soeprecept zonder E621?

Discussion in 'De lounge' started by Mayon, Dec 30, 2011.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Zeezout is gewoon zout. Al het zout is eigenlijk zeezout.

    Ik houd niet van bouillon getrokken van bot of merg. Dat lijkt mij ook niet gezond; botten koken. Het is niet bewezen hoor dat dat niet gezond is, maar ik vind het gewoon niet lekker.

    Ik fruit ui en knoflook in de boter en braad rundersoepvleesblokjes of runderlappen aan die ik heb ingewreven met peper en zout. Voeg er vervolgens water en een bouquet garni aan toe en laat twee uur trekken. Dan groente naar smaak en maak het af met peper en zout indien nodig.
    Heel simpel eigenlijk.

    Zelfgemaakte soep zonder zakjes of pakjes hoeft echt niet smakeloos te zijn! Ik vind soep uit een zakje, pakje of blik nergens naar smaken; bealve naar zout; ik proef alleen maar zout, heel veel zout.
     
  2. Mayon

    Mayon Niet meer actief

    Nee, maar hoe krijg ik het dan wel smaakvol.

    Ik vind de tip van Zg ook goed met die ui. haal je dat vlees er weer uit? Anders heb je gebákken vlees in je soep??

    En wat is bouquet garni?
     
  3. Mayon

    Mayon Niet meer actief

    @Eylem, oke daar zit ook gistextract in. Alles van de supermarkt. (hier tenminste wel.)
     
  4. Kwekijzer

    Kwekijzer Niet meer actief

    Lang leve google....:p


    Een bouquet garni is een bosje van diverse kruiden dat wordt meegetrokken in de bouillon en andere gerechten.
    De kruiden worden samengebonden in een bosje of worden in een katoenen zakje gestopt en meegekookt met gerechten als bouillon, maaltijdsoepen, eenpansmaaltijden of smoorgerechten. Vóór het opdienen wordt het bouquet garni uit de pan verwijderd.
    Een klassiek bouquet garni bestaat uit peterselie, tijm en laurier. Afhankelijk van het gerecht worden ook kruiden als salie, rozemarijn, selderij, dragon, bonenkruid, basilicum en kervel gebruikt. Daarnaast behoren tot de mogelijkheden het groen van de prei, knoflook, wortel en citroenschil. De kleine pimpernel, in Nederland minder gangbaar dan in Engeland en Duitsland, wordt soms ook in het bouquet verwerkt.
     
  5. Mayon

    Mayon Niet meer actief

    Dankjewel zo slim was ik nog niet ;) ik gebruik weleens een kruidenbuiltje maar kan me voorstellen dat vers lekkerder is.
     
  6. Inggrid

    Inggrid Fanatiek lid

    Jul 4, 2008
    1,793
    0
    0
    verpleegkundige
    Twentheland
    Knorr groentesoep met tuinkruiden daar zit geen E nr in. heb het zojuist even nagekeken. maar andere soepje van knorr geloof ik wel weer de champignonssoep wel.
    succes hoor lijkt me erg lastig
     
  7. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Dan kijk je toch echt verkeerd:


    Ingrediënten
    Vermicelli 32% (tarwebloem), zout, groenten 15% (prei, ui, wortel, knolselderij, savooienkool, tomaat), zetmeel, smaakversterker (E621, E627, E631), plantaardig vet, suiker, aroma, selderijzaad, plantaardige olie, kurkuma, selderijextract, kleurstof E150c, wortelextract, prei-extract, peterselie, foelie, witte peper, dille, oregano, rozemarijn, gehard plantaardig vet, uienextract, tijm.
     
  8. Mayon

    Mayon Niet meer actief

    Ingrid ik heb op de site van Knorr gekeken maar ik kom er niet helemaal uit. Volgens mij zit overal e-nummers in en anders gistextract.
     
  9. Mayon

    Mayon Niet meer actief

    Ja precies, haha jij was dus ok nieuwsgierig.
     
  10. PenF

    PenF VIP lid

    Aug 20, 2009
    8,387
    2,241
    113
    Female
    Coach
    Dordrecht
    Ik maak groentesoep altijd zo zonder pakjes of wat:

    Ui, wortel, bleekselderij en venkel aanzetten met wat olie.
    Heet water erop, ligt eraan hoeveel je wil. En wat verse kruiden in het water. Dat ongeveer 45 minuten laten trekken.
    Soep zeven. Dan groente erin die je wil als vulling voor de soep, vermicelli , soepvlees. En nog even lekker laten trekken.

