Ww rechten

Discussion in 'Stel je vraag aan het UWV webcareteam' started by xfifix, Feb 7, 2015.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. xfifix

    xfifix Actief lid

    Sep 23, 2008
    402
    0
    16
    Hallo,

    Ik zal mijn verhaal kort samenvatten:
    Vast contract bij werkgever voor 36uur. Neem sinds april 2013 ouderschapsverlof op, eerst 9 uur per week en later 14 uur per week. Ik ben inmiddels weer bevallen van nummer 3 en krijg nu dus een zwangerschapsuitkering (deze krijg ik over 36 uur). Stel ik zou na mijn zwangerschapsverlof de ww in gaan, over welke uren krijg ik dan ww?
     
  2. UWV

    UWV VIP lid
    Staff Member

    Beste Xfifix,

    Je wilt weten hoe de hoogte van je WW-uitkering berekend wordt aangezien je de afgelopen tijd ouderschapsverlof hebt genoten.

    Om te beoordelen of ouderschapsverlof voor jou van invloed is op je WW-recht, is het van belang te weten of je ouderschapsverlof langer dan 78 weken heeft geduurd.

    Je geeft aan vanaf april 2013 ouderschapsverlof op te nemen. Je hebt nu zwangerschapsverlof maar geeft aan dat dit je derde kindje is. Het kan dus zijn dat je tijdens je ouderschapsverlof al eerder zwangerschapsverlof hebt gehad. De periodes van ouderschapsverlof tussen zwangerschapsverlof door worden bij elkaar opgeteld.

    Wanneer je ouderschapsverlof in totaal korter dan 78 weken heeft geduurd, heeft het geen invloed op je WW-uitkering. Wanneer het ouderschapsverlof langer dan 78 weken duurde, is het wel deels van invloed op je WW-recht.

    Er zijn voor het berekenen van je WW-recht twee dingen van belang: het dagloon en het GAA. Ik zal hieronder van beide zaken uitleggen hoe je ouderschapsverlof van invloed kan zijn.

    Het Dagloon
    Dit is waar de hoogte van je uitkering op gebaseerd is. Voor de berekening van je dagloon wordt normaal gesproken gekeken naar je salaris in de twaalf kalendermaanden voor de start van je WW-uitkering. Als dit bij jou zou gebeuren, zou je WW-uitkering lager uitvallen doordat je ouderschapsverlof hebt opgenomen. Daarom gaat de berekening bij genoten ouderschapsverlof anders. Er wordt gekeken wat je salaris geweest zou zijn wanneer je geen ouderschapsverlof had opgenomen. Hierop wordt het dagloon gebaseerd. Bij het berekenen van je dagloon maakt het niet uit hoe lang je ouderschapsverlof heeft geduurd.

    Het gemiddeld aantal arbeidsuren (GAA)
    Het GAA is het aantal uren dat je gemiddeld per week werkte. Voor de berekening van het GAA is de duur van je ouderschapsverlof wel van belang. Normaal gesproken wordt voor de berekening van het GAA gekeken naar de 26 weken direct voor start van je werkloosheid. Wanneer je direct na zwangerschapsverlof in de WW komt, zouden de 26 weken voor start van je zwangerschapsverlof genomen worden. In die periode werkte je minder door ouderschapsverlof. Hierdoor zou je GAA lager uitvallen.

    Wat UWV dan doet, is kijken naar de periode vóór je ouderschapsverlof. Er mag echter maar maximaal 78 weken worden teruggeteld. Het kan zijn dat we met die 78 weken terugtellen uitkomen in de periode waarin je al ouderschapsverlof had. Vanaf dat moment tellen we 26 kalenderweken terug. Over deze weken wordt berekend hoeveel uren per week je werkte. Dit is je GAA. Je GAA kan dus lager uitvallen doordat je langer dan 78 weken ouderschapsverlof hebt genoten.

    Het GAA is het aantal uren waarvoor je beschikbaar moet zijn voor werk. In eerste instantie staat het GAA los van de hoogte van je uitkering. Voor de hoogte van je uitkering gaat het GAA pas meespelen wanneer je gedeeltelijk zou gaan werken naast je uitkering. Wanneer je tijdens het eerste jaar van je WW-uitkering start met gedeeltelijk werken, vindt er urenaftrek plaats. Het aantal uren dat je werkt, wordt in mindering gebracht op je WW-uitkering. Het GAA wordt gebruikt om die berekening te maken.

    Met vriendelijke groet,

    Ellen
    UWV Webcare Team
    UWV Webcare Team - UWV - Over UWV
     
  3. xfifix

    xfifix Actief lid

    Sep 23, 2008
    402
    0
    16
    Hallo Ellen,

    Bedankt voor je zeer uitgebreide antwoord, helemaal duidelijk!
    Wat betreft die regel met het terugtellen vanaf 78 uur... zulk soort informatie zou misschien heel nuttig zijn op jullie website (of kijk ik niet goed?). Ik zie deze vraag namelijk heel veel terugkomen op verschillende forums;) dat even als tip :)

    Ik heb voorafgaand aan mijn zwangerschapsverlof 84 weken ouderschapsverlof gehad. Dus als ik terug ga tellen vanaf 78 weken worden er 6 weken met ov geteld en 20 zonder.
    20*36 = 720uur
    6*22 = 132uur
    samen 852uur / 26 = 32,76 uur beschikbaar zijn voor werk.

    Dan heb ik gelijk nog een andere vraag. Ik heb namelijk sinds april 2014 naast mijn vaste baan een eigen bedrijfje opgezet, waar ik momenteel zo'n 20 uur per week aan besteed... Klopt het dat ik deze 20 uur dan gewoon mag blijven werken in mijn eigen onderneming zonder dat ik hierin gekort wordt op mijn ww?

    Groetjes Bo
     
  4. UWV

    UWV VIP lid
    Staff Member

    Beste Bo,

    Je wilt weten hoe er bij de WW wordt omgegaan met je werk als zelfstandige. Je doet dit werk al langer naast je baan.

    Wanneer je al langer naast je baan in loondienst als zelfstandige werkt, berekent UWV hoeveel uur per week je gemiddeld aan je eigen bedrijf besteed hebt in de 26 weken voor je werkloos werd. Het aantal uren dat hier uit komt, mag je naast je WW-uitkering blijven werken zonder dat het gekort wordt.

    Kom je hier boven? Dan wordt elke vier weken gekeken hoeveel uren dit gemiddeld waren. Die uren worden vanaf dat moment blijvend op je WW-uitkering in mindering gebracht. Met blijvend bedoel ik dat alle uren die je extra werkt bovenop de vrijgelaten uren niet alleen in die periode, maar in het vervolg wekelijks op je WW-uitkering worden gekort. Werk je op een later moment nog meer uren, dan worden die extra uren ook weer blijvend op je uitkering gekort.

    Met vriendelijke groet,

    Ellen
    UWV Webcare Team
    UWV Webcare Team - UWV - Over UWV
     

Share This Page