Ik ben sinds twee weken aan het werk. Twee dagen voed ik live op het kdv (héérlijk!) en de andere dag moet ik kolven voor als papa thuis is. Dochter drinkt sinds ze twee weken oud is al uit de fles, maar op de eerste dag dat papa thuis weigerde ze deze. Na veel geknoei en geprobeer, lijkt het erop dat het niks met de fles te maken heeft. Ze is volgens mij kieskeurig! Ontdooide moedermelk wordt absoluut niet gewaardeerd, maar verse gekolfde melk of kunstvoeding gaat er wel in. De enige oplossing die ik nu kan bedenken is haar één dag per week kunstvoeding te geven (het gaat om twee voedingen). Ik dan wel kolven om mijn productie op gang te houden die dag, maar daarna de melk linea recta de gootsteen in te gooien. Ik vind het zo zonde, maar invriezen lijkt geen zin te hebben. Nu kolf ik ook nog zeer belabberd, dus voor twee voedingen moet ik vier keer kolven voor het afvoerputje . Hebben jullie nog een idee en moet ik echt zoveel kolven als zij drinkt of zal iets minder kolven voor dat ene dagje per week niet zoveel uitmaken?
Misschien gaat dit voor jullie niet op maar ik heb wel eens gehoord dat kindjes moedermelk weigeren als het te warm/te koud voor ze is. Wellicht zou je kunnen proberen om dus de temperatuur iets te veranderen.
Na invriezen kan de smaak veranderen. Dat stelt niet elke baby op prijs. Moedermelk is als je het hygiënisch behandeld 5 dagen in de koelkast houdbaar. Dus je hoeft je kind toch helemaal geen ingevroren melk of kunstvoeding te geven? So wie so verdient gekoelde gekolfde melk de voorkeur boven melk die ingevroren geweest is. Gekoelde melk bevat namelijk levende cellen (die gaan kapot bij vriezen) die goed zijn voor de afweer van je kindje. Als melk langer staat neemt het aantal afweercellen zelfs een beetje toe.
Ik dacht ook dat je eerder zou kunnen kolven voor die ene dag. Maar ik kan begrijpen dat je liever de dag zelf op je werk kolft en het dan de week daarop kan geven. Misschien de melk mengen, al heb ik geen idee of dit eigenlijk mag maar lijkt me wel? Dus bijv 3 kwart verse melk, 1 kwart bevroren en dan steeds meer? Er is vast wel iemand die weet of dit mag en of het uberhaubt werkt. Het is zo dat ontdooide melk vaak een zeepsmaak heeft, heb je hem zelf al geproefd? (Als ik google op mengen van ontdooide moedermelk met verse moedermelk, krijg ik vaker dezelfde tip bij het niet lusten van ontdooide melk dus ik ga er vanuit dat dit gewoon kan)
Ik zou ook proberen met verse melk te mengen en anders in nood mengen met KV, dus zeker niet weggooien. En anders invriezen en op een later tijdstip geven, het is immers 3 tot 6 maanden houdbaar in de vriezer, misschien gaat ze het over een tijdje wel drinken, weggooien kan altijd nog.
Ik heb de bevroren melk zelf ook geproefd en ik begrijp eigenlijk wel waarom ze het weigert . Bedoelen jullie trouwens verse afgekolfde melk mengen met bevroren melk? Ik ga het waarschijnlijk niet redden om tweemaal, driekwart voeding verse melk paraat te hebben, maar eventueel kan ik aanvullen met kunstvoeding. Ik vind het mengen wel een goede tip. Ik ga het zeker proberen! Zoals ik in mijn openingspost al aangaf kolf ik maar één dag per week en het is maar 5 dagen houdbaar zoals je zelf al schreef. Dus hoe wil ik haar dan verse melk geven? Nakolven na een livevoeding levert me hooguit 15-20cc op in 30 minuten tijd (ik kolf zeer slecht), dus dat vind ik geen optie. Ik doe het inderdaad zoals Duchess al dacht. Ik kolf op de ene dag dat ik werk voor de week erop. Als ik namelijk kolf in plaats van live voedt, weet ik met veel moeite nog zo 80-90cc eruit te krijgen.
frustrerend, ik weet het, bij mij oudste heb ik na 6 maanden noodgedwongen een voeding moeten vervangen voor KV omdat ik er gewoon niet genoeg uit kreeg, nu heb ik gelukkig voorraad en heeft mijn meisje ook geen moeite (meer) met de diepvriesmelk
Maar eens in de week kolven maakt het wel lastiger. Bij sommige vrouwen bevat de melk meer enzymen dan bij de ander. Dat kan voor een smaakomzetting zorgen bij invriezen. Als je na het kolven de melk kort tot 70 graden verhit (net niet koken) dan gaan die enzymen stuk. Als je het dan invriest heb je geen last meer van die smaakomzetting. Ik zou in elk geval proberen het gebruik van kunstvoeding te vermijden, daar kleven toch wel nadelen aan voor je kind en met een goede aanpak hoef het ook niet. Je zou ook op een dag of 3 van je werkdag thuis kunnen kolven en de melk die je op je werk gekolfd hebt kunnen geven. Dan is de melk op je werkdag weer vers genoeg. Het is wel iets meer werk, maar je voorkomt er mee dat je je kind kv geeft.
