Ah je hebt gelijk! En dat voorbeeld hier ook niet echt ondervonden. Ja 1 keer... Maar die ouder had op zich wel een punt.. Haar zoontje is namelijk ook gewoon heel slim en kan dus inderdaad ook een hoop dingen die mijn dochter ook kan. En ook enig kind dus ze vond het ook oprecht heel normaal
Zo.. heel goed gesprek gehad... Ruim een uur.. En ik geloof dat er een hoop dingen naar voren zijn gekomen. Vervolg... nog een aantal observaties en testen (tak-toets en cito gr. 1+2)... en dan hoor ik meer. Wel is het ook duidelijk geworden dan hij al flink onderpresteert... Zo jammer om dat te horen. Gelukkig zien ze dat wel duidelijk als een signaal. Ook heb ik aangegeven dat zijn ontwikkeling al langer stilstaat.. Dus allemaal signalen dat het nog niet helemaal goed gaat. Hij mag nu gelukkig wel meerdere weektaakjes op 1 dag doen! (afspraak in de klas is 1 per dag ivm afraffelen, maar dit doet hij gelukkig niet, dus hij mag doorwerken) Qua gedrag helpt het positief aanpakken en veel uitleggen erg goed, ze kan steeds beter met hem om gaan. Ik heb er wel weer wat vertrouwen in.. Maar vind het wel moeilijk. Ik heb via PB een hele goede link gekregen (SUPERBEDANKT!) en daar zal ik nog even flink gaan lezen.
Mijn zoon is niet hoogbegaaft, tenminste niet op alle vlakken. Hij heeft Asperger en een disharmonisch iq beeld. Met zijn 5 jaar en 2 maanden was hij de jongste bij de psychologe/orthopedagoge die ze een iq test heeft afgenomen, deze werd bij ons deels door de verzekeraar vergoed. Veel eerder testen schijnt moeilijk te zijn en zelfs bij Kylian's test bleek dat hij veel dingen "fout" had omdat hij de vraagstelling niet snapte. Ze mogen het bij een iq test ook niet anders vragen (formuleren) vandaar de test eigenlijk niet echt tot zijn recht kwam. Maar als ze aanbieden om te observeren, neem dit aan. Hoewel niemand een sticker op zijn kind wil is het soms wel wenselijk dat die sticker er is omdat dan ook de juiste "hulp" geboden kan worden. Hier hebben we veel uren met de school om tafel doorgebracht en toen (zonder de diagnose en nog zonder de verschillende testen) besloten dat het voor onze zoon beter was om van groep 1 door te stromen naar groepo 3. We kregen toen ook een heel ander kind (geen "raar" gedrag meer), omdat hij eindelijk mocht doen waar zijn intresses lagen (taal, rekenen)
heb je mogen zien wat voor werkjes ze hem geven?want dat is ook belangrijk.dan kun je kijken of deze op zijn nivoo is of niet toch?
Omdat ik nu op het werk zit, heb ik vluchtig over het topic heen gelezen, dus kan nog niet echt reageren op andere zaken. Maar deze viel me gelijk op. Als de psz bij jouw zoontje ook handelt naar het stempel dat ze eigenhandig opgedrukt hebben, hoeft dat niet iets slechts te zijn. Of ze op de psz al echt kunnen testen weet ik niet... Ik heb wel gehoord van peuters die al met 2,5-3 jaar getest zijn, maar dit is dan (voor zover ik weet) vanuit de ouders zelf geïnitieerd. Op school kan er ook nog doorgetoetst worden, maar de psz zal die mogelijkheid niet hebben. In elk geval: ik zou gewenst hebben dat onze psz destijds wat beter opgelet zou hebben... Of ze nou daadwerkelijk een stempeltje opgeplakt zouden hebben of niet, zou me nog niet zo uitmaken. Maar gewoon dat ze überhaupt open zouden staan voor het idee dat ook peuters al een (enorme) voorsprong kunnen hebben... Maud was toen al behoorlijk aan het onderpresteren en faalangstig. Naar aanleiding van wat ik er vertelde hebben ze met 3,5 de peuter-CITO nog een keer extra afgenomen. Was de 2e peuter-CITO, die normaal "pas" vlak voor ze 4 worden afgenomen wordt. Had ze een dikke A op gescoord, maar daar is verder niets mee gedaan. En ook in de overdracht naar school werd er niets over gezegd. Hooguit dat de ouders hier wel aan denken, maar dat zij het niet zo zien Gelukkig trok de juf in groep 1 zich niet zoveel aan van het rapport van de psz (en hadden we vanuit het KDV een verslag waarbij ze vertelden dat het hen juist wél opgevallen was, de voorsprong). Als er plek is, gaat na de zomer Marit beginnen op de PSZ. Ook zij heeft al een flinke voorsprong, dus ben benieuwd wat dat gaat worden. Ik hoop voor haar dat ze het net zo leuk vindt als haar zus. Om gewoon lekker te spelen met andere kindjes. Daarvoor laten we haar toch gaan. En als ze op de psz dit keer hun ogen wél willen open doen, dan is dat mooi meegenomen. Maar ik reken er maar niet op, dezelfde oude(rwetse) leidsters als bij Maud zitten er nu nog.