Ritme? Wasda?

Discussion in 'Baby en dreumes' started by maja82, Feb 13, 2011.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Cygnet2

    Cygnet2 Niet meer actief

    Maar zo werken schema's helemaal niet in mijn optiek... het is niet een kwestie van rekken, ophouden etc.. Het is conditioneren en dat duurt een tijd. Ik heb mijn kinderen nooit laten huilen, nooit gerekt en toch waren het na 10 weken al 'Zwitserse horloges' wat betreft ritme... Het is maar wat je nastreeft.

    Routines zijn over al te vinden; in boeken, op intranet, bij het CB maar je kunt ook gewoon zelf kijken hoe jij vindt dat de dag moet verlopen. Wij beginnen de dag altijd om 8 uur.. Als straks het ochtend slaapje eraf gaat, dan laten we dat los (maar de gewoonte is dan zo sterk dat ze meestal om 8 uur wakker wordt).
     
  2. Snowtje

    Snowtje Fanatiek lid

    Dec 6, 2009
    1,409
    0
    0
    NULL
    NULL
    Aha, nee ik vind dus ook niet dat het een kwestie zou moeten zijn van rekken enz, want dat werkt gewoon niet. Maar kun je me dan uitleggen hoe dat conditioneren werkt? want ik snap het echt niet hoor :)
     
  3. sannie30

    sannie30 Fanatiek lid

    Jan 24, 2011
    1,050
    9
    38
    Toen mijn mannen naar huis kwamen uit het ziekenhuis zaten ze (geloof ik) op 6 voedingen. Dus om de 4 uur. Ik probeerde te rekenen vanaf 24.00 uur. Dus 4.00 uur, 8.00 uur, 12.00 uur, 16.00 uur, 20.00 uur en 24.00 uur. Nou moet ik er wel eerlijk bij zeggen dat ze in het ziekenhuis al zijn begonnen met het inbouwen van dat ritme, daar hebben ze meteen de sondevoeding op uur en tijd gegeven. Maar goed, stel dat ze 's nachts dan een keer om 3.30 uur kwamen, dan probeerde ik te rekken tot 4.00. Wat hier dus gelukkig wel lukte, ze moesten heus wel eens huilen, maar gelukkig nooit hysterisch krijsen. Want dan denk ik dat ik het ook niet volgehouden zou hebben. Op een gegeven moment ging ik ze dan bij de fles van 24.00 iets meer geven, zodat ze ook iets langer dan die 4 uur sliepen. Dan kregen ze bij wijze van spreken om 5 uur een fles met iets minder erin en maakte ik ze standaard om 8 uur weer wakker voor een "normale fles". Op een gegeven moment merkte je vanzelf dat ze bij de laatste fles om 24.00 uur meer wilde, zodat ze ook langer door gingen slapen. Maar hoe goed ze ook sliepen, ik heb ze toen ze eenmaal doorsliepen altijd om 8 uur wakker gemaakt voor de eerste fles. Want toen ze doorsliepen 's nachts is dat altijd mijn startmoment van de dag geweest. Nu ze inmiddels een jaar zijn, maak ik ze nog steeds standaard om 8 uur wakker, tenzij ze naar het kdv gaan. Maar ook op die dagen maak ik ze om kwart over 7 wakker en krijgen ze de eerste voeding pas om 8 uur op het kdv. Ze zijn niet anders gewend. Ik kan me voorstellen dat sommige het "zielig" vinden, maar mijn jongens hebben er echt geen last van. Als ik niet hoef te werken, dan hoor ik ze ook weleens om 7 uur al spelend in bed. Dat houden ze dan gewoon vol tot 8 uur, dan hebben ze samend de grootste lol in bed. Dat geeft mij dan ook weer de tijd om normaal te douchen voordat ik ze uit bed haal.
     
