Dat be ik helemaal met je eens! Ik val bijna van de bank hier....... Dit had best iets voorzichtiger en vriendelijker gebracht kunnen worden als je er al perse iets over kwijt wilt...
Ik heb zelf 4 jaar in Belgie gewoond en ik zag elk jaar Ollanders op rasse schreden terug keren naar Nederland omdat ze tegen allerlei problemen aanliepen. Neem mijn post dan maar als waarschuwing. Woon zelf ook in het buitenland en informatie lezen is echt belangrijk.
Ja je goed inlezen en voorbereiden is zeker heel belangrijk. Maar dat doet ze door middel van deze post toch ook. Ze vraagt heel gericht naar informatie en ervaringen. Ze heeft heel wat websites aangereikt gekregen waar ze kan gaan lezen.
Kijk is op ik wil weg.nl daar heb ik veel aan gehad toen ik in belgie woonde. Moest toen trouwens wel een verblijfsvergunning aanvragen omdat ik er langer dsn 3 mnd zou wonen. Zo veel mogelijk te weten komen over de Vlaamse manier van leven is erg belangrijk. het zal gaan om hoe beter je je aanpast hoe meer je er geaccepteerd wordt.
Er heerst daar een totaal andere woordkeuze en sommige woorden komen in het Nederlands niet voor. Geen enkel probleem want alles valt aan te leren. Alvorens een grote stap te nemen dient men goed geinformeerd te zijn, en niet op de bonnefoi omdat het allemaal wel goed zal zitten. Om deze reden vraag ik hier advies, gezien ik weet dat er hier Belgische dames zitten. Niet erg vriendelijk van je om zo te reageren. Ik vraag advies en geen snaai. :x
Veel websites heb ik al in mijn favoriete staan maar er staan een hoop nieuwe bij die ook zeker wel nuttig zijn. Heel erg bedankt!
Ik vraag me af op basis waarvan jullie hebben besloten om naar Belgie te emigreren. Schijnbaar ontbreekt er veel kennis dus hoe kun je dan een weloverwogen besluit nemen? Je schrijft dat je al veel weet maar nog een paar vragen hebt. Die vragen gaan echter over AOW, pensioen, verzekering, belasting, salaris, kosten levensonderhoud e.d. Dat zijn echter juist de zaken aan de hand waarvan je eventueel een beslissing kunt nemen om te emigreren.
Meis als jij wilt emigreren is dat je goed recht. En dat je je nu probeert in de lezen in alles wat daar anders is is alleen maar goed voorbereiden werk. Ben je al vaker in Belgie geweest en wat spreekt je aan aan het land en de mensen dat zijn pas de vragen die je je moet stellen als je daar heen wilt verhuizen toch. Het lijkt mij dat jullie daar al over na gedacht hebben. En soms mogen dromen uit komen. En belgie is gelukkig niet het einde van de wereld ik beschouw belgie als de achterburen. Die wat anders zijn maar vooral een goed volk is.
Dank je wel mevrouw uit mijn geboortestad . Belgie is bij ons zo geliefd dat we zelfs onze huwelijksreis naar daar hebben gehad! Ik wil gewoon heel goed voorbereid zijn en kan daarom maar beter hier naar tips/ervaringen vragen dan enkel op websites lezen en er geen drol van snappen. Ik heb een gezin met drie kinderen, zo'n stap is niet niks! Liever alles in jip en janneke taal op een forum, dan onverbereid naar daar en na een jaar van de koude kermis terug komen in Nederland omdat we het allemaal toch niet zo goed begrepen hebben.
Nou ja, ik snal Chebu's opmerking wel. Het lijkt erop dat jullie helemaal nog niet hebben nagedacht wat zoiets zou betekenen, wat voor aanpassingen dat met zich mee zouden brengen. De juist essentiele zaken heb je nog niet eens onderzocht?! Het gras is niet altijd groener aan de andere kant van de grens hoor ... Mijn ouders zijn naar Duitsland verhuist, net over de grens, maar er zijn best een hoop zaken die tegenvallen, ondanks dat ze alles goed hadden uitgezocht. Pensioen, AOW, belastingen maar ook praktische zaken, taal, artsen etc. En vooral de wil om te willen intergreren. Mijn ouders "doen" het goed bij de duitsers, maar zij investeren daar ook wel in.
Aan wie kan ik dan beter ervaringen en tips vragen dan de Belgische dames? Het gras hoeft voor ons totaal niet groener te zijn, sterker nog, het sociale vangnet in Belgie is een stuk minder als in Nederland. De keuze is al gemaakt en ook zeker weloverwogen. Echter alvorens onze biezen te pakken lijkt het me beter mij te informeren bij de Belgische ZP-ers dan enkel uit de boekjes lezen, ambassade bellen en federale websites raadplegen. Ik snap het probleem niet echt van advies/tips vragen. Dat ik dat doe laat juist zien dat ik mij goed wil laten informeren. Het besluit om totaal niet meer in Nederland te werken is ook een weloverwogen keuze, ondanks dat het sociale vangnet een speldenprik van dat van Nederland is! In andere voorzieiningen heeft Belgie zeker weer een voorsprong. Bij deze nogmaals: Graag enkel advies! Ik heb niets aan meningen en veroordelingen!
o leuk kom je uit Delft grappig. Je schrijft dan zeker onder een andere naam nu?? pb me maar als je dat leuk vind.
