Schaduwtoetsen

Discussion in 'Schoolkinderen en pubers' started by Angel1980, Mar 30, 2016.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Angel1980

    Angel1980 Niet meer actief

    Hè dames,

    Ik was benieuwd of iemand wel eens heeft gehoord van een schaduwtoets. Mijn dochter heeft zo'n toets moeten maken in het kader van rekenen. Alle kindjes die een I + op hun rapport hadden moesten zo'n toets maken met als doel bekijken welke sommen/opdrachten overgeslagen kunnen worden.

    Ik heb niet eerder gehoord dat je n.a.v. je cito-score getest wordt of je de stof beheerst die nog moet komen en dan eventueel vrijstelling hiervoor krijgt :( Ze mag in de tijd die overblijft werken aan iets vanuit de verrijkingsklas of vooruit werken, maar je kan maar zoveel vooruit werken denk ik dan... Eigenlijk begrijp ik niet goed wat de meerwaarde van toetsen welke stof een kind beheerst n.a.v. een Cito uitslag, als een kind verder heel erg goed meekomt in de klas en er geen absoluut sprake is van verveling m.b.t. de stof die wordt aangeboden. Ze gaat heel graag naar school en ze vindt het (bijna ;)) elke dag leuk en uitdagend op school. Ze doen het overigens niet bij andere vakken, althans, daar hoor ik niks over. Iemand hier ervaring mee? Oja, dochter is 9 en zit in groep 5 ;)
     
  2. dds

    dds Fanatiek lid

    Jan 1, 2009
    3,936
    752
    113
    Leerkracht
    Drenthe
    Gewoon aangeven dat jij dit niet wilt voor je dochter!
     
  3. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    Apr 13, 2008
    23,136
    8,869
    113
    Ik zou het navragen bij school.

    Ik zou niet weten waarom je het niet zou willen... Alleen maar handig en positief, toch? Dan kan er worden aangesloten bij haar niveau en kan ze ook uitgedaagd worden ipv alleen maar/voornamelijk dingen te moeten doen die ze al kan. Te ver vooruit werken is niet handig, maar extra uitdagend werk is dat wel. Ik zou met school in overleg gaan wat de bedoeling is en wat ze met de resultaten gaan doen. Dan kun jij ook aangeven hoe jij er tegen aan kijkt en wat je wel/niet wilt.
     
  4. Angel1980

    Angel1980 Niet meer actief

    Dat is zeker een optie. Mede omdat ze gevoelig is voor het maken van fouten (al heeft ze daar absoluut geen rede voor gezien haar rapport :)). Ik wil er echter geen drama van maken, vooralsnog lijkt zij hier niet veel last te hebben. Fijn dat ze opdrachten mag overslaan die ze al snapt, maar op een gegeven moment loop je zo vooruit, wat kunnen ze dan nog aanbieden? Ze is ook al avi-uit, ze zit in de verrijkingsklas, dus als ze nu ook stof gaan behandelen wat nog moet komen, dan bouw je zo'n voorsprong op dat de kans op verveling wel toeneemt.. Lastig hoor.. Natuurlijk is het fijn dat ze werk op maat krijgt, maar zolang zij er niet om vraagt zou ik het laten.
     
  5. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    Apr 13, 2008
    23,136
    8,869
    113
    Opdrachten overslaan betekent niet per definitie sneller door de totale stof heen gaan; als de ruimte die vrijkomt wordt opgevuld met verdieping of verrijking dan is dat helemaal niet aan de orde.

    Daarnaast is het juíst bij een kind dat gevoelig is voor fouten maken erg bekangrijk dat het op het juiste niveau les krijgt en daardoor om leert gaan met frustratie en het maken van fouten. Daar heb je de rest van je leven profijt van.
     
  6. Jaimio

    Jaimio Fanatiek lid

    Nov 5, 2015
    1,656
    823
    113
    Female
    Ik heb nog nooit van schaduwtoetsen gehoord, maar ze toetsen vooruit begrijp ik en op basis daarvan compacten ze. En in de vrijgekomen tijd mag ze aan de verrijkingsklas werken. Klinkt goed vind ik :). Als je bang bent dat ze te ver vooruit gaat werken zou ik vragen hoe ver ze vooruit mag werken, het is beter als ze gewoon verrijking krijgt daar ben ik het wel mee eens.
    Waarom zou je pas gaan aanpassen bij absolute verveling? Een kind kan tegen die tijd compleet afgehaakt zijn (heb ik ervaring mee met mijn dochter :()
    Dat ze bang is om fouten te maken is juist een reden om te compacten. Ze moet leren omgaan met fouten maken en dat gebeurt niet als alles je aan komt waaien.
     
