Verschillende vragen

Discussion in 'Stel je vraag aan de lactatiekundige' started by Weegschaal, Nov 21, 2012.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Weegschaal

    Oct 5, 2011
    38
    0
    0
    NULL
    NULL
    Beste lactatiekundige,

    Graag zou ik enkele vragen willen stellen:
    1. Op dit moment ben ik fulltime aan het kolven, aangezien wij de voeding van ons zoontje (ruim 9 weken oud) 'moeten' indikken met nutriton. Ons zoontje drinkt uit de Medela Calma fles. Dit gaat gelukkig goed, alleen hij drinkt erg snel (120 cc binnen 5 à 10 minuten). Wij vermoeden dat hij hierdoor last heeft van krampjes. Hoe kunnen wij hem leren om langzamer te drinken? Als wij het drinken onderbreken voor een pauze, dan gaat hij huilen waardoor hij veel lucht binnen krijgt. Dit veroorzaakt natuurlijk ook weer krampjes...
    2. Bij flesvoeding bestaat de richtlijn van 150 cc per kilogram. Kunnen wij deze vuistregel ook hanteren voor borstvoeding? Is het erg als hij minder drinkt (ik heb in ieder geval begrepen dat meer niet erg is). Wat zou eventueel het minimale zijn?
    3. Hoe weet je wanneer de moedermelk bedorven is? De moedermelk bewaar ik tot nu toe in de koelkast (maximaal 2 dagen), maar het lijkt soms dat de moedermelk gaat schiften in de koelkast. Als ik de moedermelk dan schud dan zitten er allemaal volken aan de zijkant van de fles. De melk ruikt niet zuur. Ook is het niet bij elke fles en het lijkt erger te worden door het schudden (wat nodig is voor de nutrtiron). Is de melk dan bedorven of zijn dit toch vetdeeltjes?
    4. Hoe lang kan je moedermelk op kamertemperatuur bewaren? Geldt dit ook voor reeds gekoelde moedermelk, welke vervolgens buiten de koelkast gezet wordt en zo op kamertemperatuur komt?
    5. Kan de moedermelk van verschillende kolfmomenten bij elkaar gevoegd worden? Zijn hier regels aan verbonden?
    6. Kan moedermelk in een koeltas voor moedermelk overdag bewaard worden om vervolgens 's avonds thuis in te vriezen? Of moet deze moedermelk direct in koelkast bewaard worden en is de koeltas alleen geschikt om moedermelk de vervoeren?
    7. Indien ik overdag genoeg moedermelk kan kolven kan ik het kolven in de nacht dan overslaan? Ons zoontje drinkt nog iedere nacht (1 keer in ieder geval en soms 2 keer). Ik kolf nu bij iedere voeding, zodat mijn productie afgestemd is op zijn behoefte. Gaat mijn productie achteruit als ik 's nachts niet kolf, als ik overdag genoeg kan kolven?
    8. Wij zijn op zoek naar een geschikte flessenwarmer om afgeklofte moedermelk te verwarmen. Nu heb ik begrepen dat moedermelk niet te snel opgewarmd mag worden en dat flessenwarmers waarbij de moedermelk binnen 2 minuten warm is niet geschikt zouden zijn. Klopt? Zijn er flessenwarmers die jullie aanraden?

    Mijn excuses voor de vele vragen, maar alles is nieuw voor ons. Alvast heel erg bedankt voor het beantwoorden van mijn vragen!!

    Groet,

    Weegschaal
     
  2. Saskia

    Saskia Lactatiekundige

    Apr 17, 2012
    818
    0
    0
    Hoi

    Geen excuus nodig! Daar zijn wij voor. Heel goed dat je je informatie vraagt.

    1. Je zou je melk nog iets dikker kunnen maken. Geef de fles eens in een andere houding, wie weet drinkt hij dan langzamer.
    Je zou ook nog een andere fles kunnen uitproberen. (Breastflow)
    2. Voor moedermelk is er maar 1 richtlijn. Bied aan wat je kindje wilt drinken. Dat zal wisselend zijn. ZOlang je kindje goed groeit, goede natte luiers heeft, regelmatig poept en vrolijk is, dan gaat het goed.
    3. De melk is absoluut niet bedorven! Dit zijn inderdaad vetvlokjes. Ook met nutriton hoef je niet heel hard te schudden, maar zwenk iets steviger dan normaal, op die manier blijven zoveel moeglijk voedingsstoffen behouden.
    4. Kamertemperatuur is 5-10 uur met een gemiddelde kamertemp van 16-20 graden. Ook wanneer je het uit de koelkast hebt gehaald.
    5. De melk kan van 1 dag bij elkaar gedaan worden om vervolgens in te koelen of in te vriezen.
    6. Het liefste zet je het direct in de koelkast. Is dit niet mogelijk dan ka je het in een dubbelwandige koeltas met bevroren koelelementen bewaren. Bij thuiskomst direct de koelkast of vriezer in.
    7. Dit zou je moeten uitproberen. Merk je dat je productie minder wordt, dan zou ik wel weer 's nachts gan kolven.
    8. Flessenwarmer die dat aangeven zijn inderdaad niet geschikt!
    Bij deze gaat het verwarmen veel te snel en gaan er voedingsstoffen verloren.
    Gebruik een flessenwarmer die je kan instellen op 37 graden. Hier warm je je flesje in 20-30 minuten in op.

    Bij meer vragen weet je ons te vinden.

    Groetjes Saskia
     

Share This Page