Rauwe champignons

Discussion in 'Zwangerschap' started by yesbaby, Jan 13, 2017.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. yesbaby

    yesbaby Lid

    Nov 11, 2016
    95
    168
    33
    NULL
    NULL
    Hee ik had even een gek vraagje. Ik ben 12 weken zwanger, en dol op champignons. Was ze heerlijk aan het eten tijdens de film, tot ik mij opeens af vroeg of deze wel rauw gegeten mogen worden tijdens de zwangerschap... Ik heb een beetje rond gegoogled en de een zegt van wel, de ander weer van niet. Echt wijzer wordt ik er niet van. Weten jullie misschien van hoe of wat?
     
  2. Kate87

    Kate87 Bekend lid

    Jan 11, 2017
    636
    595
    93
    Een champignon is een schimmel/paddenstoel in mijn idee? En worden gekweekt tussen de mest. Zou na verhitten denk ik wel mogen, maar rauw lijkt me niet heel verstandig. Ik weet er echter het fijne niet van.
     
  3. yesbaby

    yesbaby Lid

    Nov 11, 2016
    95
    168
    33
    NULL
    NULL
    Dat is inderdaad ook wat ik las. Maar dan wordt daar op gereageert met dat het zou betekenen dat je het sowieso niet kan eten. Ook niet buiten de zwangerschap om. Een andere site geeft weer aan dat het wel kan maar met mate. Dus kom er niet uit via internet en heb er zo een trek in:$:$:$
     
  4. Marrie28

    Marrie28 Fanatiek lid

    Jun 27, 2007
    1,711
    0
    36
    Eet je rauwe champignons als snack? Ieuw! Maar goed, aangezien champignons groeien op een combinatie van kippen- en paardenpoep, zou ik ze (überhaupt nooit) rauw eten.
     
  5. yesbaby

    yesbaby Lid

    Nov 11, 2016
    95
    168
    33
    NULL
    NULL
    Hahaha die 'ieuw' hoor ik wel vaker. Ik denk toch dat ik het zekere voor het onzekere neem, en ze met pijn in m'n hart maar laat staan:p 14 Feb (valentijn:D) hebben we een pretecho voor het geslacht, en kan het altijd dan even navragen. In ieder geval bedankt voor het reageren :)
     
  6. Sado

    Sado VIP lid

    May 16, 2016
    19,071
    17,026
    113
    Anders altijd tussendoor even de verloskundige bellen, toch? Hoef je ook niet nog een maand te wachten :)
     
  7. Abri

    Abri VIP lid

    Jun 16, 2010
    12,423
    3
    38
    Ik vind het ook lekker haha. Heb het tijdens de zwangerschappen ook af en toe genomen: niet als snack, maar als ik er mee kookte dan een of twee ofzo.
     
  8. yesbaby

    yesbaby Lid

    Nov 11, 2016
    95
    168
    33
    NULL
    NULL
    Ach heerlijk vind ik het! En bellen is inderdaad ook een optie.
     
  9. Deedee91

    Deedee91 VIP lid

    Jun 10, 2015
    13,646
    5,686
    113
    Ik vind ze rauw lekkerder zelfs. Maar ik zou het in jou geval even laten staan. Wel een enorm gezonde film snack :p
     
  10. Mississippi

    Mississippi VIP lid

    Feb 10, 2012
    10,511
    4,635
    113
    Nooit over nagedacht 😂 Maar idd als je het zo bekijkt is het misschien niet de meest verstandige groente om rauw te eten!
     
  11. lynole

    lynole Fanatiek lid

    Nov 22, 2014
    1,433
    587
    113
    Female
    In rauwe paddenstoelen, zoals champignons en shii-takes, komt van nature de gifstof agaritine voor. Deze stof is vooral in grotere hoeveelheden giftig voor de mens.

    Je kan ze het beste staan tijdens de zwangerschap. Er is nog niet veel bekend welke invloed agaritine op je lichaam/zwangerschap heeft. Ze adviseren om ze alleen te eten als ze goed verhit zijn omdat de gifstof dood gaat.
     
  12. Lisa2

    Lisa2 Fanatiek lid

    Apr 21, 2013
    3,539
    1,551
    113
    Ja inderdaad. Wat hierboven staat. En het is ook mogelijk kankerverwekkend.
    Ook buiten de zwangerschap zou ik ze niet rauw eten.
     
  13. Nele87

    Nele87 Fanatiek lid

    Feb 24, 2012
    1,286
    9
    38
    Female
    :$ dat heb ik dus ook nooit geweten. Ik heb in mijn leven al verschillende keren een hele bak rauw opgegeten!
    Nu tijdens de zwangerschap nog niet trouwens... oef!
     
  14. Klavrtje4

    Klavrtje4 Bekend lid

    Mar 15, 2016
    756
    1
    0
    Ik eet ze ook weleens rauw, maar tijdens de zwangerschap beter van niet. Ze worden op mest gekweekt en kunnen dus met allerlei ziekteverwekkers besmet zijn. Dat van die gifstoffen wist ik trouwens ook niet.
     
  15. Pixxel

    Pixxel Actief lid

    Sep 25, 2016
    270
    16
    18
    Female
    Ik vind het ook heerlijk! Maar al van kleins af aan geleerd niet meer dan af en toe 2 a 3 te eten, vanwege de stof agaritine.
     
  16. spruitje80

    spruitje80 Fanatiek lid

    Jul 5, 2016
    4,697
    4,306
    113
    noord holland
    ik ben eind 30 en mocht ze in mijn jeugd al niet meer rauw eten van mijn moeder omdat dat toen bekend werd dat je dat 'bereidt' moet eten en niet rauw. dus al zeker 20 jaar geleden werd verteld dat je champignons beter niet rauw kunt eten. Ik kan me het uberhaupt niet meer voorstellen dat dat lekker is :)
     
  17. Floeperd

    Floeperd Fanatiek lid

    Oct 16, 2013
    3,060
    2,403
    113
    Female
    Op voedingscentrum.nl staat:

    Mag ik champignons rauw eten?

    Dat is niet verstandig. In rauwe paddenstoelen, zoals champignons en shii-takes, komt van nature de gifstof agaritine voor. Deze stof is vooral in grotere hoeveelheden giftig voor de mens en is daarnaast mogelijk kankerverwekkend.
    Enkele plakjes rauwe champignon, bijvoorbeeld in een salade, kunnen geen kwaad. Maar bij grotere hoeveelheden geldt het advies paddenstoelen te verhitten. Door paddenstoelen te verhitten, zoals bij smoren, stoven en bakken, wordt de agaritine gedeeltelijk afgebroken.

    Ook door paddenstoelen te bewaren in de koelkast daalt het gehalte agaritine.
     

Share This Page