Ik vind dit een mooie oplossing. Ik heb er persoonlijk ook geen moeite mee om voor zulke dingen vrije dagen op te nemen. Vind het ook niet eerlijk tegenover mijn (kinderloze) collega;s dat ik dan die dagen er niet ben en daarnaast nog volledig mijn vakantie uren behoud. Ik vind zorgverlof ook meer iets voor ziektes van langere duur, niet voor elk griepje van een kind. Denk dat je werkgever het je misschien niet kan weigeren, maar ook niet in dank af zal nemen en dan krijg je waarschijnlijk ooit ergens het deksel op de neus (om maar een een oud-Hollandsche uitdrukking te gebruiken). Maar wat je ook doet, veel beterschap voor je zoontje. Hoop dat hijs snel weer opknapt en geniet van een bonus-dagje met mama.
Wettelijk heb ik recht op zorgverlof. Dus vakantie opnemen hoeft dan niet. Calamiteitenverlof heb ik geen recht op, dus zou dan idd moeten liegen. De vorige keer toen ik er wel recht op had, wees mijn werkgever me hier niet op, dus ja, nu ga ik de feiten een beetje verdraaien. Heel slecht ja, ben ook niet zo goed in liegen maar telefonisch gaat het me waarschijnlijk een stuk makkelijker af. Hopelijk is het niet nodig en is ie morgen weer beter. Gaat het weer wat beter met je dochtertje?
dochtertje is 1 dag heel ziek geweest (wel precies volgens het "hersenschuddingsboekje", daarna 2 dagen stiksacherijnig geweest en daarna gezelliger dan ooit geworden liegen lijkt me niet zo handig. op die basis wil je toch niet werken. ik zal gewoon in samenspraak iets af spreken. melden dat je de vorige keer geen verlof hebt gekregen en nu in het nauw zit
Ja je hebt gelijk dat dat niet eerlijk is tegenover je collega's. Bij ons werkt het wat anders en zou ook niet moeilijk doen over een extra vakantiedag opnemen. Maar heb dit jaar nog geen vakantie gehad. Als ik ziek ben, gaat dat van mijn vakantieuren af, behalve als je langer dan 2 dagen ziek bent. Ben dit jaar 2x 1 dag ziek geweest, dus ging van mijn vakantieuren af. Ook ziekenhuisbezoekjes voor mijn zoontje zijn hier van af gegaan en dan nog de dagen dat hij ziek is geweest. En heb er nu dus net genoeg over voor de kerstvakantie. Vind zelf dat ik die best verdiend heb na bijna een jaartje werken
Ik heb net alle regels over zorgverlof (kort) nog eens doorgelezen en je hebt er idd gewoon recht op. Slecht van werkgevers dat ze je hier nooit over informeren. Ik heb gelukkig genoeg verlofuren om ziektes op te kunnen vangen, maar zou eigenlijk de volgende keer ook gewoon zorgverlof op kunnen nemen. En wat betreft dat calamiteitenverlof: Als jij vind dat je dat kunt maken moet je dat gewoon doen. Nogmaals beterschap voor je zoontje!
Tja, dat zou met een schappelijke werkgever idd kunnen. Helaas heb ik die niet. Een collega bijv. was van haar fiets gevallen. Hoefde niet gehecht te worden, maar scheelde niet veel. Ze moest het zelf maar verbinden en gewoon gaan werken. Net alsof dat door de telefoon te beoordelen is.
Wat de hel? Hoezo niet? Stel, mijn zoontje (2 jaar) heeft de griep. Wat moet ik dan als ik daar geen zorgverlof voor zou krijgen?
