versnelde kinderen

Discussion in 'Schoolkinderen en pubers' started by belize, Aug 27, 2015.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. iMoeder

    iMoeder VIP lid

    Oct 30, 2015
    5,943
    6,290
    113
    Ik heb echt geen idee wat mijn IQ is. Ik heb alleen een paar keer de Nationale IQ-test gedaan wat toen op tv was. Maar dan scoorde ik de ene keer 120 en de andere keer 140.

    Sinds ik dat boek van Tessa Kiekeboom aan het lezen ben herken ik vooral heel erg veel karaktertrekken van mezelf. De vreemde hobbies en interesses, het gevoelige, geen keuzes kunnen maken omdat je van alles wel uitgebreid alle voor- en nadelen kunt afwegen en er oneindig over door kan filosoferen, het niet tegen teveel prikkels kunnen maar ze toch veel opzoeken, en vooral de eindeloze discussies met mensen die mijn gedachten sprongen niet kunnen volgen. Sindsdien ben ik ook op internet gaan kijken. In De checklists voor volwassenen kan ik bijna alles afvinken.
     
  2. iMoeder

    iMoeder VIP lid

    Oct 30, 2015
    5,943
    6,290
    113
    Over dat automatiseren trouwens nog even. Dat is een heel herkenbaar iets hoor. Schijnt ook zo'n hb ding te zijn. Mijn oudste zoon is 12 en kent volgens mij nog steeds niet alle tafels. Het blijft gewoon niet hangen. Het enige wat helpt is gewoon domweg met ze gaan zitten stampen. Hardop. Ook met rijtjes onregelmatige werkwoorden en zo (be-was-were-been) hahaha.
    Zelfde geldt voor automatiseren van sommen onder de tien 4+6=10 etc.

    En sommen op een 'eigen manier' ook. Alleen daarvan zegt die Mw Kiekeboom dus dat je dat echt moet uitleggen dat ze het zo moeten leren. Want op de basisschool redden ze het nog met de zelf verzonnen manieren. Eenmaal op de middelbare school lopen ze er vervolgens mee vast.
     
  3. iMoeder

    iMoeder VIP lid

    Oct 30, 2015
    5,943
    6,290
    113
    Ik had hier op de iPad een appje voor. Echt super handig! Moesten ze in bijv 10 minuten zo veel mogelijk sommen beantwoorden. Als beloning mocht ie daarna een spelletje doen.
     
  4. Jaimio

    Jaimio Fanatiek lid

    Nov 5, 2015
    1,684
    849
    113
    Female
    Er is heel veel aanbod om die tafels op computer of tablet te leren. Maar mijn punt is dus dat dat allemaal alleen visueel is.
     
  5. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    Apr 13, 2008
    23,166
    8,892
    113
    Er is ook een tafelrap, toch? Die wil ik nog opzoeken.
     
  6. belize

    belize VIP lid

    Feb 25, 2009
    11,105
    203
    63
    sorry maar door eigen reken strategie trager zijn is echt geen teken van slimheid. juist sneller en kortere weg en logischer rekenen. als het kind door eigen verkeerde strategie en niets onthoudt en langzamer is... dat komt echt niet door hoge IQ hoor. dat is echt geen reken talent.
     
  7. belize

    belize VIP lid

    Feb 25, 2009
    11,105
    203
    63
    smarte inzet van wat het kind weet je, strategieën die iemand ontwikkeld weet je. ik zie vaak dat kinderen daarin heel beperkt zijn. op dezelfde manier alles proberen te rekenen. alles zo doelloos splitsen omdat zij geleerd hebben dat het helpt.
    het is hun schuld niet. rekenonderwijs tegenwoordig is zeer concreet gegeven, toepasselijke wijze. voor abstract denkende lerende kinderen is dat ondermijnend voor hun concentratie.
    het is heel slecht om aan een kind kralen te geven om te rekenen wanneer je weet dat die lijn al in zijn hoofd geconstrueerd klaar zit.
    het is net als het leren van taal, bij sommige kinderen gaat het vanzelf. en je kunt een kind dat al zinnen maakt om zichzelf uit te drukken, toch maar dwingen om met losse woorden te praten. dat is niet eerlijk. zoals ik eerder ook zei.
     