Ben een doorgewinterde ZP-er: meidenhuis Heb mijn account laten sluiten omdat ik te veel bezig was met onze kinderwens. Na 2 weken hield ik het niet meer en heb een nieuw account aangemaakt
Ik begrijp dat je advies wilt, alleen vroeg (en vraag me nog steeds een beetje) af wat de reden van je "weloverwogen" beslissing is geweest. Want je kunt mijns inziens geen weloverwogen beslissing maken, als je niet ook het financiele plaatje op de rit hebt. Weet je al dat je een baan in Belgie zult kunnen vinden? Je weet neem ik aan dat je naast Nederlands in 99% van de gevallen ook Frans vloeiend moet kunnen spreken? Als Vlaamse woorden al een probleem vormen ... Weet je al hoe het met de scholen voor je kinderen zit? Wat is je vangnet als het onverhoopt niet mocht lukken (niet geheel onbelangrijk) Als je volledig in Belgie gaat wonen en werken, kom je voor de voorzieningen in NL ook niet meer in aanmerking. Weet je al hoe je een huis gaat kopen/huren? Zaken zoals huurtoeslag of hypotheekrenteaftrek bestaat niet daar (voor zover ik weet). Als je alles in Jip en Janneke taal wilt uitgelegd hebben zou je er beter aan doen om een afspraak te maken met een emigratie expert en niet zelf gaan goochelen, je kunt zaken namelijk verkeerd interpreteren. Die kunnen je namelijk tot in detail uitleggen wat zoiets betekent, kunnen je begeleiden met instanties in Belgie etc.
Als je hier een huis koopt, kan je een bepaald deel van je hypotheek ook aftrekken via de belastingen. Het lijkt me heel moeilijk om zoveel info te vergaren en interpreteren. Een emigratie expert lijkt me inderdaad geen overbodige luxe. En ik lees hier dat er moeite moet gedaan worden om te integreren in België, het Vlaams te leren,... . Lijkt mij als Vlaamse en Belgische dat dit automatisch zal gaan. Zooooveeeel schelen we (B vs NL) nu ook weer niet hoor. En 'Vlaams' wat is dat? Elke provincie heeft een ander taaltje,... . Vaak zelfs elk dorp . Oh en over dat Frans leren: als administratief bediende heb je dit vaak wel nodig maar in heel veel jobs ook weer niet hoor. Neem je tijd om alles rustig te bekijken, vergaar zoveel mogelijk info en als je het écht ziet zitten, neem dan gewoon de sprong! Het is niet slecht hier .
Hier een Belg in Nederland. Met veel van je vragen kan ik je niet helpen omdat ik ook pas echt volwassen ben geworden in Nederland, maar wil je toch ook even waarschuwen voor het mentaliteitsverschil. Veel mensen denken dat Belgen en Nederlanders niet zo heel veel van elkaar verschillen, maar het is echt een heel erg groot verschil. Belgen zijn inderdaad niet mondig, kunnen ook niet tegen mondige mensen. Het moeilijke aan Belgen is dat ze heel erg beleefd zijn. Hierdoor zullen ze niet makkelijk zeggen waar het hen om gaat, maar in je gezicht heel vriendelijk en beleefd blijven. Een mooi voorbeeld dat ik hier ooit van hoorde was van een vrouwtje dat al tijden in België woonde (Nederlandse) en heel geregeld bij de buurvrouw spontaan op de koffie ging. Buurvrouw bood altijd een kopje koffie aan, dus vrouwtje ging er vanuit dat buurvrouw het ook wel kon waarderen. Tot vrouwtje een keertje een andere buurvrouw sprak die der uit haar droom hielp. Buurvrouw vond het helemaal niet gezellig, vond het zelfs vreselijk dat ze altijd zomaar op de stoep stond zonder het even van te voren aan te kondigen. Maar omdat je nu eenmaal altijd beleefd moet zijn, had ze er nooit iets van gezegd. Dit is misschien een licht overdreven voorbeeld, maar geeft toch best goed aan hoe Belgen in elkaar steken. Je leert Belgen ook echt niet kennen door er op vakantie te gaan, want iedereen zal dus altijd vriendelijk en beleefd zijn. Houdt er ook rekening mee dat het in België veel moeilijker is om geaccepteerd te worden als Nederlander dan dat het in Nederland is om geaccepteerd te worden als Belg. Al zal dat misschien meevallen als je in het grensgebied blijft. Nog een groot verschil is qua regeltjes. In Nederland heb je voor alles regeltjes, maar ze zijn wel voor iedereen hetzelfde, je weet dus steeds waar je aan toe bent. België is het land der grijs gebied. Een regel kan op 7329 verschillende manieren worden geïnterpreteerd. (En ja, hier hebben we helaas heel veel ervaring mee, op werkgebied krijgen we hier maandelijks mee te maken. ) Nu niet denken dat ik niets positiefs vind aan België en Belgen hoor, want ook aan hen vind ik bepaalde dingen veel fijner dan aan Nederlanders/ Nederland, ik haalde even de negatieve punten aan omdat je het positieve vast zelf heel snel ontdekt/ ontdekt hebt. Ik zou echter nooit terug willen gaan, maar dat is voornamelijk vanwege de grauwheid in België en het gebrek aan openbare natuur.
Karoke, ik kan me niet echt in je post vinden moet ik zeggen. Maar zoveel antwoorden, zoveel meningen hé!