    Zout en peper naar smaak toevoegen. En klaar is kees. Heerlijk!
     
  11. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Nee, je hebt dan geen gebakken vlees in je soep. Zie het net als met stoofvlees, dat braad je ook eerst aan en zet je ook onder het vocht, het suddert dus lekker totdat het in draadjes uit elkaar valt.

    Smaak komt van het bouquet garni; ik doe daar sowieso peterselie, laurierblaadjes, salie en kervel in. Soms tijm en rozemarijn, dat is lekker als je een tomatensoep maakt.

    In de groentensoep gooi ik groente die ik in huis heb maar in elk geval wortel, prei en selderij. Bloemkool, broccoli, champignons, courgette, paprika kan allemaal. Je kan ook aardappelblokjes meekoken of rijst of pasta, je kan het zo gek niet verzinnen!
     
  12. Mayon

    Mayon Niet meer actief

    Bedankt allebei weer!
     
  13. Kwekijzer

    Kwekijzer Niet meer actief

    champignonssoep kan je ontzettend goed zelf maken en dan wil je noooooooit meer op een andere manier. Ik maak hem trouwens wel met een tuinkruidenboullionblokje. Maar dat zou je misschien wel kunnen vervangen door zo'n boeketding erin denk ik. Komt eigenlijk op hetzelfde neer, alleen dan anders:D
     
  14. Juul75

    Juul75 VIP lid

    Apr 8, 2010
    12,092
    7,843
    113
    Als aanvulling op het bouquet garni van zogelukkig, ik doe er meestal ook wat lavas in (maggiplant). Heb ik vers in de tuin staan, is een onverwoestbare plant, en geeft altijd lekker een beetje pit, hartig en zoutig aan een bouillon. Eigenlijk net alsof je maggi in de soep gooit. Logisch, dat wordt volgens mij ook gemaakt van de maggiplant ;)
     
  15. bunchy

    bunchy VIP lid

    Aug 21, 2009
    6,678
    515
    113
    Wat is er niet goed aan 621? Ik probeer sowieso zoveel mogelijk biologisch te eten maar let niet zo nog op E nummers..
     
  16. Kwekijzer

    Kwekijzer Niet meer actief

    Zo is uit veel onderzoeken gebleken dat E621 een neurotoxische (schadelijk voor de hersenen) en een eetlustverhogende werking heeft doordat dit het endocriene systeem (hormoonsysteem) kan ontregelen. Dit hormoonsysteem regelt namelijk uw honger- en verzadigingscentrum.

    Natuur Diëtisten Nederland | Smaakversterker E 621 (ve-tsin, MSG) en obesitas
     
  17. Mayon

    Mayon Niet meer actief

    Goeie tipdie plant! Ik heb genoeg tuin, ga ik zeker eens proberen! Ik laat maandag even weten hoe het met de soep ging ;)

    Championnensoep lust ik niet :)
     
  18. Mayon

    Mayon Niet meer actief

    Hier was ik dan,

    Ik heb zaterdagavond bouillon gemaakt van een mergpijp en grote stukken groente (wortel, prei, ui, bleekselderij, bieslook en peterselie) .

    De volgende ochtend alles gezeefd, zout, bouillonpoeder, vermecelli en nieuwe fijne groente erin gesneden. (Ook paprika trouwens.)

    het was niet smakeloos en zoutloos, het begint er op te lijken! Maar het smaakte vrij zoet, ik denk door de wortel. (?)

    Hoe weet je hoeveel je overal van nodig hebt?
     
  19. Kwekijzer

    Kwekijzer Niet meer actief

    Hey maar Gonny, heb jij dus wel bouillonpoeder gebruikt om het op smaakt te brengen? En welke poeder heb je gebruikt?

    Want ik heb het hier geprobeerd met een bosje van die kruiden, ik dacht laat ik eens fanatiek doen... Venkel erin enz maar jakkes bah! Wat vond ik het smerig zeg! Die venkel was sowieso een grote vergissing, want dat overheerste echt heel erg en ik vond verder de smaak echt flauwtjes, dus zonder de bouillonblokjes die ik gewend ben...
     
  20. Mayon

    Mayon Niet meer actief

Share This Page