Idd spruitjes met wat boter en nootmuskaat en zout.. Zalig.. lekker 'prakken' door de aardappelen. Alléén zijn ze vele malen lekkerder als de vorst er n x over heen is geweest. En daar wacht ik op. Mn man lust ze niet, maar ik haal ze af en toe lekker voor mezelf (en straks voor Justin .
kleine tip om de bitterheid een beetje weg te nemen kook je een ui mee door de helft.............gaat de bittere smaak er iets van af anders lusten wij ze vroeger niet een kleine tip van mijn mama
mjammieeeeeeeee spruitjes heb ze vroeger nooit gelust en heb ze moeten leren eten ,.. haha door mijn hele kleine neefje die er eng veel van at, steeds weer moest ik er 1 nemen ,.. nu vind ik het heerlijk op vele manieren maar meestal maak ik ze gewoontjes,.... kook ik ze met wat zout in niet teveel water, en niet te zacht,.... (wil je minder bitter? beetje suiker erbij) dan afgieten. bak in een koekenpannetje spekjes (of ontbijtspekjes in stukjes plukken) bak het heel even aan en doe er dan een half uitje gesneden in (ik doe altijd hele)als klaar doe je de spruitjes erbij, een klontje boter en dan een beetje nootmuskaat vd smaak,.....mjammieeeeeeeeeeeee of gewoon koken en dan afgieten , beetje boter en een beetje noot,..... tuinboontjes doe ik ook met een uitje en spekjes, ook zo lekker die eet ik vandaag met aardappelen gekookt en een sudderlappie
Mijn ex-schoonmoeder deed er altijd gesneden plakjes banaan bij als de spruitjes eenmaal op tafel stonden. Is ook erg lekker. Ik geloof dat als je in de bovenkant van het spruitje een kruis of iets dergelijks snijd dat de spruitjes dan minder sterk smaken ofzo.. precies weet ik het niet, heb het wel eens gehoord, misschien weet iemand hoe dat zit. Succes in ieder geval!
@Milla: Als je een kruisje snijdt in de onderkant (het steeltje), dan wordt het steeltje ook gaar. Zelf maken wij spruitjes klaar in een stoommandje. De smaak en kleur is dan echt super! Verder doen wij niets op de spruitjes..... heerlijk naturel! Hier hebben we overigens nog nooit bittere spruitjes gegeten. Geinig artikel: Boerin ontdekt recept voor spruiten zonder winden Een Engelse boerin, die spruiten kweekt, beweert dat ze een manier heeft ontdekt om de groente klaar te maken zonder dat de eter last krijgt van flatulentie (winden, proten of scheten in de volksmond). Freda Neale uit Burscough, Lancashire is ervan overtuigd dat haar vijfstappenplan er ook voor zorgt dat de spruitjes lekkerder smaken. 1. Haal de buitenste blaadjes weg. 2. Verwijder ook de onderkant. 3. Doe ze in een pot kokend water met een theelepel zout. 4. Kook zes tot acht minuten. 5. Kauw elke hap minstens tien keer. De boerin beklemtoont dat je verse, jonge, lichtgroene spruitjes moet kopen, liefst nog aan de steel. Te lang koken zorgt er volgens Neale voor dat chemische bestanddelen in de groente met elkaar gaan reageren en zwavel vrijkomt. "Dat geeft een bittere smaak en doet de groente, net als de eter, stinken". In de Britse krant The Sun verklaart een voedselexpert waarom de Britten met Kerstmis spruitjes zouden moeten eten: "De antioxidanten in spruiten doden kankercellen. Ze ontgiften het lichaam en vernietigen virussen en bacterieën". (Bron: www.waarmaarraar.nl)
mijn zoontje van 4 en ik eten graag spruitjes. behalve mijn man die vind ze niet te eten. hij maak er altijd maar een sausje bij. hij moet toch eten wat de pot schaft.hahahahah