  8. Bluesky

    Bluesky VIP lid

    Oct 1, 2007
    5,941
    0
    36
    Verzorgende-IG
    Heerewaarden
    Dat doen we nu inderdaad ook. En het is tafelmaand geweest op school en toen kregen we het verzoek om "na te tafelen", dus als we toch aan tafel zaten om te eten om dan onder het eten tafels te oefenen. Zo kwam het dus dat hij Jitte tafelsommen zat op te geven.

    Jelle zit nu in groep 6 en hij deed het goed genoeg om over te gaan. De tafelmaand is bedacht, juist omdat er vanaf groep 6 niet meer "getafeld" word zoals in 4 en 5 en de leraren merkte dat de kennis wegzakte in de loop van de groepen. Dus gaan ze elke zoveel tijd een soort herhaling doen. Alleen maar goed, dus!

    @Imoeder: Dat is dus waar ik bang voor ben. Hij kan nog zulke prachtige manieren bedenken om een som uit te rekenen, hij kiest meestal wel voor de lange weg, zeg maar. Waardoor hij later dus in de problemen komt. Ik heb hem dat uitgelegd, maar dat is nog zover in de toekomst dat hij eigenlijk nog niet begrijpt waar dat dan voor nodig is...

    Wat dan wel weer grappig is: Zoals ze hier op school leren rekenen doe ik het in mijn hoofd altijd al. Intuïtief dus. Ik weet niet of dit de standaard methode is, maar ze leren dus eerst de honderdtallen op te tellen dan de tientallen en dan de eenheden. Vervolgens tel je die 3 uitkomsten weer bij elkaar. Ze leren nu pas rekenen ònder elkaar, zoals ik het vroeger geleerd heb en ik kan dat nog steeds niet goed uit mijn hoofd. Optellen 1 onthouden, weer optellen, nog 2 onthouden enz... Dan kom ik er echt niet meer uit.
     
  9. belize

    belize VIP lid

    Feb 25, 2009
    11,105
    203
    63
    dat heet cijferen. ja, zoontje hier kon het met net 4 jaar oud. dat was dus enorme alarm op school. de deskundige zei dat de school met rekenen niks moest doen, hem zo laten. hij kan heel snel cijferen en nu is het saai geworden na 2 jaar cijferen. school moet/mag hem dus niet lastig vallen met die honderden tellen enzo methode straks. hij kan 3-4 digit cijfers, 5 cijfersommen zonder die uitrekenen op lijn zetten van groot naar klein.dat kon hij vorig jaar met net 5 jaar oud. hij die cijfers correct lezen.
    hij wist dus hoeveel honderd hoeveel duizend hoeveel eenén in een grote cijfer zit. en die correct van groot naar klein op volgorde zetten met net 4 jaar. maar met net 5 jaar ook sommen, erbij en eraf sommen zonder die uit te hoeven rekenen op volgorde zetten. hij weet dus zonder uitrekenen welk uitkomst groter zou zijn en zo 5 sommen. sommigen heel dicht bij elkaar.
    en dan nu met een getallenlijn tot 130 'leren' op school. echt zo slecht.
     
  10. belize

    belize VIP lid

    Feb 25, 2009
    11,105
    203
    63
    kleine sommen zitten al in cijferen geautomatiseerd. goed voorbeeld dus. als het kind cijfert dan gebruikt hij de kleine sommen. en 1 of 2 over schrijven en 1 van de buren lenen(bij eraf) leerde hij in een keer uitleggen. hij zag me een keer dat doen en wilde dat ik het uitlegde. grote cijfers boeien hem enorm.er kwam dus een alarm van de school en werd aan mij vertelt dat ik hem iets geleerd had dat pas op gr6 begint. maar ik wist dat niet en ik dacht ook niet dat hij dat zo kon snappen.
     
  11. iMoeder

    iMoeder VIP lid

    Oct 30, 2015
    5,943
    6,290
    113
    Ik zeg niet dat eigen manieren verzinnen om iets uit te rekenen, een 'bewijs' van slimheid is. Maar het is eentypisch hoogbegaafden tik.