  7. Angel1980

    Angel1980 Niet meer actief

    Ik ben kritisch omdat zij er niet om vraagt, goed meekomt in de klas zoals het u gaat en er geen sprake is van verveling, dus in mijn ogen niet noodzakelijk om te toetsen. En ik ben misschien bang dat ze zo'n grote voorsprong krijgt dat dat ook weer consequenties zal hebben. Begrijp me niet verkeerd, ik probeer haar absoluut niet te remmen in haar ontwikkeling, maar ik zou het fijn vinden als ze op een ander vlak wordt uitgedaagd (bv met talen of juist met creatiefs!) i.p.v. vooruitlopen op de stof.

    Ik merk heel sterk dat er een trend is om kinderen uit te dagen op hun cognitief functioneren en dat daar vooral de focus ligt. Een 'over' proactieve houding lijkt wel.. Gezien de maatschappelijke ontwikkelingen klopt het ook wel, maar ik blijf van mening dat het tempo ook wel iets naar beneden kan en dat er meer is dan alleen de cognitieve ontwikkeling en dat er meer aandacht zou kunnen gaan naar de sociaal-emotionele ontwikkeling. Feit is wel dat als er sprake is van stagnatie, verveling etc.. dat je dan absoluut iets moet aanbieden. Maar niet in deze situatie waarin er helemaal geen (hulp)vraag ligt bij het kind of ouder ;)
     
  8. Angel1980

    Angel1980 Niet meer actief

    Dat is waar. En het gaat ook steeds beter met het 'maken van fouten' en nee, ik denk dat we ook niet moeten wachten op absolute verveling :p. Het is ook fijn dat ze ruimte krijgt om andere dingen te doen en dat er maatwerk wordt geleverd, maar soms denk ik wel eens dat het teveel is. Ik bedoel, er is niks aan de hand, niemand klaagt, kind is gelukkig, blij en vrolijk en dan wordt er een beslissing genomen op basis van een toets wat weer veranderingen teweeg brengt.

    Misschien ben ik gewoon ouderwets, maar ik vind niet dat we altijd maar moeten streven naar het meest haalbare, alles uit een kind (of volwassene ;)) halen. Soms is goed ook voldoende en voldoende ook goed ;) En ik merk in deze prestatiemaatschappij dat de lat soms héél erg hoog ligt en wil dat (zover ik kan) zoveel mogelijk beïnvloeden/sturen.
     
  9. Jaimio

    Jaimio Fanatiek lid

    Nov 5, 2015
    1,656
    823
    113
    Female
    Ik zie het meer als het overbodige saaie werk schrappen en daar leuke verrijking tegenover zetten ;) Alleen maar fijn dat ze haar blij en vrolijk houden.
     
  10. Angel1980

    Angel1980 Niet meer actief

    Zo zou je er ook naar kunnen kijken ;)
     
  11. Saskia78

    Saskia78 Niet meer actief

    Hmm ik zie het meer als "er wordt gekeken naar wat je kind nodig heeft"
    Ze zit toch op school om te leren.. Niet om te herhalen wat ze al weet.
     
  12. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    Apr 13, 2008
    23,136
    8,869
    113
    Ik zie het ook zoals Jaimio. En zoals Saskia.
     
  13. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    Apr 13, 2008
    23,136
    8,869
    113
    En ik zou dus in gesprek gaan met school. Ik denk nl dat het meer gaat om compacter en verrijken en níet om vooruitlopen/versnellen. Als je exact weet wat het doel en plan van school is, kun je altijd nog zeggen dat je het niet wil.
     
  14. Angel1980

    Angel1980 Niet meer actief

    Dat ga idd doen.
     
  15. Saskia78

    Saskia78 Niet meer actief

    Bij ons in groep 5... Mag je vooruitwerken met je weektaak.
    Maar enkel dus de weektaak van dat moment.
    Misschien dat dat bedoelt wordt met vooruitwerken.
    Meer scholen doen dat zo volgens mij.

    Neem aan dat als ze stelselmatig vooruittoetsen en compacten... Er ook materiaal is om de overgebleven tijd te vullen.
    En niet enkel maar vast verder te werken.
    Want als ze 6 weken voor werken.. Hoef je ook niet meer vooruit te toetsen :)
    Dat werk is dan tenslotte al gemaakt.
    Maar bijvoorbeeld met taal wordt alles 3x herhaalt.. Als blijkt dat je kind goed scoort is dis een optie om het dag 1 met de uitleg mee te lten doen. Dag 2 mag het kind alvast verder met de opdrachten die erbij horen... En als dat af is.. Is er dan een extra/andere activiteit.

