Onze zoon is inmiddels 2 weekjes jong. Hij krijgtborstvoeding wat godzijdank goed lukt, hij had het direct door en qua voeding zit het ook wel goed. Toch ben ik benieuwd hoelang jullie over een voeding doen bij een baby van twee weken? Ik deed er tot eergister anderhalf uur over, maar toen kwam het CB op huisbezoek en die vertelde dat dat veel te lang was en ik het echt moest inkorten. Ze raadde mij aan om 20 min 1 borst te geven totdat die helemaal leeg is, en zodra hij gaat tutten ik hem los moet halen. En dan even verschonen/boertje en dan de tweede borst om de ergste druk daar eraf te halen. Dit doe ik nu dus sinds gisteren, het voelt voor mij een hele opluchting om niet zo lang meer met de voedingen bezig te zijn, helemaal omdat ik nog twee kleine kids rond heb lopen en de nachten er ook niet echt makkelijker op werden. Maar ik merk dat onze zoon erg onrustig is na de voeding, hij ligt overdag meestal even wakker.. en dat gaat dan goed maar dan begint hij na een tijdje te jammeren en dat gaat over in heel hard huilen. Het CB raadde mij aan om hem na het voeden wakker in de box te leggen, even laten rond kijken zonder teveel prikkels. zodra hij begint te gapen of andere tekens van vermoeidheid aan geeft moest ik hem op bed leggen zodat hij nog wakker zelf in slaap kan vallen. Mocht hij nog zuigbehoefte hebben mocht ik een speentje geven. In principe gaat dit goed maar zodra ik hem op bed heb gelegd begint hij na een tijdje wakker te zijn toch echt te huilen, ik geef hem dan een speen en na een tijdje valt hij dan in slaap. Maar nu vraag ik me af of het wel goed is om hem nu al aan een speen te laten wennen? Het in slaap vallen moet toch juist vanzelf gaan, of is het niet erg als dit met behulp van een speen wordt gedaan? Als ik geen speen geef dan blijft hij huilen en valt dus niet in slaap, tenzij ik hem op mijn arm in slaap wieg of hem aan de borst laat tutten. Graag jullie tips/adviezen. Hij komt overigens om de drie uur voor een voeding, nu lees ik erg veel over heel vaak aanleggen, moet ik dat bij hem dan ook gaan doen? Ook al vraagt hij er in principe niet echt om.
Oooh dat CB! Wij gaan niet meer naar het CB grotendeels door dit soort adviezen waar ik echt de kriebels van krijg. 1. Het is de eerste weken normaal en zelfs heel goed (maar wel wat lastig) dat je kindje lang aan de borst wil. Dit moet namelijk omdat je borsten stimulatie nodig hebben om melk aan te maken en je zoontje weet precies van nature hoeveel stimulatie er nodig is om precies de hoeveelheid melk aan te maken die HIJ nodig heeft (dus niet de hoeveelheid waarvan het CB vind dat hij het nodig heeft). Dat is een van de redenen dat je hem gewoon moet laten tot hij zelf loslaat. Ook als hij alleen maar sabbelt want ook dat sabbelen is belangrijk voor je melkproductie. 2. Wakker in bed leggen en alleen in slaap laten vallen is met 2 weken een onrealistische verwachting. Als je heel veel geluk heb heb je een baby die dat kan maar echt de meeste baby's kunnen dat nog helemaal niet en hebben hulp nodig in de vorm van wiegen en knuffelen om in slaap te kunnen komen. Vaak vinden baby's het ook heel fijn om zichzelf in slaap te drinken aan de borst. 3. Een speen bij zuigbehoefte bij bv word niet aangeraden omdat zoals hierboven stimulatie aan de borst nodig is voor de melkproductie en een speen zorgt er al vervanging van de borst voor dat je zoontje niet de melkproductie kan stimuleren terwijl dat wel nodig is want hij heeft die zuigbehoefte niet voor niets. Dus wat ik als advies zou geven: voeden tot hij zelf los laat en als hij niet zelfstandig in bed in slaap kan vallen hem lekker bij je houden. Je kan een draagdoek gebruiken om hem bij je te houden. Ik zou geen speen geven.