    Andere tiks die niet noodzakelijkerwijs samenhangen met het cognitieve stukje, maar vaak in het karakter van hoogbegaafden zit zijn bijv faalangst, perfectionistisch op het pietluttige af, creatief, sterk gevoel voor moraal, intuïtief etc
     
  12. iMoeder

    iMoeder VIP lid

    Oct 30, 2015
    5,943
    6,290
    113
    @ Belize Ik loop daar op een andere manier ook wel tegenaan. Mijn dochter kan al heel lang simpele sommetjes. Daar begon ze al mee toen ze 3 was. Maar op school hebben ze het steeds over letters leren en leren lezen. En dat vind ze ook leuk hoor. Maar alleen die aandacht voor taal en niet voor rekenen, vind ik echt jammer.
     
  13. belize

    belize VIP lid

    Feb 25, 2009
    11,105
    203
    63
    o verschrikkelijk is dat. weet je wat zij ongeveer denken. zo een kind loopt zo ver voor dat 'het kijken naar leernivoo' geen zin meer heeft. omdat een kind nooit werkjes van een groep 3-4 jaar verder kan krijgen. dus vergeet het maar zijn leerbehoefte en passend onderwijs. programma's lijken meer op bezigheden bedenken. hoe regelen we een programma voor dat een kind zodat hij/zij het wel met plezier doet, leuke tijd op school heeft, en basis vaardigheden van school werkjes eigen maakt, DUS niet depressief of agressief wordt. dat is dus heel duur om te doen. omdat bijna alles uit een doos moet komen voor HB kind en met hun aparte juf die het geleerd heeft om die doos te beheren.
    sommige plus klassen hebben dat ook. maar niet alle plusklassen. meeste plusklassen zijn voor de kinderen die het goed doen met 'de regulaire verrijking' die in de reken programma's al zitten. bijvoorbeeld reken zeker heeft speurwerk, Leonardo heeft rekentijgers etc.
    ik geloof in een doorlopende lijn in leren rekenen, omdat rekenen heel strak theoretisch is. dus ik vind dat leerbehoefte bij rekenen cruciaal is om te bepalen wat je het kind aan moet bieden. het is net als leren praten. mijn mening verschilt van algemene nederlandse rekenonderwijs van vandaag. omdat men nu meer gericht is op toepasselijkheid van wiskunde= je kunt met cijfers van alles doen qua 'spelen met getallen en operaties'. als ik dat heel eenvoudig zegt= je kunt knikkers tellen, maar ook snoepjes, ook broodjes, ook fietsers, ook kraaltjes etc. je kunt achteruit tellen, ook met koekjes, knikkers, ballen etc, je kunt met sprongen tellen en dat kun je ook met kraaltjes etc etc. zo gaan ze eindeloos door in de toepassingen van die abstracte getallen theorie. maar een jong kind dat abstract leert baalt van al die toepassingen. het moet echt met mate zijn. en goed passen bij kids leerbehoefte.
    ik vind dat het de bedoeling moet zijn dat een slim kind verder leert rekenen en die past het zelf wel toe in zijn omgeving(dat gaat echt heel natuurlijk, zo is de leereffect wel blijvend, je hoeft dat niet voor geschoteld te krijgen op school. anders zijn die toepassingen van rekenen geen eye openers voor zo een kind, geen spanende ervaringen, geen ontdekkingen. gewoon saai school werkjes. ze hebben de toepassingen bedacht zodat rekenen geen honderden saaie sommen maken meer is. maar dat is het wel nog steeds, wat voor toepassing je ook allemaal bedenkt, als het kind echt ver voorloopt.
     
  14. belize

    belize VIP lid

    Feb 25, 2009
    11,105
    203
    63
    tip van vandaag= bij junior Einsteins(vroeger rekenen-oefenen.nl, taal-oefenen etc) hebben ze nu geschiedenis-oefenen.nl. mijn zoon vindt geschiedenis geweldig. hij heeft er 3-4 delen gemaakt. het is in principe begrijpend lezen(dat hebben zij ook) maar met tijdlijn etc. heel mooi gedaan. de woorden die je niet kent kun je leren door op te klikken. zoontje vond het echt erg leuk. vanaf gr4 tot gr8) hij heeft al 4 stickers verdiend.
     
