Wij zijn een paar maanden geleden verhuisd naar een huis met een tuin. Eerst hadden we alleen een bestrate postzegel achter ons huis met een paar plantenbakken. Nu zijn we ineens de trotse bezitters van een tuin met Echte Planten. Dat is heel fijn alleen levert natuurlijk ook een hoop vragen op. Nu hoop ik dat hier een paar fanatieke tuingoeroes rondlopen die me kunnen helpen. Dat ik af en toe een foto kan posten met de vraag "is dit onkruid of moet het in m'n tuin blijven'. Dat is ongeveer het niveau. Eerste vraag gaat over een fruitboompje. Althans, ik vermoed dat het een appel- of perenboompje is. Maar ik zit vreemd wit spul in en ik ben bang dat het één of andere ziekte of iets anders schadelijks is. Er staat nog een fruitboompje naast & de druif & lei-lindes. Ik wil voorkomen dat er iets overslaat! Wie weet raad?
ik ben op google wezen zoeken, ik weet ook niet veel van planten enzo, maar ben er wel mee bezig ook (best leuk!). En dit lijkt op wollige bloedluis: http://www.fruitbomen.net/informatie/p/18/een-appelboom-kopen-planten-en-verzorgen/
Wolluis denk ik. Je kan er bij het tuincentrum spray tegen halen. Wel een beetje de milieuvriendelijke variant kiezen
Dit is een appelboom. Appelboom heeft gekartelde bladeren en perenboom heeft dat niet. Bestrijding van wolluis Spuit de luizen en eitjes zelf van de plant af door middel van een krachtige plantenspuit met water. Spuit elke dag tot de wolluizen verdwenen zijn. Een ander huis- tuin- en keukenmiddeltje is het gebruik van spiritus. Ook hierbij is dagelijks gebruik gewenst voor effectieve behandeling. Voorkom dat je planten op de tocht staan, dit trekt sneller wolluis aan. Zelf vorm je vaak het grootste verspreidingsgevaar doordat je ongemerkt fungeert als transportmiddel van de wolluis. De luizen verspreiden zichzelf namelijk niet gemakkelijk, maar hoppen vaak van je kleding naar een andere plant. Is de plaag zo hardnekkig dat je er met de bovenstaande tips nog niet van af bent gekomen? Er zijn verschillende methodes toepasbaar en producten verkrijgbaar bij o.a. tuincentra om dit te bestrijden.
Bedankt dames! Ik heb even gegoogled en dit zou het inderdaad wel eens kunnen zijn. Het was natuurlijk l donker tegen de tijd dat ik dit las, dus ik heb even met de lamp van mijn telefoon gekeken of ik beestjes zag. Ik zie de beestjes niet, maar ik zie wel 'gefriemel'. Eén van de tips was afspuiten met koud water. Dat zal wel niet de best werkzame zijn, maar aangezien ik nu nog niks anders in huis heb, ben ik daar maar vast mee begonnen. Dus de boom is van boven tot onder schoon gespoten. Ik hoop alleen maar dat ik ze daarmee niet verspreid! Ik rij morgen toch min of meer langs Boerenbond, die zullen wel een middeltje hebben. Ik las ook iets over bestrijding door oorwurm en andere insecten. Ik wilde toch al insectenhotels in de voor- en achtertuin plaatsen. Het is al een redelijk bij-vriendelijke tuin met allerlei bloeiende planten in elk seizoen. Maar de bij kan wel wat extra steun gebruiken. Ik was eigenlijk van plan die dingen voor mijn verjaardag te vragen, dat zijn natuurlijk leuke cadeautjes. Maar ik zal er zelf ook vast 1 of 2 aanschaffen. Het zal niet onmiddelijk een wondermiddel zijn, maar baat het niet dan schaadt het niet.