als je de spruitjes gekookt hebt en je pakt ze eruit. dan een beetje boter en wat mosterd ( ja vond het ook een vies idee de eerste keer) maar het geeft een hele lekkere smaak en maakt ze zachter. een theelepeltje is genoeg voor bij de boter en dan daarna de spruitjes erbij. klaar
Dan gooi je ze toch een nachtje in de vriezer Je hebt winters hier dat het geeneens vriest, dus kan je lang wachten en mijn oma gaf deze tip aan mij
Mijn receptje: spruitjes (hier ook die Iglo diepvries, die zijn niet zo groot en de vorst is erover geweest hihihihi) in de stomer (10 a 15min of zo). Ondertussen rundersausijsjes in plakjes snijden. Een uitje snipperen en een teentje knoflook persen. De uitjes en de knoflook eventjes bakken, dan de plakjes sausijs erbij, die bruin bakken. Dan krieltjes erbij, tot dat die ook bruin zijn. Dan doe je de spruitjes erdoor. En als laatste maak je een mengseltje met mosterd, currieketchup en ketchap (de zoete) en dat doe je er naar smaak doorheen.... Jammmmmieeeeeee
Oh heerlijk spruitjes! tis dat is ze nog niet mag eten (geef bv...) anders waren ze hier ook allang weer in huis Miss over een maandje dat ik het ga proberen als Marijn wat groter is. Ik kook ze altijd heel kort en daarna bak ik ze samen met mini gehaktballetjes, die net zo groot zijn als de spruitjes. Staat niet alleen heel leuk maar is ook heel erg lekker!
Ik lust ze ook niet zo graag, mijn man juist wel heeeel graag.... maar wanneer ik het op deze manier klaarmaak, eet ik ook wel een hapje mee: Spruitjes met tauge Voor 4 personen - 200 gram taugé - 750 gram spruitjes - zout - 2 eetlepels (olijf) olie - 1 volle theelepel kerriepoeder - 1 eetlepel citroensap - 2 eetlepels ketjap manis Was de taugé en laat de taugé daarna in een zeef uit lekken. Maak de spruitjes schoon (snijd een stukje van de stronkjes af en verwijder de buitenste lelijke blaadjes). Doe de spruitjes in een pan en voeg kokend water toe tot de spruitjes net beginnen te drijven. Strooi er zout er over en breng de spruitjes opnieuw aan de kook. Kook de spruitjes 5 minuten, giet ze af en breng het met nieuw water weer aan de kook (nog eens 5 minuten). Snijd een spruitje doormidden om te controleren of ze gaar genoeg zijn. Proef even: De spruitjes hoeven nog niet helemaal gaar te zijn en mogen nog een beetje hard van binnen zijn (Als ze door en door warm zijn, zijn ze meestal wel goed). Verhit de (olijf) olie een grote koekenpan. Bak er de spruitjes met de taugé - op matig hoog vuur, al om scheppend circa 5 minuten in tot de spruitjes beginnen te kleuren en de taugé nog net knapperig is. Zet het vuur uit, strooi de kerrie over de spruitjes en voeg het citroensap en de ketjap toe. Roer alles om en voeg nog zout naar smaak toe. Doe bij de spuitjes een schepje suiker, dat gaat de nare lucht tegen.
je hebt mensen die stampen zo door de aardappelen en zeggen dat het stamppot groene kool is wij trapten er vroeger in
Bedankt voor de inspiratie! Mijn hubbie en ik zijn ook dol op spruitjes en nu heb ik genoeg recepten om bij wijze van spreken elke dag spruitjes te kunnen eten...
Op de valreep dan nog een tip: De spruitjes ff kort koken, dan roerbakken met een uitje en knoflook en een flinke scheut balsamico azijn erbij. Ff wachten tot het is ingekookt en de balsamico als een stroopje aan de spruitjes kleeft, mjammie!
Ik maak er ook altijd stamppot van met aardappels en gehakt er doorheen. Dan lusten de kinderen van mijn vriendin het wel. Wijzelf zijn trouwens gek op spruiten, in welke smaak dan ook
Ja , ze zijn gewoon te koop. Maar eigenlijk pas echt lekker na de eerste nachtvorst... Ik kook ze vaak kort en bak ze dan even op hoog vuur met spekjes..