Eigen baas!?

Discussie in 'Zwangerschap en werk' gestart door Pina, 28 apr 2007.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Pina

    Pina Actief lid

    22 nov 2006
    467
    0
    0
    zelfstandig ondernemer
    Zuid-Holland
    Zijn hier nog meer mensen die eigen baas zijn? Ik heb zelf een winkel en vraag me vaak af hoe dat nou zou moeten, als ik niet werk komt er ook geen geld binnen! Ik heb begrepen dat je wel een uitkering ter hoogte van het minimumloon krijgt tijdens een soort "zwangerschapsverlof", maar de huur van mijn pand is al een behoorlijke uitgave. Ik ben benieuwd hoe anderen dat hebben geregeld!
     
  2. cimbomlu

    cimbomlu Fanatiek lid

    13 mei 2006
    1.554
    0
    0
    vroeger kreeg je als zwangere een WAZ uitkering, maar die is afgeschaft. het slimste is om zelf bij een particuliere verzekeringsmaatschappij een verzekering af te sluiten (helaas niet goedkoop), en ik had 2 jaar wachttijd (tijdens die eerste 2 jaar krijg je niks als je toch zwanger raakt).
    Van de uitkering die ik nu van de verzekering krijg, kan ik iemand inhuren die in mijn plaats werkt. De inkomsten blijven dan verder van mij.
    Veel zelfstandig ondernemers doen het met een weekje of 2 zwangerschapsverlof, zitten thuis nog achter de computer en houden de telefoon open :confused: . Geen ideale situatie. Maar in de winkel staan zal je echt even niet kunnen.
    Dit vond ik nog op internet:

    Vrouwelijke ondernemers die na 1 augustus 2004 zwanger zijn, moeten zelf geld reserveren om de periode van het zwangerschaps- en bevallingsverlof financieel te overbruggen. U kunt ook terecht bij een particuliere verzekeringsmaatschappij.
    Let op: sommige verzekeraars keren de eerste twee jaar na het afsluiten van de verzekering niet uit wegens zwangerschap en bevalling.

    In sommige gevallen kunt u aanspraak maken op een BBZ-uitkering (Bijzondere bijstandsverlening zelfstandigen) mits ook aan alle overige (bijstands)voorwaarden wordt voldaan. Bij de beoordeling van het recht op een BBZ-uitkering kijkt de gemeente altijd naar de levensvatbaarheid van uw zelfstandig bedrijf en beroep. Het moet dus wel zo zijn dat doorgaan met het bedrijf of beroep nadat er kinderen zijn gekomen een reële optie is. In dit geval zal ook worden gekeken naar de inspanning die u zelf hebt geleverd om een verzekering af te sluiten. Het Ministerie van Sociale Zaken Werkgelegenheid (SZW) neemt geen beslissingen in individuele gevallen over een uitkering. U kunt hiervoor naar uw gemeentelijke Sociale Dienst.
     
  3. Pina

    Pina Actief lid

    22 nov 2006
    467
    0
    0
    zelfstandig ondernemer
    Zuid-Holland
    Poeh! Als je nou zeker weet dat je een ideale zwangerschap zult hebben, ben je inderdaad misschien met een paar weekjes rust weer in staat om te werken. Maar mocht je plat moeten gaan liggen heb je dus een enorm probleem!
    Voor een weekje of twee tot vier durf ik nog wel wat vriendinnen en familie te vragen in te springen, maar dat is geen optie voor een langere periode!
     
  4. cimbomlu

    cimbomlu Fanatiek lid

    13 mei 2006
    1.554
    0
    0
    Misschien dan toch iets om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten? Want je kan natuurlijk ook door een andere oorzaak plots niet kunnen werken!
    Mijn verzekering heeft voor het zwangerschapsverlof een wachttijd van 2 jaar. Maar als je om medische redenen niet kunt werken, is die 2 jaar wachttijd er niet, ook al ben je zwanger (stel je moet vanaf de 24e week plat liggen, vanwege bijv. hoge bloeddruk, dan geldt dit weer als "gewone" ziekte, en krijg je de uitkering die je hebt afgesproken).
    Maar dan alsnog moet je iemand inhuren die voor jou werkt!
    Je kan altijd informeren bij div. maatschappijen en met die gegevens een beslissing nemen. Maar dat het geld kost, is een ding dat zeker is, want die verzekeringsmaatschappijen zullen echt wel zorgen dat ze er niet slechter van worden...
     
  5. Jana

    Jana Actief lid

    28 dec 2006
    347
    0
    0
    Ik heb hetzelfde probleem. Ik heb dan wel een arbeidsongeschiktheidsverzekering, al langer dan twee jaar, maar een eigen risico van drie maanden... dus het komt erop neer dat ik maar 4 van de 16 weken vergoed krijg. Gelukkig heb ik een spaarpotje en een compagnon, die de zaak zo goed en zo kwaad als het gaat draaiende zal moeten houden.
    Dat heb ik ook gedaan toen zij met zwangerschapsverlof was. 8)
    Toen bestond de WAZ trouwens nog.
    De Commissie Gelijke Behandeling heeft vorig jaar een advies uitgebracht aan de minister van Sociale Zaken (destijds De Geus), dat er weer zoiets als de WAZ moet komen omdat het anders discriminatie van werkende vrouwen is. Maar het is geen bindend advies. Het is dus wachten wat het nieuwe kabinet ermee gaat doen.
    Ik heb vorige week een e-mail geschreven naar een PvdA-kamerlid dat zich de belangen van zelfstandigen en freelancers aantrekt.
    Je weet maar nooit...
     
  6. faith and hope

    faith and hope Bekend lid

    12 apr 2007
    685
    0
    0
    hoi
    Ik ben ook zelfstandig ondernemer zonder personeel
    Als ik zwanger ben( misschien nu al) dan ben ik bang dat ik in ieder geval tot het eind door moet lopen. EN er drie a vier weken tussen uit kan.
    Helaas kan niemand het van mijn overnemen en heb ik ook geen inkomsten. Ik ben voor zwangerschap niet verzekerd omdat dat te duur was en als je de twee jaar wachttijd bijelkaar opteld dan betaal je dat wel aan premies.
    In het nieuwe kabinet is er wel aandacht aan geschonken aan een uitkering voor zwangere ondernemers en dat plan was positief ontvangen. Maar een definitieve uitslag is er op dit moment nog niet. Was verwacht voor 1 april dit jaar.
    Wat ik erg vervelend vind is dat ik van andere horen dat ze 16 weken verlof nog te weinig vinden! daar valt mijn bek van open. :eek:
    groetjes faith
     
  7. cimbomlu

    cimbomlu Fanatiek lid

    13 mei 2006
    1.554
    0
    0
    Ja, de discussie over dat het naar 24 weken moet.
    Het is trouwens bekend dat zelfstandigen minder vaak ziek zijn dan als je in loondienst werkt. Zijn wij het sterke geslacht ;) !
     

Deel Deze Pagina