Ik werk in het onderwijs (voortgezet) en mijn vriend in het basisonderwijs. Beide hebben wij ervaring met zwarte scholen en die zijn helaas niet zo positief. Onze ervaring is dat heel veel kinderen een taalachterstand hebben, ouders veel minder betrokken zijn en zelf ook slecht nederlands spreken, het niveau van de kinderen veel lager ligt dan op een witte school en de klassen zijn veeeeeel drukker. Kinderen zijn drukker en de lessen zijn meer gericht op orde houden dan op het onderwijs zelf. Dit is echt een verschil met witte scholen. Dus als je de kans hebt, zou ik persoonlijk kiezen voor een witte school.
Ik begrijp je zorgen TS. Is het mogelijk om de schoolresultaten op te vragen en die te vergelijken met andere ("witte") scholen in jullie omgeving? Als inderdaad zou blijken dat de school ondermaats presteert en je bent echt gedwongen je kind op die bepaalde school te doen en houden, dan zou dat voor mij een reden zijn om te verhuizen. Ik laat niks en niemand bepalen dat mijn kind slecht(er) onderwijs moet volgen omdat dat nou eenmaal vastgelegd is in één of ander reglement/protocol. Trouwens, zelfs Wouter Bos zegt dat hij z'n kinderen nooit op een "zwarte" school zou doen...need I say more? Wat betreft talen leren...helemaal eens met o.a. Dirksmama.
Geen ervaring, maar vind het raar dat je niet je eigen school kunt kiezen voor je kinderen. En dat het dus inderdaad zo kan zijn dat je je kids naar een school moet laten gaan waar je zelf geen goed gevoel bij hebt. Dat zou mij slapeloze nachten bezorgen.
Hier juist een hele goede ervaring met een 'zwarte' school! Naastgelegen 'witte' school scoort zelfs slechter.. Maar wat ik vooral belangrijk vond is dat er hier extra aandacht aan goed met elkaar omgaan (waarden/normen/sociale 'leefregels' etc.) en taal wordt besteed. School krijgt ook veel extra subsidie en besteed dit door kindjes die achterlopen extra te helpen, maar ook kinderen die 'voor'lopen extra aan te bieden in de vorm van extra uitdagend onderwijs in een klein groepje met aparte 'taaljuf'. Ook was de 1e indruk die wij kregen juist beter op de 'zwarte' school, was georganiseerder, rustiger, veel meer betrokkenheid van ouders etc. Maar wordt dan ook veel aandacht aan besteed dat ouders betrokken zijn bij de school, hun kinderen en contact leggen met andere ouders. Wil daarmee niet zeggen dat 'witte' scholen dit niet hebben hoor, maar een positieve ervaring leek me ook wel welkom hihi MAAR als een school niet ok voelt en bijv. inspectierapport ook minder of zelfs slecht zou zijn, tja dan had ik waarschijnlijk mijn dochter ook niet bij deze school opgegeven. Want je wilt toch dat iets goed voelt..
heleentje is verhuizen geen idee? Echt, ik zou mijn kind hier geen minuut brengen... dan maar leerplichtambtenaar oid... (aangezien je geen andere school mag) mar ik zou het dus echt niet doen...
Ik heb overlaatst te horen gekregen dat ik mijn zoontje op 1 jarige leeftijd al moet inschrijven voor een school hier in antwerpen stad. Scholen zitten overvol Dit kan toch niet meer. Heb al 2 scholen gevonden die ik geschikt vind. Nu hem erin krijgen.
Aparte opmerking, dus wanneer wouter bos het kanaal in springt, spring jij erachter aan 'omdat het wouter bos is'.
