Hoe sparen jullie de dagopbrengst op bij het kolven? Ik heb op m'n werk wel een koelkastje staan maar geen wastafel direct bij de hand. Kun je ook de kolf zo in de koelkast zetten en dan steeds zo bij kolven? Hoe doen jullie het zowel thuis als op werk?
Ik zou tussendoor wel even schoonspoelen, desnoods een flesje water van huis meenemen om hem zo toch schoon te kunnen maken. Je mag trouwens geen 'warme' melk bij melk uit de koelkast gieten, beste is dus elke kolfbeurt met nieuwe flesjes beginnen.
Je kan inderdaad niet verse melk bij koelkastmelk doen. Ook moet je de kolfspullen iedere keer even omspoelen. Ik kolfde altijd in twee flesjes, die gingen in de koelkast. De rest van mijn spullen waste ik om, en de volgende kolfbeurt pakte ik twee nieuwe flesjes.
Ik had hetzelfde, wel koelkastje maar geen wastafel bij de hand. Ik kreeg een supertip van een andere kolvende mama waardoor je je kolfspulletjes niet persé moet afwassen. Steek je kolf gewoon in een diepvrieszakje in de ijskast. Zo hebben de bacteriën geen vrij spel. Ik moet je wel waarschuwen dat het dan wel eventjes heel koud is bij de volgende kolfbeurt maar dat gaat rap over Ik kolfde wel per keer in een ander potje (dat ik ook in de ijskast bewaarde).
Hier wel alles in 1 ruimte dus gaat wat simpeler. Per kolf buurt gebruik ik een apart flesje, einde van de dag gaat dit allemaal in Avent bewaar bakjes en gaat het de vriezer in. Het opzet spul maar ik elke keer schoon, vind het helemaal niet vervelend om te doen, ff onder het hete water afdrogen met papieren tissues en klaar.
Moet je het dan eerst laten afkoelen ofzo? Ik doe het ook, mij is altijd verteld melk van dezelfde dag kan bij elkaar gegooid worden.
Alleen melk op dezelfde temperatuur mag bij elkaar! Na 1u in de koelkast mag het dus pas erbij gegoten worden. En voor (correct) samengevoegde melk moet je qua houdbaarheid dan uiteraard kijken naar de oudste melk. Kolf best toch omspoelen met koud water tussendoor. Da's beter dan gekoeld bewaren. Desnoods inderdaad zelf spoelwater meepakken (flesje water of zo). Koude toeter op je borsten is, naast hoogst onaangenaam, ook niet bevorderlijk voor de opbrengst. Je laat er eerst de kanaaltjes door dichtknijpen waardoor de melk moeizamer zal stromen. Voor een goeie opbrengst moet je juist warmte toepassen.
Op mijn werk is er in de kolfruimte een wasbak, daar spoelde ik dan de kolfspullen uit. Nu ik nog maar 1 keer kolf doe ik dat niet, gewoon in een theedoek en thuis in de vaatwasser . Ik heb de kolfspullen trouwens dubbel, ik kan dus 2 keer kolven zonder af te hoeven wassen. Echt een aanrader, scheelt heel veel tijd en ergernis! Zeker toen ik nog kolfde voor ik naar mijn werk ging, ik liet de gebruikte gewoon thuis achter en had de schone alvast de avond van tevoren ingepakt.
Omdat je de koelkastmelk weer opwarmt als je er warme melk bij gooit, en dat is niet goed voor de houdbaarheid. Als alles is afgekoeld kun je het bij elkaar gooien.