Ik sluit me helemaal aan bij voorgangster: echt NIET, NIET luisteren naar dat CB!! Juist in het begin is het zo belangrijk om baby/natuur echt zijn eigen gang te laten gaan! Ik deed over een voeding ongeveer 50 minuten in het begin, 20-25 min per borst en dan tussendoor verschonen (werd ze weer wat wakker van). En het kwam regelmatig voor dat ze een dik uurtje na start van vorige voeding weer wilde drinken. Dat ze dus 20 min van de borst af was en dan weer een dikke 45 min er aan hing . We hadden 10-12 voedingsmomenten per dag, dus ja, ik was 9-10 uur per etmaal letterlijk aan het voeden. Hoe ouder ze werd, hoe sneller ze klaar was aan de borst, nu duurt een gemiddelde voeding 10 min. Dat komt echt vanzelf wel. Ik kan mijn dochter slapend in eigen bedje leggen, maar wakker in bed en 'zelf' in slaap vallen... euhm... dat doet ze nu nog niet (8 mnd) en heeft mijn oudste ook nooit gedaan tot ik stopte met BV (2 jaar! En ze slaapt nu echt prima hoor, ik heb niets verpest ). Bij mijn oudste dochter heb ik me gehouden aan 'regeltjes' van CB met als gevolg slechte groei en veel, heel veel problemen met productie na 3 maanden. Daarom dat ik je ook met klem aanraadt om bij iedere zuigbehoefte gewoon de borst aan te bieden! Het is nu even intensief, maar het wordt vanzelf echt (stukken) beter als ze ouder worden... Veel succes!
Ik zou het knap vinden als je een baby van 2 maanden zomaar wakker in bed kan leggen... Mijn zoontje drinkt overdag vaak 1 borst is dan een tijd wakker en vraagt om de andere, kan een half uur of uur tussen zitten. Soms wil hij daarna nog een borst. Dan weer slapen een paar uur. In de nacht gaat hij gelukkig wel slapen na 2 borsten, als ik hem na de eerste slapend in bedje leg is standaard na 5 minuten weer wakker, dat doe ik niet meer! Ik was ook een beetje onzeker over ons "ritme", maar nu heb ik besloten om op mijn gevoel te vertrouwen en zo lekker door te gaan!
Ik vind kleine Sara en Kache wel heel zwart-wit in hun "advies". Klinkt nogal dwingend ook. Als ik je verhaal zo lees werkt het zoals het nu gaat prima voor je. Als je het gevoel hebt dat je melkproductie te laag wordt, kun je altijd je baby vaker aanleggen of langer laten zuigen. Je lichaam en de baby kunnen dat prima regelen. Op zich is het niet erg om zuigbehoedte met een speentje te sussen en in slaap vallen met een speen is ook niet erg. Het is alleen verstandig dit ook weer op tijd "af te leren". Beetje op blijven letten dat je je kind niet voor je eigen gemak bij elk huiltje de speen geeft en geregeld blijven proberen of hij zonder speen in slaap valt. Mijn zoon heeft sinds ongeveer 4 weken een speen, omdat hij toen veel zuigbehoefte kreeg en dan echt niet asn de borst wilde, want daar kwam melk uit en honger had hij niet. Ik heb een vergelijkbaar advies van het cobsultatiebureau gekregen over het slapen en ga er losjes mee om, zoals dat voor ons werkt. Dit betekend dat hij sons wakker in bed gast en soms slapend en soms met en soms zonder speen in slaap valt. Neem van alle adviezen die je krijgt wat voor jullie werkt en goed voelt.