Dit is één van de criteria waarop ik een school zou laten afvallen van mijn keuzelijst. Geen haar op mijn hoofd die eraan denkt om mijn kind op een school te doen waar het grootste deel van de leerlingen om welke reden dan ook een achterstand heeft (geld, taal, opgevoed in een bepaalde buurt, whatever). We hebben hier in de stad vanalles wat, scholen van bovengenoemde soort en scholen met alleen maar stereotiep rijke hockeytrutjes(m/v) erop, mijn voorkeur gaat uit naar iets ertussenin. Met een gemengd publiek zeg maar, maar wel grotendeels met gemiddelde sesamstraatkijkertjes of hoe werd dat genoemd . Gewoon, normale kinderen, zonder achterstand of voorstand, plebs zeg maar . Net zoals wij.
Ja maar welke ouder wil zijn of haar kind nou wel op een school met grotendeels achtstandskinderen? Van mij mag er best een spreidingsbeleid komen.
Ik snap ts erg goed en ik denk ook dat het belangrijkste bij een school kiezen is dat het goed voelt. Dat de sfeer je bevalt, de andere ouders/kinderen je aanspreken en dat je vertrouwen hebt dat je kind het onderwijs krijgt dat jij voor ogen hebt. En dat wordt je door de gemeente ontzegd. Ik denk dat daar de schoen wringt. Dus daar zou wat moeten veranderen. Wat daarin je mogelijkheden zijn, weet ik niet. In Nederland gelden andere regels mbt schoolkeuzes. Maar misschien kun je daar naar kijken. Deze school voldoet niet aan wat jij voor ogen hebt, dus zou ik me hier hard voor proberen te maken. Ik ben het verder erg eens met wat Ratatosk zegt. Welke school je kiest hangt toch samen met wat je zoekt voor jezelf en je kind. Sommige mensen vinden het belangrijk dat hun kind bij straatgenootjes in de klas zit en kiezen daarom de school op de hoek. Anderen zijn bereid het halve dorp door te fietsen naar een school die openbaar is (zoals ik). Je moet zoeken wat goed voelt. En als je daar geen keuze in hebt, zou ik toch proberen om daarvoor te vechten!
Dit was daar idd ook zo. Voor de snellere lln. was er verdiepings materiaal. Zoals ik al eerder zei, denk ik dat het aan de school ligt, en niet aan de zwarte lln.
Ik zou vooral met de leraren spreken. Onze dochter gaat ook naar een school met veel allochtone kids of kids uit achterstandsgezinnen. De school deelt kids echter in in niveaugroepen, bij bepaalde lesonderdelen, zodat de kids samen met kids van hun niveau kunnen werken aan taal en rekenen enzo. Verder heeft de school een heel strikt pest-beleid en is het de gewoonte om goed overleg met ouders te hebben. Ik heb er wel vertrouwen in. Was heel kritisch omdat ik zelf totaal ondergesneeuwd ben ooit op een school met grote klassen, (40-45 leerlingen toen per klas), waar ik dus geen aandacht kreeg omdat ik toch wel meekwam. Dat zal Thirza op deze school niet gebeuren, omdat elk niveaugroepje ook weer een dagdeel per week samen met de juf aan de onderdelen werkt.
@mama alex, Hier was het juist zelfde, ik moest mijn zoontje op 1 jaar al inschrijven en dat met zo'n speciaal inschrijfsysteem. Ik denk dat ze dit ook in Antwerpen hebben nu. Hij kon toen niet naar de school van eerste of tweede keuze. Dus hij ging toen naar de derde keuze (was achteraf gezien wel een goede school). Het probleem in Belgie is dat ze we de laatste jaren een stijging van het geboortecijfer hadden maar dar geen enkele overheid eraan gedacht heeft om creches en scholen voor die grotere groep kinderen bij te maken (waren ze effe uit het oog verloren). Resultaat: er zijn te weinig scholen voor alle kinderen, met dit spreidingsgedoe tot gevolg
Juist gelezen, In dit artikel gaat het over hoe ouders over dit inschrijvingsbeleid denken en hoe groot de problemen zijn. Onrust bij ouders over fraude inschrijving scholen