  4. Snowtje

    Snowtje Fanatiek lid

    Dec 6, 2009
    1,409
    0
    0
    NULL
    NULL
    @ sannie 30
    Aha dus zo werkte dat bij jullie. Lijkt me echt zo lekker dat dat gelukt is en dat je dan een beetje weet hoe de dag eruit ziet. Zeker met een tweeling is het anders echt geen doen, lijkt me.
    Ben ik wel te laat mee met bij ons dochtertje van nu 4,5 maand ;) Wie weet ooit voor een volgende. Bij mij was het ook anders denk ik omdat ik de eerste maand bv heb gegeven. toen mocht ze gewoon komen wanneer en hoe vaak ze wilde. En dit is eigenlijk zo doorgegaan in de flesvoeding toen we daarop overgingen. En ja, ik was dus zelf te lui om haar wakker te maken 's ochtends om bv 7 of 8 uur. Als ze dan tot 9 uur sliep (na de nachtvoeding van bv 5 uur), bleef ik ook lekker in m'n bedje liggen :p Totdat ik ging werken en het wat minder leuk was, want toen kon ik niet meer blijven liggen.. Heb een tijdje geprobeerd om haar standaard op dezelfde tijd 's ochtends wakker te maken, net zoals jij beschrijft met die flessen, maar vond dat erg lastig. Waarschijnlijk ben ik zelf dus ook een beetje te makkelijk geweest ;)
    Thnx voor je info!
     
  5. Tuti80

    Tuti80 Fanatiek lid

    Dec 20, 2010
    3,855
    24
    38
    Zuid Holland
    Hier weinig ritme, helaas. Probeer het wel maar mannetje slaapt erg slecht. Soms om 5 uur een eerste fles, dan weer om 6 of 7 uur...
     
  6. Storm

    Storm Niet meer actief

    Wij hadden hier het ritme eten-spelen-slapen. Daar komt vanzelf meer klokregelmaat in, zeg maar. En ja, dat zal wel door mij en mijn man komen, maar dat wil ook bijna niet anders. Toen mijn zoontje met de pot mee ging eten, vond ik het toch wel verdraaide makkelijk dat we hem inmiddels in het ritme hadden dat hij tegen 17 uur half zes ook toe was aan de warme hap.
    En ondanks dat hebben we toch heel veel de behoefte van mijn zoontje gevolgd. Moe is op bed, honger is eten. Hij is gewoon langzaamaan in ons ritme gegroeid denk ik. ;)
     
  7. Cygnet2

    Cygnet2 Niet meer actief

    Conditioneren is een onbewuste reactie op een bepaalde prikkel. (die prikkel kan ook 'tijd' zijn).

    Hoe doe je dat ...

    Door elke dag proberen hetzelfde te doen. Wij begonnen en beginnen elke dag om 8 uur. In het begin werd dochterlief natuurlijk wel eens eerder wakker, bijvoorbeeld om 6 uur. We deden dan alsof het nog diep in de nacht was en ze kreeg dan een kleine voeding, zonder veel contact en in het 'donker'. Slapen.. een baby van een paar weken slaapt vooral veel. Wij zijn al snel uitgegaan van het feit dat babies van 1 tot 2 uur na de fles wakker kunnen blijven (in tegenstelling tot weer anderen die juist de fles gebruike om te gaan slapen). Wij gaven dus het badje na de fles of gingen dan aankleden / spelen. Natuurlijk tot het moment dat ze echt heel moe was en dan ging ze gewoon naar bedje. Dat was natuurlijk ook in het begin niet op 'de gewenste tijd'. Maar na 10 weken was het allemaal wel in ritme. En nu wordt mijn dochtertje moe rond 10:00 en gaat dus altijd zonder morren slapen. Dat geldt ook voor eten en de andere slaapjes.
    Zij is gewend aan die tijden (geconditioneerd). Dat hoeft helemaal niet onder druk of met harde hand maar je moet wel een beetje lange adem hebben. Ik heb trouwens bv gegeven tot ze ging doorslapen (7,2 week)
     