Bedankt voor jullie reacties. Ik vond het eigenlijk niet zo gek bedacht wat het CB mij vertelde. Over het wakker op bed leggen, merkte alleen al vrij snel dat het voor onze zoon niet op ging. Mijn oudste dochter kon ik al vanaf dag 1 wakker op bed leggen en ze viel dan zelf in slaap, zij heeft ook nooit in de box geslapen en ook nooit een speen gehad. Mijn andere dochter heeft wel een speen en kon ik ook niet wakker op bed leggen, sterker nog die heb ik altijd een speen moeten geven als ze naar bed ging, en dus ook een paar keer in de nacht eruit om haar speen in de mond te stoppen. sinds een kleine 2 maanden lukt het haar om zelf de speen te vinden. Ik heb een vermoeden dat onze zoon een beetje de kant van mijn jongste dochter opgaat, waar ik eerlijk gezegd niet zo op zit te wachten. Het kost je heel veel energie om constant met die speen bezig te zijn en constant je kind in slaap te moeten brengen ( nu kun je deze energie de eerste weken wel opbrengen maar niet maandenlang). Wat betreft het voeden heb ik het advies van het CB 2 dagen volgehouden, maar ben nu toch weer op mijn eigen gevoel gaan zitten, dat houdt in voeden totdat hij zelf loslaat dan verschonen/boertje en de andere borst totdat hij loslaat. Hij is hierna wel helemaal kapot en lijkt ook in slaap te vallen, maar na een paar minuten wordt hij weer wakker en blijft soms even rond kijken.. daarna wil hij gaan slapen maar weet dus niet hoe hij het voor elkaar moet krijgen en begint dan van jammeren naar heel hard huilen te gaan. Ik ben de hele dag bezig om hem in slaap te krijgen, en als hij dan uiteindelijk in slaap valt dan is het alweer bijna tijd voor zijn volgende voeding en moet ik hem dus weer wakker maken omdat hij anders echt lang door kan slapen. Ik weet dus niet zo goed wat ik hiermee aan moet. Het in slaap wiegen heeft wel eens effect, maar om eerlijk te zijn heb ik ook niet altijd na elke voeding tijd om hem in slaap te wiegen aangezien ik nog twee kinderen heb die aandacht nodig hebben. Over het algemeen komt mijn zoon om de drie uur voor een voeding, als ik tussendoor zie dat hij zuigbehoefte heeft dan leg ik hem aan.. soms drinkt hij dan maar 5minuten ofzo. Soms wil ik hem aanleggen maar dan pakt hij de borst niet en als ik hem dan een speen geef neemt hij die wel. Ook al is het je derde kind het blijft toch elke keer weer zoeken die eerste paar weken. Hij is ook maar net 2 weken dus logisch dat het allemaal nog niet soepel loopt, maar vindt het wel vermoeiend om steeds met hem op de arm moeten lopen of iets dergelijks omdat hij anders niet rustig is. Nu moet ik ook zeggen dat hij heel erg last van darmkrampen heeft wat natuurlijk ook voor onrust zorgt.
Is een draagdoek iets voor jou? Ik heb die bij nr 3 vaak gebruikt,omdat nr 2 toen pas 16 maanden was. Had ik een beetje mijn handen vrij maar is baby toch heel dicht bij je. Je kindje is idd nog erg jong,ik zou lekker laten drinken tot ie zelf aangeeft dat ie genoeg heeft. Een speen....nr 3 had enorme zuigebehoefte (bleek later reflux te hebben) en het ging gewoon niet zonder. Ook als hij z'n buik helemaal vol had bleef ie onrustig. De speen kalmeerde hem. Zolang je de hongersignalen goed in de gaten houd en pas geeft na een voeding....later er weer mee stoppen is later,nu is nu. Dus als het nu even werkt Enne...blijft altijd weer zoeken he,die kindjes kunnen zo verschillen,als baby al!
Speentje hier ook gebruikt. Werd ze heerlijk rustig van. Daarbij "mocht" ze ook niet vaak bij mij drinken ivm overproductie. Ook tegen krampjes kan een speentje juist wel fijn zijn. Verder heeft ze m na 4 maanden uitgetuft en haar duimpje gevonden. Tsja! Soms doen ze toch lekker hun eigen ding, zo klein als ze zijn!
