaar om mee te eten hoor, nu mag ze lekker kliederen (al valt dat heel erg mee vind ik). Kokhalzen vond ik de eerste dag eng, de tweede dag minder, en vanaf de derde dag ben ik er aan gewend, hihi (nu op dag 5, dus nog geen lange ervaring, haha!)
Wij zijn Rapley gaan bijvoeden en onze ervaring is heel positief. Verslikken is nooit gebeurd. Kokhalzen wel maar dat voorkomt dat ze zich verslikken. We hebben in het begin best wel eens even zitten zweten maar ze kon het prima zelf oplossen en al heel snel was die spanning bij ons weg. Inmiddels eet ze volledig met de pot mee en oefent zelf flink met haar vork/lepel. We hebben een hele makkelijke (flinke) eter die tot nu toe alles eet, of de Rapley-methode daar aan heeft bijgedragen weet ik niet maar deze manier van vast voedsel introduceren spreekt me erg aan. Wat ik ook een voordeel vond is dat we rustig zelf konden eten, niet bezig hoeven zijn met tegelijkertijd een lepeltje aanbieden en toch allemaal tegelijk eten.