Engel jij hebt dus hetzelfde gehad? En jouw kindje drinkt het nu wel gewoon? Ik heb hier nog nooit iemand zo smerig zien kijken toen ze mijn ontdooide melk proefde. Ze heeft zelfs enige tijd de fles geweigerd na deze smaaktest . Als het uiteindelijk toch niet lukt, krijgt ze van mij ook kv. Het gaat om twee flesjes kunstvoeding per week en daar zal ze vast niet anders van worden. Het verhitten van de melk zou een oplossing kunnen zijn om de rare smaak na het ontdooien te voorkomen? Als ik het goed begrijp dan verhit ik de verse melk tot 70 graden en vries dit direct in of moet ik het eerst laten afkoelen voordat ik het invries? Klinkt als iets wat ik makkelijk kan uitproberen. Je laatste alinea begrijp ik niet helemaal. Zou je me willen uitleggen wat je precies bedoelt?
Je verhit de melk kort tot 70 graden en laat het dan snel afkoelen (bijvoorbeeld flesje onder stromende koude kraan. Als het afgekoeld is moet je het wel meteen invriezen, want na verhitten is het nog maar 24 uur houdbaar. Je kunt er meer over lezen op borstvoeding.com: Borstvoeding.com: kenniscentrum voor borstvoeding - Kolvenenwerken - Zure en andere moedermelk Het geven van kunstvoeding naast moedermelk heeft nadelen. Moedermelk legt een beschermend laagje aan in de ingewanden, waardoor je kind minder vatbaar is voor infecties en het kan in zekere mate ook allergische reacties voorkomen. Iets anders dan moedermelk (dus bijvoorbeeld kv maar ook een paar slokjes water) tasten die beschermlaag aan en het kost weer een paar dagen exclusief moedermelk voor die laag weer is opgebouwd. KV maakt je kind wat vatbaarder voor infecties. Daarnaast kan kv naast bv geven ook invloed hebben op je productie. Als het niet anders kan is bv en kv combineren natuurlijk altijd beter dan alleen maar kv. Maar als je kv kunt vermijden dan heeft dat toch de voorkeur.
Bedankt voor je heldere antwoord. Ik heb nu de verhitte melk in de vriezer staan en ga het vanavond of morgen uitproberen. Mocht dat niet werken ga ik voor de optie mengen. Twee gehele voedingen vers bij elkaar (na)kolven in de dagen ervoor vind ik met mijn beroerde kolfopbrengst geen optie. Hopelijk zal dit ook niet nodig zijn en drinkt ze vanavond of morgen gewoon haar flesje ontdooide moedermelk.
Bij ons heeft het gebruik van een andere fles geholpen, klinkt misschien raar, maar toen wilde ze wel.
De enige fles waar ze uberhaupt uit wil drinken is de breast flow. Ik heb al twee andere merken geprobeerd, maar daarbij begint ze te kokhalzen. Het is een behoorlijk kieskeurig dametje!
Weet niet op welke dag je werkt, maar misschien kun je een dag in het weekend kolven en die dan bewaren tot de dag dat je werkt, zodat je zo de 5 dagen niet overschrijdt. (wat al gezegd is door iemand volgens mij) BV. op woensdag werk je, dus kolf je af, deze afgekolfde voeding geef je dan op zondag (4e dag) en die zondag kolf je dan weer 2 voedingen (die je niet geeft, omdat je je woensdagkolfvoorraadje geeft) af voor de woensdag werkdag. Maar misschien is verhitten handiger voor je, alleen dan mis je dus ook die dag de goede stoffen die door verhitten kapot gaan.
Oh hier helemaal hetzelfde, tot ze ook de BF niet meer wilde (heb nog een fles en 2 ongebruikte spenen over) nu hebben we PLaytex, hele kleine speen die niet zo ver in de keel steekt.
Wat ik wel doe met melk die bijv op het KDV niet opgegaan is, maar ook niet meer ingevroren kan worden is idd in het weekend een voeding vervangen door de fles en dan te kolven voor de werkdagen.
Een veel gemaakte denkfout is dat door steriliseren (kort op 110 graden) voedingsstoffen verloren gaan, dat is niet zo. Als jij je gekolfde melk langer wilt bewaren dan 5 dagen (ik zou de grens bij 3 leggen) dan kan je de melk kort verhitten. Door steriliseren verandert echter wel de smaak van het product (denk aan lang houdbare melk). Als je een vriezer hebt die niet kouder wordt dan -30 graden, dan is het wel raadzaam de melk minimaal te pasteuriseren zodat de schadelijke bacterieen eruit gaan. Van alleen invriezen en ontdooien zou je geen smaakverlies moeten hebben. Ook vriesmelk kan je au bain marie verwarmen. Maar hoe langer het ontdooiproces duurt, des te meer voedingsstoffen gaan er verloren (bijv. nacht vantevoren in koelkast). Ik heb geen magnetron, maar dat ding verwarmt het voedsel niet en is daarom juist zo geschikt omdat het voedsel zijn voedingsstoffen behoudt en je relatief snel kan ontdooien/verwarmen. Nog even een aanvulling: je moet er wel voor zorgen dat de melk niet heter wordt dan 50 graden, welke stand daarbij hoort staat vast wel in het boekje van het apparaat. Eiwitten, enzymen en voedingsstoffen gaan dan niet kapot. En vaak draaien voor een gelijkmatige verdeling van de warmte en het voorkomen van hot spots.