@Zoe123; ik heb ook aan een draagdoek zitten denken. Heb hier alleen helemaal geen ervaring in. Het lijkt me zo raar om gewoon verder te gaan met je bezigheden en dat hij daar rustig van wordt haha.. en het blijft idd bij elk kind weer even zoeken. Maar na een tijdje kom je vanzelf in een ritme en dan ben je die eerste weken alweer vergeten. @Soefdeboef; ik heb idd ook gemerkt dat wanneer hij krampjes heeft hij het heel fijn vindt de speen te gebruiken, meestal in combinatie met het op zijn buikje liggen op mijn arm. Hier heeft hij zijn duim al een aantal keren ontdekt, dus wie weet wordt het hier uiteindelijk ook duimzuigen Ohja, laten jullie de baby gewoon overdag in de box ook tijdens slaapjes, of brengen jullie hem/haar conseqeunt naar bed? Ik heb het idee dat hij overdag namelijk beter en sneller in de box in slaap valt als boven op bed.
Wij lieten Sara de eerste weken altijd gewoon slapen op de plek waar ze in slaap was gevallen. Een box hebben we niet maar wel een wipstoel waar ze wel eens in slaap viel. Vaak was het de draagdoek. De eerste weken heeft ze alleen maar 's nachts in bed gelegen. Nu nog steeds verplaatsen we haar niet als ze eenmaal slaapt. Dus als ze nu ergens anders dan in bed in slaap valt laten we haar nog steeds gewoon daar liggen. Ten eerste voelt een baby zich het prettigst in de buurt van zijn moeder dus hij zal rustiger slapen in dezelfde ruimte als jij (dus in de woonkamer) dan alleen boven in een slaapkamer want hij heeft liever jou in de buurt. En ten tweede heeft hij tijdens de zwangerschap constant geluiden gehoord. In de baarmoeder was het nooit stil. Dus als je hem nu in een stille kamer neerlegt kan het wel eens zo stil zijn dat het juist tegenwerkt omdat hij al die maanden van de zwangerschap gewend is geweest om met geluiden in slaap te vallen.
Borstvoeding.com: kenniscentrum voor borstvoeding - Hechting - Je bent net geboren, en dan...? Dit vind ik altijd zo'n mooi stukje (misschien sluit het wel niet helemaal aan, maar goed) Hier ook veel de draagdoek, ideaal met oppaskindjes en baby. Lekker in de speeltuin en kleine slaapt mooi of kijkt om zich heen en is toch lekker warm bij mama. Wij hebben een storchenwiege carrier en die is echt ideaal! makkelijk af te stellen op formaat baby (alleen af en toe bijstellen als hij gegroeit is) en alleen de gesp aanpassen wanneer man heeft gedragen en ik verder ga met dragen. Hier heeft zoon ook nooit een speen gehad, maar lag hij soms wel lang aan de borst om aan zn zuigbehoefte te voldoen (lees een middag op de bank lekker series kijken )
Wat een mooi stukje.. en eigenlijk ook heel erg logisch zoals het daar beschreven staat. Inmiddels heb ik het advies van het CB betreft het voeden laten gaan, ik voed hem gewoon weer zolang als hij zelf wil ook al zit daar soms een beetje tutten aan de borst bij. Ik heb het idee dat hij hierdoor meer tevreden en rustiger is dan dat ik hem eerder van de borst haal, wat natuurlijk ook wel logisch is. Het blijft af en toe nog wel een hele strijd om hem in slaap te krijgen na het voeden maar na een tijdje wiegen op schoot komt dit meestal wel goed. Wel is het soms even moeilijker als ik 1 van de andere kinderen aandacht moet geven en ik mijn aandacht dus niet volledig op mijn zoontje kan richten. Een draagdoek vindt ik nog steeds wel een goede optie, ik ben al hier en daar aan het uitzoeken welke en waar ik hem zal halen. Wil het toch wel eens gaan uitproberen.
Vraag anders eens advies aan de dames op het "show je draagzak"topic, op het baby en dreumes forum Die kunnen je vast wel helpen