Ik had van hg vorig jaar een middel tegen blad en wolluis gebruikt op mn Japans esdoorn. Ook miliue vriendelijk. Hielp heel goed, alle bladluis was binnen de korste keren weg. Alleen mn bladeren waren een week later ineens helemaal verdoord en lelijk. Dus dit jaar toen ik weer een bladluis uitbraak had, heb ik ervoor gekozen het niet te behandelen en ze zijn vanzelf weggegaan. Met jouw wolluis zou ik het toch eerst eens met het water proberen en kijken hoe dat uitpakt
De wolluis zit er nog steeds. Aantal keer met water afgespoeld en ook een mengsel met spiritus. Misschien doe ik het niet consequent genoeg. Of ik krijg ze niet allemaal te pakken. Het appelboompje staat tegen een schutting, dus aan de achterkant kom ik er niet goed bij. Ik denk er nu over larven van het lieveheersbeestje te bestellen. Die schijnen ze op te eten en die kunnen natuurlijk wel overal bij. Iemand ervaring hiermee? Nieuwe vraag: Die ene aangetaste appelboom heeft geen vrucht. Maar de andere appelboom staat gelukkig aan de andere kant van de tuin, dus de bloedluis heeft hem nog niet gevonden. Die heeft al wel vruchten. Net als mijn twee perenboompjes. En de druif zit ik helemaal vol trossen. Het is dat ik geen wijn lust.... Nu is het fruit natuurlijk nog lang niet rijp. Ik heb geen idee wat voor soort appel- en perenbomen het zijn. Maar de appeltjes beginnen al een beetje te kleuren. Nu vind ik vogeltjes hartstikke leuk en ik gun ze best wat lekkers op zijn tijd, maar m'n eerste appels en peren uit eigen tuin wil ik toch graag zelf opeten! Vanaf wanneer moet ik maatregelen nemen tegen de vogels. En welke? Ik dacht zelf aan een net, maar mijn schoonzus had slechte ervaringen met een net over hun druivenranken. De vogels bleven erin verstrikt zitten. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Had zij een verkeerd soort net of kan ik beter iets anders proberen, zoals folie en CD's in de boom?
Sorry, hij plaatst de foto op zijn kop. Zie vraag hieronder. En dan nog een vraag. Ik ben voorzichtig met dingen uit de tuin trekken, omdat ik nog niet altijd weet of iets onkruid is of niet. Ik ben heel blij dat ik een paar keer geduldig heb afgewacht, want ik bleek klaprozen in de tuin te hebben en ook malva / kaasjeskruid werd door mij eerst als (mogelijk) onkruid aangezien. Nu groeit voor één van de perenbomen dit spul (zie foto). Tot nu toe vind er niks aan. Is dit onkruid of komt er later nog een leuk bloemetje in ofzo?
Hmz die ken ik niet . Maar heb wel een tip tegen luizen op platen en bloemen . Een sprayflesje met water en wat dreft doet wonderen .
Lijkt op guldenroede, of iets anders waar bloemen aan komen. Echinacea misschien. Ik zou het nog niet weggooien.
Is zeker geen onkruid komen idd bloemen in, ik heb ze zelf ook. Kan alleen even niet op de naam komen;0 En in de winter verdwijnen ze ook weer.
Veel mensen vinden het onkruid, maar onkruid is pas onkruid als jij het onkruid vindt. Ik vind het lastig determineren op zijn kop, heb je geen migelkheid om hem gewoon te posten? Nog een tip: zorg dat je dit soort planten verwijderd voordat ze zaadjes gaan maken/ als de bloemen uitgebloeid raken. Anders heb je straks je tuin helemaal vol staan.
Appels en peren hoef je in principe niet af te dekken. Die zijn te groot voor de vogels, zorg wel voor voldoende water... iedere avond een of twee emmers (cq grote gieters gieten) Voldoende water zorgt voor mooie grote vruchten. Ik heb al enige jaren appels, peren, kersen (Zure) en rode bessen staan. Aangezien ik de kersen en bessen voornamelijk voor de jam gebruik, pluk ik t spul net iets vroeger dan volledig rijp. Ben je één of twee dagen later.... dan hangen er alleen nog kersenpitjes aan een steeltje in de boom