    @ts: gewoon eens aan de leerkracht vragen of ze het je duidelijk kunnen uitleggen. Pas als je precies weet wat ze doen.. Kun je zeggen of je het er mee eens bent of niet.

    Op zich is vooruittoetsen een prima werkwijze maar je moet wel wat nuttigs doen met de overgebleven tijd en niet enkel maar meer van hetzelfde te doen krijgen want dan schiet je het doel voorbij.

    Bij ons is er extra werk in de vorm het schrijven van opstellen, pluswerkboeken, kien, rekentijgers, nieuwsbegrip XL maar ook smartgames of gewoon een boek lezen.
    En datgene wat je dan gaat doen ligt doorgaans in het verlengde van datgene waar je niet aan mee hoeft te doen.
     
  16. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    Apr 13, 2008
    23,136
    8,869
    113
    Een weektaak zelf mogen plannen/doorwerkenvind ik normaal; daar is het een weektaak voor, anders moet je met dagtaken werken. Hier mag dat ook, vroeger bij mij op school ook. Maar dan is er dus inderdaad wel extra werk voor als ie eerder klaar bent dan op vrijdag. En ook als je maar op een dag met een bepaalde les mee doet. Hier bv. Rekentijgers, Rekentuin, Smart Games, werkbladen met doolhoven, maar ook projecten en creatieve dingen.
     
  17. Anouk2005

    Anouk2005 VIP lid

    Mar 21, 2012
    23,185
    16,521
    113
    dokters-assistente
    De Glazen Stad
    Hier een dochter in groep 6 die hoge scores haalt en die doet nu een pittige toren klas.
    Ze maken ontwerpen en werken deze uit en mogen het presenteren.
    Voor haar is het alleen maar leuk en ben blij dat ze het aanbieden.
    Ze verveelt zich anders rot.
     
  18. Uuz

    Uuz VIP lid

    Dec 8, 2014
    6,241
    818
    113
    Het gaat niet zozeer om het meest haalbare bereiken, maar om het leren dat het altijd beter kan. Dat je eigenlijk dus nooit klaar bent met leren. Dat het niet al vaststaat bij de geboorte waar jij goed in bent, maar dat je er zelf aan kan werken. Kunt groeien als een plantje etc.. Op die manier stimuleert school het leerproces , zodat ze leren leuk gaan/ blijven vinden.
     
  19. deepfreeze

    deepfreeze VIP lid

    Nov 29, 2007
    11,895
    42
    48
    Bij mijn oudste op school (montessori) wordt dat overslaan gedaan zonder extra toetsen. Zo vond de juf dat hij qua rekenen niet zo vlot ging, terwijl ze wel het idee had dat hij het zou moeten kunnen. Op de Cito had bij een II, maar toch handelde ze ernaar. Ze heeft hem uit de methode een aantal toetsen laten doen en gekeken waar de "gaten" zitten. Toen bleek dat hij van 1 hoofdstuk nog een paar paragrafen moest doen, en daarna naar het volgende boek kon. Zo gaat het ook met andere dingen. Doorsnee moeten ze 4 dagen het dictee opschrijven en er een oefening mee doen, mijn zoon hoeft maar 2 keer per week. Daarmee krijgt hij ruimte om andere dingen te doen. In zijn geval taalwerkjes qua grammatica of breuken/tafels voor rekenen.

    Maar dat gaat dus niet zo officieel met toetsen, maar op juf haar inzicht (die is er voor opgeleid voor bij de Montessori opleiding). Voor ons werkt dit prima.
     
  20. Saskia78

    Saskia78 Niet meer actief

    @deepfreeze: bij ons leverde dat dus stiekem toch hiaten op bleek.
    Dus nu wordt ze gewoon standaard vooruit getoetst.

    In de praktijk blijkt nu vaak dat ze inderdaad dingen niet al kan.. Maar ze gewoon snel onder de knie heeft.
    Overslaan is dan niet echt een goed idee.
    Maar compacten natuurlijk wel.

    Wel fijn dat het bij jullie wel goed gaat.
    En uiteindelijk.. Test ze toch of haar vermoeden klopt.. En handelt daar dan naar.
     

Share This Page