  8. Superjollie

    Superjollie Fanatiek lid

    Feb 13, 2011
    1,821
    72
    48
    Groningen
    Onze mannie had de eerste weken ook absoluut geen schema/ritme. Alles ging op verzoek, zowel de borstvoeding als het slapen.
    Gelukkig is hij makkelijk 'te lezen': hij geeft duidelijke signalen bij honger of vermoeidheid. Inmiddels is hij 3 maanden en heeft hij een heel aardig ritme (ben inmiddels ook wel over op kunstvoeding...).
    's ochtends rond 08.00 uur wakker voor eerste fles
    rond 09.30 in bed voor ochtendslaap tot ongeveer 11.30
    dan tweede fles
    van ongeveer 13.00 tot 14.00 slaapje
    rond 15.30 derde fles
    dan rommelt mijnheer vaak nog wat aan, meestal ook nog wel een slaapje van ongeveer een uur
    rond 19.00 vierde fles en dan slapen voor de nacht
    Om 23.00 ongeveer krijgt hij slapend z'n laatste fles en slaapt hij tot ongeveer 08.00.
    Dit schema heeft hij helemaal zelf bedacht. Die laatste voeding geven we omdat hij anders te weinig voeding binnenkrijgt. Maar ik heb voor dit ritme geen kunstgrepen uitgehaald. En soms gooit hij het zo weer door de war, door bijvoorbeeld later wakker te worden. In de loop van de dag komt hij dan toch altijd weer op z'n oude schema uit, dus het is wel een schema dat echt in hem zit.
     
  9. Gijsje

    Gijsje Fanatiek lid

    Oct 29, 2008
    3,862
    0
    0
    Brabandse Land
    Hier alles op verzoek vanaf het begin.Voor ons zoontje en voor onzelf werkt het prima.Er is vanzelf wel een bepaald ritme ontstaan.
    Moet wel zeggen dat ons zoontje makkelijk slaapt,op de markt of lunchen in 't cafe in de kinderwagen of bij visite op een kleed op de grond,en ook stofzuigen of tv aan maakt em allemaal niet uit.Eten ook prima,heb altijd flesje en een potje met fruit en avondmaaltijd bij.
    Wij zijn zelf helemaal niet van die vaste-ritme mensen en hij gaat daar gewoon in mee.
     
  10. BabeBabe

    BabeBabe VIP lid

    Jul 14, 2009
    13,173
    3
    0
    Logistiek
    Fryslan
    Hier hetzelfde als Cygnet, al dan niet bewust... wel begin ik altijd de dag om 8 uur, ook als hij om 7uur wakker word, dan ligt hij nog even bij ons in bed, of laat ik hem ff in zijn eigen bedje spelen/jeuzelen en ga ik douchten, 8 uur (soms kwart voor acht op een werkdag) krijgt hij zijn eerste fles ergens tussen half tien en uiterlijk 10 wil ik hem weer op bed hebben , en smiddags tussen half twee en 2 weer naar bed, en 's avonds uiterlijk half acht de laatse fles erin! merk echt dat ritme wel belangirjk is voor kleintjes, kennisje van me is sinds kort begonnen met ritme, en die kleine begon gelijk door te slapen?! kan uiteraard toeval zijn, maar toch... RRR ;)
     
  11. Aszz

    Aszz Niet meer actief

    Ik herken het wel, maar hier ligt het aan het kind.
    De 1e zat zo in een ritme, ging allemaal vanzelf.
    En de 2e, tsjah die doet wat ie wil. De ene keer wordt hij om 6 uur wakker, dan om 8 uur.
    Hoeveel eten ik hem geef, het maakt hem niks uit.
    Ik vind zo'n ritme wel handig, maar wil hem nergens in duwen.
    Nu lijkt hij eindelijk zijn draai een beetje te vinden. In de ochtend 2 uurtjes op bed en in de middag 3 uurtjes.
    Ze gaan trouwens allebei om 19 uur op bed.
    De jongste lag al met 3 maanden om 19 uur op bed, terwijl de oudste dat pas deed met een maand of 8.

    Ik ben een behoorlijk gestructureerd iemand, en het was in het begin ook best wel moeilijk dat de jongste geen behoefte heeft aan structuur. Maar nu gaat het perfect. Hij doet gewoon zijn eigen ding :p
     
  12. Snowtje

    Snowtje Fanatiek lid

    Dec 6, 2009
    1,409
    0
    0
    NULL
    NULL
    @cygnet2
    ok, klinkt op zich niet heel moeilijk. maar kost dus wel zo een 10 weken in het begin. goed om dat te weten. heb je dan idd geduld voor nodig.

    hoor van velen op het forum dat hun kindjes vanzelf een ritme krijgen. vind het zo raar dat ons dochtertje dat na 4,5 maand nog steeds niet heeft.. Nog meer mensen met kinderen waarbij dit langer duurde?
     

Share This Page