  15. iMoeder

    iMoeder VIP lid

    Oct 30, 2015
    5,943
    6,290
    113
    Ik heb even online wat gekeken. Dat rekentijgers zou mijn dochter volgens mij helemaal leuk vinden.
    Maar aangezien ze op school nog niet met rekenen begonnen is, weet ik niet of dat kwaad kan?
     
  16. belize

    belize VIP lid

    Feb 25, 2009
    11,105
    203
    63
    ja het kan kwaad! tenzij je echt heel goed weet wat je doet. de volgorde van leren is echt belangrijk bij rekenen. anders kun je je kind frustreren. en dingen echt heel verkeerd vroeg leren.zodat je kind ipv keren blijft erbij tellen, en bijvrbeeld splitsen waar het echt niet nodig is. dat soort eigenzinnigheden die eigenlijk niet goed zijn. rekentijgers begint vanaf gr4 volgens mij. en het heeft chinese cijfers, Japanse abacus opdrachten etc. dus...
    laat je dochter tellen, achteruit tellen met sprongen tellen als zij echt wil rekenen. en kubussen zijn ook erg goed.
    koop een nikitin set, bijvrbeeld geox cubussen, oefenen volgens het boekje. ruimtelijk inzicht heeft ook effect op rekenen op latere leeftijden. en wat denk je van camelot van smartgames? prinses en de ridder op een kasteel!
    dat is mijn mening natuurlijk.
    ik leer zoontje eigenlijk heel weinig.
     
  17. belize

    belize VIP lid

    Feb 25, 2009
    11,105
    203
    63
    ze zit op gr2 toch? ze hebben wel degelijk rekenen. ze gaat straks ook reken toets cito maken. kleine sommen maar ze worden ook afgebeeld met dingentjes. neem er 3 er af en teken zoveel ballen etc.
    ga naar rekenen-oefenen.nl en daar kun je zien wat voor dingen zo maken.
     
  18. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    Apr 13, 2008
    23,166
    8,892
    113
    Rekentijgers is er vanaf groep 3. Maar voor thuis zou ik het meer zoeken in andere dingen (spelletjes ed). Ik ben sowieso niet zo van het maken van opdrachten en werkbladen ed thuis en mijn dochters weigeren het gelukkig ook vrij principieel. :D
     
  19. Miranda81

    Miranda81 Fanatiek lid

    Jun 22, 2012
    1,423
    125
    63
    Mag ik ook een vraag stellen?

    Ik lees al een tijdje mee. Onze dochter is niet versneld naar groep 3 gegaan. Ze is een december leerling en ze wordt bijna 6. Ze scoorde heel goed op de cito toetsen. Maar dat was wel de groep 1 toets.

    Inmiddels leest ze al de makkelijke boekjes. Ook op rekengebied loopt ze voor op de rest van de klas.

    Morgen hebben we 10 minuten gesprek en ik vraag mij af wat andere scholen doen als kinderen extra uitdaging nodig hebben.
    Wat kan ik van een school verwachten als ze extra uitdaging nodig heeft.
     
  20. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    Apr 13, 2008
    23,166
    8,892
    113
    Het verschilt heel erg per school hoe ze er mee om gaan. Ik zou eerst met school in gesprek gaan, wat zien zij in de klas? Hoe zit ze tov de rest van de klas? Misschien zijn er meer kinderen die snel zijn, wat gunstig is, want dan kunnen ze dingen samen doen. Als ze met de methode Veilig Leren Lezen werken, dan is de kans groot dat ze op dit moment op de maanlijn werkt (gemiddeld), daar boven is nog raket (daar werken niet alle scholen mee) en zon. Als dat het geval is, dan kan er dus binnen de methode meer aangeboden worden. De meeste andere methodes werken ook met verschillende leerlijnen, zowel voor taal als voor rekenen (bij rekenen hebben ze hier 'één ster, twee ster en drie ster'). Als dat allemaal niet voldoende is, dan wordt er vaak gezocht naar andere vormen van uitdaging als Smart Games, Rekentijgers, Kien, Sterrenwerk, Plustaak Rekenen, Rekenmeesters, Taalmeesters, Acadin, werken aan projecten, enz. En sommige scholen en/of besturen hebben ook een plusklas waar kinderen die in de klas niet genoeg uitdaging krijgen naar toe kunnen.
     

Share This Page