Een doktersverklaring is echt niet altijd nodig, ik denk dat dat een beetje afhangt van je werkgever. Ik heb hem nog nooit hoeven te overleggen in ieder geval en heb al minstens 4 keer gebruik gemaakt van zorgverlof. En waarom is het oneerlijk tegenover kindloze collega's? Het geldt net zo goed voor zieke partners/ ouders ed. Daar komt nog bij dat je maar 70% doorbetaald krijgt. Dus je snijd er in feite alleen maar jezelf mee in de vingers hoor.... Daar komt nog eens bij dat het er niet voor niets is; een gegeven paard moet je niet in de bek kijken.... Ik zeg lekker morgen calamiteitenverlof opnemen, je baas hoeft inderdaad niet te weten dat jij nu al weet dat je morgen niet gaat werken. Vooral niet omdat hij je er de vorige keer, toen je het wel echt nodig had, niet op heeft gewezen...
ja, idd. Bij mijn man's werk (DAF, dus ook nog geen klein bedrijfje ook niet) zijn ze echt heel streng. als onze zoon ziek is en het kan echt niet anders, moet hij maar vakantie opnemen. Eigelijk vind ik dat ze gelijk hebben ook. Als iedereen zorgverlof op moet nemen voor een simpel griepje dan gaat iedereen dat natuurlijk doen en daar misbruik van maken. Vakantiedagen opnemen voor een griepje van je kind vind ik daarom ook niets meer dan normaal. het bedrijf kan er immers niks aan doen dat je kindje ziek is en hoef daar financieel niet voor op te draaien vind ik. Dat je vakantie pakt daar geeft de baas dan niks om, want dat bekostig je immers zelf zorgverlof vind ik echt iets voor ergere klachten dan een griepje Bij DAF moet je dus ook echt een verklaring van de dokter geven met een indicatie hoelang de zorg voor deze persoon nodig is. DAF zelf doet er niet zo moeilijk om en van hun hoef die verklaring eigelijk helemaal niet, maar als zei deze verklaring niet kunnen overleggen aan het UWV, dan betaald het UWV DAF niets uit, en moet DAF zelf opdraaien voor de kosten van het zorgverlof, want het uwv eist dus een verklaring ( anders kan iedereen wel zeggen zorgverlof nodig te hebben, als men bijvoorbeeld lekker een paar daagjes vakantie wil hebben als de vakantiedagen al op zijn, want die mensen heb je er ook bij die er misbruik van maken en het als een soort vakantie zien, want het is immers goedkoper dan vakantiedagen kopen)
Ik denk dat ik al wet wat hier op gaat volgen, maar goed ik zal eerlijk zijn; Mijn man heeft nog nooit zorgverlof opgenomen.
Je weet dat ze dat fraude noemen??? Het kan je je baan kosten als ze er achter komen?? Het valt niet meer onder calamiteiten verlof omdat je het vandaag al weet, maak je daar toch gebruik van doordat je verzwijgt dat je zoon vandaag al ziek was, is dat dus fraude. En je plaatst het hier op een openbaar forum, wie weet leest er een collega mee???
@Daantje; Ze hebben dan ook 2 soorten zorgverlof; kortdurend (voor griepjes ed) en langdurig zorgverlof (voor de "engere dingen") En hoezo misbruik maken, het is en bij wet vastgelegd recht met een maximum; je KAN er geen misbruik van maken....
volgens de rijksoverheid is langdurend zorgverlof er alleen voor als je levensbedreigend gewond bent: langdurend zorgverlof: Een werknemer heeft recht op langdurend zorgverlof voor de zorg aan de partner, het eigen kind of 1 van de ouders. De ziekte moet levensbedreigend zijn. Dit betekent dat het leven van die persoon op korte termijn ernstig in gevaar is. kijk ook even goed hoeveel uur je recht hebt op kortdurend zorgverlof. als je 24 uur per week werkt heb je bijvoorbeeld maar recht op 2 dagen per jaar kortdurend zorgverlof volgens rijksoverheid.nl kortdurend zorgverlof: Het verlof kan alleen worden opgenomen als de werknemer de enige is die deze zorg kan verlenen. Als een ziek kind bijvoorbeeld door de partner of grootouders kan worden opgevangen, dan vervalt het recht op dit kortdurend zorgverlof. Het verlof is dus expliciet bedoeld voor situaties waarin geen andere oplossing is. Werknemers kunnen meerdere keren per jaar kortdurend zorgverlof opnemen. Daarbij geldt dat het aantal uren zorgverlof maximaal 2 keer het aantal uren mag zijn dat er per week wordt gewerkt. Iemand die 24 uur per week werkt, mag in een periode van 12 maanden (dus niet alleen van het begin tot het einde van het jaar, maar ook bijvoorbeeld van april tot april) dus maximaal 48 uur kortdurend zorgverlof opnemen.
kijk ook even goed naar dit stukje: Afwijkende afspraken over kortdurend zorgverlof Over het recht op kortdurend zorgverlof, de duur en de betaling van het verlof, kunnen afwijkende afspraken worden gemaakt tussen werkgevers en werknemers. Deze afspraken kunnen worden vastgelegd in caos of in afspraken tussen de werkgever en de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging. Deze afspraken gelden boven de wettelijke regelingen. Daaraan zijn echter wel beperkingen. Werknemers en werkgevers kunnen afspreken dat de werknemer een deel van het kortdurend zorgverlof compenseert met vakantiedagen. Daarvoor mogen alleen de bovenwettelijke vakantiedagen worden gebruikt. Dit zijn de vakantiedagen die een werknemer heeft boven op het minimum aantal vakantiedagen.
Nou, dat is met een griepje toch ook al? Of mijn kind wel of niet door mijn (schoon)ouders opgevangen kan worden, daarover ga ik niet eens in discussie met een werkgever. Gaat hem niks aan! (Voor jullie: mijn schoonouders wonen ver weg en hebben zelf een baan. Als mijn schoonmoeder een dagje op moet passen, moet zij daarvoor vrij nemen, dus ruim van tevoren weten. Werkt dus niet bij ziekte. Mijn eigen ouders vertrouw ik niet genoeg om een hele dag op te passen. Mijn vader is fysiek niet in orde en mijn moeder... nou ja, laten we zeggen dat ik goed kan merken dat ze oud aan het worden is...) Dan mijn partner... Ja, als nou MIJN baas en ZIJN baas beide zeggen: Je kunt geen zorgverlof opnemen, laat je partner maar thuis blijven...??? Dat werkt dus ook niet. (Wij hebben het geluk dat geen van beide werkgevers moeilijk doen, hoewel het bij mij net iets makkelijker is vanwege de functie.) En ja, als een kind ziek is, ongeacht of het een griepje, gebroken been, of wat dan ook is, moet er iemand thuis blijven. Dus beide partners hebben hierbij recht op zorgverlof. Dit is geen misbruik, maar precies waar die wet voor bedoeld is. Vakantiedagen opnemen is heel coulant van de werknemer, maar ook dom. Andersom geeft die werkgever toch ook niet 'zomaar' een dag extra vrij (doorbetaald)?
Klopt. Zo heb ik met mijn manager een geweldige afspraak gemaakt. Ik heb normaliter recht op 6 dagen zorgverlof per jaar, waarbij ik voor 70% uitbetaald krijg. Maar dat is best een administratieve rotzooi bij de salarisverwerking. Dus de deal is als volgt: De eerste 3 dagen opgenomen zorgverlof: 100% salaris. Alle dagen daarna gaan van mijn vakantiedagen af. En wat doen wij nou: De eerste drie dagen dat ik aanspraak wil maken op zorgverlof, neem ik vrij (en krijg dus doorbetaald) en de drie dagen erop neemt mijn man vrij. Maar in de afgelopen 2 jaar heb ik nog niet meer dan drie dagen zorgverlof op hoeven nemen (gelukkig!) Everybody happy!
Wat ben ik blij met ons werk (van mij en van mijn vriend): zo flexibel als wat. Als een van onze kinderen ziek is, of naar het zkh moet, halen we die uren op een ander moment in. En als we toevallig allebei met afspraken zitten die we niet kunnen of willen verzetten, kunnen we gelukkig vaak terugvallen op oma. Nog nooit gebruik gemaakt van calamiteiten- of zorgverlof, maar wél een paar keer alles uit de handen laten vallen omdat moeder ineens in het zkh was opgenomen, of omdat een van de kinderen ineens ziek was geworden. Maar dat lossen we gewoon op een ander moment op. Werkgevers zouden zichzelf een enorm plezier doen, door hun werknemers die flexibiliteit te geven: ze hoeven dan veel minder vaak verlof door te betalen, het werk wordt gewoon op een ander moment gedaan. Kan natuurlijk niet in iedere baan, dat snap ik ook wel. Maar een beetje geven en nemen van beide kanten maakt het leven zoveel makkelijker (en eerlijker!).